Crește taxa pentru muzica ambientală în România!
Dimensiune font:
Crește taxa pentru muzica ambientală în România! Cei care folosesc muzică ambientală pentru a crea o atmosferă plăcută pentru clienți, inclusiv restaurante, hoteluri, centre comerciale sau magazine vor avea de plătit o taxă mai mare începând cu luna mai 2025. Iată cine trebuie să o plătească și despre ce sumă este vorba.
Crește taxa pentru muzica ambientală în România!
Potrivit unei decizii recente a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, se vor introduce tarife pentru firmele și companiile care folosesc muzică pentru clienți pentru a asigura o atmosferă plăcută. Taxa pe muzică ambientală diferă de la o unitate la alta. De exemplu, hotelurile de trei stele vor plăti 1,88 lei pe cameră, lunar, pentru dreptul de a difuza muzică ambientală, în timp ce unitățile de patru stele vor achita 2,5 lei pe cameră.
Restaurantele și terasele vor plăti în funcție de dimensiunea spațiului, adică pentru o locație de 200-300 m², taxa lunară se ridică la 168 de lei. Suma este valabilă și în cazul localurilor în care muzica este oferită prin recitaluri live sau prestații ale artiștilor. Pentru evenimente private, precum nunți sau petreceri, taxa pe eveniment va fi de 374 de lei.
Magazinele, hipermarketurile și centrele comerciale vor avea de achitat taxa pe muzică ambientală. Pentru un magazin de 500-600 m², taxa lunară ajunge la 249 de lei. În cazul spațiilor comerciale de mari dimensiuni, între 5.000 și 6.000 m², costul ajunge până la 1.752 de lei pe lună. În mediul rural, taxele sunt mult mai mici. Un magazin de 50-100 m² va achita 62 de lei, iar unul de până la 200 m² va plăti 87 de lei lunar.
O altă taxă controversată în țară
Primăria orașului Salcea, județul Suceava, a introdus o nouă taxă locală, taxa pe câine. Aceasta a declanșat revolta și nemulțumirea localnicilor, mai ales după ce primarul i-a anunțat pe cetățeni că obligația de plată revine tuturor, inclusiv celor care nu dețin animale de companie. Autoritățile locale justifică măsura prin necesitatea finanțării serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân. Prin urmare, taxa nu se aplică pentru animalele de companie deținute de cetățeni, ci are rolul de a sprijini campania de capturare, tratare și îngrijire a câinilor vagabonzi. Noua taxă pe câine este de 15 lei de persoană.
De asemenea, pentru a ține sub control numărul câinilor vagabonzi, primarul orașului Salcea a mai precizat că rețeaua de camere de supraveghere video va fi extinsă, cu scopul de a identifica și sancționa persoanele care își abandonează animalele pe domeniul public. Autorităție locale au început și o campanie de microcipare a câinilor cu stăpân, o măsură esențială pentru identificarea animalelor și responsabilizarea proprietarilor. În paralel, se ia în calcul aprobarea unei subvenții pentru sterilizarea câinilor. Primăria a încheiat un contract cu un adăpost privat care se ocupă de capturarea, tratarea și îngrijirea câinilor fără stăpân. Costul ridicării unui singur câine se ridică la 1.100 de lei, sumă ce acoperă intervențiile necesare, de la capturare și tranchilizare, până la asistența medicală. Aceste cheltuieli sunt suportate integral de la bugetul local.
Cert este că, locuitorii din orașul Salcea, Suceava, vor avea de plătit o taxă pe câine, în valoare de 15 lei. Banii trebuie achitați și de către cei care nu dețin un animal de companie. Taxa a fost introdusă pentru a susține campania de gestionare a câinilor fără stăpân.
O altă taxă care a intrat în vigoare cu majorare de luna aceasta este taxa pe muzică ambientală. Puși la plată sunt firmele, companiile, hoteluri, restaurantele, magazinele care folosesc muzică pentru clienți pentru a asigura o atmosferă plăcută.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau