Iașul cere Muzeului Naţional de Istorie returnarea tezaurului împrumutat în anii 70!
Dimensiune font:
După mai bine de jumătate de secol, un tezaur cel puţin la fel de valoros precum cel furat de la muzeul din Olanda ar putea reveni la Iaşi. Tezaurul a fost împrumutat la începutul anilor 70 Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, dar nu a mai fost returnat. Acum, Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii din Iaşi, Complexul Muzeal Naţional Moldova, vrea să să readucă acasă, în Palatul Culturii, tezaurul princiar getic de la Cucuteni – Băiceni.
La aproape deceniu după ce a fost descoperit, tezaurul princiar getic de la Cucuteni - Băiceni a fost trimis la Bucureşti, pentru a fi expus la Muzeul Naţional de Istorie a României. Acolo a stat până în 2002, când muzeul a fost închis din cauza deteriorării clădirii. „Celebrele podoabe din aur descoperite la Cucuteni şi în zona Cotnari au fost luate şi duse prin transfer la Muzeul Naţional de Istorie a României. Când s-a înfiinţat Muzeul Naţional de Istorie a României a venit din Bucureşti o circulară din partea Partidului Comunist aflat la acea vreme la putere, prin care se menţiona că tot ceea ce înseamnă aur şi argint în întreaga ţară să fie dus către acest muzeu”, spune Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii.
„Având în vedere că anul acesta se fac o sută de ani de Palatul Culturii, de ce să nu-l aducem acasă? Pe o perioadă de un an, pentru o perioadă mai lungă. Eu nu discut cu Muzeul de Istorie, o discut direct cu proprietarul, Ministerul Culturii, iar el va decide. Noi, managerii din țară, suntem doar administratori. Cred că venim și în ajutorul colegilor de la Muzeul de Istorie. Decât să le ții în condiții nepotrivite, adu-l acasă. Dacă ai câteva piese expuse, lasă-le expuse. Restul, adu-le acasă. Au plecat pe bază de transfer impus și nu au mai revenit... E păcat să nu le avem”, susține managerul Palatului Culturii din Iași.
El vrea să readucă la
Pentru aceasta însă este nevoie ca Ministerul Culturii să îşi dea acordul. „Vom face o solicitare la Ministerul Culturii pentru ca acest tezaur să revină la Iaşi chiar şi pentru a fi expus temporar. A fost trimis prin transfer, aşa că tot pe bază de transfer cred că se poate întoarce acasă acest tezaur, dacă nu definitiv măcar provizoriu. Dar acest aspect urmează să fie hotărât de proprietar - Ministerul Culturii”, spune Andrei Apreotesei.
Adresa către Ministerul Culturii pentru ca tezaurul princiar getic de la Cucuteni – Băiceni să se reîntoarcă la
Tezaurul princiar getic a fost descoperit în anul 1959, la Cucuteni-Băiceni. Confecţionat din foaie de aur de 24 carate şi modelat prin ciocănire, coiful de la Băiceni - Cucuteni, şi cel descoperit la Coţofeneşti, judeţul Prahova, sunt singurele piese de aur de acest gen din lumea geto-daco-tracă descoperite până acum. Din nefericire, coiful de la Coţofeneşti şi alte obiecte de tezaur au fost furate dintr-o expoziţie din Olanda. Laura RADU, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau