Ce simptome provoacă sindromul ovarului polichistic și cum se poate diagnostica?

poli

Dimensiune font:

| 11-12-2024 13:51

Ce simptome provoacă sindromul ovarului polichistic și cum se poate diagnostica?

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecțiune comună, caracterizată, după cum indică și denumirea sa, prin formarea a numeroase mici chisturi la nivelul ovarului. Cauzele sale exacte nu au fost încă identificate, iar în lipsa unui diagnostic și a unui tratament corect, implicațiile sale asupra sănătății și calității vieții femeii afectate pot fi semnificative. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre simptomele acestui sindrom și analizele și investigațiile necesare pentru a-l diagnostica! 

 

Ce simptome provoacă sindromul ovarului polichistic?

Primele semne ale sindromului ovarului polichistic pot apărea la pubertate sau mai târziu. Simptomele pot include menstruații neregulate (care apar la intervale mai mari de 35 de zile sau care durează mai multe zile decât este normal), niveluri crescute de androgen, manifestate prin pilozitate accentuată pe față și pe corp și eventual acnee severă, și ovare polichistice, ce cresc în dimensiuni.

De regulă, la femeile afectate se pot observa cel puțin două dintre simptomele menționate mai sus. Aceste simptome cauzate de ovarele polichistice tind să fie mai severe la femeile diagnosticate cu obezitate.

Cum se poate diagnostica sindromul ovarului polichistic?

Diagnosticarea sindromului ovarului polichistic presupune o serie de investigații și analize. Primul pas îl reprezintă însă o consultație în cursul căreia se va discuta despre simptomele apărute (inclusiv regularitatea menstruației), istoricul medical al pacientei și tratamentele medicamentoase urmate de aceasta, și se va efectua un examen fizic, ce poate permite depistarea semnelor sindromului ovarului polichistic (ex: pilozitatea excesivă). 

În funcție de constatările făcute, medicul va recomanda anumite analize și investigații. Acestea pot include un examen pelvin (se pot depista modificări ale organelor genitale interne), o ecografie, precum și diverse analize de sânge pentru determinarea nivelurilor anumitor hormoni, ale glicemiei, colesterolului și trigliceridelor.

Testul AMH este, de exemplu, una dintre analizele utile în diagnosticarea sindromului ovarului polichistic. Această analiză stabilește nivelul seric al hormonului anti-mullerian, care poate crește semnificativ în SOP, ajungând la valori de 2 până la 5 ori mai mari decât cele corespunzătoare vârstei. Poți face analiza AMH la MedLife !

După confirmarea diagnosticului de SOP, se pot recomanda și alte teste și investigații, de această dată pentru a preveni potențialele complicații. Acestea pot include măsurarea regulată a tensiunii arteriale, a toleranței la glucoză și determinarea nivelurilor de colesterol și trigliceride, screeningul anxietății și al depresiei, precum și screeningul apneei în somn. 

Ce altceva trebuie să știi despre sindromul ovarului polichistic?

Sindromul ovarului polichistic (SOPC) este una din cele mai frecvente cauze de infertilitate în rândul femeilor. Există însă tratamente care pot ajuta la reglarea ciclului menstrual și la stimularea ovulației, crescând astfel șansele de a concepe natural. Este însă important să nu se ignore potențialele semne de alarmă și să nu se amâne vizita la medic.  

Dincolo de faptul că poate afecta fertilitatea, netratat, sindromul ovarului polichistic poate duce la apariția a numeroase complicații, inclusiv diabet gestațional, avorturi sau nașterea prematură, steatohepatită nonalcoolică, sindrom metabolic, diabet zaharat de tip 2, apnee în somn, depresie, anxietatea și tulburări de alimentație. În plus, există și riscul de a dezvolta cancer de endometru.

Dacă te confrunți cu menstruații neregulate, creștere excesivă a părului, acnee severă sau dificultăți în a rămâne însărcinată, este important să discuți cu medicul tău. Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune hormonală complexă care afectează multe femei, iar un diagnostic precoce poate face o mare diferență în gestionarea sa, prevenirea potențialelor complicații și îmbunătățirea calității vieții! 

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate fi considerat o sursă de autodiagnosticare ori un substitut pentru vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute, indiferent de natura acestora, programează-te la un consult de specialitate pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat! 

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/sindrom-ovarian-polichistic-cauze-simptome-tratament

 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/hormon-anti-mullerian

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Mogosesti-Siret, cu sediul in sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi, telefon/fax 0332/407.398, e-mail: primaria@ mogosesti siret.ro, cod fiscal 4541343. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -teren in suprafata totala de 15.400,00 mp si 5 constructii in suprafata totala de 4.015,16 mp, identificate astfel: C1 grajd, in suprafata de 794,03 mp; C2 grajd, in suprafata de 1.009,07 mp; C3 grajd, in suprafata de 745,61 mp; C6 fanar, in suprafata de 727,03 mp; C7 fanar, in suprafata de 739,42 mp, nr.cadastral 60896, situate in sat Mogosesti-Siret, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principesa Maria nr. 68, judetul Iasi, apartinand domeniului privat al Comunei Mogosesti-Siret, conform caietului de sarcini, H.C.L. Mogosesti-Siret nr. 13/30.03.2023 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Comunei Mogosesti-Siret. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 1.000 Lei/exemplar, ce se achita in contul RO75TREZ4072 1340250XXXXX, deschis la Trezoreria Pascani, cod fiscal 4541343. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 31.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.02.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: un exemplar in original sau in copie. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.02.2025, ora 12.00, la sediul Comunei Mogosesti-Siret, sat Muncelu de Sus, comuna Mogosesti-Siret, Str. Principala nr. 16, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, cod postal 700398, telefon/fax 0332/403.642, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.01.2025.
Micul dejun perfect care ajută atât bărbații, cât și femeile să slăbească
18/01/2025 10:21

Există un mic dejun perfect despre care se spune că ajută atat bărbatii, cat si femeile să slăbească. Studiile au arătat că există un mic dejun ideal care te poate ajuta să slăbesti si nu are legă ...

Vine gripa!
18/01/2025 09:06

Tot mai mulţi copii şi adulţi ajung la medicii de familie şi la camerele de gardă ale spitalelor cu simptome de infecţie respiratorie. În ultima săptămană au fost raportate aproape 91.000 de vir ...

De ce ne simțim epuizați dimineața, imediat după ce ne trezim? Medicul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă
17/01/2025 00:52

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a anuntat că senzatia de oboseală pe care o putem avea dimineata ar putea fi cauzată de poluarea aerului. Romania se situează pe locul 7 in Europa, la acest capitol, potrivi ...

Dezastru în spitalele din Marea Britanie. Pacienții mor pe holuri
16/01/2025 15:25

Spitalele britanice sunt atat de supraaglomerate, incat există pacienţi care decedează aşteptand pe coridoare sau care ajung să fie ingrijiţi in toalete sau chiar in parcările departamentelor de urgenţe ...

Unele contraceptive pot prevenni apariția cancerului
16/01/2025 12:59

Contraceptivele hormonale sunt utilizate pe scară largă, insă preocupările legate de efectele lor secundare, inclusiv riscurile de cancer, continuă să fie studiate de specialisti. Un nou studiu realiza ...

Pneumolog: Gripa provoacă cele mai grave simptome pulmonare, mai nocive decât Covid-19
16/01/2025 00:32

Cristian Oancea, medic pneumolog şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, afirmă că, prin comparaţie cu alte virusuri care circulă in această perioadă, inclusiv comparativ cu virusul ...

De ce să nu consumi fructe SEARA. Specialiștii atrag atenția: „Nu e bine”
16/01/2025 00:09

Iată de ce nu este bine să consumi fructe seara. Acest obicei aparent banal iti poate da organismul peste cap. Specialistii atrag atentia: „nu e bine”. Alimentatia este esentială pentru buna functionare ...

Medicul Onofrei avertizează: Cum să iei antibioticele corect pentru un organism sănătos
14/01/2025 08:47

Chirurgul Alexandru Onofrei afirmă că tratamentele cu antibiotice afectează microbiomul, iar, in condiţiile in care in organism există ”un echilibru foarte sensibil intre bacterii, virusuri şi fungi”, ...

Alexandru Onofrei explică importanța vitaminei D: Câte unități pe zi sunt necesare pentru un organism sănătos
14/01/2025 08:45

Alexandru Onofrei, medic chirurg, a vorbit despre importanţa vitaminei D, despre care spune că in ultima vreme este considerată ”mai mult decat o vitamină”. El a recomandat ca fiecare persoană să ia c ...

Medic român întors din străinătate: 'Deși pare greu de crezut de către opinia publică, nu salarizarea este principalul motiv pentru care pleacă medicii'
14/01/2025 08:35

Un medic rezident la sectia ATI din Spitalul Judetean de Urgentă Cluj-Napoca, Paul Oargă, revenit in tară după ce a lucrat in Irlanda pe un salariu dublu fată de cel din Romania, a declarat că nu banii su ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei