Puterea vindecătoare a păsărilor. Cum ne liniștește cântecul naturii?

4_11zon

Dimensiune font:

| 23-05-2025 05:25

Există ceva aproape magic în ciripitul păsărilor – sunete melodice, armonii asemănătoare unor compoziții muzicale. Timp de secole, poeții și filosofii (și nu doar ei) s-au minunat de frumusețea cântecului păsărilor, dar știința modernă confirmă acum ceea ce intuiția a sugerat de mult: ascultarea păsărilor chiar liniștește mintea.

Cercetările emergente arată că aceste sunete naturale pot reduce anxietatea, pot ameliora depresia și chiar pot îmbunătăți funcția cognitivă.

Legătura dintre cântecul păsărilor și bunăstarea mentală nu este doar una metaforică; este biologică. Cercetările în bioacustică – studiul sunetului produs de organismele vii – sugerează că ciripitul cântător al păsărilor activează sistemul nervos parasimpatic, care ajută organismul să se relaxeze.

De ce cântecul păsărilor ne afectează atât de profund

Spre deosebire de zgomotele urbane dure – claxoane de mașini, construcții, sirene – cântecul păsărilor tinde să fie ritmic, dar imprevizibil, implicând creierul fără a-l copleși.

Anumite studii au arătat că persoanele care au ascultat cântecul păsărilor timp de doar șase minute au înregistrat reduceri semnificative ale cortizolului, principalul hormon al stresului din organism. Un alt studiu publicat în Frontiers in Psychology a arătat că pacienții din spitale care se recuperează după o intervenție chirurgicală au raportat mai puțină durere și anxietate atunci când au fost expuși la cântecul înregistrat al păsărilor, comparativ cu cei aflați în camere izolate.

Legătura evolutivă dintre păsări și bunăstarea oamenilor

De ce au păsările acest efect? Psihologii evoluționiști susțin că oamenii sunt programați să asocieze cântecul păsărilor cu siguranța. În mediile ancestrale, păsările tăceau de obicei atunci când prădătorii erau aproape. Astfel, cântecele lor semnalează că mediul înconjurător este sigur – un indiciu care încă persistă în subconștientul nostru.

Acest lucru ar putea explica de ce oamenii apreciază în mod constant sunetele naturale, în special cântecul păsărilor, ca fiind mai odihnitoare decât cele artificiale. Un studiu realizat în 2017 de Brighton and Sussex Medical School a utilizat scanări fMRI pentru a arăta că, atunci când participanții ascultau sunete naturale, activitatea lor cerebrală se îndrepta către o stare de „atenție concentrată spre exterior”, legată de scăderea stresului. Zgomotele urbane, în schimb, au declanșat un tipar de concentrare spre interior asociat cu ruminația și anxietatea.

Cântecul păsărilor ca terapie

Potențialul terapeutic al cântecului păsărilor nu a trecut neobservat. În Suedia, terapeuții folosesc „băi de sunete din natură” cu cântece de păsări pentru a trata epuizarea. În Japonia, „medicina pădurii” include ascultarea păsărilor ca parte a shinrin-yoku (baie în pădure) pentru a combate stresul urban. Chiar și companiile din domeniul tehnologiei sunt pe fază – aplicații precum BirdNet și Merlin Bird ID includ acum peisaje sonore concepute pentru a îmbunătăți concentrarea și relaxarea.

Iar orașe ca Melbourne și Londra au introdus proiecte de „biodiversitate acustică”, plantând copaci și arbuști care atrag păsările pentru a crea peisaje sonore mai liniștitoare în cartierele zgomotoase. Scopul? Să contracareze oboseala mentală cauzată de traficul și construcțiile neîncetate.

Dar nu toate cântecele păsărilor sunt la fe

Interesant, nu toate sunetele păsărilor au același efect. Cercetările sugerează că oamenii răspund cel mai pozitiv la cântecele cu o complexitate moderată – gândiți-vă la vrăbii sau mierle – mai degrabă decât la strigătele aspre și repetitive precum cele ale ciorilor sau pescărușilor. S-a dovedit că și diversitatea este ceea ce contează: mediile în care cântă mai multe specii de păsări au un efect mai puternic de reducere a stresului decât cele cu o singură voce dominantă.

Cum să folosiți cântecul păsărilor pentru sănătatea mintală

Nu trebuie să locuiți în adâncimea pădurii pentru a beneficia de terapia păsărelelor cântătoare. Se pot integra ariile melodioase ale păsărilor în viața de zi cu zi, chiar și trăind în mijlocul urbei. Deschideți fereastra devreme pentru a prinde concertul corului din zori – momentul de vârf pentru activitatea păsărilor. Sau folosiți înregistrări, dacă vă aflați într-o zonă săracă în copaci și păsări. Platforme precum YouTube și Calm oferă melodii de înaltă calitate.

Chiar și parcurile mici găzduiesc suficiente păsări pentru a face o diferență. O plimbare de 10 minute vă poate reseta starea de spirit. Apoi, cu ajutorul „hrănitoarelor” pentru păsări, puteți atrage talentatele cântătoare în curtea sau balconul dvs. asigurându-vă o coloană sonoră constantă și vie.

Atunci când păsările dispar…

Există un avertisment care merită luat în seamă: populațiile de păsări sunt în declin la nivel global din cauza pierderii habitatului și a schimbărilor climatice. Un studiu publicat în 2019 în revista Science a arătat că America de Nord a pierdut aproape 3 miliarde de păsări din 1970 – o scădere de 29%. Dacă tendințele se mențin, sunetele care ne vindecă ar putea deveni tot mai slabe. Prin urmare, conservarea nu înseamnă doar salvarea ecosistemelor; este vorba despre conservarea unui antidepresiv natural.

Așadar, având în vedere faptul că vremurile pe care le trăim nu sunt tocmai cele mai liniștite și mai lipsite de stres, dimpotrivă – crizele de sănătate mintală sunt în creștere, soluțiile nu vin întotdeauna de la o pastilă sau de pe canapeaua unui terapeut. Uneori, ele sunt la fel de simple ca ieșitul afară și ascultarea păsărilor. Cântecele lor ne amintesc că facem parte din ceva măreț – o lume în care frumusețea există pur și simplu, oferind alinare celor care se opresc suficient de mult pentru a o auzi sau pentru a o primi în viața lor.

Roxana Ioana Ancuta descopera.ro

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. INFORMATII generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si /sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon /fax 0233784005, e-mail: primaria _urecheni @yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Parcele de teren, apartinand domeniului public al Comunei Urecheni, situate in comuna Urecheni, avand destinatia de pajiste -pasune natural, dupa cum urmeaza: Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; -Parcela 2 Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 2, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 3, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -15 ha; -Parcela 4, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -35ha; Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -3 ha; -Parcela 2, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -5 ha; -Parcela 3, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -7 ha; -Parcela 4, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -6,88 ha; -Parcela 5, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -2 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -18,41 ha; -Parcela 2, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -23,59 ha si CF -52720 -Urecheni -1,45 ha. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019, Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 37/04.06.2025 si a caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 25 Lei/exemplar, la Casieria Comunei Urecheni. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20/06/2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30/06/2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01/07/2025, ora 09.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 05/06/2025.
Aceasta este lista analizelor gratuite, după vârsta de 40 de ani! Puțini români știu aceste beneficii
13/06/2025 11:46

Statul le oferă mai multe analize gratuite unor categorii de romani. Lista analizelor gratuite, după varsta de 40 de ani, fără boli cronice, cu trimitere de la medicul de familie, contin 16 analize medicale ...

Frunza de brusture pentru genunchi – Iată ce beneficii incredibile are acest remediu natural pentru durerile articulare
12/06/2025 12:06

Frunza de brusture este un remediu natural folosit de secole in medicina traditională atat pentru genunchi, cat si pentru calmarea altor dureri articulare. Datorită proprietătilor sale antiinflamatoare si d ...

Unul din cinci copii are probleme de sănătate mintală
12/06/2025 11:22

În casele aparent normale ale părintilor de astăzi, in spatele peretilor colorati si al ecranelor luminoase, se petrece o tragedie tăcută. Copiii, cele mai frumoase bijuterii ale vietilor noastre, se ...

  Medicina stilului de viață, noua specializare universitară care schimbă radical modul în care tratăm și prevenim bolile cronice
12/06/2025 09:15

În fata unei epidemii globale de boli cronice netransmisibile, universitătile de medicină răspund printr-o nouă specializare oficială: Medicina stilului de viată. Nu este vorba despre o modă trecă ...

România, în declin demografic. Numărul deceselor a fost de aproape două ori mai mare decât cel al nașterilor
11/06/2025 11:00

  Datele oficiale arată că in aprilie 2025 s-au inregistrat 10.462 de nasteri, in crestere cu doar 42 fată de luna martie, dar cu o scădere semnificativă de 1.980 fată de aprilie 2024, ceea ce in ...

De ce hidratarea este esențială
11/06/2025 09:58

De ce hidratarea este esentială Hidratarea corectă este mai mult decat un obicei sănătos – este fundamentul pentru o viată echilibrată. Apa este implicată in aproape toate procesele vitale din co ...

Cum poți beneficia de analize medicale decontate prin CAS fără să aștepți. Este valabil chiar dacă unitatea medicală nu mai are fonduri
10/06/2025 18:33

Nu multă lume stie cum poti beneficia de analize medicale decontate prin CAS fără să astepti, mai ales dacă unitatea medicală a epuizat fondurile pe luna in curs. În fata acestui fapt sunt pusi tot ...

Melanomul, inamicul invizibil de pe plajă. Tinerii sunt cei mai afectați
10/06/2025 10:36

  În toiul verii, cand plajele devin aglomerate, iar razele soarelui par inofensive, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) lansează o campanie de constientizare dedicată ...

Drogurile, alcoolul și păcănelele devin tot mai accesibile adolescenților. România rămâne sub media europeană, dar avertismentele se întețesc
10/06/2025 06:45

Cel mai recent Raport European privind Drogurile – Tendinte si Evolutii 2025, publicat de Agentia UE pentru Droguri (EUDA), semnalează o crestere continuă a disponibilitătii si diversitătii substantel ...

De ce este bine să bei apă înainte de somn
09/06/2025 16:58

Hidratarea este esentială in zilele caniculare, dar de ce este bine să bei apă inainte de somn? Răspunsul este adus direct de expertii in sănătate, Oamenii de stiintă vin cu o serie de explicatii legat d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei