Rusia, Ucraina și o nouă criză globală: Cine este diplomatul care a preluat frâiele OSCE în mijlocul haosului
Dimensiune font:
Feridun Sinirlioglu, un diplomat experimentat din Turcia, a fost desemnat vineri ca secretar general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în cadrul unei reuniuni tensionate desfășurate în Malta.
Organizația, care reunește 57 de state și are sediul la Viena, nu avea un secretar general din luna septembrie, iar ultimul buget aprobat datează din 2021. Invazia Rusiei în Ucraina, începută în 2022, a adâncit diviziunile geopolitice, Moscova blocând decizii esențiale care necesită consens. Decizia survine într-un moment de criză instituțională și blocaje politice cauzate de războiul din Ucraina și de poziția Rusiei.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a participat joi la reuniunea ministerială de la Ta’Qali, în apropiere de La Valletta, marcând prima sa vizită într-o țară din Uniunea Europeană de la începutul conflictului. În timpul discursului său, mai mulți delegați, inclusiv ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, au părăsit sala, în semn de protest. Sibiga l-a descris pe Lavrov drept un „criminal de război”.
Gazda reuniunii, ministrul de externe al Maltei, Ian Borg, a evidențiat dificultățile cu care se confruntă organizația: „OSCE a fost marcată de diviziuni geopolitice fundamentale și o paralizie instituțională”. Cu toate acestea, el a subliniat importanța numirii unei noi conduceri, afirmând că „chiar și în adversitate, această organizație rămâne piatra de temelie a multilateralismului”.
Noul secretar general al OSCE, Feridun Sinirlioglu, are o carieră diplomatică impresionantă. A fost ambasador al Turciei în Israel, ministru de externe și reprezentant permanent al Turciei la ONU. În cadrul reuniunii, Sinirlioglu a promis „să servească drept punte și facilitator” între statele membre, într-un efort de a reconstrui dialogul și cooperarea.
Sinirlioglu îi succede Helgăi Maria Schmid, care a ocupat funcția din decembrie 2020 până în septembrie 2023.
Blocajele cauzate de Rusia nu s-au limitat doar la numirea conducerii executive. Moscova a împiedicat Estonia, membră NATO, să preia președinția OSCE anul acesta, determinând Malta să preia această responsabilitate. În 2025, conducerea organizației ar urma să fie preluată de Finlanda, recent intrată în NATO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau