Amendă și puncte de penalizare pentru șoferii nervoși la semafor. Cât îi costă acest gest aparent banal
Dimensiune font:
Un gest aparent banal se traduce prin amendă și puncte de penalizare, însă nu pentru oricine, ci doar pentru șoferii nervoși la semafor. Mai precis, participanții la trafic care nu mai au răbdare atunci când se formează cozi nesfârșite au tentația de a claxona. Ei bine, pentru aceasta ei se pot alege cu 4 puncte-amendă, adică 810 lei.
În România, șofatul a devenit sport extrem, spun unii. Poate că așa o fi, poate că este o exagerare, dar ce știm cu siguranță e că nervozitatea în trafic o regăsim cam prin toate marile orașe ale țării. Iar cel mai adesea, nervozitatea în trafic se manifestă prin … claxonat, potrivit Gândul.
Amendă și puncte de penalizare pentru șoferii nervoși la semafor
Codul Rutier pe anul 2025 are multe modificări, care au apărut de la 1 ianuarie. Printre acestea, una îi interesează în mod special pe șoferi fiindcă le poate aduce o amendă de 810 lei pentru un gest aparent banal, făcut de mulți conducători auto.
Amenda primită de șoferii care opresc pe avarii. Ce prevede Codul Rutier 2025
Amenda primită de șoferii care opresc pe avarii. Ce prevede Codul Rutier 2025
Și, ce fac șoferii când sunt nervoși? Claxonează. Acest gest aparent banal le poate aduce o amendă de 810 lei conducătorilor auto. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe țară este de 4.050 de lei, iar punctul amendă reprezintă 5% din această sumă. Așadar, valoarea unui punct de amendă este de 202,5 lei.
La clasele de sancțiuni, avem următoarele mențiuni:
clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, respectiv 405-607,5 lei;
clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă, respectiv 810-1.012,5 lei;
clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă, respectiv 1.215-1.620 lei;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 de puncte-amendă, respectiv 1.822,5-4.050 lei;
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă, respectiv 4.252 lei-20.250 lei.
Care este prevederea legală pentru această faptă
Iar la articolul 100 din legislația rutieră (1. Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice) regăsim și paragraful (2) pentru care se poate aplica această amendă: „Nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu excepția celor care conduc autovehicule prevăzute la art. 32, alin. 2, lit. a) și b)”.
Așadar, paragraful 2 din articolul 100 se referă la claxonat și amenda pe care o poate primi un șofer. Totuși, trebuie avut în vedere și faptul că, dacă un conducător auto se află în situația de a fi sancționat pentru claxonat aiurea, foarte probabil el va primi amenda minimă, de 810 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau