Start Bacalaureat! Cifre îngrijorătoare în județul Iași: licee cu 4 sau 7 elevi înscriși la examen
Dimensiune font:
* Liceul Teoretic „Eviss”, o instituţie privată, are doar patru candidaţi la Bacalaureat, cel mai mic număr din întreg judeţ * la Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos doar şapte elevi nevăzători au ales să participe la examen * Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iaşi este singura instituţie din judeţ fără niciun candidat înscris, acesta fiind un liceu destinat elevilor cu nevoi educaţionale speciale
4.540 de absolvenţi ai claselor a XII-a şi a XIII-a din judeţul Iaşi vor susţine examenul de Bacalaureat 2025. Situația este puţin îngrijorătoare. Sunt licee în județ unde este înregistrat un număr extrem de redus de candidați pentru sesiunea din vară a examenului de Bacalaureatului.
La nivelul judeţului Iaşi, în vederea susţinerii probelor pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat, s-au înscris 4540 de candidaţi, 4149 din seria curentă şi 391 din seriile anilor anteriori.
Pentru 49 de absolvenţi provenind din 21 de şcoli ale judeţului Iaşi, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor.
Un aspect notabil este reprezentat de numărul extrem de mic de absolvenţi de liceu înscrişi la examenele de Bacalaureat. Astfel, Liceul Teoretic „Eviss”, o instituţie privată, are doar patru candidaţi la Bacalaureat, cel mai mic număr din întreg judeţ.
Situaţia nu este mult diferită nici la Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos, unde doar şapte elevi nevăzători au ales să participe la examen. În învăţământul de masă, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” din Ţibăneşti se remarcă printr-un număr redus de candidaşi – doar 16 absolvenţi vor susţine probele scrise ale Bacalaureatului din acest an.
De asemenea, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din Iaşi este singura instituţie din judeţ fără niciun candidat înscris, acesta fiind un liceu destinat elevilor cu nevoi educaţionale speciale.
Probele scrise se vor susţine în 16 centre de examen. În municipiul Iaşi sunt organizate 12 centre, iar patru sunt în afara municipiului: două dintre ele în Paşcani, şi câte unul în Hârlău şi Târgu-Frumos.
Absolvenţii claselor a XIII-a şi a XIII-a vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, pe 10 iunie. Pe 11 iunie este programată proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 13 iunie să se desfăşoare proba la alegere a profilului.
Luni, 16 iunie, 39 de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi şi 3 elevi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi vor susţine proba scrisă la disciplina non lingvistică (DNL), studiată în limba franceză, din cadrul bacalaureatului pentru secţiile bilingve francofone.
Proba va avea loc în centrele de examen stabilite la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi şi la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi (pentru elevii Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi).
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 20 iunie (până la ora 12:00). Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 30 iunie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau