„Trebuie să continuăm să atragem investitori instituționali, să încurajăm listările și să sprijinim inițiativele de educație financiară”

5-valentinionescu-og

Dimensiune font:

| 25-03-2025 10:33

* dialog cu Valentin Ionescu, unul dintre foștii directori generali ai Bursei de Valori București și unul dintre brokerii prezenți în piață încă din prima zi de tranzacționare, în prezent Președinte ISF și Director General în cadrul ASF

- Ați fost printre primii brokeri din piața de capital din România. Anul acesta, BVB aniversează 30 de ani de la reînființare. Care sunt cele mai vechi și importante amintiri de la începuturile pieței de capital din România? Ce provocări ați întâmpinat în acea perioadă?

- Amintirile din primele zile ale pieței de capital din România sunt extrem de vii și pline de provocări, dar și de momente de optimism. Fac parte din prima generație de brokeri care a fost prezenta încă din prima zi de tranzacționare. La începuturile pieței, în 1995, eram foarte puțini brokeri și fiecare dintre noi încerca să navigheze printr-un sistem nou, fără un cadru reglementar complet. Piețele erau complet necunoscute pentru mulți, iar încrederea investitorilor era extrem de scăzută. Provocarea principală a fost să convingem oamenii să investească, să înțeleagă mecanismele pieței de capital și să se adapteze la un mediu în continuă schimbare. Îmi aduc admite de prima zi de tranzacționare la BVB când aveam doua ore pre deschiderea si respectiv doua ore piața continua si doar câteva companii listate.

La începuturi, piața de capital era în esență un teren viran. Nu aveam tehnologia avansată de acum, iar infrastructura pieței era aproape inexistentă. Piața era destul de ineficientă, cu puțini investitori și fără o diversificare semnificativă a instrumentelor financiare. Comparativ cu  situația de acum, piața a evoluat semnificativ – avem o infrastructură mult mai robustă, iar reglementările sunt mult mai clare și aplicate constant, ceea ce a adus o mai mare transparență și încredere.

În primul an de activitate, o dată pe săptămână, mergeam cu toții în clădirea BNR, la parter, unde era primul sediu al bursei să tranzacționăm cu prezență fizică.

- Cum ați ajuns să lucrați la Wood în Praga? Care au fost provocările și oportunitățile întâlnite acolo, mai ales în perioada în care Wood a început să creeze produse derivate pe acțiuni românești? Cum a influențat acest lucru evoluția pieței de capital din România, mai ales înainte de listarea Fondului Proprietatea?

- Am ajuns la Wood printr-o oportunitate care mi-a permis să învăț și să mă dezvolt într-un context internațional. Când am lucrat la Wood în Praga, unul din primele mele proiecte a fost ca Wood sa dobândească calitatea de membru BVB și respectiv al Depozitarului Central, și conectarea, în premieră, dintr-o altă țară a unui broker. Asta se întâmpla în prima parte a anului 2007, după aderarea la UE. Ulterior, compania a început să lanseze produse derivate pe acțiuni românești, să promoveze piața de la București, ceea ce a fost un pas important pentru piața noastră. Aceste produse derivate au ajutat la crearea unui interes mai mare pentru acțiunile românești din partea investitorilor internaționali. De asemenea, aceasta a fost o pregătire importantă pentru momentul listării Fondului Proprietatea, deoarece produsele derivate au atras atenția investitorilor străini asupra pieței de capital din România.

- Perioada în care ați fost director general al Bursei de Valori București a coincis cu momente importante pentru piața locală. Cum ați ajuns să fiți recrutat pentru această funcție și cum a fost experiența dumneavoastră ca director? Care au fost principalele realizări și provocări din acea perioadă?

- Am fost recrutat pentru această funcție în 2010, având în vedere experiența mea în piața de capital, atât internă, cât și internațională, dar și pentru viziunea pe care o aveam despre cum ar trebui să se dezvolte BVB.

În perioada în care am fost director general, am avut ocazia să contribuim la câteva proiecte majore, printre care lansarea ATS (redenumit AERO), listarea Fondului Proprietatea, digitalizarea pieței și atragerea de noi emitenți, prin road-show-uri atât interne cât și internaționale. Vânzarea mai agresivă de date, și implicit promovarea pieței prin sistemul Bloomberg și nu numai. Apariția primilor market-makeri, inclusiv pe acțiunile BVB ca emitent. Pe scurt principala provocare a fost să găsim modalități de a atrage lichiditatea necesară și de a face piața mai atractivă pentru investitorii locali și internaționali. Acest lucru s-a văzut în anul imediat următor, 2011, când BVB a trecut de la pierdere în Q3 2010, la profit de peste 17 milioane în 2011.

O altă realizare importantă a fost începerea procesului de integrare a Bursei de Valori București într-un context mai larg european. În acest context a fost organizată pentru prima dată Romanian Day la Londra, unde alături de BVB au participat și principalii emitenți.

- Care au fost cele mai dificile momente din cariera dumneavoastră de director general la BVB? Ce măsuri ați luat pentru a depăși acele perioade dificile?

- Având în vedere criza economică globală din 2008-2009, care a afectat foarte mult încrederea investitorilor și lichiditatea pieței și care a continuat în anii următorii, la BVB a trebuit să facem față unui declin sever al volumelor de tranzacționare. De aceea, când am preluat mandatul în 2010 am lucrat intens la crearea unor mecanisme de protecție și stimulare a pieței, inclusiv prin promovarea de noi produse financiare și parteneriate internaționale, coroborat cu procesul de restructurare al BVB.

- Dar care au fost cele mai frumoase momente din timpul în care ați fost la conducerea Bursei de Valori București? Există vreo realizare de care sunteți deosebit de mândru?

- Unul dintre cele mai frumoase momente a fost listarea Fondului Proprietatea, un proiect care a fost extrem de important pentru piața noastră de capital. Acesta a marcat un moment de cotitură, deoarece a atras un interes enorm din partea investitorilor internaționali și a pus România pe harta piețelor emergente. De asemenea, am fost mândru de faptul că am reușit să implementăm reforme importante și să dezvoltăm infrastructura pieței.

- Cum vedeți astăzi BVB și evoluția pieței de capital din România? Care considerați că sunt principalele puncte forte, dar și zonele care mai necesită îmbunătățiri?

- Astăzi, BVB este mult mai bine poziționată pe piața europeană. Avem o infrastructură modernă care necesita în continuare investiții pentru a fi dezvoltată. Punctele forte includ o comunitate de investitori tot mai activă și o diversificare a instrumentelor financiare disponibile. Totuși, încă avem multe de făcut pentru a îmbunătăți transparența și educația financiară, dar și pentru a atrage mai mulți investitori locali sau străini.

- Privind în viitor, cum anticipați evoluția Bursei de Valori București? Care credeți că sunt pașii esențiali pentru consolidarea și dezvoltarea pieței de capital românești în următorii ani?

- Viitorul Bursei de Valori București este unul promițător, dar pentru a asigura o dezvoltare pe viitor, trebuie să continuăm să atragem investitori instituționali, să încurajăm listările și să sprijinim inițiativele de educație financiară. În plus, cred că va fi important să consolidăm legăturile cu piețele internaționale și să diversificăm produsele financiare, cum ar fi contractele derivate, pentru a răspunde nevoilor unei economii moderne.

(sursa: https://financialintelligence.ro/valentin-ionescu-fost-ceo-bvb-listarea-fondului-proprietatea-moment-de-cotitura-pentru-piata-de-capital-deoarece-a-atras-un-interes-enorm-din-partea-investitorilor-internationali-si-a-pus-romania/)

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Numele beneficiarului: ARTEHNIS STRUCTURAL DESIGN SRL
18/04/2025 09:17

 „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!”  Numele beneficiarului: ARTEHNIS STRUCTURAL DESIGN SRL

Prosumatorii din România sunt îndemnați să oprească invertoarele panourilor fotovoltaice dacă pleacă de acasă, de Paște
18/04/2025 05:08

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din Romania (APCE) indeamnă prosumatorii din Romania care pleacă de acasă, de Paşte, să oprească invertoarele prin siguranţa dedicată acestui e ...

O fabrică din România a fost premiată pentru produsele scoase pe piață! Compania deține 21 de brevete internaționale
17/04/2025 15:55

O fabrică din Romania a fost premiată pentru produsele scoase pe piată! Este vorba despre fabrica de biscuiti ETi din Craiova. Compania a primit prestigiosul premiu „TPM Excellence Award Level 1” ...

S.C. DUO EXPERT S.R.L. anunță începerea implementării proiectului cu titlul ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE ÎN CADRUL SOCIETĂȚII DUO EXPERT S.R.L
17/04/2025 14:09

Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!“ S.C. DUO EXPERT S.R.L. anuntă inceperea implementării proiectului cu titlul ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE &Ic ...

Românii ar mai putea avea încă o zi liberă. Este vorba despre 4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului
17/04/2025 10:52

Parlamentarii S.O.S. Romania au depus la Parlament un proiect de lege prin care propun ca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului - 4 februarie - să fie inclusă in lista sărbătorilor legale nelu ...

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” ”Digitalizarea MEDCONTAB EXPERT SRL”
17/04/2025 09:12

 „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” ”Digitalizarea MEDCONTAB EXPERT SRL”

SC EMS-ELECTRA SRL, având CUI 24256465, anunță demararea implementării proiectului ”Digitalizarea EMS-ELECTRA SRL pentru creșterea eficienței proceselor de business”
17/04/2025 09:09

 SC EMS-ELECTRA SRL, avand CUI 24256465, anuntă demararea implementării proiectului ”Digitalizarea EMS-ELECTRA SRL pentru cresterea eficientei proceselor de business”

COMUNICAT DE PRESĂ „PNNR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Anunț privind începerea implementării proiectului cu titlul ,,DIGITALIZAREA ACTIVITATII ANIMAR EXPERTVET SRL PRIN  ACHIZITIA DE ECHIPAMENTE SI SOFTURI”
17/04/2025 09:00

COMUNICAT DE PRESĂ „PNNR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Anunt privind inceperea implementării proiectului cu titlul ,,DIGITALIZAREA ACTIVITATII ANIMAR EXPERTVET SRL PRIN ACHIZI ...

România e din nou țara cu cea mai mare inflație din UE
17/04/2025 06:34

Rata anuală a inflatiei in Uniunea Europeană a continuat să scadă in luna martie, pană la 2,5%, de la un nivel de 2,7% in februarie, insă Romania a redevenit tara cu cea mai ridicată inflatie, cu un avan ...

Industriaș român: Vom fi mai săraci cu 50%
17/04/2025 06:31

Stefan Vuza, proprietarul Chimcomplex, cel mai mare grup industrial romanesc din domeniul chimiei si petrochimiei, prevede un viitor sumbru pentru industria romanească, in următorii trei ani. Preturile mari ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei