Sfântul Spiridon, ocrotitorul vindecării

1spiridon

Dimensiune font:

| 12-12-2024 07:43

În tumultul istoriei și în forfota lumii moderne, există figuri sfinte care aduc lumină, vindecare și speranță, chiar și peste veacuri. Printre aceștia, Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, este o prezență vie în inimile credincioșilor și o icoană a milosteniei divine. La Iași, oraș al spiritualității și al tradiției, numele său binecuvântat reverberează în fiecare colț al vechiului Spital „Sfântul Spiridon”, loc unde știința medicală se întâlnește cu harul tămăduitor al credinței.

O misiune divină în slujba celor aflați în suferință

Fondat în anul 1757, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași nu este doar o clădire, ci o fortăreață a speranței. Ridicat din dorința de a oferi alinare celor bolnavi și de a fi un far al compasiunii, acest spital este, de aproape trei secole, un loc unde suferința își găsește răspuns în dragostea creștină și în grija medicală. Alegerea Sfântului Spiridon ca patron al acestui așezământ nu a fost întâmplătoare. Însuși viața sa, marcată de simplitate, smerenie și minuni, este un model al slujirii celor aflați în nevoie. Sfântul Spiridon a fost cunoscut ca un păstor de suflete, dar și un făcător de minuni, care nu a ezitat să se plece cu iubire spre durerile oamenilor. Moștenirea sa spirituală străbate generațiile și inspiră, până astăzi, medici, asistenți și pacienți care își leagă speranțele de numele său sfânt.

Vindecarea ca lucrare a harului

În viața Sfântului Spiridon, minunea și compasiunea s-au împletit într-un mod deopotrivă sublim și misterios. Se povestește că, într-o vreme de foamete, a prefăcut un șarpe în aur pentru a salva o familie îndatorată. Alteori, rugăciunile sale au vindecat bolnavi sau au readus la viață suflete pierdute. Prin astfel de fapte, Spiridon a devenit un simbol al puterii vindecătoare a credinței, un model de iubire necondiționată și o călăuză pentru cei ce caută alinare.

Aceeași putere tămăduitoare se simte astăzi în atmosfera spitalului din Iași care îi poartă numele. Pe holurile acestui loc, unde lupta pentru viață este zilnică, poveștile despre intervențiile miraculoase ale Sfântului Spiridon sunt o sursă de mângâiere. În capela spitalului, șoaptele rugăciunilor se înalță ca un balsam nevăzut, unind mâinile tremurânde ale pacienților cu harul neclintit al sfinților.

Papucii care umblă pentru binele oamenilor

Printre tradițiile fascinante legate de Sfântul Spiridon, cea a papucilor săi rămâne o mărturie profundă a apropierii sale de oameni. Moaștele sale, păstrate în insula Corfu, dezvăluie un miracol continuu: papucii sfântului, realizați din materiale simple, se tocesc constant, de parcă ar fi purtați. Legenda spune că Spiridon umblă necontenit pe pământ, mergând acolo unde suferința cheamă, pentru a oferi vindecare și mângâiere.

Anual, papucii sunt schimbați, iar cei vechi devin relicve prețioase, împărțite credincioșilor din întreaga lume. Deși acest ritual are loc departe, la Iași, el rezonează în inimile tuturor celor care simt prezența nevăzută a sfântului. Tradiția papucilor este un simbol al unei iubiri divine care nu obosește niciodată, o expresie a faptului că spiritele sfinte continuă să vegheze asupra noastră.

Sfântul Spiridon – păstorul sufletelor ieșenilor

Sărbătoarea Sfântului Spiridon, prăznuită pe 12 decembrie, este un moment de regăsire spirituală pentru comunitatea ieșeană. În bisericile orașului, dar mai ales în capela spitalului ce-i poartă numele, credincioșii vin cu lumânări și rugăciuni, cerând ajutor și mulțumind pentru binefacerile primite. Este un moment în care tăcerea sufletului întâlnește puterea divină, iar suferința își găsește alinare în credință.

Pentru pacienții și personalul medical de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, sfântul nu este doar un patron spiritual, ci un prieten nevăzut, mereu prezent, mereu dispus să întindă o mână de ajutor. El inspiră nu doar vindecare fizică, ci și renașterea speranței, aducând aminte că, uneori, cele mai mari miracole se întâmplă în inimile noastre.

Lumina speranței care dăinuie

La Iași, sub ocrotirea Sfântului Spiridon, medicina devine o continuare a lucrării divine. Dincolo de tratamente și tehnologie, esența tămăduirii rămâne aceeași: iubirea pentru aproapele, credința în vindecare și nădejdea că, prin harul lui Dumnezeu, orice suferință poate fi biruită.

Sfântul Spiridon, păstorul sufletelor și tămăduitorul celor aflați în suferință, ne îndeamnă să ne ridicăm privirea spre cer și să ne deschidem inimile spre miracolele zilnice. În fiecare rugăciune murmurată pe holurile spitalului care îi poartă numele, se află o frântură din iubirea sa nemărginită și din puterea vindecătoare care, prin harul divin, continuă să aducă pace și sănătate.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
„Educația modernă a câștigat mult având de partea ei tehnologia, dar a pierdut în ceea ce privește relațiile interumane”
19/01/2025 20:51

Misiunea invătătorului este de a modela viitorul prin educatie, insufland copiilor valori, cunostinte si pasiunea pentru invătare. Prin dedicare, empatie si profesionalism, invătătorul devine ghidul care d ...

Gripa provoacă îngrijorare în lumea medicală. Ministrul Sănătății cere triaj epidemiologic zilnic, în școli
19/01/2025 19:13

* ingrijorat de valul infecţiilor respiratorii care afectează ţările din Vestul Europei, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cere autorităţilor şcolare şi sanitare să adopte măsuri de prevenţi ...

Stadion nou în Copou!
19/01/2025 19:12

Universitatea de Ştiinţele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi va avea o arenă omologată pentru Liga a III-a, ligă in care institutia de invătămant superior are deja echipă de fotbal, ACS ...

Număr record de turiști, în capitala Moldovei
19/01/2025 19:07

Anul 2024 a atras la obiectivele turistice din Iasi cifre record la capitolul turisti. Palatul Culturii a avut peste 380.000 de vizitatori, din care mai bine de jumătate au fost turisti, iar bojdeuca lui Ion C ...

Workaholicii, generația care nu mai știe să se oprească. Tot mai mulți ieșeni sunt diagnosticați cu… dependență de muncă
19/01/2025 18:42

* cultura corporatistă transformă start-up-urile si vietile tinerilor ieseni * oras al contrastelor, unde istoria se intalneste cu zgarie-norii moderni, iar linistea parcurilor ascunde tumultul unui nou sti ...

Polițiștii i-au luat permisul unui tânăr pentru 330 de zile pentru abateri în trafic: Are de plătit amenzi de 16.000 de lei
19/01/2025 17:21

Un tanăr in varstă de 20 de ani din comuna suceveană Volovăţ a rămas fără permis de conducere pentru 330 de zile, după ce a fost depistat conducand cu viteză foarte mare, a refuzat să oprească la se ...

Au crezut că este iepure: Bărbat împușcat la vânătoare
19/01/2025 17:12

Un bărbat a fost rănit, duminică, după ce a fost atins de alice in timpul unei partide de vanătoare organizate intr-o pădure din localitatea Urdeşti, judeţul Vaslui. Fratele victimei a cerut ajutor medi ...

Generația Erasmus, un orizont deschis spre lume sau un exod al minților strălucite?
19/01/2025 17:02

* fie că este o experientă de maturizare temporară sau un prim pas spre o viată nouă, Erasmus+ transformă profund generatiile de studenti ieseni * dacă Romania isi doreste să-si recupereze talentele, tr ...

Amenzi usturătoare în Iași. Sârmele de rufe și aparatele de aer condiționat, interzise pe fațade
19/01/2025 14:54

Primăria Iasi a introdus un nou regulament pentru estetică urbană, care vizează eliminarea aspectelor ce afectează imaginea orasului, cum ar fi fatadele colorate haotic, aparatele de aer conditionat amplas ...

Elevii din clasele primare, excluși din olimpiadele școlare naționale
19/01/2025 12:44

Ministerul Educatiei si Cercetării (MEC) a anuntat oficial că, in anul scolar 2024-2025, elevii de clasele primare nu vor putea participa la olimpiadele scolare nationale. Conform unui ordin de ministru recen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei