Concedii sustenabile. Tinerii își planifică vacanțele cu impact redus asupra mediului

turism-IS

Dimensiune font:

| 05-12-2024 16:23

 * într-un Iași mereu în mișcare, unde ritmul alert al orașului se îmbină cu nostalgia trecutului, tot mai mulți tineri aleg să-și trăiască vacanțele cu un scop mai mare decât simpla relaxare * ei vor să călătorească fără să lase în urmă doar amintiri plăcute, ci și un impact minim asupra mediului * ideea de turism sustenabil a prins rădăcini, alimentată de o generație conștientă de provocările vremurilor noastre, dar și dornică de aventură și descoperire


Într-un oraș cu o istorie culturală și academică atât de bogată, nu este surprinzător că tinerii din Iași își aduc aportul la o mișcare globală importantă: turismul sustenabil. Generația de astăzi este mai conștientă de impactul său asupra mediului decât oricând, iar acest lucru se reflectă chiar și în felul în care își planifică vacanțele. Din ce în ce mai mulți ieșeni aleg să călătorească responsabil, evitând turismul de masă și căutând experiențe care să aibă un impact pozitiv asupra naturii și comunităților locale.

Angajam agenti paza, barbati, femei, magazine si fabrici, asiguram transport, salar motivant. Tel: 0751280039, 0755236545

Maria și Alex, doi prieteni din Iași, sunt exemplele perfecte ale acestei schimbări. Anul trecut, au renunțat la zborurile scurte și vacanțele în resorturi all-inclusive pentru a explora România cu trenul și bicicleta. „Am pornit de la Iași spre Maramureș, am mers cu trenul până la Sighetu Marmației, iar de acolo am continuat pe biciclete închiriate. Am stat la o pensiune mică, unde am învățat să facem pâine și să folosim ingrediente locale. A fost o experiență complet diferită față de ceea ce știam despre vacanțe – mult mai autentică și conectată cu natura”, povestește Maria.

Pentru generația lor, vacanțele sustenabile nu sunt doar o opțiune, ci o necesitate. Ei înțeleg că fiecare călătorie vine cu un cost ecologic, iar reducerea acestuia devine o prioritate. De la alegerea trenului în locul avionului, până la cazările care respectă mediul, deciziile lor reflectă dorința de a proteja ceea ce vizitează.

Iașul, un oraș situat la intersecția culturilor și al poveștilor, nu este doar un punct de plecare. Mulți tineri descoperă că orașul lor natal poate fi o destinație în sine pentru turism responsabil. Zone precum Rezervația Repedea, Grădina Botanică sau dealurile împădurite din jurul Iașului sunt perfecte pentru drumeții sau escapade cu bicicleta. În plus, inițiativele de turism local, cum ar fi atelierele de ceramică de la Cucuteni sau micile pensiuni rurale din zona Iașului, oferă oportunități pentru o experiență profundă, fără a consuma resurse inutile.

Dincolo de granițele județului, tinerii se aventurează spre locuri din România care au îmbrățișat deja conceptul de turism verde. Maria și Alex au fost impresionați de Delta Dunării, unde au explorat canalele cu caiacul, au dormit în corturi ecologice și au mâncat pește proaspăt pregătit de localnici. „Ce ne-a atras a fost simplitatea. În loc de o cameră de hotel cu aer condiționat, am avut nopți sub cerul plin de stele și sunetul naturii ca fundal. A fost magic”, își amintește Alex.

Însă poveștile lor nu se opresc aici. Iașul este conectat prin rețele de tren către Europa, iar multe dintre călătoriile lor internaționale urmează aceleași principii. Cu un buget redus, trenurile devin o soluție perfectă pentru a explora destinații precum Budapesta, Praga sau chiar Alpii elvețieni. Un bilet Interrail, accesibil mai ales pentru studenți, le-a permis să descopere peisaje spectaculoase, să interacționeze cu oameni din diferite culturi și să reducă amprenta de carbon.

Alegerea sustenabilității vine la pachet cu provocări, dar și cu satisfacții uriașe. „Nu mai e doar despre locurile unde ajungi, ci despre cum ajungi acolo și ce fel de impact ai asupra comunităților pe care le întâlnești. Să bei o cafea făcută de un mic fermier dintr-un sat izolat sau să cumperi un suvenir direct de la un meșteșugar înseamnă mai mult decât un simplu act comercial. Este un mod de a sprijini oamenii care își trăiesc viața în armonie cu natura”, explică Maria.

În Iași, această tendință este tot mai vizibilă, iar grupurile de prieteni preocupați de călătorii verzi își împărtășesc experiențele pe rețele sociale sau în mici comunități locale. Bloguri și vloguri dedicate turismului sustenabil, inițiative precum schimbul de biciclete sau promovarea alimentației locale devin puncte de întâlnire pentru cei care doresc să călătorească diferit.

Maura ANGHEL

În final, vacanțele sustenabile nu sunt doar despre destinație sau mijloacele de transport. Ele reflectă o schimbare profundă în modul în care vedem lumea și ne raportăm la ea. Tinerii din Iași demonstrează că se poate trăi frumos, călători cu sens și contribui la o planetă mai curată. Pentru ei, fiecare călătorie începe cu o întrebare simplă: „Cum pot să văd lumea fără să o distrug?”.


 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
„Educația modernă a câștigat mult având de partea ei tehnologia, dar a pierdut în ceea ce privește relațiile interumane”
19/01/2025 20:51

Misiunea invătătorului este de a modela viitorul prin educatie, insufland copiilor valori, cunostinte si pasiunea pentru invătare. Prin dedicare, empatie si profesionalism, invătătorul devine ghidul care d ...

Gripa provoacă îngrijorare în lumea medicală. Ministrul Sănătății cere triaj epidemiologic zilnic, în școli
19/01/2025 19:13

* ingrijorat de valul infecţiilor respiratorii care afectează ţările din Vestul Europei, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cere autorităţilor şcolare şi sanitare să adopte măsuri de prevenţi ...

Stadion nou în Copou!
19/01/2025 19:12

Universitatea de Ştiinţele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi va avea o arenă omologată pentru Liga a III-a, ligă in care institutia de invătămant superior are deja echipă de fotbal, ACS ...

Număr record de turiști, în capitala Moldovei
19/01/2025 19:07

Anul 2024 a atras la obiectivele turistice din Iasi cifre record la capitolul turisti. Palatul Culturii a avut peste 380.000 de vizitatori, din care mai bine de jumătate au fost turisti, iar bojdeuca lui Ion C ...

Workaholicii, generația care nu mai știe să se oprească. Tot mai mulți ieșeni sunt diagnosticați cu… dependență de muncă
19/01/2025 18:42

* cultura corporatistă transformă start-up-urile si vietile tinerilor ieseni * oras al contrastelor, unde istoria se intalneste cu zgarie-norii moderni, iar linistea parcurilor ascunde tumultul unui nou sti ...

Polițiștii i-au luat permisul unui tânăr pentru 330 de zile pentru abateri în trafic: Are de plătit amenzi de 16.000 de lei
19/01/2025 17:21

Un tanăr in varstă de 20 de ani din comuna suceveană Volovăţ a rămas fără permis de conducere pentru 330 de zile, după ce a fost depistat conducand cu viteză foarte mare, a refuzat să oprească la se ...

Au crezut că este iepure: Bărbat împușcat la vânătoare
19/01/2025 17:12

Un bărbat a fost rănit, duminică, după ce a fost atins de alice in timpul unei partide de vanătoare organizate intr-o pădure din localitatea Urdeşti, judeţul Vaslui. Fratele victimei a cerut ajutor medi ...

Generația Erasmus, un orizont deschis spre lume sau un exod al minților strălucite?
19/01/2025 17:02

* fie că este o experientă de maturizare temporară sau un prim pas spre o viată nouă, Erasmus+ transformă profund generatiile de studenti ieseni * dacă Romania isi doreste să-si recupereze talentele, tr ...

Amenzi usturătoare în Iași. Sârmele de rufe și aparatele de aer condiționat, interzise pe fațade
19/01/2025 14:54

Primăria Iasi a introdus un nou regulament pentru estetică urbană, care vizează eliminarea aspectelor ce afectează imaginea orasului, cum ar fi fatadele colorate haotic, aparatele de aer conditionat amplas ...

Elevii din clasele primare, excluși din olimpiadele școlare naționale
19/01/2025 12:44

Ministerul Educatiei si Cercetării (MEC) a anuntat oficial că, in anul scolar 2024-2025, elevii de clasele primare nu vor putea participa la olimpiadele scolare nationale. Conform unui ordin de ministru recen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei