Nicoleta Nicolau:'Trebuie cineva de tip Băsescu, viu' - Andrei Caramitru vine cu soluția pentru electoratul 'fără educație' care cere 'respect'
Dimensiune font:
Consultantul financiar Andrei Caramitru vorbește, într-o analiză a electoratului din România, în contextul rezultatului surprinzător al primului tur al alegerilor prezidențiale - anulat între timp de CCR - despre nevoia de respect a clasei de mijloc. El se concentrează pe identificarea unui nou model politic, adaptat specificului național. Potrivit lui Caramitru, clasa medie cu studii mai puțin avansate este segmentul social care se simte marginalizat și nerespectat, atât în țară, cât și în străinătate.
Caramitru, citând o analiză a publicistului Sorin Cucerai explică faptul că această categorie, formată din persoane fără studii universitare – șoferi, electricieni, coafeze și alții – este privită de „bula educată” cu un elitism disprețuitor, ceea ce alimentează frustrarea și dorința lor de a-și câștiga respectul prin alte mijloace. Totodată, el subliniază că acești oameni nu sunt anti-UE sau anti-NATO, ci își doresc o poziție mai fermă și mai respectată în cadrul acestor alianțe.
„Cine sunt votanții "suveraniști". Pe scurt - clasa medie a crescut enorm - si peste 2/3 sunt FARA educatie universitara, cu o cultura diferita de "bula" educata (tiriști, uberiști, electricieni, coafeze etc - atat aici cat si in diaspora). Problema lor este că nu sunt RESPECTAȚI:
- in afara României, nu sunt respectați ca sunt români, Europenii din Vest continuă sa se uite la noi ca si cum am fi din bantustan (SI NU E OK, e INACCEPTABIL punct).
- in Romania - bula educata se uita la ei in jos cu elitism tâmp - sunt "panarame", "proști", "analfabeți funcțional", "maneliști", "gherțoi". NU E OK, e INACCEPTABIL
- politicienii - isi bat joc de toata lumea oricum, dar in special de ei - tot ce fac e pentru pensionari si bugetari si mimeaza un dialog totuși cu multinaționalele si cu bula "educată", cu intelectualii, cât de cât. Cu ei - nu. Si i-a mai si lovit pe taxe (ca ei sunt in general pe PFA si pe micro-intreprinderi).
Asa ca - normal - daca ai muncit si ai ajuns si tu la un nivel cat de cat ok - ceri RESPECT. Nu il primesti de la NIMENI - zici ok - va aratam noi vouă, luăm noi puterea“, descrie Andrei Caramitru situația electoratului român, din perspectiva sa.
Caramitru despre modelul Călin Georgescu/AUR
Caramitru critică cele două modele politice care domină scena românească de-a lungul timpului: „Copy-paste occidental' – adoptarea necritică a modelelor străine, ceea ce transmite ideea că românii nu sunt suficient de valoroși pentru a dezvolta un model propriu; și „Autarhismul pășunist' – întoarcerea la un trecut idealizat, fără o viziune modernă, care ar putea duce la izolare și regres.
„Nenorocirea e ca modelul propus e GRESIT, e oferit de niste securisti batrani kaghebisti - care vor doar sa ii foloseasca ca sa ia ei puterea si dupa sa ii distruga fix pe oamenii astia. E o nenorocire. Atentie - oamenii astia nu vor in mod real sa iasa din UE si NATO, nu sunt pro-Rusia - asta e agenda impusa de tradatorii de la noi cu care s-au suit peste frustrarea lipsei de respect.
Ce ni se ofera dintotdeauna e deci GRESIT - de la Cuza incoace elitele noastre au propus doar 2 modele - amandoua TOTAL GRESITE:
- 1) modelul copy-paste occidental. Preluam tot de acolo, si impunem aici. Birocratia si arhitectura Franceza la inceput. Acum - Bruxelleza si cultura multinationalelor. Ori - nu poti copia. Sunt forme fara fond. E ca si cum grecii sau portughezii ar vrea sa copieze cultura si modelul german sau suedez. Ar fi ABSURD. Si evident - cei de la care copiezi NU TE VOR RESPECTA. E ca si cum Vietnam-ul ar zice - hai sa copiem IDENTIC modelul Românesc. Am râde de ei ca sunt fraieri. Si cand copiezi - implicit spui, comunici ca suntem de rahat. Deci cum sa te respecte cineva??? Asta e modelul userist de buluță de acum
- 2) modelul autarhic pășunist. Nimic nu e bun din afara si mergem undeva in bezna minții si in trecut (sate "ideale" - desi au fost o nenorocire de iobagie si saracie; Mihai Viteazu si Stefan cel Mare). Astea au dus la nenorocirea legionara si dupa la ceausism (care e tot un fel de legionarism). Asta e modelul CG/AUR de acum. Mergem inapoi spre nimic real pentru ca nu putem face faza prezentului si viitorului. Cum sa fie ok asa ceva?“, descrie Caramitru în postarea sa.
Caramitru: Statul in genunchi NU E ACCEPTABIL
În locul acestora, Caramitru pledează pentru un model adaptat specificului românesc, inspirat din state precum Texas sau Turcia, care combină conservatorismul modern, spiritul antreprenorial și valorizarea resurselor naturale.
„Deci, ce trebuie facut???
- Politicienii si bula educata SA RESPECTE pe cei din clasa medie cu studii mai puțin avansate. Sa le acceptăm cultura (da da inclusiv manele), sa ii celebrăm, să ii aplaudam pe cei care muncesc din greu si au răzbit așa. SA NU MAI FIM ELITIȘTI !!!!!
- Politicienii sa fie mult mai vocali si prezenti in a reprezenta interesele României in afara. De ce Erdogan e vazut ca puternic (desi Turcia nu e mai bogata decat Romania). Cum pot alte țări mici (de exemplu balticii), sau polonezii, sa incerce sa isi impuna punctul de vedere???? Statul in genunchi NU E ACCEPTABIL. Asta - atentie - nu inseamna ca iti iei catrafusele si te retragi in munti, pleci din UE SI NATO. Ci TE IMPUI in interiorul familiilor astora. Impui respect. Ceri respect. Nu tolerezi nici un milimetru de discriminare“, consideră Caramitru.
„Trebuie cineva de tip Băsescu”
Un punct central al analizei îl constituie nevoia unui candidat prezidențial care să comunice direct și autentic cu această categorie socială. Caramitru respinge ideea unui lider elitist, sugerând că România are nevoie de un politician „viu”, care să inspire respect și să fie conectat cu realitatea de zi cu zi.
„Candidatii - in special cel f important pentru prezidentiale - NU TREBUIE SA FIE ELITISTI. E o greseala enorma sa fie propuși oameni altfel ok cum ar fi Daniel David sau Nicusor. Sunt TOCMAI reprezentanți ai bulei ultra-intelectuale educate, care nu au aratat niciodata nici un respect pentru cei mai puțin educați. Ca imagine, NU E OK. Trebuie cineva de tip Basescu, cineva care e viu si ii pasa si care poate vorbi cu oamenii ăstia“, crede Andrei Caramitru.
Caramitru: Noi suntem de fapt mult mai apropiați de Texas si de Turcia
Caramitru afirmă că modelul propus trebuie să fie unul NOU, o a treia cale, adaptată specificului și realităților României.
„Modelul propus trebuie sa fie NOU, o a treia cale. Eu am tot vorbit de asta - trebuie ceva care sa fie ADAPTAT situatiei noastre. Noi suntem de fapt mult mai apropiati de Texas si de Turcia decat de Germania sau Franta sau Suedia. Trebuie ceva adaptat :
- religie si conservatorism - dar nu autarhic care se uita in spate, ci modern si care se uita la viitor IN INTERIORUL UE SI NATO. Gata cu woke si elitisme
- sa celebram flexibilitatea si spiritul anteprenorial - Românul e descurcareț, sa ne lăudam cu asta
- modelul economic - bazat pe RESURSE (avem gaze, petrol, aur, mine, avem de toate) - SA LE EXPLOATAM. Ca Texas !!!!
- gata cu reguli si birocratie. Românii DETESTA asta
- ne place distracția. De la Untold la manele. Sa celebrăm asta. Nu suntem austrieci care asculta muzica clasica.
Asta e tot. Trebuie doar sa GANDIM PUȚIN, si sa ne facem auto-critica TOȚI. Si sa ne cerem scuze TOTI fata de oamenii care muncesc din greu si progreseaza in tara asta, chit ca nu au diplome de nu știu ce fel. VA ROG EU - incercati sa intelegeți, alfel nu ne va fi bine si vom ajunge intr-o imensa nenorocire“, conchide Andrei Caramitru.
Material de Nicoleta Nicolau stiripesurse.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau