Scandalul relocărilor din învăţământul ieşean ia amploare

1pedagogic

Dimensiune font:

| 21-03-2023 08:59

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 13, Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 şi Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” sunt unităţile şcolare unde s-a intervenit sau se va interveni pentru consolidarea clădirilor aflate într-un risc seismic evident * municipalitatea ieşeană a găsit soluţii pentru fiecare caz în parte, numai că acestea nu sunt agreate de profesori sau părinţi * ultimul caz este cel al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” * primarul explică că relocarea activităţii la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări a fost unica soluţie, în timp ce tabăra cealaltă invocă faptul că elevii sunt duşi să înveţe într-o zonă cu infracţionalitate ridicată * până la o înţelegere între tabere, pe 23 martie este anunţat un marş prin tot oraşul al elevilor, părinţilor şi profesorilor de la „Vasile Lupu”

Primarul Mihai Chirica a lansat ieri în spaţiul public o scrisoare deschisă adresată profesorilor şi elevilor care învaţă la  Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, prin care se aduc lămuriri în ceea ce privește modul de desfășurare a actului de învățământ la colegiul amintit, fiind puse pe tapet şi elementele care au condus la relocarea temporară a acestora. „Măsura mutării elevilor din sălile de curs ale Colegiului Pedagogic în alte unități școlare a fost luată în urma unei analize cât se poate de serioase, ținând cont de riscul seismic al corpurilor de clădire, mai ales în contextul tragediei petrecute în Turcia și al cutremurelor din Gorj. Pe scurt, existența riscului seismic face obligatorie mutarea temporară a elevilor și cadrelor didactice, iar această măsură a fost luată atât în cazul Colegiului Pedagogic, cât și al altor unități școlare din țară. Viața este mai importantă decât orice disconfort trecător! Măsura mutării este una temporară și absolut firească în acele situații în care derularea unor investiții (de reabilitare sau consolidare) afectează activitatea didactică obișnuită”, spune primarul.

Încep lucrările la „Vasile Lupu”. Elevii, trimişi să înveţe în Zona Industrială

Acesta explică şi ce se va întâmpla în perioada următoare la colegiul ieşean. „Încă din vara anului trecut am actualizat proiectul şi indicatorii tehnico-economici de consolidare a unităţii de învăţământ, le-am adoptat în Consiliul Local, iar valoarea totală estimată a investiției se ridică la circa 98 milioane lei. De asemenea, toată documentaţia a fost înaintată Guvernului României în scopul alocării fondurilor necesare pentru a consolida şi reabilita această şcoală de prestigiu la nivel naţional. Aşteptăm analiza şi răspunsul Guvernului, iar din declaraţiile prim-ministrului a reieşit că prioritare în Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic vor fi şcolile şi spitalele. Până la răspunsul Guvernului, vă anunț că toată documentația licitației pentru consolidarea și reabilitarea Colegiului a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), astfel încât poate fi accesată și analizată de către companiile interesate să se implice în acest proiect atât de important pentru învățământul ieșean. Prevederea financiară a licitației este foarte mare, de 79.211.894, 97 lei, cu TVA, adică 16,1 milioane de euro, și, dacă nu vor interveni modificări, ofertele sunt așteptate până pe 3 mai 2023. Subliniez faptul că lansarea acestei licitații înseamnă că vom începe lucrările de consolidare și reabilitare imediat după finalizarea procedurii, chiar dacă nu avem încă finanțare de la Guvern. În paralel, am semnat contractul și începem lucrările de consolidare și reabilitare a Liceului Tehnologic de Mecatronică și Automatizări, astfel încât și spațiile de aici vor putea găzdui temporar activitatea tuturor celor 800 de elevi ai Colegiului Pedagogic. Desigur, vom asigura și transportul elevilor către și de la spațiile temporare.

Știu că nu este plăcut pentru nimeni, dar vom face totul pentru ca mutarea să fie cât mai scurtă, iar disconfortul cât mai ușor de suportat! Viața este mai importantă decât orice astfel de neajuns”, mai spune primarul.

„Ce ar trebui noi părinții să facem? Să stăm de pază în fața liceului?”

Primele reacţii nu au întârziat să apară. Părinţii sunt vehemenţi, spunând că nu-şi vor duce copiii să înveţe la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări. „Dumneavoastră ați văzut clădirea unde ar trebui să ne relocheze din toamnă? Dumneavoastră știți care este infracționalitatea în zona respectivă? Știți ce înseamnă pentru părintele elevului acestui Colegiu unde, preponderent sunt fete, să accepte ca fiica lui să fie în risc zilnic de a fi lovită, violată sau chiar răpită? Ce ar trebui noi părinții să facem? Să stăm de pază în fața liceului? Să investim bani în sălile de clasă și grupurile sanitare pentru a putea ai noștri copii să învețe în condiții decente?”, susţine o mamă. „Traversarea întregului oraş în fiecare zi de către copii nu este o soluţie viabilă. Şcoala de circumscripţie nu înseamnă să mergem în cel mai îndepărtat loc faţă de locuinţă. Se pot găsi soluţii în zona Copou, respectând drepturile copiilor. În nici un caz nu vom duce copiii în cealaltă parte a orașului! Vrem să revenim urgent la programul de dimineață și mutarea într-un corp comun, în zona Copou”, cere un alt părinte. În fine, a treia replică aduce în discuţie un protest al păriniţilor. „De ce această scrisoare vine abia în a 4-a săptămâna de când suntem relocaţi? Are vreo legătură cu protestele pe care le-a anunţat Asociaţia de părinți a Colegiului?”, întreabă un alt părinte.  

Părinţii care au copii înscrişi la Colegiul Pedagogic se pregătesc să iasă în stradă

Ultima opinie este corectă. Părinţii, elevii şi profesorii au anuţat că vor măşălui pe ruta Colegiul Pedagogic - Primărie, pentru a-şi manifesta astfel nemulţumirea generată de relocarea activităţilor şcolare. „Vă facem cunoscut că în ziua de 23 martie, între orele 11.30 şi 16.30 se va desfăşura o adunare publică organizată de către noi, Asociaţia de Părinţi Colegiul Pedagogic Vasile Lupu Iaşi, cu deplasare în marş pe traseul Curtea Colegiului Naţional Pedagogic Vasile Lupu Iaşi - Aleea Mihail Sadoveanu - Bulevardul Copou - Piaţa Mihai Eminescu - Strada Lăpuşneanu - Piaţa Unirii - Bulevardul Ştefan cel Mare - Primăria Iaşi unde se va staţiona pentru continuarea protestului. La adunare vor participa aproximativ 1.000 elevi, părinţi, cadre didactice, alte persoane care ne susţin cauza", anunţă Asociaţia de Părinţi Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”.

Liceul Cantemir, un caz fericit, însă şi aici au existat obiecţii!

Scandalul relocărilor de la Colegiul „Vasile Lupu” nu este singular. Nici părinţii copiiilor de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 13 din Tătărași nu vor ca activitatea didactică să aibă loc la Grădiniţa Bucium atunci când lucrările de consolidare și reabilitare din Tătăraşi vor evolua, chiar dacă li s-a explicat să este asigurat transportul gratuit, dus-întors, pe ruta Bucium-Tătăraşi. Un alt caz este cel al elevilor de la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, cu menţiunea că, între timp, aceştia au revenit „acasă” odată cu finalizarea lucrărilor la unitatea din Cantemir. Aceştia au fost relocaţi la Liceul „Vasile Alecsandri” în ciuda opoziţiei etalate de conducerea acestei unităţi, care nu au dorit prezenţa elevilor unui alt liceu. Şi copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 10 au fost mutaţi la  Policlinică cu plată din Codrescu, transformată ulterior în unitate de învățământ. Laura RADU, Lucian STATE

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:20

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1683/89/2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. TATATU BAKERY S.R.L. Vaslui, cu sediul în loc. Vaslui, judeţul Vaslui. Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 05.05.2023. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 25.05.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, respectiv până la data de 27.07.2023 la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103.
ANUNŢ privind închirierea prin licitaţie publică a unei suprafete de teren de 15 mp, in curtea Dispensarului Moţca – CF 60052, pentru amplasarea unui container ȋn vederea desfăsurării de activităţi privind vȃnzare produse papetarie, de multiplicare documente, etc. UAT Comuna Moţca, adresa : localitatea Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţul Iaşi, tel : 0232/715777, fax: 0232/715050 , email : comuna_motca@yahoo.com scoate la licitaţie publică o suprafaţă de teren de 15 mp, situat în intravilanul comunei Moṭca, ȋn curtea Dispensarului din localitatea Moṭca – CF 60052. Accesul la imobillul menţionat se face din str. Moldovei. Închirierea se face conform art. 333 – 336 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi Hotărȃrea Consiliului local Moţca nr. 32 din 27.04.2023. Documentaţia de atribuire poate fi achiziţionată, contra cost, de la sediul Primăriei comunei Moţca. Contravaloarea documentaţiei este de 100 lei. Ofertele se redacteazã în limba românã şi vor fi prezentate conform documentaţiei de atribuire. Data limitã pentru depunerea ofertelor este 31.05.2023 ora 9:00. Adresa la care trebuie depuse ofertele : Primãria comunei Moţca, str. Moldovei, nr. 70, judeţui Iaşi. Data limitã pentru solicitarea clarificãrilor este 25.05.2023. Data limitã pentru transmiterea rãspunsului la clarificãri este 26.05.2023. Licitaţia va avea loc în data de 31.05.2023 ora 11:00 la sediul Primãriei comunei Moţca, judeţul Iaşi. Litigiile de orce fel ce decurg din executarea contractului de concesionare sunt de competenţa secţiei de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi.
„Sunetul muzicii”, la Opera Iași
31/05/2023 12:32

Primul spectacol din iunie la Opera Natională Romană din Iasi are loc in prima zi a lunii. De Ziua Copilului, teatrul liric iesean va oferi publicului apreciatul musical „Sunetul muzicii”, de Rich ...

CNAIR îi dă dreptate directorului DRDP Iaşi
31/05/2023 10:40

  Într-o postare recentă pe reţelele de socializare, directorul general regional al DRDP Iaşi, Ovidiu Laicu spune că, de peste 10 luni este supus unui proces hărţuire la locul de muncă, gener ...

 70 de angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, membri ai mai multor sindicate, au refuzat să intre la muncă
31/05/2023 10:20

Sindicaliştii din poliţia penitenciară refuză să intre la programul de lucru timp de patru ore, nemulţumiţi de salarii dar şi de condiţiile de muncă. Personalul operativ s-a prezentat la serviciu dar ...

Tractoristul care şi-a bătut nevasta la fund, în public, nu scapă de puşcărie
31/05/2023 09:59

Lui Costică A. din Trifeşti nu i-a venit să creadă, atunci cand, pe 2 februarie a.c., judecătorii ieşeni l-au condamnat la şase luni de inchisoare, cu executare in regim de detenţie. Pentru săvarşirea ...

Maricel Popa sare la gâtul primarului din Bârnova
31/05/2023 09:59

„Un primar PNL a transformat una dintre cele mai frumoase suburbii ale Iasului, comuna Barnova, intr-o mosie personală. În ultimii 2-3 ani, liberalul Mihai Bălan si familia sa au dat adevărate tu ...

En-grosiştii de cannabis rămân după gratii
31/05/2023 09:15

Rechizitoriul incă nu-i gata, insă prin incheierea finală de luni, 29 mai a.c., judecătorii de la Tribunalul Iaşi au aprobat măsurile preventive propuse de către procurorii DIICOT in ce priveşte cea mai ...

Laborator mobil în locul staţiei din Podu de Piatră
31/05/2023 08:59

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Iaşi a primit spre folosinţă un nou echipament de monitorizare a calităţii aerului la jumătatea lunii aprilie 2023. Este vorba de un autolaborator dotat cu aparatur ...

Ieşean condamnat din cauza unui blid de fasole
31/05/2023 08:47

Neculai I. e un burlac convins, ii place păhărelul, a trecut de 40 de ani, dar n-a vrut niciodată să plece din casa părintească, o construcţie relativ recentă, aflată la marginea Harlăului. Fratele Ti ...

Cresc temperaturile, apar probleme cu furnizarea apei potabile!
31/05/2023 07:59

ApaVital reaminteste utilizatorilor săi că resursele de apă sunt limitate, motiv pentru toţi clienţii trebuie să aibă grijă de fiecare picătură care curge la robinetele, pentru a beneficia in continua ...

Înăsprire de pedeapsă pentru unul din hoţii de lemne de la Ţibana
30/05/2023 23:59

 Neculai Andrei Tudorache a fost unul din cei 26 membri ai bandei lui Constantin Vezeteu, cea care, in perioada 2014-2016, a ras de pe faţa pămantului 23 hectare de pădure din vecinătatea comunei Ţiba ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei