[FOTO] România-Italia: istorisiri cu dus şi întors

default

Dimensiune font:

| 27-07-2013 06:07

* sau cum au făcut românii lumea să pară mai mică

Cartea de vizită a „transportatorului” are pe fundal imaginea unul cal în galop. Dincolo de toate recomandările, ar fi trebuit să-mi dau seama că vom merge „ca vântul” până la destinaţie. După un drum de aproape 24 de ore, am ajuns la Pistoia, oraş despre care nu scria nimic în ghidul de călătorie, greu ca o cărămidă, pe care l-am îndesat în rucsac, sperând că voi revedea Florenţa...


Instrucţiuni pentru bagaj
Bagajul pentru Italia nu seamănă cu niciun altul, oriunde ai mai putea călători în lume. Genţile voluminoase conţin, invariabil, carne, brânză (şi smântână, că doar s-au inventat genţile frigorifice!), borş – ei bine, da, măcar doi litri! - şi, obligatoriu, leuştean şi cimbru. Opţional, seminţe de floarea soarelui, de care nu găseşti neam pe la „macaronari”, oricâţi bani ai fi dispus să plăteşti când te ia dorul de casă, la un meci de fotbal.
Cum de preferat ar fi ca toate acestea să fie de „acasă”, chiar din satul natal al celor pe care îi vizitezi, s-a ocupat bunica de toate. Ca bonus, a adăugat „micului bagaj” vreo trei pet-uri de „căpşunică” de anul trecut şi o butelcă de rachiu de prune, sau ce-o fi fost – pe care am lăsat-o acasă, că-i numai vreo 80 de euro amenda pentru un „chil” de licoare transparentă cu grade, dacă îţi caută europenii prin paporniţe.
Am plecat la drum într-o zi toridă, cu perspectiva deloc agreabilă a unei călătorii de o zi şi o noapte. Cum frica de avion deţine supremaţia, am preferat, din nou, panica „moderată” a raliului prin munţii româneşti, cursele speciale pe autostrăzile nesfârşite ale Câmpiei Panoniei, şi flash-urile din tunelurile Sloveniei şi ale Italiei, cu spaima confirmată a unor mici sau mari, dar inevitabile, blocaje în trafic.


În vacanţă, „la mama”!
Unul dintre cei mai emoţionaţi călători din microbuz (italienii, dar şi românii care întârzie mai mult de câteva luni prin Italia şi încep să vorbească italo-româna, îi spun „pulman” acestui vehicul), a fost Vlăduţ, un puşti de 10 ani din Paşcani. Mergea în vacanţă la mama şi era mai mult decât nerăbdător. După ce i-am spus că şi eu merg... la mama, a zâmbit neîncrezător, s-a uitat la fiică-mea şi ne-a dat întâlnire în parcul central din Pistoia, unde ne-a asigurat că sunt nişte tobogane uriaşe.


Mâine, ziua în care începe viaţa pe cont propriu
Tânăra care împlinea 18 ani abia în ziua în care ajungea în Italia avea buletinul puţin (de tot) în neregulă. N-a scos un cuvânt ore întregi şi cum stătea, aşa, cu tâmpla lipită de geam, îi ghiceam ochii albaştri ca marea înaintea furtunii. Să nu fi dat, oare, nici două parale pe junele afacerist alături de care se întâmplase, coapsă lângă coapsă, pe scaunele din faţă? „Da, frate, 10 mii de coco, frate!”, turuia el, la telefonul pe care mi-aş fi dorit să-l piardă la prima oprire...
Vameşii au fost îngăduitori, şi nu ne-au lăsat să aşteptăm la graniţă majoratul fetei.

La orele prânzului, străzile oraşului Pistoia sunt aproape pustii


Locul unde oamenii ar putea fi obligaţi să trăiască 100 de ani
Destinaţia mea era - aveam să descopăr, după un alt drum, cu maşina, prin serpentine ce lăsau să se vadă, de o parte şi de alta, ba livezi de măslini, ba păduri cu indicatoare din lemn ce semnalau prezenţa căprioarelor -, locul unde oamenii ar putea fi obligaţi, prin lege, să trăiască minimum 100 de ani.
Mica localitate din vârful muntelui are apă curentă şi gaz metan, nemaivorbind de canalizare şi... pavaj, toate la locul locul lor de multă vreme. Apa de izvor curge continuu la cişmeaua din intersecţie, micile (foarte micile) grădini sunt invadate de oleandri şi hortensii, iar pe alocuri câte un zmeuriş îşi iţeşte fructele mari şi roşii: „lamponi”.
Casa gazdelor noastre are la intrare o uşă din lemn „ca în povestea Capra cu trei iezi”, motiv pentru care aveam să o alintăm, pe parcursul şederii acolo, „Bojdeucă”. În fond, un muzeu destul de asemănător cu acela din Ţicău, dar cu etaj. Lespedea de la intrare păstrează, uşor estompată de vânt şi de vremuri, o inscripţie incredibilă: 1409. Nu am verificat din trei surse, dar dacă lucrurile stau întocmai aşa, înseamnă că Bisericile lui Ştefan cel Mare sunt ceva mai noi decât casa aceea, mai mult decât funcţională.


Nou era doar „Barul”!
În mica localitate, nou era doar „Barul” (nu se numea nicicum!), care servea drept loc de întâlnire şi de joacă, asemenea unui parc dintr-un cartier de pe la noi. Alături, biserica, unde vine preotul să oficieze liturghia doar duminica. Enoriaşele sunt, de toate şase femei, deşi din oră în oră clopotele anunţă ora exactă pentru mult mai mulţi membri ai comunităţii eminamente catolice.
După câteva zile în care am „ascultat” multe vorbe în italiană, parcă mi se dăduse „urechea”, mai înţelegeam şi eu câte o amabilitate venită dinspre vecini. Am rămas însă înciudată că, oricât aş fi înţeles, nu puteam exprima mai nimic din ceea ce aş fi vrut. „Translatorul” traducea vorbă cu vorbă şi de multe ori până şi eu îmi dădeam seama că din remarca sau gluma mea se cam alegea praful.


Frumos, frumos, dar să mă scoată cineva din satul ăsta!
Prima escapadă din minunatul ev mediu spre contemporaneitate a presupus calea întoarsă pe cei 10 km de serpentine, dar şi o călătorie cu trenul. Capăt de linie - Florenţa. Îmi calc pe inimă şi cobor la Prato, unde ne aşteaptă, în gară, un vechi prieten, stabilit aici în urmă cu mai bine de 15 ani. Ne revedem însă după aproape un an, pentru că dorul de casă continuă să îl aducă în România în fiecare august.
Deşi călătoria cu trenul a durat mai puţin de 20 de minute, avem de făcut haz de o peripeţie.


„Biletele, vă rog”! Micii şi sarmalele!
Controlorul care ne-a vizat biletele a vorbit continuu, ceea ce nu m-a mirat, că doar eram în Italia! Nici cuvântul „carina” nu m-a mirat, deşi nu îmi era clar dacă era adresat fiicei mele sau mie (sic!). A întrebat de unde suntem şi i-am răspuns „România”, având grijă să precizez că vorbesc foarte puţin italiana (sau cine ştie ce voi fi reuşit eu să articulez eu acolo!).
Dar italianul zâmbitor aştepta detalii, ca şi cum mi-ar fi spus: „De asta m-am prins, spune-mi ceva nou”...
Chestionată în mod explicit asupra oraşului din care vin, îi spun „Iaşi”, convinsă că amabilităţile se vor termina odată cu harta lui imaginară. „Aaaa!, izbucneşte, dar eu am casă la Piatra Neamţ! La 30 de Bacau”. Ştia că Iaşul e ceva mai departe. Apoi, a fost rândul lui să-şi caute cuvintele, cât să spună, tot numai un zâmbet, că-i plac „mişiiiii” şi sarmalele. „Frate, cât de mică e lumea!”, mi-am zis, obosită de atâta italiană... Pentru prima dată, m-am gândit cu duioşie la compatriotul meu din microbuzul care ne-a dus spre Italia, al cărui tic verbal, „frate”, căpăta, în toată exasperarea aceasta, sens.


„Magazinul românesc”
Pentru că începuse sezonul reducerilor, prietenii de la Prato ne-au propus să vizităm mall-ul. Euforie curată, după cele câteva zile petrecute în sihăstria munţilor din ţinutul Pistoiei.
În drum spre Iggli (sau cum i-o mai fi zicând mall-ului aceluia, în care am lăsat până la ultimul cent!), facem o scurtă oprire, la „Magazinul românesc”. Un spaţiu destul de generos, înţesat cu marfă 100% românească. Mercurialul ar fi sunat cam aşa: caş de oaie: 10 euro, „Prăjitura casei” - 1 euro, bere Ciuc – 1,5 euro, o sticlă de borş – 2 euro etc.
Magazinul merge, nu merge peste an, dar în perioada asta e aproape pustiu. Românii din Italia îşi mai amână dorurile, pentru că se pregătesc să vină acasă.


Conversaţii esenţiale în... italo-română
Drumul spre întoarcere s-a dovedit a fi prilej continuu de revelaţii. Un fel de „România văzută cu alţi ochi”, pornind de la misterul „uitării” limbii române.
Două românce îşi povestesc viaţa, pe scaunele din spate. Fiecare, de câte două ori, cu termeni din română şi italiană, deopotrivă. La Oradea, ne despărţim. În funcţie de oraşul-destinaţie, fiecare pasager poate alege una dintre cele trei maşini ale „transporatorului”.
Nu ştiu dacă spre norocul sau spre ghinionul meu, alte două doamne au început să-şi depene povestea. Ştiu totul despre fiii şi fiicele lor, despre soţii şi foştii soţi, despre prietenele care şi-au descoperit forme „ciudate” de cancer, despre bătrânii la care lucrează în Italia, despre lipsa unui unui loc de muncă în ţara ta, despre noroc şi Titanic, despre lumea cea mare...
- Staţi la etajul zece?, întreabă şoferul pe cineva care se plângea că nu ştie cum va urca bagajele...
- Per furtuna, nu, stau la trei.
Per furtuna, auzi! Biata zeiţă!
Dacă aflat în Italia e posibil să ţi se facă dor de România, cu siguranţă la întoarcerea în ţară ţi se face dor de... ducă. (Gina Popa)

În apropiere de Oituz (judeţul Harghita), printre serpentine, zăresc o casă cu faţadă portocalie, a cărei intrare se face pe o punte – bine consolidată, din beton. Proprietarul a vizitat cu siguranţă Florenţa, pentru că intrarea lui în casă e o copie fidelă după „Ponte Vecchio” – acoperit cu ţiglă şi având ferestre mici, din loc în loc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare ”Teren iaz comunal III Oțeleni” suprafața 861 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în sat Oțeleni, comuna Oțeleni, județul Iași, extravilan, nr. cadastral 60654, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 94/ 02.09.2019 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C7” suprafața 800 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C7, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire - C10” suprafața 13 m.p aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C10, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
1. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND CONCEDENTUL U.A.T. Comuna Oțeleni, CUI 4541009, adresa: localitatea Oțeleni, Str. Școlii, Nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027, persoană de contact: secretar general, Benchea Robert; 2. INFORMAȚII GENERALE PRIVIND OBIECTUL CONCESIUNII Concesionare grajd ”Clădire – C9” suprafața 37 m.p. aflat în domeniul privat al comunei Oțeleni, situat în incinta Complexului zootehnic din sat Hândrești, comuna Oțeleni, județul Iași, intravilan, nr. cadastral 60302-C9, conform O.U.G. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare si HCL 102/ 15.12.2020 3. INFORMȚII PRIVIND DOCUMENTAȚIA DE ATRIBUIRE a)modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: solicitare scrisă adresată U.A.T. Comuna Oțeleni, secretar general, conform art. 312 alin. (8) din conform O.U.G. 57/2019 ; b)denumirea si datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretar general, U.A.T. Comuna Oțeleni email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)costul si conditiile de plata pentru obtinerea documentatiei de atribuire, unde este cazul - Taxă xerox – 0,50 lei/pagină x 6 pagini = 3 lei cu TVA, conf. HCL nr. 105/2020 plătibilă la casieria U.A.T. Comuna Oțeleni, de luni până vineri între orele 08.00-16.00. d)data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.01.2021 ora 16.00 4. INFORMAȚII PRIVIND OFERTELE a)data-limita de depunere a ofertelor: 27.01.2021 ora 09.00; b)adresa la care trebuie depuse ofertele: U.A.T. Comuna Oțeleni, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași, email: primariaoteleni@gmail.com, fax: 0232/718246, tel: 0232/718027; c)numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1(un) singur exemplar. 5. DATA ȘI LOCUL LA CARE SE VA DESFĂȘURA ȘEDINȚA PUBLICĂ DE DESCHIDERE A OFERTELOR 27.01.2021 ora 10.00 - U.A.T. Comuna Oțeleni, sala de ședințe, localitatea Oțeleni, str. Școlii, nr. 2, comuna Oțeleni, județul Iași; 6. INSTANȚA COMPETENTĂ ÎN SOLUȚIONAREA LITIGIILOR APĂRUTE ȘI TERMENELE PENTRU SESIZAREA INSTANȚEI Tribunalul Iași - Contencios administrativ și fiscal, adresa: Tribunalului Iași,  str. Elena Doamna, nr. 1A, Mun. Iaşi, Judeţul Iaşi, Cod poştal 700398, email tr-iasi-civ2@just.ro - telefon: 0332.403.647. 7. DATA TRANSMITERII ANUNȚULUI DE LICITAȚIE CĂTRE INSTITUȚIILE ABILITATE ÎN VEDEREA PUBLICĂRII 30.12.2020
Nicolae Ceaușescu, cel mai prost plătit președinte din lume
16/01/2021 10:45

Petre Gigea, fost ministru de finante in epoca comunismului a dezvăluit ce salariu incasa Nicolae Ceausescu. Fostul lider PCR nu castiga nici măcar o mie de dolari la acel moment.„Ceausescu avea 12.000 ...

O româncă este cea mai bună jucătoare de șah din Elveția
15/01/2021 12:50

Lena Georgescu spulberă toate stereotipurile existente despre jucătorii de sah. Născută la Berna din tată roman si mamă elvetiancă, a devenit cea mai bună jucătoare de sah din Elvetia si speră că, se ...

 Cea mai veche pictură rupestră din lume a fost descoperită în Indonezia. Are 45.500 de ani
14/01/2021 11:52

  O echipă internaţională de arheologi a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută pană in prezent in lume: reprezentarea in mărime naturală a unui porc mistreţ, realizată in urmă cu ...

 Ducesa de York va lansa primul său roman de ficţiune istorică
13/01/2021 15:16

  Sarah Margaret Ferguson, ducesă de York, a scris primul său roman de ficţiune istorică, care va fi publicat de editura specializată in romane de dragoste Mills & Boon. Intitulată „Her ...

Rușii lipoveni sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi
13/01/2021 15:02

  La două săptămani după petrecerile „oficiale” de Revelion, urmează aceeaşi sărbătoare pentru ortodocşii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in noaptea din 13 spre 14 ia ...

Povestea șosetelor. Începuturi încă de pe vremea romanilor
13/01/2021 08:50

Putini dintre voi stiti ca istoria ciorapilor a inceput inca de pe vremea romanilor. Ei bine, ciorapul de atunci, nu are nici o legatura cu ciorapul zilelor noastre. Romanii obisnuiau sa-si infasoare picioarele ...

Cele mai mari pandemii ale lumii
07/01/2021 08:46

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o statistică a bolilor care s-au extins pe tot globul, provocand pandemii. Cele mai periculoase au fost variola, pojarul, gripa spaniolă sau ciuma neagră. Var ...

 Crăciunul pe stil vechi
07/01/2021 08:00

  Astăzi, creştinii ortodocşi de rit vechi (cei mai multi fiind rusii lipoveni) sărbătoresc Crăciunul. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, s ...

Cazinoul din Constanța, reparat cu ajutorul deținuților politici. Ei și-au scrijelit numele pe tencuială
01/01/2021 11:15

Şantierul uneia dintre cele mai frumoase clădiri din sud-estul Europei ascunde adevărate comori. Lucrările avansează lună de lună şi fiecare etapă a procesului de restaurare ne dezvăluie fragmente de ...

Legenda Catedralei „Sfântul Vasile
01/01/2021 10:48

Catedrala Sfantul Vasile, aflată in Piaţa Roşie din centrul Moscovei (Rusia), este unul dintre cele mai frumoase monumente ale artei ortodoxe. Stilul arhitectural şi culorile vii ce o imbracă, atat in exte ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei