Inteligența artificială ar putea schimba radical domeniul chirurgiei cardiovasculare

chiururgia-IS

Dimensiune font:

| 12-11-2024 15:49

 * în România este nevoie de 16 ani pentru a deveni chirurg cardiovascular, incluzând facultatea de medicină și rezidențiatul, și până la 20 de ani în cazul sub-specializării * acest parcurs lung de formare face ca profesioniștii să fie foarte calificați și valoroși, dar și dificil de păstrat * este o provocare întâlnită în întreaga Europă, unde calitatea formării și oportunitățile practice variază semnificativ

În cadrul întâlnirii anuale a Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, derulată nu demult la Iași, președintele acesteia, prof. univ. dr. Grigore Tinică, a discutat despre transformările și provocările majore care modelează în prezent domeniul său de expertiză. Cu o carieră construită cu dedicație în România, renumitul chirurg cardiovascular și-a exprimat recunoștința pentru oportunitatea de a conduce această societate și a reamintit importanța colaborării și inovației pentru a susține progresul

Chirurgia cardiovasculară a evoluat în timp, construindu-se pe baza cercetării și a inovației aduse de pionieri ai domeniului. În România, lipsa echipamentelor și distribuția inegală a centrelor specializate afectează accesul pacienților la îngrijire specializată. Cu toate acestea, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași joacă un rol central, furnizând servicii de înaltă specializare și tratând o populație de peste 5 milioane de oameni. În ultimii ani, institutul a efectuat peste 100.000 de proceduri intervenționale și 15.000 de intervenții chirurgicale, devenind un model de referință pentru îngrijirea cardiovasculară în regiune.

În prezent, ne confruntăm cu o distribuție inegală a centrelor și a expertizei cardiovasculare în întreaga țară. Majoritatea acestor centre de înaltă specializare sunt concentrate în București și în regiunea de vest, iar alte centre izolate sunt distribuite în părțile de sud și est ale țării. Institutul de Boli Cardiovasculare Iași (IBCV) contribuie la sănătatea și bunăstarea a peste 5 milioane de locuitori din regiune, deservind una dintre cele mai mari populații ale oricărui institut cardiovascular din Europa. Cu un raport de 42.370 de locuitori pe pat de spital, IBCV joacă un rol esențial în furnizarea de îngrijire cardiovasculară specializată pentru o regiune vastă.  „Am muncit din greu pentru a transforma institutul nostru într-un cămin pentru pacienții noștri și într-o oportunitate pentru medici, asistenți medicali și perfuzioniști de a-și îmbunătăți abilitățile. În acest cadru, aceștia au un cuvânt clar în deciziile clinice, cercetare și practică. Misiunea noastră, structurată în trei direcții, este de a oferi educație medicală de clasă mondială, oportunități de învățare de ultimă oră și cercetare de pionierat, toate cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie din Iași”, a precizat prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Educația medicală în vremuri fără precedent. Provocările rezidențiatului în chirurgia cardiovasculară și burnout-ul

Domeniul chirurgiei cardiotoracice oferă un peisaj complex de provocări și oportunități pentru tinerii chirurgi aflați la început de carieră. Pentru a face față acestor provocări, este necesar un curriculum unificat la nivel european, precum și introducerea unui examen al Consiliului European de Chirurgie Cardiotoracică (EBCTS) pentru toți medicii rezidenți din Europa, înainte de a primi certificarea oficială. Totuși, din cauza diferențelor regionale în formare, nu toate țările europene, inclusiv România, au făcut acest pas obligatoriu.

„Știu că mulți rezidenți sau tineri chirurgi se întrebă de ce ar renunța cineva la 16, 18, chiar 20 de ani din viața sa pentru a deveni chirurg cardiovascular? Drumul este lung, riscurile sunt mari, iar cerințele sunt constante. Răspunsul este simplu: pentru că merită. Fiecare moment petrecut în acest domeniu, fiecare oră de muncă fără somn, fiecare decizie complexă cu care ne confruntăm în sala de operație merită, pentru că salvăm vieți în moduri care nu sunt egalate de nicio altă specialitate. Aceasta este profesia celor care schimbă regulile jocului, iar fiecare dintre cei prezenți în această sală, fie că realizați sau nu, este așteptat să fie unul dintre aceștia”, a continuat prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Este nevoie de 16 ani pentru a deveni chirurg cardiovascular în România, incluzând facultatea de medicină și rezidențiatul, și până la 20 de ani în cazul sub-specializării. Acest parcurs lung de formare face ca acești profesioniști să fie foarte calificați și valoroși, dar și dificil de păstrat. Aceasta este o provocare întâlnită în întreaga Europă, unde calitatea formării și oportunitățile practice variază semnificativ. Un examen de acreditare standardizat la nivel european și ghiduri uniforme ar putea contribui la asigurarea unei formări de înaltă calitate pe întregul continent.

„Burnout-ul acesta este foarte real în chirurgia cardiovasculară, unde presiunea emoțională și fizică este imensă, iar deciziile de viață sau de moarte fac parte din rutina zilnică. Chirurgii trăiesc adesea pentru a munci, nu muncesc pentru a trăi, confruntându-se cu o presiune constantă, ceea ce poate duce la epuizare emoțională și la o detașare de pacienți. Medicii tineri sunt deosebit de vulnerabili, iar doar 10% dintre chirurgii cardiovasculari din întreaga lume sunt femei. Mulți părăsesc domeniul înainte de a se integra pe deplin în acesta, din cauza presiunilor de la locul de muncă și a lipsei unui echilibru între viața profesională și cea personală”, a atras atenția reputatul chirurg cardiovascular.

Pe măsură ce generația Baby Boomers atinge vârsta de 65 de ani, cererea de proceduri cardiovasculare va crește, deoarece peste două treimi dintre persoanele de peste 65 de ani suferă de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, mulți dintre experții actuali în domeniu se vor pensiona în următorii 10-15 ani, în timp ce tot mai puțini absolvenți intră în acest domeniu din cauza volumului de muncă și a problemelor salariale. „Chiar nu putem permite ca acest lucru să se întâmple. Este un apel la acțiune pentru liderii din domeniu: trebuie să atragem tinere talente și să folosim inovația ca aliat”, a punctat șeful IBCV.

Autonomia pacientului în luarea deciziilor

Autonomia pacientului în luarea deciziilor devine din ce în ce mai importantă, în special atunci când este implicată echipa cardiacă. Mulți pacienți au idei preconcepute despre tratament, obținute de pe internet sau de la oameni care nu sunt de specialitate, adesea înainte de a consulta experții. În calitate de chirurgi, trebuie să comunicăm clar și respectuos, echilibrând dreptul pacientului de a alege cu recomandările noastre profesionale. „Peisajul răspunderii medicale prezintă, de asemenea, provocări care nu pot fi ignorate. Medicina defensivă a devenit o realitate nefericită în multe dintre practicile noastre, iar chirurgii cardiovasculari se numără printre cei mai expuși la riscuri din cauza frecvenței evenimentelor adverse grave. Solicitarea excesivă a testelor de diagnostic, evitarea pacienților cu risc ridicat și trimiterea acestora la alți medici, uneori nejustificat, sunt semnele unui sistem condus de teama unor acțiuni în justiție. Această problemă este amplificată în România de o adevărată vânătoare de vrăjitoare împotriva medicilor”, a continuat prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Provocări și inovații în chirurgia cardiotoracică

Privind în viitor, putem vedea clar că chirurgia cardiovasculară are un viitor strălucit, dar se schimbă rapid. Medicii trebuie să rămână deschiși la idei noi și să fie pregătiți să adoptăm inovația. Inteligența artificială (IA) este parte din soluție. Mulți dintre noi deja folosesc IA fie pentru studii, fie pentru a învăța sau pentru a analiza date. „Inteligența artificială ar putea schimba radical domeniul nostru. Aceasta îmbunătățește imagistica, ajută medicii să ia decizii și combină cardiologia și chirurgia într-o metodă unică, centrată pe pacient. Pe măsură ce privim înainte, tehnologia transformă chirurgia cardiovasculară în moduri la care puteam doar visa în urmă cu câțiva ani. Instrumente precum realitatea augmentată, tehnologia gemenilor digitali, big data și imprimarea 3D nu fac doar ca intervențiile chirurgicale să fie mai precise, ci schimbă modul în care diagnosticăm, tratăm și chiar prevenim bolile cardiovasculare”, a continuat prof. univ. dr. Grigore Tinică.

Cel mai mare spital cardiovascular din România

În timp, specialiștii se gândesc cum să depășească aceste provocări și să îmbrățișeze oportunitățile imense care îi așteaptă, fiind vorba despre un nou spital ce se va ridica la Iași. „Noua unitate va îmbunătăți semnificativ rezultatele pentru pacienți și va deveni un centru de inovație clinică și educație medicală. De asemenea, va servi drept un hub pentru integrarea celor mai recente progrese în domeniul nostru – inteligență artificială, realitate augmentată, robotică și multe altele. Acest spital va servi drept model pentru ceea ce este posibil atunci când îmbinăm tehnologia de ultimă oră cu îngrijirea centrată pe pacient”, a conchis prof. univ. dr. Grigore Tinică. Noul proiect va reduce listele lungi de așteptare, va oferi tratamente la timp și va sprijini formarea următoarei generații de chirurgi cardiaci cu ajutorul celor mai noi inovații.

Maura ANGHEL

 

„Între 2000 și 2023, peste o jumătate de milion de pacienți au fost tratați în institut. Am efectuat aproximativ 100.000 de proceduri intervenționale și mai mult de 15.000 de intervenții chirurgicale. Este critică necesitatea mai multor astfel de centre, dotate cu infrastructură de ultimă generație și profesioniști medicali talentați, nu doar în România, ci la nivel global” - prof. univ. dr. Grigore Tinică, directorul IBCV

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Preot din Vatra Dornei, campanie pro-Moscova la slujbă. Îi îndeamnă pe enoriași să nu urmeze drumul spre Bruxelles sau spre Washington
10/12/2024 00:35

Un preot de la Catedrala din Vatra Dornei, judetul Suceava, le-a vorbit enoriasilor duminică, 8 decembrie, in predica de după liturghie, despre politicienii romani sustinand că „nu mai au nimic crestineste ...

Dosar penal după ce un băiat de 12 ani şi-a ameninţat un coleg cu un cuţit
10/12/2024 00:34

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au deschis un dosar penal după ce, săptămana trecută, un băiat de 12 ani si-a amenintat un coleg cu un cutit, pe care l-a avut asup ...

Automedicația, o reală problemă în perioada sezonului rece
09/12/2024 22:39

* „Administrarea de antibiotic, fără a avea o prescriptie medicală, dezordonată, cu mai multe antibiotice, duce la un dezechilibru la nivelul florei intestinale. Acest lucru poate conduce la infectia ...

Exodul ieșenilor în țările calde
09/12/2024 22:38

* iesenii fug de frig in locatii care mai de care mai exotice, de la Thailanda la Dubai, Tenerife sau Cipru În ultimii ani, odată cu sosirea anotimpului friguros, iesenii au devenit adeptii concediilor ...

Primăria cumpără echipamente didactice moderne pentru cinci licee tehnologice
09/12/2024 22:18

* vor beneficia de materiale si echipamente didactice Liceul Tehnologic de Electronică si Telecomunicatii „Gheorghe Marzescu”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Liceul Tehnologic de Tr ...

La doar 12 ani, unul dintre elevii Liceului Pedagogic s-a ales cu dosar penal!
09/12/2024 22:16

* acesta a venit la şcoală inarmat cu un cuţit şi a ameninţat un alt elev * mama băiatului a fost amendată * copilul nu este la prima abatere, el amenintand recent chiar şi un invăţător Poliţiştii ...

Pompierul a câştigat lupta. Nu cu focul, ci cu mătuşa
09/12/2024 21:39

 După trei ani şi jumătate de dueluri aprige in instanţă, pompierul Irinel U., avand grad de plutonier major, zambeşte satisfăcut. Tribunalul Militar Iaşi tocmai l-a iertat pentru cele trei infrac ...

Trei ani de pușcărie pentru 32 de perechi de chiloţi tanga
09/12/2024 21:36

 Aparent neverosimilă şi exagerat de dură sentinţa pronunţată la sfarşitul săptămanii trecute de către magistraţii Judecătoriei Iaşi in dosarul de furt calificat ce l-a avut ca inculpat pe Ghe ...

Începe procesul autorului jafului armat de la BCR
09/12/2024 21:32

 La finele săptămanii trecute, camera preliminară a Judecătoriei Iaşi a dat undă verde inceperii proceslui in care suceveanul Vasile Iulian Dulap (37 de ani) este inculpat pentru tentativă de talhă ...

Iașul vegan și sustenabil. Trenduri și localuri care schimbă mentalități
09/12/2024 15:20

Iasul a inceput să răspundă tot mai mult la nevoile celor care aleg o alimentatie fără produse de origine animală. Cei care acum cativa ani se chinuiau să găsească optiuni vegane in restaurante descope ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei