Pericole de sezon: viespi, albine, furnici, purici, păianjeni. Sfatul medicului: la ce să fim atenți

tantarul negru   24900

Dimensiune font:

| 06-05-2025 19:28

Pe măsură ce vine căldura, autoritățile medicale avertizează asupra riscului crescut de înțepături și mușcături de insecte, mai ales în zonele turistice și de agrement, cum ar fi Delta Dunării. Deși România nu este cunoscută pentru boli tropicale, specialiștii spun că turismul internațional și schimbările climatice ar putea duce la apariția unor cazuri rare de afecțiuni specifice altor regiuni.

 

„În prezent, ne aflăm pe un trend descendent în ceea ce privește infecțiile respiratorii, dar ne pregătim pentru patologia sezonului cald, mai exact, mușcături de insecte, înțepături de țânțari și posibile reacții alergice”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Cele mai frecvente cazuri: viespi, albine, furnici, purici și păianjeni
În ultimii ani, au fost identificate cazuri de țânțari Anopheles în Delta Dunării, specie cunoscută ca vector al malariei, ceea ce ridică îngrijorări privind potențiale patologii tropicale. Dr. Florin Roșu atrage atenția că în ultimii ani, la Iași, cele mai frecvente cazuri de înțepături sau mușcături au fost provocate de viespi, albine, furnici, purici și păianjeni. Astfel, viespile și albinele sunt considerate cele mai periculoase insecte de vară, din cauza riscului crescut de reacții alergice. Înțepătura poate duce la roșeață, umflătură și durere locală, iar în unele cazuri mai grave, pot apărea greață, amețeli, umflarea feței sau dificultăți de respirație.

 

 

„Dacă acul rămâne în piele (în special în cazul albinelor), este important să fie scos cu grijă. Zona afectată trebuie răcită cu gheață înfășurată într-un prosop, iar administrarea unui antihistaminic sau antiinflamator poate reduce simptomele. În cazul unei reacții alergice severe, este esențial ca persoana afectată să ajungă cât mai repede la un serviciu de urgență”, a explicat medicul.

Păianjenii din România sunt în mare parte inofensivi
Dr. Roșu explică faptul că, păianjenii din România sunt în mare parte inofensivi, însă mușcăturile lor pot provoca reacții locale neplăcute. De regulă, apar roșeață, edem și durere, dar uneori pot surveni simptome mai serioase, precum febra sau slăbiciunea musculară. Acesta specifică faptul că, zona trebuie igienizată și răcită cu gheață, iar dacă simptomele se agravează sau se extind, este indicată prezentarea la medic.


Medicul Florin Roșu spune că furnicile, deși par inofensive, pot cauza înțepături supărătoare. Cele mai problematice sunt furnicile roșii sau tropicale, care pot ajunge și în România. De cele mai multe ori, reacțiile sunt ușoare mâncărimi și roșeață. Pentru calmarea zonei, este recomandat să fie spălată cu apă și săpun, apoi să se aplice o cremă calmantă, cum este cea cu hidrocortizon. Dacă apar reacții mai serioase, cum ar fi umflături mari sau dificultăți de respirație, e important să se meargă la medic.

„Puricii pot părea inofensivi, dar înțepăturile lor pot provoca mâncărimi intense și disconfort. În România, nu sunt cunoscuți ca vectori de boli periculoase, însă pot provoca iritații sau, dacă sunt scărpinați intens, infecții locale. Spălarea cu apă și săpun și aplicarea de cremă antiprurit sunt măsuri suficiente în majoritatea cazurilor. Dacă leziunile persistă sau se agravează, este recomandată o vizită la medic”, a precizat dr. Roșu.

Medicul recomandă purtarea de haine lungi pentru a proteja pielea, evitarea mâncărurilor dulci în aer liber și folosirea de spray-uri sau loțiuni care țin insectele la distanță. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primaria dudaepureni@yahoo.com, cod fiscal 3394350. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Compartiment Achizitii publice, Comuna Duda-Epureni, comuna Duda Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com, cod fiscal 3394350. Documentatia de atribuire este pusa cu titlu gratuit la dispozitia solicitantilor care au inaintat o cerere in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui; b)Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciulul public de alimentare si distributie gaze naturale din Comuna Duda-Epureni, sat Epureni, judetul Vaslui, conform art. 8 H.G. nr. 209/2019; c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 10.00; b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/473.888, e-mail: primariaduda epureni@ yahoo.com; c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana; d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 21.07.2025, ora 12.00, sediul Comunei Duda-Epureni, comuna Duda-Epureni, sat Epureni, Str. Paltinului nr. 1, judetul Vaslui, e-mail: primaria dudaepureni @yahoo.com. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 03.06.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, cod postal 730171, telefon 0335/417.861, fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro.
1. INFORMATII generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si /sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon /fax 0233784005, e-mail: primaria _urecheni @yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Parcele de teren, apartinand domeniului public al Comunei Urecheni, situate in comuna Urecheni, avand destinatia de pajiste -pasune natural, dupa cum urmeaza: Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; -Parcela 2 Lot Putul Dediului, CF -52716 -Urecheni -12,35 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 2, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -30 ha; -Parcela 3, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -15 ha; -Parcela 4, Lot Andrei-Cioate, CF -52714 -Urecheni -35ha; Sat Ingaresti: -Parcela 1, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -3 ha; -Parcela 2, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -5 ha; -Parcela 3, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -7 ha; -Parcela 4, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -6,88 ha; -Parcela 5, Lot Rupturi, CF -52715 -Urecheni -2 ha; Sat Urecheni: -Parcela 1, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -18,41 ha; -Parcela 2, Lot Zavoiul Moldovei- CF -52717 -Urecheni -23,59 ha si CF -52720 -Urecheni -1,45 ha. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019, Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 37/04.06.2025 si a caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 25 Lei/exemplar, la Casieria Comunei Urecheni. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20/06/2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30/06/2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01/07/2025, ora 09.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 05/06/2025.
Aceasta este lista analizelor gratuite, după vârsta de 40 de ani! Puțini români știu aceste beneficii
13/06/2025 11:46

Statul le oferă mai multe analize gratuite unor categorii de romani. Lista analizelor gratuite, după varsta de 40 de ani, fără boli cronice, cu trimitere de la medicul de familie, contin 16 analize medicale ...

Frunza de brusture pentru genunchi – Iată ce beneficii incredibile are acest remediu natural pentru durerile articulare
12/06/2025 12:06

Frunza de brusture este un remediu natural folosit de secole in medicina traditională atat pentru genunchi, cat si pentru calmarea altor dureri articulare. Datorită proprietătilor sale antiinflamatoare si d ...

Unul din cinci copii are probleme de sănătate mintală
12/06/2025 11:22

În casele aparent normale ale părintilor de astăzi, in spatele peretilor colorati si al ecranelor luminoase, se petrece o tragedie tăcută. Copiii, cele mai frumoase bijuterii ale vietilor noastre, se ...

  Medicina stilului de viață, noua specializare universitară care schimbă radical modul în care tratăm și prevenim bolile cronice
12/06/2025 09:15

În fata unei epidemii globale de boli cronice netransmisibile, universitătile de medicină răspund printr-o nouă specializare oficială: Medicina stilului de viată. Nu este vorba despre o modă trecă ...

România, în declin demografic. Numărul deceselor a fost de aproape două ori mai mare decât cel al nașterilor
11/06/2025 11:00

  Datele oficiale arată că in aprilie 2025 s-au inregistrat 10.462 de nasteri, in crestere cu doar 42 fată de luna martie, dar cu o scădere semnificativă de 1.980 fată de aprilie 2024, ceea ce in ...

De ce hidratarea este esențială
11/06/2025 09:58

De ce hidratarea este esentială Hidratarea corectă este mai mult decat un obicei sănătos – este fundamentul pentru o viată echilibrată. Apa este implicată in aproape toate procesele vitale din co ...

Cum poți beneficia de analize medicale decontate prin CAS fără să aștepți. Este valabil chiar dacă unitatea medicală nu mai are fonduri
10/06/2025 18:33

Nu multă lume stie cum poti beneficia de analize medicale decontate prin CAS fără să astepti, mai ales dacă unitatea medicală a epuizat fondurile pe luna in curs. În fata acestui fapt sunt pusi tot ...

Melanomul, inamicul invizibil de pe plajă. Tinerii sunt cei mai afectați
10/06/2025 10:36

  În toiul verii, cand plajele devin aglomerate, iar razele soarelui par inofensive, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) lansează o campanie de constientizare dedicată ...

Drogurile, alcoolul și păcănelele devin tot mai accesibile adolescenților. România rămâne sub media europeană, dar avertismentele se întețesc
10/06/2025 06:45

Cel mai recent Raport European privind Drogurile – Tendinte si Evolutii 2025, publicat de Agentia UE pentru Droguri (EUDA), semnalează o crestere continuă a disponibilitătii si diversitătii substantel ...

De ce este bine să bei apă înainte de somn
09/06/2025 16:58

Hidratarea este esentială in zilele caniculare, dar de ce este bine să bei apă inainte de somn? Răspunsul este adus direct de expertii in sănătate, Oamenii de stiintă vin cu o serie de explicatii legat d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei