Reacţia lui Trump după ce Zelenski a cerut arme nucleare dacă Ucraina nu este primită în NATO
Dimensiune font:
Reprezentantul special al Casei Albe pentru Ucraina, Keith Kellogg, consideră că șansele Ucrainei de a dobândi din nou arme nucleare sunt "mici spre la zero". Declaraţia vine după ce președintele Volodimir Zelenski a spus marţi dacă Statele Unite nu vor ca Ucraina să adere la NATO, ar trebui să-i ofere o garanție alternativă de securitate cum ar fi armele nucleare. Astfel de afirmaţii "frizează nebunia", a reacţionat miercuri Kremlinul.
Emisarul special american pentru Ucraina și Rusia, generalul în retragere Keith Kellogg a exclus miercuri posibilitatea ca Ucraina să primească arme nucleare. "Șansele sunt între mici și zero", a spus el într-un interviu .
Emisarul special al SUA respinge ideea înarmării nucleare a Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 4 februarie într-un interviucă Ucraina ar trebui să primească arme nucleare, dacă nu este acceptată în NATO, odată ce faza fierbinte a războiului cu Rusia se va termina, pentru a descuraja Moscova să invadeze din nou Ucraina
Ca reacție, Keith Kellogg a catalogat un astfel de scenariu drept nerealist. "Șansele ca Ucraina să-și recupereze armele nucleare sunt undeva între mici și zero", a spus el, adăugând: "Să fim sinceri... nu se va întâmpla".
"Amintiți-vă, președintele a spus că suntem un guvern de bun simț. Când cineva face astfel de declarații, trebuie să analizăm rezultatul sau potențialul. Asta înseamnă să ne folosim bunul simț", a mai declarat el.
Kremlinul reacționează: "Declarațiile lui Zelenski frizează nebunia"
Miercuri şi Kremlinul a reacţionat la declaraţiile lui Zelenski. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a calificat solicitarea președintelui ucrainean ca fiind "la limita nebuniei". "Astfel de declarații și cereri frizează nebunia. Există un regim internațional de neproliferare a armelor nucleare, iar asemenea discuții contravin total acestuia", a declarat Peskov, citat de TASS.
În 1994, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Ucraina a fost de acord să predea Rusiei armele nucleare sovietice staţionate pe teritoriul său în schimbul unor garanții din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit că suveranitatea și independența sa vor fi respectate – un tratat pe care Moscova l-a încălcat prin invaziile sale repetate. Ucrainenenii susţin că acele arme nucleare erau ale lor, în timp ce ruşii spun că ele doar erau staţionate în Ucraina iar Kievul nu a avut niciodată codurile de lansare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau