Noaptea Muzeelor la Bârlad, o celebrare a artei, științei și tradiției
Dimensiune font:
Pe 17 mai 2025, Bârladul se alătură din nou marii sărbători europene a culturii – Noaptea Muzeelor. Evenimentul, patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), continuă tradiția începută în 1997 la Berlin și reunește, ca în fiecare an, publicul de toate vârstele în spații muzeale animate de expoziții, recitaluri și observații astronomice.
Un tur extins prin patru spații expoziționale
Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad invită publicul să viziteze, între orele 19:00 și 24:00, expozițiile permanente și temporare organizate în cele patru locații ale sale: sediul central (str. Vasile Pârvan nr. 1), Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu” (str. Marcel Guguianu nr. 4-6), sediul din str. Republicii nr. 235 și Casa Sturdza (str. Vasile Pârvan nr. 4).
Vizitatorii vor putea explora secțiile de Istorie-Arheologie, Artă, Memorialistică și Științele Universului și ale Vieții. Pe lângă expozițiile deja cunoscute, organizatorii anunță și câteva noutăți: o variantă reorganizată a expoziției „Cuza și epoca sa”, precum și noile expoziții „Viața în comunism” și cea dedicată preotului Vasile Ursăcescu.
Seara va debuta la ora 19:00 la sediul central cu o spectaculoasă Expoziție de Astrofotografie realizată de astronomul amator clujean Ștefan Pop Coț. Imaginile – rodul unei munci de opt ani – vor aduce în fața publicului peisaje nocturne și fotografii de nebuloase și galaxii, surprinse prin telescop și teleobiectiv. Evenimentul va fi prezentat de dr. Mircea Mamalaucă, Ștefan Pop Coț și muzicianul Ciprian Vântdevară.
De la ora 19:45, Casa Sturdza devine gazda Bienalei Tinerilor Artiști, sub titlul „Prezentul în Artă” și cu tema „Intersecția dintre tradiție și modernitate: ecoul trecutului, oglinda prezentului”. Aflat la prima ediție, acest eveniment dedicat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din domeniul artelor vizuale din România aduce în prim-plan dialogul între moștenirea culturală și expresia artistică actuală. Prezintă dr. Mircea Mamalaucă, prof. univ. dr. Liviu-Adrian Sandu și muz. Albu Gabriela.
Pavilionul Expozițional „Marcel Guguianu” va găzdui, de la ora 20:45, un recital al pianistului Sergiu Tuhuțiu, un artist versatil, cunoscut atât pentru interpretările sale de muzică clasic-minimalistă, cât și pentru creațiile pop-jazz și muzică de film. Tuhuțiu se remarcă și prin activitatea sa de fotograf, inginer de sunet, poet și eseist – un veritabil om-orchestră al artelor contemporane.
În încheiere, începând cu ora 21:30, cerul de deasupra Bârladului devine scenă pentru observații astronomice, organizate la Observatorul Astronomic din str. Republicii nr. 235. Publicul va putea admira astrele sub îndrumarea pasionată a muzicianului și astronomului Ciprian Vântdevară.
Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat să celebreze, alături de organizatori, o seară dedicată frumosului în toate formele sale – de la tradiție la modernitate, de la artă la știință.
Clara DIMA
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau