Militarii fac coadă la Tribunal, din cauza alcoolului!

1militar 1
1militar1

Dimensiune font:

| 09-04-2023 13:59

 De la începutul acestui an, la Tribunalul Militar Iaşi a avut loc judecata pe fond în 56 dosare penale. Au fost pronunţate 23 sentinţe, 19 s-au amânat, în 13 cazuri s-au discutat excepţiile invocate de părţi, iar la unul a fost declinată competenţa. Trebuie făcute două precizări: în primul rând, aici nu sunt judecaţi doar cei care fac parte din Armata Română, în faţa magistraţilor militari ajung şi angajaţii din celelalte instituţii de forţă: poliţişti, jandarmi, pompieri. Apoi, Tribunalului Militar Iaşi are competenţă teritorială pe limita a opt judeţe: Botoşani, Suceava, Neamţ, Vaslui, Iaşi, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

În tot acest răstimp, niciun spion, niciun trădător ori dezertor n-a fost tras la răspundere, în majoritatea speţelor fiind vorba de infracţiuni la regimul rutier. 28 în doar trei luni. Dintre acestea, lider detaşat e infracţiunea de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”. Inculpaţii pe teme bahice par, mai curând, eroi de comedii. În uniformă.

 Caporalul beat a sunat chiar el la poliţie, după ce a intrat cu maşina-n şanţ

Primul condamnat pentru alcool la volan în acest an a fost caporalul N.L., încadrat la o unitate militară din judeţul Botoşani. Tânărul s-a ales cu cazier în urma unei întâmplări de tot râsul. În vara lui 2021, pe la orele prânzului, fiind în timpul liber, a preparat un grătar în curtea casei sale. A invitat un prieten, a scos berea de la rece şi au început cheful.

Spre seară, musafirului i-a venit chef de mers la femei, gazda s-a oferit să-l care cu autoturismul personal. N-au mai ajuns la destinaţie, la prima curbă, maşina s-a răsturnat în şanţul de pe marginea drumului. Pe moment, au abandonat vehiculul şi au mers la un bar din apropiere, unde au mai ras câteva beri, ca să prindă puteri şi să izbutească a readuce autoturismul pe carosabil. Eforturi zadarnice, s-au luat la harţă, caporalul s-a enervat şi a sunat la 112. Le-a povestit poliţiştilor despre accident, aceştia au venit la faţa locului şi au constatat, contrariaţi total, că apelantul duhnea a doagă din toţi rărunchii. L-au pus să sufle în etilotest, a ieşit o valoare enormă, 1,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Până în acel moment, militarul a fost foarte cooperant, însă, când a auzit că trebuie să meargă la spital pentru recoltarea probelor biologice, l-a luat pe nu în braţe. A inventat ad-hoc povestea cum că fiică-sa în vârstă de opt ani ar fi rămas singură acasă, era speriată şi plângea. În realitate, n-avea nicio fiică.

I s-a deschis dosar penal şi a fost condamnat, pe 14 februarie a.c., la un an şi opt luni, dar cu suspendare.

Refuzat de mamă şi de iubită, un jandarm a băut de supărare, apoi a plecat la plimbare

D.P., plutonier la o unitate de jandarmi din Neamţ, a fost protagonistul unei întâmplări ce ţine mai mult de umorul absurd. Locuia împreună cu părinţii bolnavi, se logodise cu o tânără din judeţul Vaslui şi făcea mereu naveta între cele două locaţii. Cu autoturismul personal.

Pe 21 martie 2022, D.P. trebuia să-şi ducă mama la Iaşi, pentru un tratament împotriva cancerului mamar. A plecat de la iubită, a ajuns la casa părintească, dar bătrâna a refuzat să meargă. Văzând că a bătut drumul de pomană, jandarmul a golit la viteză 4 sticle de bere.

Se întuneca, trebuia să ajungă la logodnică, dar băuse zdravăn, era conştient de riscuri. A sunat-o pe tânără, propunându-i să vină ea la Neamţ.

Alt refuz, încă nişte beri, a prins curaj, s-a urcat la volan, mai avea câţiva kilometri până la destinaţie, se bucura deja că a izbutit să şofeze fără incidente şi neplăceri, când în faţa maşinii i-au apărut brusc trei petrecăreţi. I-a atins uşor, însă evenimentul rutier l-a trimis în faţa Tribunalului Militar. Un an şi şase luni, cu suspendare,  pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”

Cauza accidentului: whisky fără control şi nuntaşi gălăgioşi

Despre cazul lui G.M. am scris în urmă cu o lună, atunci când a fost condamnat de către judecătorii militari. Angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, G.M. a fost total neinspirat atunci când s-a deplasat cu maşina tatălui său pentru a petrece weekendul la un club din Boroaia natală, în judeţul Suceava, începând cu seara de 27 august 2022. A parcat autoturismul în curtea localului, apoi a luat loc la o masă, pe terasă, alături de mai mulţi prieteni. Tinerii au făcut întrecere la dat pe gât shot-uri de whisky, Gabriel era convins că va lăsa maşina acolo şi va merge pe jos până acasă, nu privea faptul că se chercheleşte ca fiind o problemă.

Un prim ghinion a fost că, în acea noapte, să fie programată o nuntă în local, parcarea s-a aglomerat, unul dintre invitaţi i-a solicitat să scoată vehiculul de acolo. Manevră simplă, câţiva metri de dat cu spatele, nu părea vreun risc. Jandarmul s-a urcat la volan, a băgat în marşarier şi a călcat uşor pedala. Ca un făcut, fix în acel moment, o tânără, invitată la eveniment şi sosită cu întârziere, s-a grăbit să parcheze autoturismul lângă cel al lui Gabriel. Cele două vehicule s-au acroşat uşor, vina era clar a jandarmului, acesta a coborât imediat pentru a constata eventualele pagube.

Femeia a procedat identică, a intrat în vorbă cu Gabriel şi l-a simţit imediat că miroase a alcool, aşa că a sunat la 112. Poliţiştii au venit rapid, i-au pus etilotestul, rezultând o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Drept urmare, i-au zis că trebuie să meargă la spital, la Fălticeni, pentru recoltarea probelor biologice. Jandarmul nu s-a opus, dimpotrivă, a fost foarte cooperant, a admis consumul de whisky, dar n-a ştiut să spună cantitatea. Valoarea alcoolemiei din sânge s-a dovedit una de dosar penal: 1,58 mg/l. Acest comportament i-a adus o amânare a executării pedepsei de un an şi două luni. Îşi păstrează permisul, dar e obligat să urmeze un program de reintegrare socială cu tematica din sfera gestionării adicţiilor nocive. Ceva gen alcoolicii anonimi.

Încălcare de consemn. Câteva pahare în timpul serviciului de gardă

Sună tare pompos această încadrare juridică, aduce a întâmplări ca-n romanele de război. În instanţa ieşeană, realitatea e mult mai prozaică. În primele trei luni ale anului în curs, s-au pronunţat sentinţele în trei astfel de dosare. Două dintre ele n-ar avea nicio relevanţă în lumea civilă. Par trase la indigo. În timpul unui exerciţiu tactic, un soldat aflat în serviciul de pază, a omis să-l întrebe pe caporal care-i parola, i-a descuiat poarta, permiţând accesul maşinii acestuia, după care a rătăcit cheia. Încălcare de consemn, judecată, condamnare, pedeapsă cu suspendare.

Al doilea caz, tot cu nişte chei rătăcite, e încă neclar. Cei doi martori, esenţiali în derularea procesului, nu mai fac parte din sistem. Unul a trecut în rezervă prin pensionare şi e plecat din ţară, cel de-al doilea şi-a dat demisia.

Şi despre păţania plutonierului adjutant O.C.B., angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău am mai scris relativ recent. Fusese programat în tura de noapte, obiectivul fiind paza Judecătoriei Buhuşi. Avea serioase probleme personale, a încercat să-şi ia liber, dar superiorii n-au aprobat.

Mai mult de nevoie, a intrat în  tură, a avut o ceartă puternică, la telefon, cu concubina, s-a enervat şi a plecat din post, cu tot cu armamentul din dotare. A lăsat larg deschise uşile instituţiei şi nu numai atât. Oricine putea intra în camera de armament. S-a dus la un amic şi a început să bea.

Cu totul întâmplător, pe la ora 10.00 noaptea, un coleg de-al lui O.C.B. a trecut prin zonă. Intrigat de faptul că uşa de la intrarea în Judecătorie e larg deschisă, a pătruns în instituţie. A văzut boarfele înşirate pe hol, uşa de la camera de armament în lături şi ea, nimeni de pază, aşa încât l-a sunat pe colonel. Luni noaptea, deloc confortabil, ofiţerul superior n-a avut încotro şi a venit la faţa locului. L-a sunat insistent pe adjutant, acesta a răspuns într-un târziu şi s-a prezentat, mergând încâlcit, la raport. Colonelul şi-a dat uşor seama că are în faţă un om beat, i-a pus etilotestul şi a ieşit o valoare de 1,05 mg/l în aerul expirat.

N-a fost condamnat pentru consumul de alcool, ci pentru încălcarea de consemn. Un an şi şase luni, cu suspendare.

***

Fapte de genul celor prezentate, însă mult mai banale, ocupă timpul şi consumă energia instanţei militare ieşene. Nici vorbă de spioni, dezertori, trădători... Marcel FLUERARU, Claudiu CONSTANTIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Locotenent-colonel în sutană. Misiune specială în Kosovo, de Paşti, pentru un ofițer al Armatei Române
03/05/2024 16:19

Dumitru Bighiu este preot militar in cadrul Bazei 3 Logistică „Zargidava“ din Roman, judeţul Neamţ şi are gradul de locotent-colonel. Cea mai recentă misiune a insemnat trimiterea in Kosovo. Ofiţerul ...

Razii ale Poliției pe lacul de acumulare de la Bicaz. Au fost găsite mai multe construcții lacustre ilegale
03/05/2024 16:11

In judeţul Neamţ, lacul de acumulare de la Bicaz este locul ideal pentru amplasarea unor construcţii lacustre, luciul de apă fiind căutat şi de pescari. Numai că, unii fac aceste lucruri in mod ilegal. ...

Învierea, sărbătoarea luminii
03/05/2024 10:32

Se pare că denumirea de Paşte a fost folosită de primii creştini la inceputul comemorării anuale a Cinei celei de taină care avea loc in seara zilei de 13 Nissan sau in Joia de dinaintea Duminicii Î ...

Legumele și fructele din piețele ieșene, verificate la nitrați
03/05/2024 10:27

În paralel cu actiunea de verificare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale de către membrii comisiei mixte constituită prin Ordin al prefectului, in această perioadă, in pietele agroalimentare ...

La Iași, șase din zece șomeri sunt bărbați
03/05/2024 10:15

Numărul şomerilor inregistraţi oficial in judetul Iasi a crescut in luna februarie 2024 comparativ cu aceeasi lună a anului trecut, arată datele făcute publice de conducerea Directiei Judetene de Statisit ...

Istoria și disciplinele Socio-umane aduc premii la Iași
03/05/2024 10:00

Elevii ieşeni au venit acasă cu premii binemeritate, atat de la Olimpiada Natională de Stiinte Socio-Umane, organizată la Baia Mare in judetul Maramures, cat si de la Olimpiada Natională de Istorie, organi ...

Barometrul crizei: de 1 mai, „privaţii” nu şi-au mai luat liber
03/05/2024 09:24

 Atat datele prezentate de către Guvern, cat şi statisticile puse la dispoziţie de către INS nu dau motive de ingrijorare romanilor. Nu suntem in criză, viitorul se prefigurează unul roz, se incearc ...

Primarul Iașului, mesaj de încurajare pentru maestrul Florin Piersic
03/05/2024 09:00

În preajma Sfintelor Sărbători ale Pastelui, primarul Mihai Chirica i-a transmis un mesaj de incurajare maestrului Florin Piersic, aflat in aceste clipe pe patul de spital după interventia chirurgical ...

Un copil din Bacău, prins conducând autoturismul pe DN 12A
03/05/2024 08:45

Politistii Sectiei 7 Politie Rurală Brusturoasa au depistat, pe 1 mai, in flagrant delict, un tanăr de 15 ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism pe DN 12A, fără a detine permis de conducere ...

  Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora două, în noaptea de Înviere!
03/05/2024 08:45

Circulatia mijloacelor de transport in comun din municipiul Iasi va fi prelungită pană la ora două in noaptea de Înviere, anuntă Compania de Transport Public (CTP). „Dorim să vă bucurati de S ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei