Izvoarele din Slănic Moldova, puse în pericol de proprietarii de terenuri

03izvoare

Dimensiune font:

| 03-06-2019 18:30

 

Ploile din ultima perioadă au readus în discuție o problemă care, la Slănic Moldova, durează de peste 25 de ani: trecerea izvoarelor de apă minerală din proprietatea statului în proprietate privată

 

Edilii susțin că, de-a lungul timpului, izvoarele au fost împărțite între nași, fini și alte rude, care le-au scos din funcțiune sau le-ar fi pornit după bunul lor plac.

Un exemplu concret este dat de izvoarele 1 și 8, care, acum, riscă să dispară efectiv din cauza faptului că Primăria Slănic Moldova nu poate interveni pentru consolidarea acestora. Zidurile din zona izvoarelor 1 și 8 au fost afectate de cantitățile mari de apă căzute în ultimele săptămâni, iar proprietarul pământului nu vrea nici să consolideze zona și nici să vândă pământul Consiliului Local Slănic Moldova, pentru ca acesta din urmă să se poată ocupa de reparații”, a declarat Gheorghe Baciu, primarul orașului.

Conform acestuia, trecerea izvoarelor din proprietatea statului în proprietate privată a creat adevărate prejudicii orașului Slănic Moldova, care, la un moment dat, a fost chiar pe punctul de a-și pierde statutul de stațiune balneo-climaterică. Odată cu preluarea conducerii Primăriei Slănic Moldova de primarul Gheorghe Baciu a început o adevărată luptă pentru recuperarea acestor izvoare și darea lor în folosință publică, astfel încât toți oamenii să se poată bucura de beneficiile apelor minerale.

Pe 2 august 2016, Primăria a transmis o adresă către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) Bucureşti, prin care şi-a manifestat interesul în vederea preluării licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală terapeutică şi dioxid de carbon mofetic din perimetrul Slănic Modova”, a mai spus Gheorghe Baciu.

O istorie zbuciumată

Pe 24 august 2016, CL a adoptat Hotărârea nr. 91, prin care a exprimat acordul privind obţinerea licenţei de dare în administrare a apelor minerale terapeutice şi perimetrul Slănic Moldova.

Pe 7 octombrie 2017, CL a adoptat Hotărârea nr. 102, privind aprobarea achiziţionării de către UAT a trei loturi de teren din zona izvoarelor de apă minerală aflate în proprietatea SC Flora SRL – firmă aflată în reorganizare judiciară - şi Hotărârea nr. 103, privind aprobarea iniţierii de către UAT a procedurii de achiziţionare a celorlalte obiective aferente izvoarelor de apă minerală aflate în proprietatea SC Flora SRL, ambele hotărâri fiind înaintate către ANRM pe 12 octombrie 2016, solicitându-se din nou licenţa.

Pe 8 noiembrie 2016, ANRM a informat UAT că INRMFB a depus solicitare în vederea obţinerii licentei de dare în administrare a izvoarelor.

Mai apoi, pe 29 noiembrie 2016, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei loturi de teren aferente izvoarelor de apă minerală achiziţionate în baza HCL nr. 102/07.10.2017.

Pe 6 decembrie 2016 s-a revenit la ANRM cu solicitarea de preluare a licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală terapeutică, înaintând şi copii după contractele de vânzare-cumpărare pentru cele trei loturi de teren (Sonda 2, Sonda 1 şi Izvorul 300 de Scări”).

Tot pe 6 decembrie 2016 s-a solicitat Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti (INRMFB) sprijinul în vederea obţinerii de către UAT Slănic Moldova a Licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală.

În plus, pe 27 ianuarie 2017, CL a aprobat preluarea de către UAT a documentaţiei depuse de INRMFB în vederea preluării Licenţei de dare în administrare a zăcământului de ape minerale terapeutice şi dioxid de carbon mofetic din perimetrul Slănic Moldova, în schimbul acordării de anumite facilităţi fiscale.

Pe 15 februarie 2017, ANRM a transmis Primăriei oraşului Slănic Moldova care sunt documentaţiile necesare în vederea obţinerii Licenţei de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală terapeutică”, a mai spus primarul orașului Slănic Moldova.

Potrivit acestuia, pe 10 martie 2017, UAT a revenit la ANRM cu solicitarea de a obţine Licenta în regim de urgenţă, motivat de blocajul existent, iar, pe 17 martie 2017, INRMFB Bucureşti a comunicat că nu este de acord să renunţe la documentaţia depusă în vederea preluării licenței de dare în administrare a izvoarelor.

Pe 31 martie 2017, s-a solicitat ANRM dreptul de exploatare provizorie până la obţinerea licenţei și s-a convenit ca, până la obţinerea licenţei, UAT să facă demersurile legale în vederea asigurării accesului la izvoare.

Demersuri peste demersuri

În plus, pe 9 mai 2017 a fost efectuată vizita în teren de către reprezentanţii ANRM Bucureşti, iar, pe 20 iunie 2017, s-a solicitat ANRM luarea măsurilor necesare în vederea asigurării integrităţii instalaţiilor aferente exploatării izvoarelor de apă minerală.

De asemenea, pe 12 iulie 2017 s-a solicitat de la ANRM Bucureşti achiziţionarea de date privind perimetrul Slănic Modova, la care ANRM a solicitat actele necesare în vederea obţinerii acestor informaţii.

Pe 28 iulie 2017, CL l-a împuternicit pe primar pentru realizarea demersurilor necesare obţinerii licenței, iar, pe 3 august 2017, ANRM a solicitat comunicarea situaţiei de fapt a suselor de apă minerală terapeutică.

Mai mult, pe 4 august 2017 s-a revenit la ANRM cu o adresă, prezentând din nou situaţia surselor de apă minerală terapeutică şi solicitând licența de dare în administrare a izvoarelor de apă minerală.

Pe 16 august 2017 s-a revenit la ANRM cu solicitarea de modificare a fișei perimetrului, iar, pe 21 august 2017, s-a înaintat întreaga documentaţie necesară obţinerii licenței către ANRM Bucureşti.

Pe 16 octombrie 2017 s-a eliberat Licenţa de dare în administrare a surselor de apă minerală terapeutică pentru UAT oraşul Slănic Moldova”, a încheiat edilul-șef din Slănic Moldova. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Publicatia de vanzare. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 389/89/2019, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a creantei in valoare 44.950 lei pe care S.C. „INDOREX” S.R.L. Husi o are de incasat de la debitorul S.C. Alpha Shoes S.R.L. Bucuresti. Pretul de pornire al licitatie este de 6.743 lei, iar vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica va avea loc incepand cu data de 21.09.2023, ora 1000 si se vor organiza sedinte saptamanale, in fiecare zi de joi, la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 5% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 300 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate, iar creanta va fi scoasa din nou la vanzare in contul adjudecatarului. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul administratorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0766/582.839, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

 Stand-Up Comedy. Un şofer beat s-a autodenunţat
27/12/2019 11:49

 În prima zi de Crăciun, puţin duă pranz (ora 16.00), nişte săteni din Vicovu de Sus, adunaţi la o discuţie şi-un pahar de rachiu au văzut „live” cum un autoturism rulează zigza ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Ministrul Sănătăţii vrea să eficientizeze întreg sistemul medical românesc
14/12/2019 00:14

* „În Romania s-a investit prea puţin şi sărăcia este mult prea greu de manageriat. Susţinem programul de investiţii in infrastructură dar, pe de altă parte, nu vom incuraja furtul şi lipsa ...

Unu din zece români infectaţi cu HIV este ieşean!
04/12/2019 00:16

* deşi in ultima perioadă a scăzut considerabil numărul de infecţii, in Romania sunt inregistrate 16.190 persoane cu HIV, 1.537 fiind ieşeni! * pentru tratamentul acestora au fost alocaţi, doar in acest ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

Campanie internațională de prevenire a violenței
25/11/2019 12:04

Politia Romană, alături de organizatii din tara noastră si agentii de aplicare a legii din Bulgaria si Ungaria, este parte a campaniei regionale a OSCE de sensibilizare impotriva violentei bazate pe gen.&nbs ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei