Ce sunt cariile dentare?

276203070_462341109015500_3038147100461539514_n(1)

Dimensiune font:

| 06-02-2025 09:45

 Tratamentul cariei te sperie și ai tendința să tot amâni vizita la medicul stomatolog? La EB Dent lucrăm cu grijă și cu drag de frumos, străduindu-ne să păstrăm dantura naturală și aspectul estetic. Și ne reușește.

Mai întâi apar puncte și pete negre pe smalțul dintelui, apoi acestea se adâncesc și formează o cavitate. Continui să amâni vizita la medicul stomatolog până când apare durerea deoarece caria a avansat până la nerv. Abia atunci începi să iei în serios ideea de a trata caria apărută, însă ai grijă să nu fie prea târziu. 

Care sunt cauzele cariilor dentare si de ce duc la urgente stomatologice? 

De obicei, cariile dentare pot fi observate în două zone specifice ale dinților:

· cariile ocluzale, care se formează în partea cea mai de sus a dintelui, unde particulele de alimente intră în mod repetat în contact direct cu dinții și

· cariile interproximale, care sunt cariile dentare care se formează între dinți. 

În aceste două zone bacteriile se acumulează și reprezintă un risc pentru sănătatea ta orală. Dacă dinții și zonele înconjurătoare nu sunt îngrijite corespunzător, bacteriile vor începe să digere zaharurile rămase de la alimentele consumate și să le transforme în acizi ca produs rezidual. Acești acizi sunt suficient de puternici pentru a demineraliza smalțul de pe dinți și a forma găuri mici - prima etapă a cariilor dentare. 

Pe măsură ce smalțul începe să se descompună, dintele își pierde capacitatea de a întări structurile de calciu și fosfat ale dinților în mod natural prin proprietățile salivei și, în timp, acidul pătrunde în dinte și îl distruge din interior spre exterior. 

Mai întâi apar puncte și pete negre pe smalțul dintelui, apoi acestea se adâncesc și formează o cavitate. În acest moment, o persoană începe să se îngrijoreze din cauza durerii dintelui care apare la o contactul cu un aliment rece, cald, dulce sau acru. De asemenea, se poate observa o ingestie constantă de alimente între dinți, inflamarea gingiilor din apropierea dintelui, miros neplăcut, sângerare în timpul periajului și formarea plăcii dentare. 

Toate aceste simptome neplăcute apar deoarece cavitatea apărută este plină de resturi alimentare pe care o persoană nu le poate curăța singură. Bacteriile din placa bacteriană se înmulțesc, secretă acizi și în continuare caria se adâncește. Cu cât caria este mai aproape de nerv, cu atât mai deranjante sunt durerile. 

Tratamente pentru cariile dentare 

Există patru modalități principale de tratare a cariilor dentare. Aceste tratamente efectuate de către un medic stomatolog pot ajuta la repararea daunelor provocate de acestea în funcție de stadiul în care se află caria dentară: 

· Obturații: Obturațiile sunt cea mai comună formă de tratament pentru această afecțiune. Un profesionist dentar forează în zona sau zonele afectate ale dinților, îndepărtează materialul afectat din interiorul cavității pregătite și umple acest spațiu gol cu un material de obturație dentară adecvat. Există diferite tipuri de materiale de obturație care pot fi folosite, în funcție de zona în care a apărut caria. Rășina compozită, cel mai comun material de obturație din lumea dezvoltată, are o paletă mare de culori pe care stomatologii o pot folosi pentru a repara leziunile provocate de carii pe dinții care sunt vizibili atunci când zâmbiți. Acest material poate lua culoarea naturală a dinților tăi și practic nu se va observa că acolo a intervenit cineva. 

În cazul dinților din spate, unii medici stomatologi preferă să folosească alte materiale de obturație dentară, care sunt mai rezistente. 

· Coroanele dentare: Acestea sunt folosite doar atunci când o mare parte din dinte este distrusă de carie. Există situații când cariile dentare duc la necesitatea unor obturații mari, iar dintele devine mai predispus la fisuri și, în cele din urmă, la rupere. Medicul stomatolog va lucra să salveze dintele rămas, să îl repare și să îl păstreze cât mai mult timp cu ajutorul unei coroane dentare care are rolul de a-l restaura și proteja. O coroană dentară poate rezista până la 20 de ani, în funcție de materialul din care este creată. 

În cazul în care vei avea nevoie de o coroană pentru a păstra un dinte, te vei sfătui cu medicul stomatolog care te tratează pentru a face alegerea potrivită ție. De asemenea, medicii echipei EB Dent sunt specializați în estetică dentară, deci poți fi sigur că îți vom face recomandările potrivite astfel încât să fie și rezistentă și să arate bine. 

· Tratamentul endodontic: O carie ignorată suficient de mult timp poate „săpa” în dinte până când ajunge la nerv. Este stadiul în care apar și durerile, iar de cele mai multe apar urgente stomatologice. Această situație necesită o altă metodă de tratament pe care o poate folosi un medic stomatolog, anume tratamentul Mai exact, asta înseamnă că medicul stomatolog va îndepărta nervul deteriorat sau mort împreună cu țesutul vaselor de sânge din jur (pulpa). Procedura se încheie de obicei cu fixarea unei coroane peste zona afectată. 

· Extracția: În unele cazuri, dintele poate fi deteriorat iremediabil și trebuie extras pentru că există riscul ca infecția să se răspândească la osul maxilar. Îndepărtarea unor dinți poate afecta alinierea celor rămași, astfel încât se recomandă ca în acele zone edentate să se introducă o proteză parțială, o punte sau un implant. 

Adesea pacienții întreabă: este posibil să se trateze fără freză? 

Tratamentul cariei fără freză este posibil doar în stadiul incipient, când pe dinte apare doar o pată. În acest moment, cariile dentare pot fi tratate prin remineralizarea smalțului cu preparate pe bază de calciu și flor. Procedura  se realizează după curățarea dinților de placă și tartru. 

Din păcate, de cele mai multe ori pacienții ajung la medic într-un moment în care nu se poate aplica procedura mai sus menționată. În acest caz, este necesar să curățam complet dintele de carii pentru a preveni distrugerea sa ulterioară. 

În unele situații, mai ales când caria se află între dinți sau dacă există carie sub o obturație veche, medicul are nevoie de o radiografie. Aceasta  va arăta adâncimea cariei și apropierea acesteia de nervul dintelui. 

Însă nu e cazul să te temi! Medicii stomatologi din echipa EB Dent lucrează ușor chiar dacă e nevoie să folosească freza, în așa fel încât cel mai înfricoșător lucru va fi doar...sunetul. 

Cum faci ca un dinte tratat de carie să arate bine? 

Îl tratezi din timp. 

Efectul estetic asupra danturii tale este cu atât mai mic cu cât caria este tratată în fază incipientă, ca să nu mai vorbim de costuri care vor fi mult reduse în această situație. 

Atunci când amâni tratamentul cariei, aceasta va avansa spre nerv și pe lângă faptul că îți va produce dureri acute, te va costa și mai mult. În această situație, ai două opțiune de tratare: 

- Tratamentul endodontic, tehnica conservării danturii. Acesta poate ridica costul tratamentului de la 200 de lei, costul unei plombe, până la 800 de lei pentru curățarea canalelor și salvarea dintelui.

- Extracție care te va lipsi de un dinte, afectând estetica feței. Bineînțeles că poți înlocui dintele lipsă cu un implant, dar această intervenție poate ajunge la un cost de până la 3000 de lei pentru a avea un dinte funcțional. 

De ce să tratezi cariile la EB Dent? 

Când alegi să îți tratezi cariile la EB Dent ai avantajul de a fi tratat de o echipă de medici specializați în estetică dentară. Asta înseamnă că orice problemă dentară vei avea nu doar că va fi rezolvată, ci va fi rezolvată în așa fel încât aspectul estetic să nu sufere modificări. 

Mai mult decât atât, la noi nu trebuie să aștepți zile sau săptămâni pentru o programare. Dacă ai o urgență facem tot posibilul să te primim în ziua respectivă. De asemenea, dacă programul ți s-a schimbat brusc și trebuie să pleci din localitate, încercăm să îți găsim loc înainte de plecare.

Clinica EB Dent are serviciu de urgente stomatologice in Cluj - Napoca 

Soft-ul nostru de programări online îți este foarte util pentru că te ajută să economisești timp atunci când te programezi. Din trei click-uri îți faci singur programarea. 

Există atât de multe motive întemeiate pentru a-ți îngriji dinții. Iar la EB Dent este mai ușor și relaxant ca niciunde. Programează acum vizita la medicul stomatolog!

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
Trei sferturi dintre români nu sunt interesați de diete
23/03/2025 11:00

Într-un context in care sănătatea alimentară si calitatea vietii devin tot mai importante, cel mai recent studiu realizat de Asociatia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc si Analiză, in ...

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță: Vaccinare gratuită anti-HPV extinsă pentru 11-26 ani
21/03/2025 15:11

Vicepresedintele Parlamentului European, independentul Nicu Stefănută, a declarat vineri, intr-o conferintă de presă la Sibiu, că sustine proiectul legii privind extinderea vaccinării gratuite anti-HPV, p ...

Eroare medicală fatală în România: Pacientă de 57 de ani, decedată după administrarea unui antibiotic greșit
19/03/2025 15:42

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul unei paciente de 57 de ani la Spitalul Judetean din Baia Mare, survenit in urma administrării intravenoase a unui antibiotic la care era al ...

Tot ce trebuie să știi despre creatinină – Valori normale și efectele scăderii și creșterii acesteia
17/03/2025 14:05

Creatinina are niste valori normale după care este bine să te ghidezi pentru a detecta eventualele complicatii sau probleme. Aceasta este un produs rezidual rezultat din metabolismul muscular si este eliminat ...

Produsul ”Pui de baltă”, comercializat la pungi de un kilogram, retras de la comercializare din magazinele Metro şi Carrefour, după ce au fost identificate reziduuri de produse medicinale veterinare
17/03/2025 13:13

 Metro şi Carrefour anunţă retragerea de la comercializare a produsului ”Pui de baltă”, comercializat la pungi de un kilogram, după ce au fost identificate reziduuri de produse medicinale ...

Bebelușii României sunt în pericol!
17/03/2025 09:01

Uniunea Europeană a atins un nou record, cu o sperantă de viată medie de 81,4 ani, cel mai ridicat nivel măsurat vreodată, iar Romania se plasează in top 5, cu o medie de 76,4 ani. Aceste cifre reflectă ...

  Cele mai grave boli ale somnului. 800.000 de români suferă de astfel de afecțiuni
16/03/2025 16:16

Somnul sănătos reprezintă un pilon fundamental al stării generale de bine, insă existenta unor tulburări severe poate avea un impact profund asupra sănătătii fizice si mentale. Din păcate, ritmul aler ...

Ce este Ciuperca lui Dumnezeu și ce beneficii are pentru sănătate
15/03/2025 09:16

Ciuperca lui Dumnezeu, cunoscută in mod stiintific sub numele de Agaricus blazei Murill (ori Agaricus subrufescens si Agaricus brasiliensis), este originară din zonele tropicale si subtropicale ale Americii d ...

Sarea are termen de valabilitate? Teoretic nu, dar pe ambalaje apare. De ce?
14/03/2025 19:50

Sarea este un mineral foarte stabil, nu se transformă si insăsi natura sa impiedică dezvoltarea bacteriilor. Practic, nu expiră niciodată. La urma urmei, se extrage din zăcăminte unde a stat milioane de ...

Virusul HPV poate afecta și bărbații
14/03/2025 14:18

HPV (Human Papillomavirus) este un grup larg si foarte frecvent de virusuri, avand in jur de 100 de tulpini diferite, dintre care 14 prezintă un risc crescut de a genera anumite tipuri de cancer, conform stu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei