O nouă realizare uimitoare a studenților de la UMF Iași
Dimensiune font:
* studenţii de la Facultatea de Bioinginerie Medicală au reuşit imposibilul: au transformat ecografiile şi RMN-urile în modele 3D reale, care ajută medicii să planifice mai bine operaţiile - chiar şi în perioada intrauterină
În premieră pentru România, un grup de tineri ingenioşi de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi au demonstrat că medicina viitorului e mai aproape decât credem. „Printăm modele 3D obţinute din ecografii, RMN şi CT. Am vrut să oferim o vizualizare mult mai bună. Când suntem limitaţi de planul 2D, trebuie să ajungem şi în planul 3D şi în planul fizic, astfel încât putem simula aceste cazuri. Este o premieră pentru România. Au mai fost câteva încercări, dar la un moment dat s-au plafonat. Noi încercăm să mergem mai departe, adică să facem mai uşoară şi intuitivă metoda de printare, astfel încât să nu existe aşa de multă prelucrare de date şi să ajungă să fie mai accesibile”, spune Cosmin Manea, student în anul IV la Facultatea de Bioinginerie Medicală.
Această abordare multidisciplinară oferă avantaje clare: reducerea riscurilor chirurgicale, creşterea acurateţii diagnosticului şi extinderea accesului la tehnologii moderne în spitale dinafara centrelor universitare.
De asemenea, iubitorii de suveniruri şi amintiri se pot bucura de faptul că ecografia copilului nenăscut încă poate fi printată 3D. „Pot fi şi suveniruri pentru oamenii care doresc să aibă o amintire cu bebeluşul lor, dar pot fi şi utile în chirurgia fetală, de exemplu, atunci când sunt cazuri congenitale care necesită operaţii încă din viaţa intrauterină şi se intervine pentru ca medicul chirurg să poată corecta defectul încă din uterul mamei. Se poate planifica partea chirurgicală din perioada fetală, ca să nu se întâmple nimic neaşteptat, şi totodată să se scurteze timp intervenţiei chirurgicale şi să crească succesul operaţiei”, spune Cosmin Manea.
Procesul de prelucrare a datelor este unul complex, dar perfect adaptabil cerinţelor clinice. Astfel scade foarte mult riscul de operaţie eşuată.
Cu ajutorul unei astfel de tehnologii şi al unei echipe multidisciplinare, intervenţiile chirurgicale complicate s-ar putea face şi în spitalele mai mici din ţară, nu doar în marile centre universitare. „E nevoie de un bioinginer care să prelucreze datele iar spitalul să aibă o imprimantă 3D. Printarea se poate face în câteva ore. Prelucrarea unui CT poate dura şi 8 ore, o zi normală de lucru. Adică pacientul se internează azi, mâine poată fi făcută operaţia dacă este un caz urgent”, afirmă colegul său, Florin Bogdan Popa.
Studenţii spun că astfel de modele imprimate 3D sunt utile şi atunci când medicii au cazuri complicate, chiar din perioada intrauterină. „Pot fi utile şi la alte deformări sau probleme congenitale cum ar fi, de exemplu, la inimă, unde sunt patologii care apar una la 100.000 sau una la un milion. Pot fi cazuri în care nu există posibilitatea de a deplasa pacientul într-un spital unde se fac intervenţii chirurgicale complicate, iar chirurgul nu are experienţa necesară pentru aşa ceva. Şi atunci oferim o abordare în care să se poată plănui partea chirurgicală şi în acelaşi timp să poată vizualiza atât chirurgul, cât şi pacientul, ceea ce se întâmplă, spune Florin Bogdan Popa, student în anul IV la Facultatea de Bioinginerie.
Prin transformarea imaginilor medicale în modele 3D palpabile, inovaţia studenţilor ieşeni nu doar că îmbunătăţeşte actul medical, ci aduce o contribuţie valoroasă la umanizarea medicinei. Laura RADU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau