Începe bătălia pentru Moldova

default

Dimensiune font:

| 16-03-2013 05:15

* „voievodul” Moldovei va avea peste 50% din voturi doar dacă va fi impus de către o alianţă politică * „Evenimentul Regional al Moldovei” vă prezintă patru scenarii cu intenţiile de vot ale aleşilor locali, primul şef de regiune urmând a fi ales de primari şi consilieri judeţeni * cel mai confortabil scor l-ar avea un candidat PSD-PDL, apoi unul propus de USL sau de către PNL-PDL * la candidaturi separate, PSD ar avea câştig de cauză, dar cu un scor de sub 40% * numele vehiculate în prezent în mediul politic pentru poziţia de „voievod” sunt Gheorghe Nichita  ,Romeo Stavarache ,Cristian Adomniţei ,Gheorghe Flutur , sau Culiţă Tărâţă ,

Partidele politice au început să-şi calculeze şansele pentru controlul regiunilor ţării. „Evenimentul Regional al Moldovei” a realizat o simulare a intenţiei de vot a primarilor şi consilierilor judeţeni din cele şase judeţe ale Moldovei în baza actualei apartenenţe politice. Reporterii noştri au analizat patru scenarii, cea mai importantă concluzie fiind că doar o alianţă politică poate să impună un candidat care să adune peste 50% dintre voturile aleşilor locali. Cele mai multe voturi, în număr de 517, le-ar obţine o alianţă PSD-PDL (67,93%), în timp ce actuala USL ar aduna 494 voturi (64,91%), iar o uniune a forţelor de dreapta (PNL - PDL) ar strânge 425 de voturi (55,8%). Dacă fiecare partid şi-ar impune candidatul, social-democratul nominalizat ar avea 293 voturi (38,5%), democrat-liberalul 224 voturi (29,4%), liberalul 201 voturi (26,4%), iar o persoană trimisă în luptă de celelalte forţe politice (PPDD, PRM, PC, UNPR, PER şi un ipotetic grup al primarilor independenţi) ar cumula 43 voturi (5,6%).


Luptă Nichita - Stavarache în USL cu Adomniţei la pândă


Printre posibilii pretendenţi la şefia regiunii Moldovei se află social-democratul Gheorghe Nichita, lider al PSD Iaşi şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului. Despre o candidatură a acestuia se vorbeşte în mediul politic încă de anul trecut, Nichita având, între timp, mai multe apariţii mediatice care confirmă o astfel de tendinţă. Deocamdată, primarul Iaşului nu a confirmat oficial că va candida, dar surse politice dau ca sigură intenţia sa. Nichita are însă de luptat în USL cu liberalul Romeo Stavarache de la Bacău, unul din favoriţii liderului PNL, Crin Antonescu. Tot din rândul liberalilor nu este exclusă o candidatură a şefului Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. Calculele social-democraţilor şi liberalilor ar putea fi încurcate de ambiţiile politice ale lui Culiţă Tărâţă (UNPR) de la Neamţ. „În cazul în care PSD va veni cu propriul candidat la alegerile prezidenţiale în anul 2014 şi nu-l va mai sprijini pe Crin Antonescu, PNL va nominaliza candidaţi pentru şefia regiunilor. Chiar dacă USL va rezista, PNL tot va propune un candidat în cadrul USL, PSD nu va fi lăsat să alerge de unul singur. Domnul Stavarache de la Bacău este o opţiune, el vrea acest lucru şi face presiuni la nivel central pentru a obţine nominalizarea, intenţia sa va deveni oficială în perioada următoare. Un alt candidat ar putea fi domnul Adomniţei de la Iaşi”, ne-a declarat recent un lider liberal din Moldova. Acesta a dezvăluit că raportul de forţe în USL ar putea fi de 5-3 la nivel naţional în favoarea social-democraţilor, iar liberalii ar putea ceda regiunea Moldovei pentru a-şi adjudeca alte trei zone ale ţării, unde PNL are mai multe judeţe pe care le controlează. Din partea PDL, este aproape sigură candidatura senatorului Gheorghe Flutur de la Suceava, care ocupă şi funcţia de secretar general al partidului.
Cum va fi ales „voievodul” Moldovei


O declaraţie recentă a primului ministru Victor Ponta confirmă proiectul de dezvoltare regională propus în cursul anului trecut de către USL, respectiv o împărţire a României în opt regiuni având la bază zonele istorice. „Soluţia cea mai bună care se poate aplica imediat după modificarea Constituţiei este să avem alegeri indirecte, adică preşedintele Consiliului Regional şi Consiliul Regional să fie ales de toţi primarii şi consilierii judeţeni din regiunea respectivă”, a spus Ponta. În cele şase judeţe ale Moldovei, ar rezulta un număr de 761 de electori, dintre 293 sunt social-democraţi, 224 sunt democrat-liberali, 201 sunt liberali, 26 aparţin de PPDD şi alţi 17 de alte forţe politice (şase independenţi, cinci conservatori şi câte doi de la PRM, PER şi UNPR). Surprinzător, PDL are mai mulţi electori decât PSD şi PNL în trei judeţe (Suceava, Neamţ şi Botoşani). În schimb, PSD are cei mai mulţi votanţi în judeţele Bacău şi Vaslui, iar Iaşul este câştigat la limită de PNL cu un singur vot în faţa PSD. Potrivit proiectului USL de regionalizare, Consiliul Regional (CR) ales în 2014 va funcţiona timp de doi ani, urmând ca în anul 2016 să fie schimbată metoda de desemnare a conducerii zonale. „Odată cu alegerile locale, au loc alegeri pentru desemnarea preşedinţilor de consilii regionale, alegeri directe prin vot uninominal. Au loc, de asemenea, alegeri pentru desemnarea Parlamentelor regionale, care vor funcţiona ca legislative regionale şi vor intra în funcţiune şi Curţile de Apel regional, pentru a funcţiona şi puterea judecătorească la acest nivel”, se arată în actualul proiect al USL. Documentul susţine că preşedintele CR va avea atribuţii asemănătoare unui prim-ministru, fără a exemplifica însă care vor fi acestea. Bugetul regiunii va fi format din bugetele locale, fonduri europene şi fonduri de coeziune de la bugetul central. „Va genera proiecte de dezvoltare pentru regiune, inclusiv pentru a reduce decalajele din interiorul regiunilor”, descrie USL unul din rolurile pe care îl va avea preşedintele CR.

Regiunea Moldovei va avea un singur prefect

O altă prevedere importantă a proiectului USL este că regiunile vor avea câte un singur prefect, urmând ca Guvernul să aibă doar opt reprezentanţi în teritoriu. „Prefectul îşi păstrează atribuţiile actuale, dar îşi extinde zona de manifestare a compentenţelor”, spun liderii USL, adăugând că scopul scăderii numărului de prefecţi (de la 42 în prezent până la 8) constă într-o „mai mare coerenţă în implementarea programului de guvernare în teritoriu şi reducerea birocraţiei”. Cu toate acestea, USL propune păstrarea actualelor consilii judeţene.
Proiectul alianţei social-liberale a fost făcut public în urmă cu peste un an de zile ca un răspuns la tentativa pe care a avut-o PDL de a reorganiza administrativ teritoriul ţării. Potrivit unor surse din USL, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, are termen sfârşitul lunii februarie pentru prezentarea proiectului final al regionalizării României. În programul de guvernare al USL există o singură menţiune cu privire la reorganizarea administrativă. „Introducem un nou nivel administrativ - regiunea - compatibil cu cel european. Este vorba despre o reformă mai amplă a aparatului administrativ, care nu presupune desfiinţarea judeţelor. Susţinem un proces de regionalizare decis prin referendum, de către cetăţenii României. Orice modificare trebuie discutată cu cetăţenii, agreată politic şi acceptată de Uniunea Europeană”, se arată în documentul citat. Potrivit planului USL, modificarea Constituţiei ar putea fi făcută în prima parte a acestui an şi, ulterior, va fi pus în aplicare proiectul de reorganizare teritorial-administrativă. (Alex Andrei)


Cum ar arată votul într-o regiune cu opt judeţe

Un scenariu vehiculat în mediul politic constă în includerea şi judeţelor Vrancea şi Galaţi în regiunea Moldovei. O simulare făcută de reporterii noştri arată că două lucruri importante care se schimbă în context politic constau într-o echilibrare a votului între PNL şi PDL, liberalii apropiindu-se doar la un singur vot de democrat-liberali (254 PNL faţă de 255 PDL) şi o consolidare a intenţiei de vot pentru PSD (peste 40%). De asemenea, un candidat USL ar avea doar cu 0,31% mai puţine voturi decât unul propus de către o potenţială alianţă între PSD şi PDL. Un candidat PNL-PDL ar avea 52,58%, iar dacă partidele ar face propuneri separate rezultatele ar arăta astfel: PSD 399 voturi (41,47%), PDL 255 voturi (26,34%) şi PNL 254 voturi (26,23%). Celelalte forţe politice ar cumula 60 de voturi (6,23%). Numărul electorilor ar ajunge la 968 de votanţi în cele opt judeţe.

*** Regiunile vor avea dreptul de a decide cu privire la folosirea fondurilor provenite din taxe şi impozite. Principalele atribuţii vor ţine de dezvoltarea echilibrată a regiunilor. Guvernul central va gestiona doar proiectele naţionale, urmând ca toate celelalte proiecte să fie transferate către regiuni, inclusiv în ceea ce priveşte fondurile europene existente

*** 761. Acesta este numărul de primari şi consilieri judeţeni care îl vor alege pe viitorul „voievod” al Moldovei

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

prometheus

Jan 17, 2013

iasul ca de obicei,bolsevic,incult si servil.daca nu suntem in stare sa vedem,adevarata democratie si nu pe cea cu sula/n coaste,inseamna ca suntem ratati si din cauza noastra vor suferi tinerii,care nu au viitor in aceasta tara de pupincuristi imbecili

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei