Iașul, ticsit de statui
Dimensiune font:
*sute de lucrări vor fi expuse în locaţii precum Aeroportul din Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Galeria Facultăţii de Arhitectură, Galeria Ateneului Naţional din Iaşi, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, CIAC Baia Turcească din Iaşi, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeului Municipal, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor (UAIC)
Ziua Naţională a Culturii, dedicată lui Constantin Brâncuşi, este celebrată la Iaşi prin cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, Luna Sculptorilor Români. Peste 250 de sculpturi vor fi vernisate în cadrul celor 35 de expoziţii personale şi colective, iar 53 de opere urmează a fi amplasate temporar în spaţiu liber.
Cea de-a cincea ediţie a Lunii Sculptorilor Români reuneşte, începând de pe 19 februarie, cei mai importanţi artişti ai momentului.
Timp de o lună, în intervalul 19 februarie - 19 martie, la Iaşi va fi o desfăşurare de evenimente fără precedent de lucrări ale unor reprezentanţi ai sculpturii moderne: Ion Jalea, Boris Caragea, Richard Hette - de la Muzeul de Artă Constanţa, Marcel Guguianu şi, Paul Neagu - de la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Teodor Hrib - de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, alături de nume mari ale artei contemporane româneşti precum Ion Mândrescu, Mircea Roman sau Neculai Păduraru.
De asemenea, de la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Ungheni, Republica Moldova, vor fi aduse la Iaşi troiţe româneşti din secolul XVIII - XIX.
Invitatul de excepţie al Ediţiei din 2025 a Lunii Sculptorilor Români este maestrul Aurel Vlad, care va fi prezent la Iaşi cu o expoziţie personală la CIAC Baia Turcească şi cu o serie de lucrări în spaţiu public. „Aducem în Iaşi foarte multe sculpturi, multe dintre ele monumentale. Ele trebuie transportate şi amplasate cu multă grijă şi responsabilitate în spaţii partenere. Provocările sunt, ca în fiecare an, de dimensiunile sau de condiţiile de transport mai dificile. Anul acesta am avut norme mai riguroase”, a declarat Vladen Babcineţchi, curatorul Lunii Sculptorilor Români.
Lucrările de artă vor fi expuse în locaţii precum Aeroportul din Iaşi, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Galeria Facultăţii de Arhitectură, Galeria Ateneului Naţional din Iaşi, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, CIAC Baia Turcească din Iaşi, Muzeul Unirii, Palatul Roznovanu, Muzeului Municipal, Palatul Braunstein, Casa Universitarilor (UAIC). „E un eveniment organizat în semn de omagiu pentru şcoala artistică românească, mai ales pentru sculpturi. Am vrut să îl facem în momentul celebrării Zilei Naţionale Brâncuşi. Consider că România are artişti valoroşi care au ce arăta, iar toate lucrările expuse până acum atrag atenţia asupra şcolii noastre de Arte. Cred că este şi un mesaj important pentru tânăra generaţie. Sperăm să atragem, de ce nu, şi atenţia lumii internaţionale”, a spus Mihai Chirica, primarul Iaşului.
Expoziţii speciale vor fi organizate în spaţiile UAPR filiala Iaşi, precum Galeria Pallady, Galeria Drossu, Galeria Octav Băncilă, Galeria La Geam, Arcada Central Art Space, cât şi în cadrul galeriei private Arteast. Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii, Palas Campus, Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Piaţa Unirii, Strada Lăpuşneanu, Bulevardul Carol I. „Sculpturi moderne dar şi clasice vor împânzi oraşul, la fel ca în fiecare an. Încercăm ca de la ediţie la ediţie să fim din ce în ce mai diverşi şi din ce în ce mai apropiaţi de public prin explicaţii, prin îndrumări”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau