Parlamentarii dezbat bugetul pe anul 2025
Dimensiune font:
Bugetul de stat pe anul 2025 a intrat miercuri în dezbaterea plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Marți dimineață, bugetul pe acest an a trecut prin comisiile de specialitate, în prezența ordonatorilor principali de credite, fiind date avize favorabile de către parlamentari. În jurul prânzului, au început discuțiile în Comisiile pentru buget-finanțe, care s-au întins până noaptea târziu. Au fost întocmite rapoarte favorabile de către senatorii și deputații din Comisiile de buget. Proiectul de buget pe 2025 a fost aprobat pe 1 februarie de Guvern.
Premierul Marcel Ciolacu a infirmat, miercuri, declaraţiile din spaţiul public conform cărora bugetul pentru 2025 ar fi unul "de austeritate", invocând faptul că acesta include cea mai mare alocare de resurse din finanţări europene după aderarea la UE, precum şi 27 de miliarde de lei pentru dezvoltarea locală şi mai mulţi bani pentru investiţii.
"Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget - în mod paradoxal, aflate în totală antiteză unul faţă de celălalt. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalţi spun că, dimpotrivă, este un buget optimist şi că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în anul 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, s-a mărit TVA şi s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creştere medie de 40%; nici la salarii, unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creştem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populaţiei, în special al celor cu venituri mici. Şi nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene şi bani din PNRR", a spus premierul în plenul reunit al Parlamentului, cu ocazia dezbaterilor privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul în curs.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau