De ce oamenii intră în depresie după Crăciun și Revelion. Psihologul Radu Leca: Are legătură cu sentimentul de neputință și nemulțumire

11_11zon

Dimensiune font:

| 02-01-2025 13:02

Psihologul Radu Leca ne-a spus de ce apare depresia post-sărbători și cum putem face tranziția la noul an mai ușoară.

Depresia de după sărbătorile de iarnă, cunoscută și ca „blues-ul post-sărbători” (New Year's Blues) este un fenomen comun, cauzat de mai mulți factori psihologici, sociali și biologici. În perioada sărbătorilor, mulți oameni experimentează un amestec de entuziasm, anticipație și conexiune socială, care contrastează puternic cu începutul noului an, marcat adesea de revenirea la rutina cotidiană. Iată principalele cauze și aspecte.

Coborârea de pe „panta emoțională” a sărbătorilor

Sărbătorile vin cu un val de emoții intense, bucurii, reuniuni de familie și, implicit, sentimentul de apartenență. După acest vârf emoțional, revenirea la normalitate poate lăsa un gol, generând o stare de tristețe sau melancolie.

Presiunea financiară

Cheltuielile mari din perioada sărbătorilor pot crea anxietate financiară în ianuarie, când oamenii încep să resimtă consecințele cumpărăturilor excesive.

Lipsa luminii naturale

Lunile de iarnă sunt asociate cu o scădere a luminii naturale, ceea ce afectează nivelurile de serotonină și melatonină din creier, contribuind la stări depresive. Acest fenomen este legat de Tulburarea Afectivă Sezonieră (TAS).

Teama de rutină și de locul de muncă

Trecerea bruscă de la atmosfera relaxată a sărbătorilor la rutina obișnuită de muncă poate fi copleșitoare. Perspectiva unei perioade lungi fără alte pauze majore amplifică această teamă. În plus, pentru unii oameni, locul de muncă este o sursă de stres, iar ideea de a se reintegra într-un mediu solicitant poate declanșa anxietate sau apatie.

Rezoluții nerealiste

Mulți își stabilesc obiective ambițioase la început de an, iar presiunea de a le respecta sau frustrarea că nu reușesc să le atingă pot contribui la starea de descurajare.

Izolarea socială

După perioada sărbătorilor, în care interacțiunile sociale sunt mai intense, oamenii pot experimenta singurătate sau lipsa contactului cu familia și prietenii.

"Depresia de după sărbători are legătură cu sentimentul de neputință și de nemulțumire. Oamenii se simt neputincioși cu privire la proiectele pe care își doresc să le realizeze dar nu se simt în stare în anul nou ce vine și sunt nemulțumiți atât de cadourile primite cât și de cele dăruite. Cum ziceam, e o stare profundă de neputință care apare în mod special în cazul oamenilor care fie au o credință personală care nu are legătură cu religia, fie sunt extrem de sensibili și întotdeauna au senzația că sunt victima cuiva.

Pe vremuri se spune în felul următor: când simți că ești victima permanentă a cuiva trebuie să înțelegi nu doar că nu ești, ci că este doar o idee captivantă pentru tine, dar teribil de neadevărată. Trebuie să înțelegi că ai nevoie să depășești această stare care nu face altceva decât să-ți inducă ideea profundă de depresie.

Ce putem face

Există câteva soluții. Prima soluție este găsirea unui nou sens al tău ca persoană și, evident, al proiectelor pe care tu vrei să le realizezi. Este cunoscut faptul că atunci când nu mai putem schimba un eveniment, o acțiune, o întâmplare sau o persoană suntem permanent provocați să ne schimbăm pe noi înșine și modul în care gândim sau ne manifestăm. Sau, cum spunea un cunoscut psiholog rus, expert în terapia de familie - depresia este un semnal al corpului care ne face să fim atenți la adevăratele noastre nevoi nesatisfăcute.

Încă o soluție pentru cei care suferă de depresie după sărbători este reprezentată de interconectarea între corp și spirit. Noi trebuie să înțelegem că dacă gestionăm emoțiile care au legătură cu sănătatea mentală atunci mintea noastră, fiind atât de complexă, abordează totul multidimensional. Știm foarte bine faptul că într-o societate care impune succesul continuu neglijăm să ne acordăm timp pentru a ne regăsi în cea mai bună variantă a noastră" a explicat psihologul Radu Leca.

Cum să facem tranziția la noul ritm de viață mai ușoară

1. Setează-ți așteptări realiste: Evită să te suprasoliciți cu rezoluții nerealizabile.

2. Planifică momente de bucurie: Stabilește activități plăcute pentru următoarele luni, pentru a evita monotonia

3. Gestionează stresul legat de muncă: Încearcă să te reîntorci treptat la ritmul de lucru, prioritizând sarcinile importante.

4. Fii activ fizic: Exercițiile fizice pot îmbunătăți starea de spirit și nivelul de energie.

5. Profită de lumină naturală: Petrece cât mai mult timp afară în timpul zilei.

6. Caută sprijin: Discută cu un prieten, un membru al familiei sau un specialist în sănătate mentală dacă simți că ai nevoie.

Această tranziție poate fi dificilă, dar adoptarea unor măsuri proactive și menținerea unei perspective echilibrate pot ajuta la depășirea stării de melancolie la început de an.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:46

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
De ce ne simțim epuizați dimineața, imediat după ce ne trezim? Medicul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă
17/01/2025 00:52

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a anuntat că senzatia de oboseală pe care o putem avea dimineata ar putea fi cauzată de poluarea aerului. Romania se situează pe locul 7 in Europa, la acest capitol, potrivi ...

Dezastru în spitalele din Marea Britanie. Pacienții mor pe holuri
16/01/2025 15:25

Spitalele britanice sunt atat de supraaglomerate, incat există pacienţi care decedează aşteptand pe coridoare sau care ajung să fie ingrijiţi in toalete sau chiar in parcările departamentelor de urgenţe ...

Unele contraceptive pot prevenni apariția cancerului
16/01/2025 12:59

Contraceptivele hormonale sunt utilizate pe scară largă, insă preocupările legate de efectele lor secundare, inclusiv riscurile de cancer, continuă să fie studiate de specialisti. Un nou studiu realiza ...

Pneumolog: Gripa provoacă cele mai grave simptome pulmonare, mai nocive decât Covid-19
16/01/2025 00:32

Cristian Oancea, medic pneumolog şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, afirmă că, prin comparaţie cu alte virusuri care circulă in această perioadă, inclusiv comparativ cu virusul ...

De ce să nu consumi fructe SEARA. Specialiștii atrag atenția: „Nu e bine”
16/01/2025 00:09

Iată de ce nu este bine să consumi fructe seara. Acest obicei aparent banal iti poate da organismul peste cap. Specialistii atrag atentia: „nu e bine”. Alimentatia este esentială pentru buna functionare ...

Medicul Onofrei avertizează: Cum să iei antibioticele corect pentru un organism sănătos
14/01/2025 08:47

Chirurgul Alexandru Onofrei afirmă că tratamentele cu antibiotice afectează microbiomul, iar, in condiţiile in care in organism există ”un echilibru foarte sensibil intre bacterii, virusuri şi fungi”, ...

Alexandru Onofrei explică importanța vitaminei D: Câte unități pe zi sunt necesare pentru un organism sănătos
14/01/2025 08:45

Alexandru Onofrei, medic chirurg, a vorbit despre importanţa vitaminei D, despre care spune că in ultima vreme este considerată ”mai mult decat o vitamină”. El a recomandat ca fiecare persoană să ia c ...

Medic român întors din străinătate: 'Deși pare greu de crezut de către opinia publică, nu salarizarea este principalul motiv pentru care pleacă medicii'
14/01/2025 08:35

Un medic rezident la sectia ATI din Spitalul Judetean de Urgentă Cluj-Napoca, Paul Oargă, revenit in tară după ce a lucrat in Irlanda pe un salariu dublu fată de cel din Romania, a declarat că nu banii su ...

Descoperire revoluționară. Tratamentul care oprește progresia mielomului multiplu și redă speranța pacienților
13/01/2025 14:50

Un nou studiu a adus sperantă pentru pacientii care se confruntă cu mielom multiplu, un tip devastator de cancer al sangelui. Cercetătorii de la Centrul Medical Tel Aviv Sourasky (SMC) din Israel au anuntat ...

Fenomenul divorțului de somn pune stăpânire pe toată Europa. Tot mai multe cupluri aleg să-și petreacă nopțile separat de partenerii de viață
13/01/2025 10:35

Tot mai multe cupluri din Europa au de-a face cu fenomenul divortului de somn. Acest lucru implică petrecerea noptilor a partenerilor in camere diferite, alegand să nu mai doarmă impreună, la bază stand ca ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei