Un fildeș de mamut, cu tot cu craniu, va fi restaurat la Iași
Dimensiune font:
Relicva aparține unui mamut de stepă și este unicul de acest gen din România. Măsoară aproape 3 metri, iar unicitatea asta vine din faptul că are și mare parte din craniu. Potrivit specialiștilor, acesta ar fi trăit în urmă cu peste 350.000 de ani. Fildeșul a fost descoperit în anii ‘60 în apropiere de Holboca, iar acum va fi restaurat.
Colțul de mamut a fost descoperit în 1956 într-o lu tărie din comuna Holboca, iar atunci apecialiștii au scris despre el chiar și într-o revistă internațională și spuneau că exemplarul ar fi fost al unui mamut de stepă care a trăit pe aceste meleaguri în urmă cu 350.000 de ani - până la 700.000 de ani. „Fildeșul stâng era aproape complet, iar fildeșul drept are o bucata lipsă. El nu era un individ bătrân, molarul al treilea încă nu era ieșit din alveolă, deci era subadult”, spune Bogdan Haiduc, geolog.
Acesta impresionează si prin dimensiuni, doar fildeșul având peste doi metri iar cu tot cu craniu măsoară peste 3 m. Toți specialiștii care l-au văzut în anii ‘60 a tras concluzia că ar fi fost al unei femele. „El ajungea chiar la înălțimea de 4,5 metri, este de stepă pentru că îi plăcea să trăiască în zonele deschise. A fost cel mai mare mamut de pe teritoriul Europei. De obicei, cele mai dese piese găsite sunt molarii, iar smalțul este cea mai puternică substanță organică din lume”, a mai adăugat biologul.
Fildeșul va putea fi văzut de vizitatori în câteva luni
„Noi am chemat cei mai buni specialiști din țară pentru asa ceva și încercăm sa-l restauram și să-l integrăm în expozițiile viitoare”, explică Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii din Iași.
Specialiștii restauratori de la Palatul Culturii estimează ca va fi gata în aproximativ 3 luni. Acesta va face parte din expoziția permanentă de la muzeul de istorie din cadrul Palatului. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau