Infracțiunile rutiere deschid topul condamnărilor, la Iași

1condamnati

Dimensiune font:

| 19-04-2023 11:10

 * mai bine de jumătate dintre condamnările din acest an s-au dat pentru infracţiuni rutiere * sunt zeci de mii de procese pe rolurile celor şapte instanţe ce funcţionează pe raza judeţului Iaşi - Judecătoriile Iaşi, Paşcani, Hârlău, Răducăneni, Tribunalul, Tribunalul Militar şi Curtea de Apel * speţe civile, penale, disjungeri, apeluri, contestaţii, pretenţii etc. * sentinţele vin greu, foarte greu, condamnările pe penal n-ating nici măcar 1% din total * amânările sunt la ordinea zilei, domină cu autoritate, urmate de respingeri de contestaţii, amenzi...


De la începutul anului şi până acum, doar 272 ieşeni inculpaţi au luat la cunoştinţă de ceea ce înseamnă „braţul lung al legii”. Mai bine de jumătate, 156 adică, pentru infracţiuni la regimul rutier. Conducere sub influenţa alcoolului, conducere fără permis, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, ucidere/vătămare corporală din culpă.

Urmează hoţii de supermarket (26 condamnări), tâlharii de ocazie (13 pedepsiţi, mai toţi obsedaţi de telefoanele altora) şi bătăuşii de tarla (12 sentinţe).

A trecut mai bine de un sfert din acest an şi niciun dosar greu n-a fost finalizat. Crimă organizată, mare corupţie, trafic de influenţă, treburi cam prea complicate, mai uşor e să dai ceva cu suspendare unui boschetar care a şparlit un borcan cu bulion, hlizindu-se cu încântare la camera de supraveghere, decât să destructurezi definitiv, să zicem, o reţea ce aprovizionează judeţele Moldovei cu ţigări de contrabandă. Ori ceva privitor la marea corupţie. Un şofer cherchelit e mult mai la îndemână.

 

Bătăuşi de neveste şi împătimiţi ai trasului pe nas

După cei pomeniţi mai sus, în topul condamnaţilor din acest an urmează bătăuşii de neveste. Care-s mult mai mulţi decât cei care au acum cazier. Nu luăm în discuţie ordinele de protecţie, media zilnică e de trei-patru la nivel de judeţ, sunt speţe civile, deja e de domeniul banalului, evacuare din locuinţa comună, interzicerea de a lua legătura în vreun fel cu partea reclamantă şi restul tacâmului.

Se mai întâmplă însă ca respectivii să nu se conformeze, să se întoarcă la domiciliu înainte de expirarea interdicţiei. Puşi pe scandal, spectacol gratuit şi chelfăneală. Anul ăsta, în doar trei luni şi jumătate, zece condamnări pentru asemenea fapte. Violenţă în familie, nerespectarea ordinelor de protecţie, violarea de domiciliu sau ameninţare. Niciuna cu executare.

Urmează, în acest clasament, cei cu stupefiantele. Comercianţi ori, pur şi simplu, consumatori. Pentru că şi aceştia din urmă sunt consideraţi infractori, conform Legii 143/2000. Fapta incriminată se cheamă „consum ilicit de droguri”. În 2023, un ieşean a fost condamnat pentru aşa ceva. Un student la medicină, care umbla cam nesigur, o patrulă de poliţie l-a oprit, l-a legitimat şi percheziţionat. Asupra tânărului au fost găsite patru ţigări cu cannabis, drog din producţia proprie, cultură în fundul grădinii. Nu erau spre comercializare, aşa că a primit doar şase luni cu suspendare. Plus obligaţia de a da cu mătura pe holurile de la Pneumo.

Celelalte opt dosare au avut ca obiect şi traficul cu halucinogene. Cantităţi mici, sentinţe aşijderea. Majoritatea, cu suspendare.

N-a fost în stare de viol, dar a primit pedeapsă pentru „ultraj contra bunelor moravuri”

În 2023, magistraţii ieşeni au dat verdictul şi în câteva dosare cel puţin bizare. De exemplu, un bărbat în vârstă de 40 de ani, dintr-o comună de lângă Hârlău, a fost cercetat iniţial pentru tentativă de viol. Beat fiind din cale-afară, individul a pândit-o pe fata vecinilor, o copilă de doar zece ani, a luat-o de mână şi a dus-o sub pod, cu intenţia vădită de a întreţine relaţii sexuale. Şi-a scos organul din pantaloni, i-a zis fetei ce are de gând, dar nu s-a materializat nimic. A adormit buştean, cu prohabul descheiat. Aşa l-au găsit poliţiştii.

N-a putut fi acuzat de viol, nici măcar de tentativă, ci doar de ultraj contra bunelor moravuri. A luat patru luni, cu suspendare.

Revenirea la setările din fabrică, infracţiune

Ştefan L. a crezut că face o glumă bună, dar s-a trezit chemat să dea cu subsemnatul la DIICOT, a dobândit calitatea de inculpat, iar acum are cazier. Infracţiunea comisă: „alterarea integrităţii datelor informatice”...

Ieşit la jogging pe malul Bahluiului, s-a trezit luat la hârjoană de căţeii Lidiei S., o vecină de-a lui, tânără şi cam distrată. În loc să aibă grijă de cele două patrupede, fata butona de zor la noul ei telefon. Ştefan s-a enervat, i-a smuls aparatul din mână, s-a ascuns sub pod şi a acţionat opţiunea de revenire la setările din fabrică. Au dispărut toate datele Lidiei. Agenda, filmările, mesajele şi programele instalate recent. După care i-a returnat fetei telefonul. Era zâmbitor, ştia că nu poate fi acuzat de tâlhărie.

S-a trezit, însă, cu dosar penal pentru „alterarea integrităţii datelor informatice” şi a primit, la începutul acestui an, o condamnare de nouă luni. Cu suspendare.

Un an şi jumătate după gratii: a bătut cu cureaua oglinzile retrovizoare

Cazul lui Samir M. e demn de Cartea Recordurilor. Omul îşi va petrece următoarele 18 luni în Penitenciarul Iaşi, după ce magistraţii i-au dat, pe 12 ianuarie a.c., condamnare cu executare. Tânărul a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de „distrugere calificată”, faptă petrecută în seara de 9 ianuarie 2022, într-o parcare din cartierul Alexandru Cel Bun. Samir era rupt de beat şi n-a găsit altceva mai bun de făcut decât să-şi scoată cureaua de la pantaloni şi să bată cu ea oglinzile retrovizoare ale maşinilor staţionate acolo. În total, 17 autoturisme. A lovit cu catarama, făcând mare gălăgie, au ieşit oamenii la balcoane, l-au văzut ce face şi au chemat poliţia. Agenţii l-au încătuşat, i-au deschis dosar penal, prejudiciul a fost calculat la 4.500 lei, Samir se afla în perioada de supraveghere după o condamnare pentru furt, aşa că a ajuns după gratii.

Patru criminali, 30 de ani de închisoare

Despre  sentinţele date de Tribunalul Iaşi în cazurile de omor am scris în detaliu atunci când s-au dat verdictele. Acum, doar ca statistică: patru criminali, patru condamnări, totalul pedepselor, 32 de ani şi zece luni de închisoare. Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei