Generația Z și viața de student în Iași

student-IS

Dimensiune font:

| 04-09-2024 17:55

 * cunoscut drept Capitala culturală a României, Iașul continuă să atragă mii de tineri în fiecare an, în mare parte datorită tradiției academice * orașul care găzduiește universități de prestigiu a devenit un veritabil magnet pentru tinerii din Generația Z, care vin să-și construiască viitorul și să experimenteze viața studențească într-un context plin de istorie, dar și de inovație

Iașiul, supranumit și „Orașul celor șapte coline”, este cunoscut drept unul dintre cele mai mari centre universitare din România, atrăgând anual mii de studenți din toate colțurile țării și din străinătate. Cu o istorie academică de peste 150 de ani, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și celelalte instituții de învățământ superior din oraș oferă tinerilor un loc de creștere personală și profesională. Însă viața de student nu este lipsită de provocări, iar adaptarea la mediul universitar, socializarea și integrarea în noua comunitate sunt doar câteva dintre aspectele care marchează tranziția din viața de liceu în cea universitară.

Provocările adaptării

Pentru mulți dintre studenții din Generația Z, Iașul este primul pas în afara zonei de confort. Alexandra, o tânără de 19 ani din Suceava, este la început de drum la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Își amintește prima săptămână în Iași ca fiind o combinație de entuziasm și anxietate: „Am ajuns într-un oraș mare, cu atât de multe lucruri de descoperit. Dar nu cunoșteam pe nimeni, și ideea de a începe de la zero a fost copleșitoare”.

Pentru majoritatea studenților din provincie, prima provocare majoră este adaptarea la noul ritm de viață. Multe universități din Iași oferă sprijin prin programe de mentorat, iar asociațiile studențești organizează evenimente menite să integreze noii veniți în comunitate. „Mi-am făcut prieteni la primul eveniment organizat de asociația noastră. Faptul că am fost invitați să participăm la jocuri și discuții informale m-a ajutat enorm să mă simt parte dintr-un grup”, spune Tudor, student în anul I la Facultatea de Informatică.

Presiunea academică și gestionarea timpului

Pentru mulți tineri din Generația Z, provocările academice vin mână în mână cu responsabilitatea gestionării timpului. Facultatea, pentru mulți dintre ei, nu mai este doar despre acumularea de cunoștințe, ci și despre găsirea unui echilibru între învățat, activitățile extracurriculare și timpul liber. „La început, e greu să-ți dai seama cum să îți organizezi timpul. La liceu, aveai un orar clar, dar aici trebuie să te descurci singur cu toate. Am început să folosesc o aplicație de management al timpului pentru a mă organiza, pentru că altfel simțeam că mă pierd printre toate cerințele”, am aflat de la Ana, studentă la Medicină.

Presiunea de a performa este accentuată și de așteptările ridicate ale profesorilor. Totuși, mulți dintre aceștia încep să înțeleagă că Generația Z are un mod diferit de a se raporta la învățare.

Dacă există un lucru care definește studenția în Iași, acesta este viața socială vibrantă. Studenții din Generația Z, nativi digitali, folosesc platforme precum Instagram și WhatsApp pentru a se conecta cu ușurință și pentru a organiza activități împreună. Totuși, mulți recunosc că rețelele sociale nu sunt suficiente și că este esențială interacțiunea față în față.

Am început să ies cu colegii de la facultate la cafenelele din centru, iar asta m-a ajutat să creez legături reale, dincolo de ecran”, spune Radu, student la Drept. Un alt loc popular pentru întâlniri sociale este parcul Copou, unde tinerii se relaxează între cursuri.

Asociațiile studențești au, de asemenea, un rol crucial în crearea unei vieți sociale active. „Implicarea în asociația de studenți mi-a schimbat complet experiența universitară. Am învățat să lucrez în echipă, am cunoscut oameni noi și am organizat evenimente importante”, explică Irina, studentă la Jurnalism. Iașul găzduiește studenți din toată lumea, de la India și Maroc până la țări europene. Ei aduc nu doar diversitate culturală, ci și provocări legate de integrare.

Pentru mine, venirea la Iași a fost o decizie importantă, dar și dificilă. A fost nevoie de timp pentru a mă adapta la cultură și la limbă”, mărturisește Aamir, student din India.

Viața de student în Iași, pentru tinerii din Generația Z, este o combinație complexă de oportunități academice, provocări personale și explorări sociale. Pentru mulți dintre ei, Iașul nu este doar un loc de studiu, ci o platformă de dezvoltare personală și profesională, care îi pregătește pentru provocările viitorului.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:46

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
20/09/2024 15:04

Judecătorul Marian Enache (70 de ani), presedintele Curtii Constitutionale, s-a căsătorit in 2023 cu Irina Iuliana Costache (58 de ani), sefa Sectiei Cardiologie a Spitalulului „Sf. Spiridon” din ...

La Iași începe Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice
20/09/2024 10:56

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Primăria Iasi, Directia Judeteană pentru Cultură Iasi, Centrul ...

Tangoul, o poveste a pasiunii și a artei în mișcare
20/09/2024 10:28

Tango-ul, un dans plin de elegantă si pasiune, a captivat inimile oamenilor din intreaga lume timp de mai bine de un secol. Originar din cartierele sărace ale Buenos Aires-ului si Montevideo-ului, acest dans ...

„Cămașa tradițională - meșteșug și mod de viață”
20/09/2024 10:02

În zilele de 21 si 22 septembrie 2024, pe Esplanada Palas Iasi va avea loc cea de a III-a editie Targului national „Cămasa traditională - mestesug si mod de viată”. Scopul manifestări ...

Un olandez a ajuns prizonier în Iaşi pentru următorii doi ani
20/09/2024 09:50

* a fost condamnat, dar cu suspendarea executării pedepsei * in timpul termenului de supraveghere, nu poate părăsi oraşului fără acordul Probaţiunii * trebuie să meargă periodic la intrevederile cu con ...

La Iași, doar două din zece locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale!
20/09/2024 09:49

* in judetul Iasi, 77.595 locuinte aveau, luna trecută, o asigurare PAID, iar cifra, surprinzător, este in crestere simtitoare * Comparativ cu anul 2014, de exemplu, numărul asigurărilor PAID a crescut, la ...

O şcoală din Pașcani a fost premiată de Comisia Europeană pentru predare inovatoare
20/09/2024 09:48

Şcoala Gimnazială Specială din Paşcani a fost laureată la categoria „Învăţămant secundar” pentru proiectul „Art therapy for Autism”, iar Grădiniţa „Ciupercuţa&rdqu ...

Casei de Pensii anunță modificări majore în privința plății ajutorului de deces
20/09/2024 08:48

Legea 360 din 2023, privind sistemul public de pensii aduce noutăţi şi in ceea ce priveşte acordarea ajutorului de deces. Şefa Casei de Pensii anunţă că prin noul act normativ, legiuitorul a extins cate ...

Într-o singură zi, 12 hoţi au scăpat de urmărirea penală
20/09/2024 07:52

* performanţa aparţine magistraţilor de la Judecătoria Paşcani * e vorba de furturi vechi, cu autori necunoscuţi, prejudicii relativ mici, in cea mai mare parte nerecuperate * aproape jumătate dintre pă ...

S-a dat semnalul de curățenie în cămine
20/09/2024 07:51

Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iasi a prins deja viată. 200 de studenti au venit să ajute la curătenie inainte de inceperea noului an universitar. Tinerii se ocupă de toate treburile: văruit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei