Teatrul Cub va fi mutat acolo unde vor decide specialiștii din mediul cultural
Dimensiune font:
* Primăria Municipiului Iași susținecă o decizie privind locul în care va fi mutat Teatrul Cub va fi luată, „în mod transparent, rațional și responsabil, după discuții cu specialiști, cu reprezentanții Teatrului Național, cu mediul cultural, cu toți cei implicați și interesați de acest subiect” * discuțiile din cadrul ședinței Consiliului Local au arătat că sunt numeroase amplasamente care pot fi luate în calcul, de la Parcul Gulliver și Parcul Tineretului până la zona din spatele Filarmonicii
Consiliul Local a adoptat marți, 20 mai, o hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție, indicatorilor tehnico-economici și devizului general pentru „Reabilitarea și modernizarea spațiilor publice prin amenajarea spațiului verde perimetral Teatrului Național și dotarea cu mobilier și iluminat urban aferent proiectului „Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio-economic, cultural și turistic”.
Proiectul prevede o serie de intervenții asupra esplanadei Teatrului Național, incluzând strada Matei Milo și un tronson al străzii Cuza Vodă cuprins între străzile I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu. Investiția face parte din programul mai amplu de reconfigurare completă a zonei, respectiv a axului Catedrala Mitropolitană - Parcul Teatrului - Teatrul Național - Filarmonica.
Prim aceste măsuri se urmărește amenajarea unui parc urban și a unei piațete moderne, o autentică Axă Culturală în centrul orașului.
Municipalitatea a transmis astăzi un comunicat, „pentru a combate alte speculații care, din păcate, au apărut în spațiul public”, în care explică, în detaliu, scenariul proiectului.
Astfel, se menționează faptul că proiectul privind „demontarea Teatrului Cub și relocarea pe un alt amplasament” are avizul nr. 78/M/2025 al Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii.
Prin adresa nr. 483.891/16.10.2024, Inspectoratul Județean în Construcții Iași arată faptul că, „în urma controlului făcut în baza unor sesizări privind unele neconformități tehnice și de legalitate referitoare la Teatrul Cub, Autorizația de Construire nr. 539 / 2007 include precizarea expresă conform căreia construcția se va menține pe amplasament maxim 5 ani”.
Potrivit Legii nr. 50/1991, constituie contravenție „menținerea după expirarea termenului prevăzut prin autorizație (...) a construcțiilor, lucrărilor și amenajărilor cu caracter provizoriu”.
Mai mult – se arată în comunicatul municipalității, dincolo de faptul că „durata maximă de menținere în amplasament de 5 ani de la data finalizării acestei a expirat de peste 10 ani” (de 13 ani, mai exact!), Inspectoratul Județean în Construcții Iași atrage atenția și asupra faptului că „după expirarea acestui termen au intrat în vigoare norme tehnice mai exigente cel puțin în ceea ce privește rezistența și stabilitatea construcțiilor”, norme care, în mod evident, nu sunt îndeplinite.
Iar Inspectoratul Județean în Construcții Iași a întărit ideea că este nevoie de o nouă autorizație de construire care, pe lângă alte avize, să fie însoțită și de un Raport de expertiză tehnică care „să confirme capacitatea structurii de rezistență a construcției din lemn de preluare a acțiunilor seismice și de exploatare, precum și capacitatea structurilor metalice independente din interior să preia încărcările din echipamente și aparaturi specifice teatrului și care sunt montate peste zona destinată publicului spectator direct expus”. „Cu alte cuvinte, în condițiile actuale, siguranța publicului în Teatrul Cub nu este garantată! Îndeplinirea condițiilor legale de siguranță impuse de lege revine conducerii Teatrului Național Vasile Alecsandri”, precizează municipalitatea.
„Hotărârea de Consiliu Local vizează demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia într-o zonă care urmează să fie stabilită. Este vorba, așadar, despre MUTAREA Teatrului Cub, iar nu de distrugerea acestuia, așa cum se speculează în mod fals și tendențios! De altfel, investiția totală este estimată la 27.623.557,91 lei. Potrivit devizului general al lucrărilor, parte a hotărârii Consiliului Local, o sumă de 1.197.235,37 lei este prevăzută în mod explicit pentru lucrările de demontare și transport a Teatrului Cub. Hotărârea Consiliului Local a avut ca obiect amenajarea zonei din jurul Teatrului Național, iar nu și LOCUL în care Teatrul Cub va fi mutat. De altfel, discuțiile din cadrul ședinței Consiliului Local au arătat că sunt numeroase amplasamente care pot fi luate în calcul, de la Parcul Gulliver și Parcul Tineretului până la zona din spatele Filarmonicii”, transmite municipalitatea.
Primăria Municipiului Iași susținecă o decizie privind locul în care va fi mutat Teatrul Cub va fi luată, „în mod transparent, rațional și responsabil, după discuții cu specialiști, cu reprezentanții Teatrului Național, cu mediul cultural, cu toți cei implicați și interesați de acest subiect”.
Carmen DEACONU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau