Romanii pot schimba voucherele de vacanta primite de la stat in bani, in baza unui vid legislativ. Autoritatile spun ca e legal

litoral  plaja

Dimensiune font:

| 21-08-2020 17:36

 Un vid legislativ sau o lege creata "cu fisuri" permite romanilor care au vouchere de vacanta pe hartie sa le schimbe in bani. Desi OUG 8/2009 (privind acordarea voucherelor de vacanta- n.red.) spune ca atunci cand turistul foloseste vouchere de vacanta nu are dreptul sa primeasca bani rest, secretarul de stat Razvan Pirjol a declarat pentru Ziare.com ca restituirea banilor in cazul unei anulari de vacanta este perfect legala.

"Vouchere de vacanta, cele vechi, tiparite, se pot folosi la unitati autorizate de cazare, agentii de 
turism sau alte societati autorizate de minister. Ele se pot preschimba numai pentru servicii pe teritoriul Romaniei", ne-a spus presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.

Ele se cumpara de angajator de la emitenti, acesta le da angajatilor, ei isi rezerva si platesc cu ele. Acestea aveau o valoare fixa, iar valoarea cuponului era de 50 de lei.

"Deci este clar reglementat ca nu se poate da restul in cash daca ai platit cu vouchere de vacanta. Adica daca au un pachet de 1.370 de lei, fie patesti cu vouchere de vacanta de 1.400 de lei si nu mai primesti rest, fie platesti cu vouchere de vacanta de 1.350 de lei si mai dai 20 de lei cash. Principiul de drept este simplu: daca nu poti da restul cash, clar nu se poate face nici rambursare totala cash", mai spus seful ANAT.

Ce spune legea

In ceea ce priveste restituirea sumelor incasate prin vouchere de vacanta, art. 6 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 prevede in mod expres interdictia de a da rest in bani beneficiarilor, in cazul platilor facute cu vouchere de vacanta.

 
 Art. 6. - (1) Se interzice unitatii afiliate acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanta.

Interdictia prevazuta la art. 6 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 se aplica in egala masura si in cazul solicitarii restituirii integrale a sumelor achitate cu vouchere de vacanta, in baza principiului a minori ad maius, prin care se admite ca legea, interzicand mai putin, interzice implicit si mai mult.

Adica, daca legiuitorul a interzis acordarea restului in bani la platile efectuate cu vouchere de vacanta, atunci implicit a interzis si restituirea integrala a sumei achitate cu vouchere de vacanta.

Ce se intampla cu cei care au platit cu vouchere de vacanta si vor returnarea sumelor achitate

Tichetele, in momentul in care acestea au fost deja date la agentia de turism, agentia fie le-a trimis deja la decontare (dureaza pana la 30 de zile de cand le trimite pana cand va fi platita contravaloare), fie le are inca in stoc.

"Ce se face in acest caz? Daca ele au fost deja decontate, asa cum sustine ministerul poate sa-i dea cash, asa cum sustine ministerul, ceea ce este impotriva legii. Sau daca nu au fost decontate, sa-i dea tichetele inapoi. Dar tichetele chiar daca i le da inapoi beneficiarul nu mai are ce face cu ele pentru ca din momentul in care acestea au fost date agentia, cei din agentie le completeaza rubricile, le stampileaza si ele, practic, sunt scoase din circulatie.


Asa ca singura varianta ok pentru client ar fi sa ramana cu credit in agentie si, ulterior, sa cumpere o alta vacanta tot in Romania", a mai spus Dumitru Luca, presedintele ANAT.
Pe de alta parte, in cazul hotelurilor, aici situatia ar trebui sa fie mai simpla pentru ca acestea nu pot da la decontare voucherele decat in momentul check-in-ului. Dar chiar si in acest caz, procedura este la fel dupa primirea tichetelor. Ele sunt completate, stampilate si scoase din circuit.

Ce a facut secretarul de stat prin scrisoarea pe care a semnat-o. A deschis poarta spre o serie de fraude pentru cei care vor sa scape de vouchere si sa primeasca bani pe ele.

"Ar veni, turistii ar face o rezervare doar asa sa fie cu ajutorul voucherelor, la o agentie sau la un hotel, unitatea respectiva baga voucherele in decontare, iar apoi revine turistul si spune ca nu mai vrea sa plece in vacanta, asa ca cer banii inapoi. Asa schimba voucherele in bani. Legea spune clar, ca din vouchere nu au voie sa preschimbi nici un leu", mai spune Luca.

Ce a transmis secretarul de stat

Intr-un raspuns care poarta semnatura secretarului de stat pe turism se mentioneaza: "In ceea ce priveste restituirea de catre operatorul economic a voucherelor de vacanta titularului, in cazul in care acest lucru nu mai este posibil deoarece au fost inaintate spre decontare, acesta are ca varianta restituirea contravalorii acestora, daca calatorul se afla in imposibilitatea de a beneficia de serviciul achizitionat din cauza conditiilor epidemiologice si a efecteloracesteia la momentul inceperii sejurului, agentia de turism putand solicita unitatii de cazare rambursarea integrala a sumelor achitate.

OUG nr.8 din 2009 privind acordarea voucherelor de vacanta sanctioneaza fapta unitatii de a da rest in bani la voucherul de vacanta si nu interzice restituirea contravalorii pentru servicii neprestate", se arata in raspunsul semnat de Razvan Pirjol.

"Este legal"

"Directorul meu de la Control m-a asigurat ca acest lucru este legal, iar aceasta speta am avut-o chiar acum cateva zile, deci nu este intamplator ca ma sunati. Returnarea banilor in loc de vouchere este legala, dar ea se va tine sub control pentru a nu deveni abuz prin controale si monitorizare. Daca vedem ca un astfel de lucru se intampla in mod repetat intr-o anumite unitate sau la o agentie atunci controlam pentru a ne asigura ca nu se comite un abuz.

Cert este ca, imediat ce ma voi intoarce la Bucuresti voi incerca sa remediaz acest vid legislativ cum ii spuneti pentru ca, din punctul meu de vedere si daca se intampla o sigura data eu nu tolerez. Voucherele de vacanta au fost create pentru a stimula turismul intern, ori daca eu anulez o vacanta platita cu vouchere apoi iau banii si-mi cumpar acadele nu este ok. In momentul de fata nu stiu ce sa va spun, este lega dar nu este legal", a declarat secretarul de stat pe turism.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

Comunicat de presă la lansarea proiectului ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZIȚIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI”
23/10/2020 15:22

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZITIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI” &nb ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII SOCIETĂȚII GRAIN BAGS SRL
23/10/2020 14:51

 COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII GRAIN BAGS SRL”  

Autoritatea de Supraveghere Financiară: Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro
23/10/2020 14:37

  Valoarea activelor totale, aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, in crestere cu 17,96% fată de septembrie 201 ...

 România, lider european la importurile de laptopuri
23/10/2020 13:00

  Importurile de laptopuri ale Romaniei in primele şapte luni ale anului au inregistrat un avans de 38% comparativ cu perioada similară a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere procentuală ...

VIDEO -  O pasăre a zburat neîntrerupt din Alaska în Noua Zeelandă
23/10/2020 12:45

  Noul record mondial pentru cel mai lung maraton migrator a fost stabilit de o pasăre care a zburat fără intrerupere din Alaska pană in Noua Zeelandă. Departamentul pentru conservare din Noua Z ...

VIDEO -  Încă 15 milioane de lei pentru barajul de la Runcu, cel mai mare construit în România după 1989
23/10/2020 11:15

  Valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiţii acumularea Runcu din judeţul Maramureş a fost majorată, in cadrul rectificării bugetare din acest an, la 15 milioane de lei, iar luc ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII MEGASTEP SRL”
23/10/2020 10:10

  COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII MEGASTEP SRL”   MEGASTEP S.R.L., cu sediul inMunicipiul Iasi, Romania, Str. Prof. Ioa ...

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan
23/10/2020 09:01

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan

Atenție, fermieri! Astăzi este ultima zi pentru depunerea cererilor în cadrul în cadrul Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional
23/10/2020 08:10

 Data limită pentru depunerea cererilor in cadrul in cadrul Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi in mod deosebit de criza COVID ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei