Cât este amenda pentru pescuit fără permis? Află cât durează prohibiția în 2025!
Dimensiune font:
Mulți români se pot întreba cât este amenda pentru pescuit fără permis, dat fiind faptul că pentru multe persoane această pasiune este dusă la rang de sport de performanță, în timp ce pentru alții această activitate este doar o modalitate de relaxare în timpul liber.
Pescuitul este una dintre cele mai populare activități recreative și economice, însă, pentru a menține echilibrul ecosistemelor, este necesar să fie strict reglementat. În fiecare an, autoritățile stabilesc perioade specifice de prohibiție, menite să protejeze speciile de pești în timpul reproducerii și să prevină supraexploatarea resurselor naturale.
Cât este amenda pentru pescuit fără permis
Pentru a practica pescuitul recreativ în România, este nevoie de permisul de pescuit. În caz contrar, pescarii riscă să primească amendă dacă sunt prinși. Legea din România privind fondul piscicol, pescuitul și acvacultura definește braconajul piscicol ca infracțiunea care constă în practicarea ilegală a pescuitului în bazinele piscicole naturale.
Braconajul piscicol are următoarele efecte negative: diminuarea necontrolată a populațiilor de pești prin depășirea capacității de suport; recoltarea neselectivă a ihtiofaunei (totalitatea peștilor dintr-un bazin de apă), mai ales prin folosirea curentului electric și a plaselor monofilament; dezechilibrul unor lanțuri trofice. Iată cum poți prepara o scrumbie prăjită.
Pescuitul fără permis este sancționat cu amendă de la 1.000 de lei la 1.500 de lei, amenzi aplicate și pentru pescuitul recreativ cu mai mult de trei undițe și/sau patru lansete cu câte două cârlige pe fiecare, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților. Iată care sunt faptele care constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, după caz:
Pescuitul recreativ de către persoane care nu dețin sau nu au asupra lor permisul de pescuit recreativ, sau după caz elementele de identificare, în format electronic, din care să rezulte legalitatea acțiunii; încălcarea condițiilor de pescuit recreativ prevăzute în permis; refuzul prezentării permisului, licenței sau autorizației, după caz, atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împutenicite.
Se pedepsește cu amendă și reținerea de către o singură persoană a mai mult de 10 exemplare/zi din speciile de păstrăv, în apele de munte cu salmonide, sau a mai mult de 5 kg de pește/zi în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Delta Dunării și în apele maritime, cu excepția cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depășește 5 kg.
Cât durează prohibiția din 2025
Această pauză legată este foarte importantă pentru menținerea echilibrului ecologic al ecosistemelor acvatice și pentru regenerarea naturală a peștilor. Cei care aleg să ignore interdicția riscă amenzi usturătoare, dar și alte sancțiuni legale, inclusiv confiscarea echipamentelor și a capturii.
Pescarii care ignoră regulile și ies la pescuit în perioada de prohibiție riscă amenzi cuprinse între 600 și 1.000 de lei, conform legislației în vigoare. În plus, autoritățile pot dispune confiscarea echipamentului de pescuit, a ambarcațiunii (dacă este cazul) și a peștelui prins ilegal.
În cazul unor fapte mai grave sau în zonele protejate precum Delta Dunării, sancțiunile pot deveni și mai severe, fiind însoțite de dosare penale, mai ales dacă este afectată o specie protejată sau dacă pescuitul este realizat cu unelte neautorizate. Iată cum se face un sos cremos pentru somon.
În anul 2025, prohibiția generală la pescuit, în România, este stabilită pentru o perioadă de 60 de zile, care a început pe 9 aprilie și se încheie pe 7 iunie inclusiv. Această interdicție se aplică pescuitului în scop comercial, recreativ/sportiv și familial, în toate habitatele piscicole naturale ale țării.
Pentru apele care constituie frontieră de stat, prohibiția este instituită pe o durată de 45 de zile, de la 24 aprilie până la 7 iunie inclusiv. Această măsură vizează sectoarele de graniță ale țării. Înainte de a te bucura de această activitate, este bine să știi cât este amenda pentru pescuit fără permis.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau