Bacalaureat 2025, subiecte: Eseul literar, din nou în centrul atenției
Dimensiune font:
* profesorii de limba română susțin că structura subiectelor din acest an păstrează liniile generale din anii anteriori, însă solicită un nivel ridicat de concentrare, gândire critică și o bună stăpânire a conținutului literar studiat * Camelia Gavrilă : „Putem să ne aşteptăm la suficient de multe note de 9 şi de 10 şi pentru zona unor licee unde elevii au competenţe mai degrabă tehnice, tehnologice şi nu sunt atât de cufundaţi în lectură”
Elevii de clasa a XII-a au susținut, marți, proba scrisă la Limba și Literatura Română din cadrul examenului național de Bacalaureat 2025.
La nivelul județului Iași au fost organizate 16 centre de examen, fiind prezenți 4.255 candidați din totalul de 4286 candidați înscriși pentru această probă (99,28%%). Nu a fost eliminat nici un elev pentru tentativă de fraudă.
Candidații s-au întâlnit cu o structură cunoscută, dar provocatoare. Subiectele au fost împărțite în trei mari secțiuni, iar eseul literar a fost, ca de obicei, subiectul cel mai discutat de candidați.
Subiectul 1 - Competențe de înțelegere și argumentare
Prima parte a subiectului I a presupus cinci cerințe bazate pe un text la prima vedere, prin care elevii și-au demonstrat capacitatea de a înțelege, analiza și interpreta un fragment literar sau nonliterar.
La punctul B al aceluiași subiect, candidații au avut de redactat un text argumentativ de minimum 150 de cuvinte, pornind de la o idee extrasă din textul-suport, exercițiu ce le-a testat atât gândirea logică, cât și abilitatea de a construi un discurs coerent și convingător.
Subiectul 2 – Curente literare
La subiectul al doilea, elevii au avut de evidențiat trăsăturile unui curent literar, pe baza unui fragment extras dintr-o operă aparținând literaturii române. Identificarea elementelor definitorii ale curentului, corelarea cu perioada istorică și recunoașterea stilului autorului au fost elemente-cheie pentru un punctaj ridicat.
Subiectul 3 – Eseu despre o operă literară studiată
Cel mai amplu subiect, și adesea cel mai temut, a fost redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte, pe marginea unei opere literare studiate. Elevii au trebuit să demonstreze cunoștințe solide de teorie literară, capacitate de analiză și exprimare clară. Deși subiectul exact nu a fost făcut încă public, Ministerul Educației a anunțat că baremele și subiectele oficiale vor fi publicate la ora 15:00.
În 2024, la profilul uman, candidații au avut de redactat un eseu despre particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată, ceea ce a generat numeroase reacții, în funcție de nivelul de pregătire și de textele parcurse la clasă.
Camelia Gavrilă : „Putem să ne aşteptăm la suficient de multe note de 9 şi de 10 şi pentru zona unor licee unde elevii au competenţe mai degrabă tehnice, tehnologice şi nu sunt atât de cufundaţi în lectură”
Şi profesorii ieşeni spun că subiectele pe care le-au primit absolvenţii de liceu la proba de Limba şi literatura română a au fost echilibrate, accesibile, de dificultate medie, probând competenţe de înţelegere şi argumentare, analiză literară, redactare, dar şi abilităţi de interpretare, articulate pe dimensiune reflexivă, spirit creativ, gândire critică - elemente-cheie ale parcursului educaţional care integrează numeroase şi complexe experienţe de învăţare. „Eseul argumentativ valorifică textul-suport şi se centrează pe o temă de actualitate, regăsită în paradigma de gândire a adolescenţilor, coroborând interacţiunea cu textul cu experienţa personală şi culturală, prezentarea rolului didascaliilor într-un fragment de discurs dramatic, urmărind, decorul, indici gestuali sau comportamentali, relaţiile dintre personaje, elemente de portret”, spune Monica Iosub, profesoară la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi.
Prof.dr Camelia Gavrilă, directoarea Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, spune că subiectele au fost destul de rezonabile. De altfel, renumitul cadru didactic se aşteaptă ca anul acesta să fie mai multe note de 9 şi de 10 la Română, mai ales şi din sfera elevilor de la Real sau Tehnic. „Putem să ne aşteptăm la suficient de multe note de 9 şi de 10 şi pentru zona unor licee unde elevii au competenţe mai degrabă tehnice, tehnologice şi nu sunt atât de cufundaţi în lectură. Nu există nicio scuză pentru un astfel de subiect destul de generos cum e subiectul unui personaj sau a unei naraţiuni pe care o poţi urmări, un subiect care se referă la scriitori fundamentali în literatură. Asemenea subiecte nu pot fi ignorate sau lăsate de-o parte atunci când te pregăteşti pentru un examen”, a spus prof.dr Camelia Gavrilă.
Atingerea unui punctaj maxim ţine de măsura în care elevii ating aspectele subliniate de barem. „Ţine de modul în care, de exemplu, la textul argumentativ pleacă de la o ipoteză, aduce două argumente, un contra argument, ajunge la o concluzie, include conectorii necesari. De asemenea, la personaj, contează foarte mult frazarea, expresivitatea, limbajul critic, faptul că ilustrează că este cunoscut textul respectiv, că pune un diagnostic adecvat personajului şi îl aşează într-un context, stabileşte corelaţii cu spaţiul operei în întregul ei. Este important să arate că ştie ce înseamnă elemente de caracterizare, că se referă, de exemplu, la aspecte realiste, psihologice, la elemente de psihologie abisală, de relaţii dintre social şi psihologic. Sunt nuanţe care pot da plus lucrării şi conţinutului. Trebuie să fie o anumită profunzime şi o anumită argumentare coerentă, şi o frazare demnă de un absolvent de liceu”, a spus Camelia Gavrilă.
Candidații la Bac pot solicita vizualizarea lucrărilor
Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:
miercuri, 11 iunie - proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie); vineri, 13 iunie - proba la alegere a profilului și a specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie).
Luni, 16 iunie, 39 de elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și 3 elevi de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași vor susține proba scrisă la disciplina non lingvistică (DNL), studiată în limba franceză, din cadrul bacalaureatului pentru secțiile bilingve francofone. Proba va avea loc în centrele de examen stabilite la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iași (pentru elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Iași).
Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 20 iunie (până la ora 12).
Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor sunt programate pe 20 iunie (în intervalul 14 - 18) și în perioada 23-24 iunie 2025.
Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul la depunerea contestației. Nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 30 iunie.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
Menționăm că activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.
Carmen DEACONU, Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau