ERR(8): Notice: Undefined variable: GDPR
ERR(8): Notice: Undefined variable: GDPR_CONSENT_755
Ce este genograma și cum ne poate ajuta la sănătate

Ce este genograma și cum ne poate ajuta la sănătate

cmo-elaborar-un-genograma-paso-a-paso_2

Dimensiune font:

| 23-09-2022 12:12

Genogramul este un instrument care vă permite să schematizați și să sintetizați informații despre familie a unei persoane. Arată ca un copac de familie, dar se concentrează pe aspecte mai specifice ale legăturilor de familie și are un aspect mult mai tehnic.

Într-un document pe această temă, de la Facultatea de Psihologie a Universității din Barcelona, ​​genograma este definită după cum urmează: "este o reprezentare grafică (sub forma unui arbore genealogic) a informațiilor de bază din cel puțin trei generații ale unei familii. Acesta include informații despre structura sa, datele demografice ale membrilor și relațiile pe care le au între ele".
Monetized by optAd360

Este folosit pentru a colecta și organiza informații despre mediul imediat al unei persoane. Aceste informații servesc drept input pentru o intervenție clinică sau pedagogică. totuși, oricine își poate face genograma pentru a se cunoaște mai bine unul pe altul. Este deosebit de util să găsiți modele de probleme ereditare, conflicte inter-sau intrageneraționale și / sau modele de comportament transmise de mediul înconjurător.

O genogramă vă permite să vizualizați rapid cum este structura familiei unei persoane. În multe cazuri, face posibilă realizarea unei prime ipoteze cu privire la cauzele care provoacă o anumită problemă a personalității, manipularea emoțiilor etc. De asemenea, ele sunt un instrument valoros pentru creșterea cunoașterii de sine.

Etapele de elaborare a unei genograme
O genogramă se face în trei etape: 1) structura generală a structurii familiei; 2) Colectarea de informații de bază despre familia unei persoane; și 3) Schița relațiilor de familie.

Structura structurii familiar este faza inițială și, de asemenea, cea mai importantă. Servește ca axă pentru întreaga genogramă. În această etapă, trebuie definite legăturile biologice și legale existente între diferiții membri ai familiei. Există un set de simboluri prestabilite pentru a afișa aceste linkuri.

În registrul de informații despre familie se introduc următoarele informații:

Informații demografice (date de naștere și deces, nivel educațional, date de căsătorie și divorț etc.).
Informații privind nivelul de funcționare (informații generale privind funcționarea membrilor: sunt funcționale sau nu, în ce măsură și pentru ce motiv?).
Evenimente familiale critice.
În a treia etapă sunt urmărite urmele relațiilor de familie. Și aici se stabilesc legăturile dintre unul și ceilalți membri, dar în acest caz legătura biologică sau juridică nu mai este respectată, ci legăturile psihologice.

Elaborați o genogramă, pas cu pas
Pentru a dezvolta o genogramă de la început până la sfârșit, trebuie îndepliniți următorii pași:

* Definiți scopul genogramului
Primul lucru este de a defini care este scopul genogramului. Evident, în toate cazurile oferă informații despre mediul istoric-familial al unei persoane. Cu toate acestea, aceste informații pot fi utilizate în scopuri diferite.

Uneori, datele obținute sunt foarte utile în scopuri medicale. Istoria familială este, de asemenea, o istorie genetică și face posibilă vizualizarea punctelor forte fizice și a slăbiciunilor moștenite. În același timp, genogramul oferă informații valoroase despre problemele emoționale repetate sau comune ale aceleiași familii. Ele sunt modele psihologice care sunt dobândite și transmise în mediul familial.

De asemenea, genograma are un obiectiv foarte specific. Se dăruiește perfect întrebării: de unde vine depresia mea? Este posibil să se urmărească o anumită condiție pe parcursul generațiilor diferite. În orice caz, este important să definim întotdeauna un obiectiv anterior.

* Setați numărul de generații care vor fi analizate
Este important ca lucrarea să fie luată în considerare în mod realist. În mod ideal, ar trebui luate ca bază trei generații, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Există familii în care o întreagă generație a dispărut deja sau nu există niciun contact cu membrii acesteia.

În alte cazuri, contactul cu alte generații este indirect. Aceasta înseamnă că puteți obține informații despre o rudă doar pentru ceea ce spun ceilalți despre el. Acest lucru dă naștere unei posibile tendințe. În aceste cazuri, cel mai bine este să aveți alte surse de informații pentru a corobora sau respinge informațiile inițiale.

Cel mai recomandabil este să se facă o listă a rudelor vii, cu care se poate stabili un contact. Apoi, faceți o listă nouă de persoane care pot oferi informații despre membrii familiei care nu pot fi consultați. Și, în sfârșit, definiți câte generații va acoperi genograma.

Pregătiți un chestionar de ghid pentru a colecta informații
Acesta este unul dintre cele mai importante etape și este strâns legat de obiectivul care a fost definit. Ceea ce implică aici este de a pregăti un set de întrebări care să servească drept ghid pentru a strânge informațiile necesare, în vederea dezvoltării genogramului.

 

Trebuie să conțină o serie de întrebări de bază care să permită colectarea de informații demografice. În acest grup de întrebări trebuie să existe elemente cum ar fi: nume, date (naștere, moarte, căsătorie, divorț, transfer de oraș etc.). De asemenea, altele, cum ar fi nivelul social, educațional, profesia, numărul de copii, sexul copiilor etc..

Apoi trebuie să existe un grup de întrebări care să permită aprofundarea particularităților fiecărui membru al familiei. De exemplu, bolile pe care le suferă sau le suferă, duelurile pe care el trebuia să le facă față, hobby-urile și interesele, experiențele extreme, marile conflicte etc..


În cele din urmă, este necesar să se adreseze un al treilea grup de întrebări care vizează investigarea evenimentelor critice de familie. Acestea sunt acele momente de criză sau probleme grave care erau comune mai multor membri ai familiei. Fapte care au marcat înainte și după în istoria lor. În conformitate cu scopul genogramei vor fi definite care sunt acele evenimente critice care încearcă să se clarifice.

Colectați informații despre câmp
Nu toate genogramele au același nivel de adâncime. Unele vor oferi cele mai vizibile elemente, în timp ce altele se vor îndrepta spre unul sau mai multe aspecte. Aceasta, în mare măsură, va depinde de informațiile de pe teren care pot fi colectate.

Ceea ce implică această etapă este stabilirea de contacte cu posibilele surse de informare. Este important să rețineți că nu toată lumea este dispusă să vorbească despre istoria lor. De aceea, de la început este necesar să se înțeleagă că ar putea fi o sarcină dificilă pentru care va fi nevoie de răbdare.


Este recomandabil ca, la stabilirea contactului, să se exprime direct ce se caută cu el, adică informații pentru a elabora o genogramă. Așa că totul curge, cel mai bun lucru este să oferiți timpului timp, astfel încât să crească o mai mare încredere și informația să fie furnizată fără măsuri de prevenire.

Colectați informații documentare
Scrisorile, fotografiile, videoclipurile și orice document de natură familială se dovedesc a fi foarte relevante. Uneori este posibil să găsiți o informație semnificativă despre un document de identitate, un contract de cumpărare și vânzare sau o rețetă medicală.

O bună parte din familii comoara așa-numitul "album de familie". În general, există imagini ștampilate ale marilor evenimente colective. Puteți să intuiți multe despre cineva când vă uitați la o fotografie cu atenție. Ce "climă" emoțională predomină în fotografie? Care este atitudinea unora față de alții în ea?

Standardizați simbolurile care trebuie utilizate
În prezent există șabloane pentru a dezvolta genograme. Acestea sunt pre-proiecte care au esențial pentru a organiza informațiile colectate. Există, de asemenea, programe informatice care facilitează elaborarea acestui tip de scheme.


Există, de asemenea, un set de simboluri standardizate pentru a arăta datele. De asemenea, fiecare persoană își poate crea propriile grafice, dacă standardele nu sunt atractive sau adecvate. În orice caz, cele mai utilizate simboluri sunt următoarele:

Barbatii sunt reprezentati cu un pătrat, iar femeile cu un cerc.
Căsătoriile sunt reprezentate de simbolul omului din stânga și al femeii din dreapta, unite de o linie orizontală.
Două linii paralele înclinate reprezintă divorț sau separare.
Copii mai mari sunt situați sub familie, în stânga. Minorii din dreapta.
Obiectivul genogramului nu trebuie să fie niciodată pierdut din vedere. De asta, Dacă este necesar, trebuie concepute simboluri specifice pentru a arăta evenimente cum ar fi abuzul, alcoolismul, avorturile, sinuciderile, accidentele mortale sau orice alt eveniment relevant care este urmărit.


Graficul schemei bazate pe link-uri

Tipul relațiilor dintre membrii familiei este întotdeauna un fapt important. Din acest motiv, este necesar să nu fie reprezentată doar legătura, ci să se ajungă la un anumit element pentru a stabili care este calitatea acestei legături, chiar dacă este în termeni generali.

Este indicat să se proiecteze simboluri standardizate pentru a schița relații strânse, îndepărtate, tensionate, conflictuale etc.. Și este, de asemenea, convenabil să aveți la îndemână simboluri care să permită să se grafice cazurile de abuz fizic, emoțional sau sexual. În multe cazuri ar fi necesar să se adauge un element care să indice că sunt suspectați, dar nu s-au obținut dovezi.

Analizați genograma
Analiza unei genograme este o activitate creativă și, uneori, fascinantă. În principiu, ceea ce este implicat este evaluarea preciziei a ceea ce a fost înregistrat în grafic. În cazul în care există îndoieli cu privire la date, este mai bine să evidențiați îndoiala într-un fel sau să găsiți mijloacele de coroborare a informațiilor.

Analiza inițială vă permite să organizați informațiile în mod cât mai clar și să delimitați legăturile cât mai exact posibil. Acest efort de precizie se plătește în măsura în care ne permite să facem următorul pas cu o mai mare congruență.


Modele de căutare
În acest pas se specifică valabilitatea genogramului. Toate informațiile colectate, organizate și grafice ar trebui să permită găsirea de modele. Cu alte cuvinte, în acest moment trebuie să puteți vizualiza evenimentele, circumstanțele sau elementele repetate într-o generație și alta.


În modelele este cheia înțelegerii. Există o boală care este recurentă la diferiții membri ai familiei și / sau la generațiile succesive? Există un tipar de comportament disfuncțional care este transmis de la o generație la alta? De ce unii membri ai familiei scapă de acest model? Ceea ce este în istoria lui personală, care ia permis să se despartă de schemă?

Aceste și multe alte întrebări sunt cele care ar trebui să poată fi răspuns atunci când o genogramă este terminată. Cu siguranță nu furnizați informații complete, dar da oferă indicii valoroase pentru a continua aprofundarea și, mai presus de toate, pentru a înțelege cauzele unui eveniment actual.


Verificați respectarea obiectivului
Elaborarea unei genograme nu este o sarcină mecanică și nici nu dă rezultate absolute. Poate că același proces face ca obiectivul inițial să fie reconsiderat de una sau de mai multe ori. Uneori, descoperirea unor date neașteptate ne poate sfătui să adoptăm o nouă abordare.

Prin urmare, verificarea conformității cu obiectivul inițial are o valoare relativă. de fapt ceea ce trebuie verificat este dacă datele găsite, organizate și interpretate îmbogățesc sensul persoanei. Este comun că, deși scopul nu a fost îndeplinit pe deplin, el a ajutat. Oricum, este convenabil să se facă o evaluare finală a procesului.


Genograma este o cale care duce la istoria personală. Este o poveste care a fost scrisă înainte de a ne naște. Fiecare dintre noi este un capitol dintr-o narațiune care a început în cele mai vechi timpuri. Numai acel zvon timid vine de la noi, că uneori reușim să ne redobândim prin acest exercițiu de a merge după amprentele grupului nostru uman.


Schimbări de familie
Echipa lui Victoria Compañ (2012), de la Universitatea de Psihologie din Bacerlona, ​​subliniază că genograma poate fi de asemenea utilizată într-un mod terapotic pentru a genera schimbări în familie. Autorii subliniază trei caracteristici principale:

Implicați familia. Prin genogram, obținem rapid informații despre conținutul cu o încărcătură emoțională puternică. În acest fel, familiile care sunt mai rezervate pot deschide și discuta aceste aspecte într-un format structurat.
Întrebați sistemul familiei. Când familiile merg la terapie, ele dețin, de regulă, idei de fier despre ce este problema și cine ar trebui să o schimbe. Cu toate acestea, cu informațiile despre genogram, este o modalitate de a începe să schimbați aceste convingeri prin faptul că nu vă concentrați doar pe simptom și pe protagonistul său.
Clarificați modelele de familie. După cum subliniază Companys, "Împărțirea ipotezelor clinice derivate din genogram, astfel încât familia să le poată împărtăși accepta sau respinge, este o modalitate de a începe să clarifice aceste linii directoare". În acest fel, noile relații în familie pot începe să funcționeze.
Tăierea cu mandatele familiale și sociale este, de asemenea, sănătoasă. Familia feroasă și mandatele sociale ne supun unui plan de viață nealocat, care uneori trebuie tăiat pentru a fi fericit. Citiți mai mult "
Referințe bibliografice

Ceberio, M. (2004) "Cine sunt și de unde vin: Atelierul de genogram" Ed. Tres Haches.

McGoldrick, M. și Gerson, R. (1985) Genograme în evaluarea familială. Barcelona: Gedisa (a 3-a ediție 2000).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

S-a dovedit științific - Ceaiul care îți poate prelungi viața
07/10/2022 11:45

Ceaiul de musetel iti poate prelungi viata, potrivit unor noi studii. S-a demonstrat că acest tip de ceai scade procentul de deces oricare ar fi cauza cu aproape 29%, notează exquis.ro. Nu se stie exact, ins ...

 Niculina Stoican, povestiri despre amanta soțului
06/10/2022 15:27

Niculina Stoican a povestit o intamplare inedită din trecutul ei, cand cantăreata de muzică populară a fost inselată de sotul ei, Vasile Stănescu. Îndrăgita artistă a fost sunată chiar de amant ...

Avantajele utilizării jantelor din tablă iarna - Sfaturi utile!
06/10/2022 14:24

  Primul lucru care ne atrage la o masină, in momentul achizitiei acesteia este aspectul. Acest lucru este  imbunătătit cu ajutorul unor jante din aliaj datorită designului. Odată cu venirea sez ...

Cum poți avea nu doar un job, ci o carieră - 4 aspecte de care să ții cont atunci când te angajezi
06/10/2022 11:55

Un angajat modern nu mai caută doar un job care să-i asigure resursele financiare de care are nevoie, ci este interesat să isi construiască o carieră, să aibă satisfactia muncii si perspective de dezvolt ...

Tudor Chirilă s-a operat în Germania. Boala de care suferă artistul
04/10/2022 18:15

Cantăretul Tudor Chirilă a anuntat că s-a operat in Germania după ce a descoperit că are un edem pe una dintre corzile vocale. Un edem este o acumulare excesivă de lichid seros in spatiile intercelulare ...

Femeile cu diabet mor mai repede decât bărbații
25/09/2022 08:41

Una din zece persoane cu varsta peste 40 de ani trăieste cu diabet zaharat de tip 2. Este o afectiune comună care face ca nivelul zahărului din sange să devină prea mare. Impact asupra femeilor Cei car ...

Oul balut, afrodisiacul perfect
23/09/2022 11:28

Un balut este un ou fertilizat, de gască sau găină, cu un embrion aproape dezvoltat in interior, fiert si consumat in coajă. Sunt considerate delicatese in Asia, in special in Filipine, China, Cambogia si V ...

 Gândurile și voința pot schimba structura creierului
22/09/2022 11:45

  Oamenii de stiintă au ajuns la o concluzie importantă: structura creierului, precum si forma corpului se pot schimba datorită vointei. Acesta este, de asemenea, lucrul pe care se bazează legea ...

Practica sedinte 1 la 1 de dezvoltare personala cu experti Vibratii Inalte
21/09/2022 09:41

Daca ai ajuns aici, cu siguranta ca esti constient de faptul ca tu esti principalul responsabil de viata pe care o traiesti si daca iti doresti o schimbare este nevoie sa actionezi in directia asta. Fie ca vrei ...

Alimentele benefice sănătății pielii
19/09/2022 08:30

  Potrivit cercetătorilor, există o multime de optiuni delicioase dacă vrem să avem o piele hidratată. Pe măsură ce imbătranim, cantitatea de colagen produsă in organism scade. Pentru a preveni a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei