Ce se va întâmpla cu prețurile automobilelor dacă se oprește programul RABLA
Dimensiune font:
Siguranța pieței auto și moto este serios amenințată de lipsa de predictibilitate a Programului RABLA 2025, avertizează Asociația Importatorilor și Distribuitorilor de Motociclete și Motocicluri din România (AIDMM), într-un apel adresat Guvernului. Potrivit organizației, tergiversarea lansării programului și incertitudinea fiscală actuală pun în pericol nu doar industria auto, ci și segmentul moto, care se află într-o fază incipientă de dezvoltare sustenabilă.
„Oprirea subvențiilor exact când piața începe să se modernizeze va bloca investițiile importatorilor, va afecta rețelele de service și va tăia sute de locuri de muncă. România își subminează, astfel, propriile obiective de siguranță rutieră și reducere a emisiilor”, a declarat Andrei-Sebastian Ivan, reprezentant al AIDMM, citat de Adevărul.
Conform datelor din luna mai, vânzările de autoturisme noi au scăzut cu peste 30%, pe fondul incertitudinilor legate de lansarea programului RABLA pentru 2025. În primele cinci luni ale anului, achizițiile realizate de persoane fizice sunt cu 26% sub nivelul din 2024, în timp ce importurile de vehicule second-hand – în mare parte nefiscalizate – au înregistrat o creștere de circa 30%.
AIDMM subliniază că România nu își poate permite să renunțe la reîmprospătarea parcului auto într-un moment crucial pentru mobilitatea urbană și siguranța rutieră. Organizația solicită Guvernului să trateze Programul RABLA ca pe o investiție strategică și nu ca pe o cheltuială, având în vedere contribuțiile sale esențiale la: menținerea a zeci de mii de locuri de muncă directe și indirecte;
generarea de miliarde de lei în venituri fiscale;
atingerea obiectivelor de mediu și siguranță prevăzute în Pactul Ecologic European.
Fără măsuri urgente, România riscă un „dublu faliment”: economic – prin afectarea unor sectoare esențiale – și social – prin creșterea șomajului și blocarea progresului tehnologic.
Și Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la posibilitatea suspendării parțiale sau totale a ediției 2025 a Programului RABLA. Reprezentanții ACAROM susțin că eficiența acestuia nu se măsoară doar în numărul de vehicule scoase din circulație, ci și în impactul economic generat.
„Cunoscut fiind faptul că vânzările de autovehicule noi sunt fiscalizate în proporție de 100%, raportul între sumele alocate și sumele colectate ca urmare a achiziției de vehicule noi prin Rabla este de 1 la 1.5 (adică pentru 1 leu alocat se colectează 1.5 lei), și aici ne referim doar la TVA. Dacă includem și sumele adiacente colectate la bugetul statului din: impozit pe salarii, impozit pe profit, CAS și CASS, accize combustibili, etc, raportul beneficiu/cost al programului RABLA pentru vehicule depășește 1 la 2 (pentru un leu cheltuit, statul câștigă 2 lei). Programul Rabla 2025 pentru autovehicule aduce venituri la bugetul de stat, nefiind nicidecum o cheltuială nejustificată”, arată ACAROM.
Totodată, asociația reamintește că derularea programului a avut un impact pozitiv asupra reducerii emisiilor poluante, a siguranței în trafic și a îndeplinirii obligațiilor asumate în domeniul protecției mediului. Fondurile pentru ediția 2025 provin din certificate verzi, nu din bugetul național.
ACAROM atrage atenția că amânarea – deja semnificativă – sau anularea programului ar putea duce la:
pierderi fiscale substanțiale;
acumularea comenzilor întârziate, cu efecte financiare negative;
costuri suplimentare pentru clienți, determinate de fluctuațiile cursului de schimb și de majorarea ratelor de finanțare;
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau