Ce simptome provoacă sindromul ovarului polichistic și cum se poate diagnostica?
Dimensiune font:
Ce simptome provoacă sindromul ovarului polichistic și cum se poate diagnostica?
Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecțiune comună, caracterizată, după cum indică și denumirea sa, prin formarea a numeroase mici chisturi la nivelul ovarului. Cauzele sale exacte nu au fost încă identificate, iar în lipsa unui diagnostic și a unui tratament corect, implicațiile sale asupra sănătății și calității vieții femeii afectate pot fi semnificative. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre simptomele acestui sindrom și analizele și investigațiile necesare pentru a-l diagnostica!
Ce simptome provoacă sindromul ovarului polichistic?
Primele semne ale sindromului ovarului polichistic pot apărea la pubertate sau mai târziu. Simptomele pot include menstruații neregulate (care apar la intervale mai mari de 35 de zile sau care durează mai multe zile decât este normal), niveluri crescute de androgen, manifestate prin pilozitate accentuată pe față și pe corp și eventual acnee severă, și ovare polichistice, ce cresc în dimensiuni.
De regulă, la femeile afectate se pot observa cel puțin două dintre simptomele menționate mai sus. Aceste simptome cauzate de ovarele polichistice tind să fie mai severe la femeile diagnosticate cu obezitate.
Cum se poate diagnostica sindromul ovarului polichistic?
Diagnosticarea sindromului ovarului polichistic presupune o serie de investigații și analize. Primul pas îl reprezintă însă o consultație în cursul căreia se va discuta despre simptomele apărute (inclusiv regularitatea menstruației), istoricul medical al pacientei și tratamentele medicamentoase urmate de aceasta, și se va efectua un examen fizic, ce poate permite depistarea semnelor sindromului ovarului polichistic (ex: pilozitatea excesivă).
În funcție de constatările făcute, medicul va recomanda anumite analize și investigații. Acestea pot include un examen pelvin (se pot depista modificări ale organelor genitale interne), o ecografie, precum și diverse analize de sânge pentru determinarea nivelurilor anumitor hormoni, ale glicemiei, colesterolului și trigliceridelor.
Testul AMH este, de exemplu, una dintre analizele utile în diagnosticarea sindromului ovarului polichistic. Această analiză stabilește nivelul seric al hormonului anti-mullerian, care poate crește semnificativ în SOP, ajungând la valori de 2 până la 5 ori mai mari decât cele corespunzătoare vârstei. Poți face analiza AMH la MedLife !
După confirmarea diagnosticului de SOP, se pot recomanda și alte teste și investigații, de această dată pentru a preveni potențialele complicații. Acestea pot include măsurarea regulată a tensiunii arteriale, a toleranței la glucoză și determinarea nivelurilor de colesterol și trigliceride, screeningul anxietății și al depresiei, precum și screeningul apneei în somn.
Ce altceva trebuie să știi despre sindromul ovarului polichistic?
Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este una din cele mai frecvente cauze de infertilitate în rândul femeilor. Există însă tratamente care pot ajuta la reglarea ciclului menstrual și la stimularea ovulației, crescând astfel șansele de a concepe natural. Este însă important să nu se ignore potențialele semne de alarmă și să nu se amâne vizita la medic.
Dincolo de faptul că poate afecta fertilitatea, netratat, sindromul ovarului polichistic poate duce la apariția a numeroase complicații, inclusiv diabet gestațional, avorturi sau nașterea prematură, steatohepatită nonalcoolică, sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, apnee în somn, depresie, anxietatea și tulburări de alimentație. În plus, există și riscul de a dezvolta cancer de endometru.
Dacă te confrunți cu menstruații neregulate, creștere excesivă a părului, acnee severă sau dificultăți în a rămâne însărcinată, este important să discuți cu medicul tău. Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune hormonală complexă care afectează multe femei, iar un diagnostic precoce poate face o mare diferență în gestionarea sa, prevenirea potențialelor complicații și îmbunătățirea calității vieții!
Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate fi considerat o sursă de autodiagnosticare ori un substitut pentru vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, indiferent de natura acestora, programează-te la un consult de specialitate pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/hormon-anti-mullerian
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau