Acuzații - Au venit primele decizii de pensionare pe noua Lege a Pensiilor: E haos pentru cei care au muncit în condiții grele
Dimensiune font:
Românii care au muncit în condiții grele au grave probleme din cauza noii Legi a Pensiilor. Condițiile în care aceștia se pot pensiona au fost schimbate prin lege, lucru care a generat un adevărat haos, acuză USR.
Noua lege a pensiilor a crescut indirect cu trei ani vârsta de pensionare pentru toți minerii, energeticienii, angajații din combinatele chimice și alți lucrători în condiții deosebite. Practic, legea lovește de două ori în aceste categorii de angajați: le reduce banii și le crește vârsta de pensionare, potrivit unui comunicat de presă.
„Dacă inițial noua lege a pensiilor prevedea că le va lua doar banii celor care au lucrat în grupe de muncă, prin aplicarea acesteia, Guvernul Ciolacu le-a luat și banii, și anii. Celor din zona de minerit și energie nu le mai este redusă vârsta de pensionare asociată perioadei 2001-2021 fiindcă acești 20 de ani brusc nu mai sunt asimilați grupei speciale de muncă, iar celor care au lucrat și în grupa 1, și în grupa 2 le cumulează drepturile doar dacă au 35 de ani lucrați. Concluzia este că, în următorii doi ani, aproape nimeni nu se va mai putea pensiona”, explică deputatul USR de Gorj Radu Miruță.
Potrivit lui Miruță, noua lege a pensiilor vine și cu alte modificări pentru angajații care au lucrat în cele mai grele condiții în România: dintr-o reducere de 13 ani cum prevedea Legea 197/2021, Guvernul le rotunjește în minus la maximum 11 ani. În același timp, dacă în cursul unei luni au avut vreo zi liberă plătită pentru formare profesională, zi de naștere sau alt drept prevăzut în contractul colectiv de muncă, li se taie întreaga lună de la drepturile condițiilor speciale. Ceea ce înainte era un bonus de 50% al punctelor de pensie acum este 0.5 puncte. Având în vedere că acești oameni aveau salarii mari, iar punctajul lor mediu lunar era si de 3 puncte, în loc să primească 3x1.5=4.5 puncte, primesc 3+0.5=3.5 puncte.
vară în România? Mult discutatul proiect de renunțare la schimbarea de oră nu se concretizează nici în anul 2025, în ciuda zvonurilor
„Toate aceste modificări produc o nedreptate imensă pentru care USR a depus proiect de lege în Parlament, iar proiectul a trecut de Senat. Deputatul USR Radu Miruță cere liderilor partidelor parlamentare să pună la vot acest proiect blocat de luni de zile în Camera Deputaților. Termenul de raport a expirat din 29.10.2024. USR propune modificarea noii legi a pensiilor astfel încât să fie recunoscute condițiile deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate”, se arată în finalul comunicatului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau