Cum sunt evaluate vinurile la concursuri – 3 aspecte-cheie de care să ții cont, ca să obții un vin de calitate
Dimensiune font:
Cum sunt evaluate vinurile la concursuri – 3 aspecte-cheie de care să ții cont, ca să obții un vin de calitate
Cum ajunge un vin să cucerească experții? În lumea concursurilor de vinuri, fiecare picătură spune o poveste. De la intensitatea culorii și echilibrul aromei până la subtilitățile gustative care dezvăluie măiestria vinificatorului, fiecare detaliu este analizat cu atenție.
În continuare, vei descoperi la ce sunt atenți specialiștii atunci când evaluează un vin. Totodată, afli și care sunt câteva dintre recomandările experților pentru a-ți duce producția la următorul nivel, astfel încât vinul tău să se afle în top.
1. Principalele criterii de evaluare a vinurilor la concursuri
Crearea unor vinuri romanesti de calitate presupune nu doar tehnologie, ci și o înțelegere profundă a celor două perspective fundamentale: cea a oenologului, care înțelege intenția vinificatorului, și cea a consumatorului, care experimentează vinul. Un vin reușit transmite echilibru, intensitate și o gust plăcut ce lasă o amprentă asupra degustătorului.
Juriul de la concursurile de vinuri este format din oenologi, somelieri, critici de vin, degustători autorizați și jurnaliști specializați, care urmează un set de reguli pentru a asigura obiectivitate și profesionalism. Standardul principal este degustarea „în orb”, astfel încât identitatea vinului să nu influențeze deciziile.
Criteriile analizate la fiecare degustare sunt:
-
la nivel vizual - limpezimea, culoarea și fluiditatea vinului oferă primele indicii despre calitatea acestuia;
-
la nivel olfactiv - se analizează prin mișcări rotative ale paharului, care eliberează compușii volatili. Se urmărește dacă vinul are un miros proaspăt și complex;
-
la nivel gustativ - elementul central al evaluării. Juriul analizează echilibrul între zaharuri, aciditate, taninuri și alcool, precum și persistența gustativă și armonia generală. De asemenea, durata și complexitatea aromelor rămase după degustare sunt un indiciu al calității superioare.
În final, fiecare aspect primește un punctaj și sunt premiate vinurile cu cele mai bune rezultate.
2. Importanța procesului de vinificație
Procesul de vinificație este, de asemenea, un aspect important pentru obținerea unor vinuri de excepție. În acest sens, ține cont de două elemente fundamentale: igiena în cramă și utilizarea unor echipamente performante.
Igiena în cramă este primul pas către prevenirea defectelor vinului, care pot afecta iremediabil calitatea vinului prin mirosuri neplăcute sau alterarea gustului.
În plus, echipamentele performante permit extragerea și conservarea trăsăturilor unice ale fiecărui soi de struguri. Pentru obținerea unor vinuri de calitate superioară se utilizează presele discontinue ce pot fi acționate manual, mecanic, hidraulic sau pneumatic.
3. Protejarea viței de vie fără impact asupra proprietăților vinului
Cu cât strugurii sunt de o calitate mai ridicată, cu atât vinul rezultat va fi mai valoros din punct de vedere calitativ. De aceea, este important să ții cont de perioadele vulnerabile ale viței de vie:
-
înainte de înflorit;
-
după înflorit;
-
compactarea ciorchinelui;
-
intrarea în pârgă.
Tratarea la timp cu produse de calitate poate preveni pierderile. În plus, monitorizarea atentă a plantației este importantă pentru protejarea culturii.
Folosește fungicide moderne care ajută la combaterea bolilor, fără a afecta compoziția strugurilor și, implicit, a vinului. Un astfel de fungicid este Revyona® pe bază de triazoli, ce are un profil prietenos cu mediul înconjurător și un spectru larg de combatere a bolilor. Acesta este ușor de utilizat, independent de vreme și contribuie la o calitate crescută și randament ridicat.
De asemenea, poți folosi și:
-
Delan® Pro - pentru combaterea manei, produs care conține ditianon și fosfonați de potasiu;
-
Sercadis® - pentru combaterea făinării, conține substanța activă fluxapiroxad, cu un mod nou de acțiune: mobilitate unică în plantă și acțiune translaminară;
-
Cantus® - destinat combaterii putregaiului cenușiu și conține substanța activă boscalid și protejează atât calitatea strugurilor, cât și pe cea a vinului.
În concluzie, obținerea unui vin de calitate necesită atenție la detalii pe tot parcursul procesului, de la protejarea viței de vie și respectarea compoziției vinului până la respectarea criteriilor stricte de evaluare.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau