„Vreau să facem din Iaşi cel mai mare centru de educaţie din ţară”

1interviu2

Dimensiune font:

| 07-09-2023 23:59

* dialog cu primarul Iaşului, Mihai Chirica

 

- Domnule primar, Campionatul Mondial de Esports, de la Iași, a generat, pe lângă pasiunile specifice sportului, în general, și o serie de controverse, de dispute legate de modul în care a fost gestionat evenimentul, mai precis de avantajele aduse orașului. Vă invit să lămurim, în câteva minute, această dilemă: ne-a făcut imagine bună în întreaga lume Esportul sau banii – nu puțini, 7,5 milioane de euro, din bugetul local - au cam fost luați de vânt?

- Eu m-aş duce mai departe către cele câteva zeci de milioane de oameni care ne-au privit în această perioadă şi care au vorbit despre Iaşi şi România într-un mod pozitiv, care au descoperit un colţ al Europei despre care ei nu ştiau aproape nimic. Este cea mai mare competiţie mondială care s-a organizat în România din toate timpurile: 112 de state. Celălalt record era de 56 de state, la un Campionat Mondial de Lupte. Este cel mai mare aport de vizibilitate pe care l-a avut oraşul nostru, cu ocuparea completă a tuturor hotelurilor, a restaurantelor, a tuturor locaţiilor de loisir şi care, sigur, ne va aduce beneficii mult mai mari din toate procentele suplimentare care vor fi alocate la bugetul local. Mai mult decât atât, au fost artişti care, prin vânzarea de bilete, s-au plătit singuri, avem încasări din vânzarea produselor alimentare. Cred că, timp de zece zile, Iaşi a fost de fapt România, pentru că despre asta s-a vorbit acolo... Cred că ne-am făcut datoria cât se poate de corect faţă de ţară şi faţă de oraş... Nu suntem un oraş bogat, nu suntem un oraş sărac, dar suntem un oraş cu care românii pot fi mândri.

„Iaşul este un oraş frumos, care s-a promovat şi este cunoscut de toată lumea... Aportul turismului este unul într-o ascendenţă totală şi arată foarte clar că merită acest tip de evenimente. Mai mult decât atât, Iaşul a atras atenţia întregii lumi prin frumuseţea lui. Foarte multă lume vine să organizeze aici competiţii

- Sunt potrivite, astfel de evenimente, pentru promovarea unui oraș cum e Iașul, generează un flux de turiști constant, în concordanță cu strategia locală de turism a orașului, cu obiectivele Iașului?

- În anul 1921, au fost în jur de 290.000 de înnoptări. În anul 2022, după ce am devenit, pentru prima dată în istoria acestui oraş, un centru turistic – şi am fost aleşi pentru city-break – au fost 560.000 de înnoptări.  Pentru anul 2023, deja numărul de 560.000 s-a întins. Deci aportul turismului este unul într-o ascendenţă totală şi arată foarte clar că merită acest tip de evenimente. Mai mult decât atât, Iaşul a atras atenţia întregii lumi prin frumuseţea lui. Foarte multă lume vine să organizeze aici competiţii. Uitaţi, zilele acestea se face Campionatul Naţional pentru echipele de pompieri. Spre sfârşitul lunii octombrie vom avea primul Congres Internaţional IPA, al Asociaţiei Poliţiştilor la nivel mondial... Şi multe alte evenimente pe care Iaşul le găzduieşte pentru prima dată în istoria sa, datorită faptului că regăsesc un oraş frumos, care s-a promovat şi este cunoscut de toată lumea.   

- Aveți în plan evenimente similare, mă refer la anvergură? 

- Părerea mea este că trebuie să le dozăm într-o manieră foarte raţională. Vara aceasta, anul acesta, a fost unul fierbinte din perspectiva promovării şi al spectacolelor. Am avut INIMO, care a fost un succes extraordinar, cu zeci de mii de oameni veniţi de peste tot. După INIMO, am început noi cu Campionatul Mondial de Esports. Imediat din spate vine Raliul Iaşului. În acest week-end avem primul Festival Discoteka pentru muzica anilor 1980-1990, care va aduce iarăşi zeci de mii de participanţi. Vin Sărbătorile Iaşului pentru cel mai mare pelerinaj ortodox din Europa. Toate acestea pun, picătură cu picătură, valenţe pentru oraşul nostru care, în momentul de faţă, nu mai poate fi luat de pe piedestalul pe care l-am clădit. Ne uităm pe statistica veniturilor. Când am preluat mandatul, Iaşul era, la nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor, în jurul poziţiei X-XII. Statistica ultimei luni ne-a ridicat pe poziţia a VI-a la nivel naţional pentru tot judeţul, iar municipiul Iaşi s-a ridicat mult mai sus. Deci şi veniturile încep să fie pe măsură, iar acest lucru arată foarte clar că apetitul investitorilor creşte.

 

„Avem cel mai mare program de investiţii din şcoli din istoria acestui oraş... Mai avem de acoperit un deficit pe creşe, dar, slavă Domnului, în acest an, înfiinţăm încă şase grupe de creşă şi preluăm peste 200 de copii. De asemenea, mai avem un mic deficit pentru grădiniţe, de 50 de locuri, pe zona Bucium, dar pe care în acest an îl vom acoperi şi nu mai avem niciun fel de deficit pe celelalte categorii de şcolari

 

- Revenind la problemele cotidiene ale orașului, nu putem trece cu vederea faptul că de luni începe școala. Populația școlară a Iașului a crescut cu aproape 5.000 de beneficiari (la  aproximativ 83.000, conform statisticilor cu alocațiile plătite de AJPIS) și continuă să crească. Au încăput – să spunem așa – toți copiii ieșenilor în creșele, grădinițele și școlile din oraș?

- Nici nu vrem să trecem peste acest lucru. Mai avem de acoperit un deficit pe creşe, dar, slavă Domnului, în acest an, înfiinţăm încă şase grupe de creşă şi preluăm peste 200 de copii. De asemenea, mai avem un mic deficit pentru grădiniţe, de 50 de locuri, pe zona Bucium, dar pe care în acest an îl vom acoperi şi nu mai avem niciun fel de deficit pe celelalte categorii de şcolari, de la preuniversitar, clasa a XII-a, seral sau învăţământ tehnologic. Din punctul acesta de vedere stăm foarte bine. Avem cel mai mare program de investiţii din şcoli din istoria acestui oraş. Pe toate domeniile. Nu va exista nicio şcoală, absolut nicio clasă, care să nu beneficieze de programul pe care l-am accesat.

- Au toate școlile ceea ce le trebuie pentru a-și relua activitatea?

- Din toate informaţiile pe care noi le avem şi din discuţiile directe pe care le purtăm cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, nui există niciun risc în ceea ce priveşte începerea anului şcolar 2023-2024. Dimpotrivă, condiţiile sunt cele mai bune. Am găsit soluţii pentru toţi. Şcoala Normală Vasile Lupu: săptămâna viitoate semnăm contractul. Au banii pentru şcoala modulară. Grădiniţa 13, unde se execută lucrări, o mutăm în Dacia, după care, în luna mai, se mută înapoi în Tătăraşi. Nu avem nicio problemă, nici măcar de relocare. Mai sunt 50 de locuri de înscrieri pentru zona Bucium, cerute pentru grădiniţă, care se acoperă odată cu punerea ei în funcţiune. Patru grupe le scoatem din şcoală şi le ducem în grădiniţă ca să nu se mai mestece cu gimnaziul şi ne mai rămân acolo libere cinci grupe pe care le putem acoperi, trei cu creşă – pentru că nu avem niciuna pe Bucium – şi încă două grupe de grădiniţă.

 

„Este aflux de persoane şi maşini care vin din localităţile dimprejurul Iaşului. Ăsta este avatarul pe care trebuie să ni-l asumăm”

 

- Ați asigurat fondurile necesare desfășurării activității în aceste unități școlare sau părinții vor fi chemați din nou pentru a pune mână de la mână și a achiziționa cele necesare funcționării școlilor?

- Acum depinde şi de abordarea pe care o are fiecare şcoală, fiecare colectiv de părinţi, fiecare diriginte...

- Nu putem trece cu vederea mult-discutatele autorizații de funcționare ale unităților școlare. Există astfel de situații în municipiul Iași?

- Nu avem semnalate lipsuri în ceea ce priveşte autorizaţiile de funcţionare. Ele trebuie să aibă autorizaţii de funcţionare pentru că le-au avut şi anul trecut.

- S-au mai realizat studii privind proiecția traficului în municipiul Iași? Pare că se reînoadă „tradiția„ ambuteiajelor în oraș. Ce ne așteaptă din 11 septembrie,  odată cu reluarea școlii?

- Eu le-aş recomanda celor care vorbesc despre trafic să vadă ce se întâmplă la orele de vârf în Miroslava. Zilele trecute, venind dinspre Leţcani, la ora 17.30, coada maşinilor care voborau spre municipiul era aproape de rond, unde se bifurcă către Ciurea. Deci există un aflux extraordinar de persoane şi maşini care vin din localităţile dimprejurul Iaşului. Ăsta este avatarul pe care trebuie să ni-l asumăm. Suntem un oraş mare, lumea vrea să facă şcoala în municipiul Iaşi, universitatea tot în Iaşi, prin urmare trebuie să ne asumăm şi prezenţa lor aici.

- Putem atinge subiectul Sala Polivalentă? Trimiteți acolo utilajele până vine înghețul?

- Am făcut şi ultimul pas referitor la predarea terenului către Compania Naţională de Investiţii în vederea demarării procedurilor pentru lucrări. Mă voi prezenta la semnarea de contract. Ei au spus că până la sfârşitul acestui an, sper să se ţină de cuvânt. Una dintre marile deficienţe ale Campionatului Mondial de Esports a fost lipsa unei săli polivalente. Am făcut eforturi inumane pentru a ţine în viaţa actuala Sală Polivalentă. Am prins cea mai calduroasă perioadă din ultimii 50 de ani, la un moment dat înăuntru erau 60 de grade. Am închiriat 17 instalaţii de aer condiţionat de mare capacitate cu am adus clima în interior la 24 de grade. A trebuit să închiriem foarte multe grupuri generatoare ca să avem curent electric. Consumul de apă a a fost la aproape 10.000 de sticle pe zi pentru toţi participanţii. O Sală Polivalentă construită după toate rigorile ne-ar fi ajutat foarte mult şi ne-ar fi adus un plus de imagine. N-am putut decât să le prezint proiectul celor de la federaţia internaţională, când am fost întrebat care sunt pesrpectivele...

 

„Spitalul Regional de Urgenţă s-a licitat, trebuie să se semneze contractul pentru lucrări, ne-a interogat Compania de Investiţii din Sănătate când ne apucăm să punem piatră pe drumul de legătură care să asigure evacuarea pământului...

 

- Spuneați, într-un interviu realizat în urmă cu un an, chiar aici, că – redau textual – „a venit și timpul Iașului la  finanțare”. V-a contrazis timpul? Mai poate Iașul recupera în această direcție?

- Nu, nu m-a contrazis timpul... Dacă vă amintiţi, în anul 2020, am avut o declaraţie făcută la Palatul Culturii. Mă angajez într-un nou proiect politic, cu trei mari obiective: Spitalul Regional de Urgenţă, Autostrada Moldovei şi Sala Polivalentă, care trebuie să înceapă să se lucreze efectiv la ea. Autostrada Modovei – se lucrează. A început, s-a semnat contractul, legătura dintre Târgu Neamţ şi Paşcani şi se validează zilele următoare construirea podului peste Prut. Este în fază finală de licitaţie tronsonul Paşcani – Leţcani şi se va intra şi pe tronsonul Leţcani – Ungheni. Săptămâna trecută am avut ultima şedinţă tehnică cu CNAIR-ul pentru legătura dintre Aroneanu cu SRU şi cu Aeroportul, care nu făcea parte din programul Autostrăzii, a fost introdus suplimentar. Spitalul Regional de Urgenţă s-a licitat, trebuie să se semneze contractul pentru lucrări, ne-a interogat Compania de Investiţii din Sănătate când ne apucăm să punem piatră pe drumul de legătură care să asigure evacuarea pământului. Le-am spus că atunci când o cer, noi vom fi acolo, cu materiale concasate, deci vom realiza şi această legătură. Sala Polivalentă trecut prin toate furcile caudine. Un proiect  de peste 100 milioane de euro. Am primit validare, s-a făcut şi HCL pentru predare de amplasament şi sper să văd prima sapă în pământ cât de curând.

- O ultimă întrebare: sunteţi primul candidat care şi-a anunţat prezenţa la viitoarele alegeri pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi. Ce obiective v-aţi creionat pentru încă patru ani de mandat?

- Avem un program foarte intens pe care vreau să-l susţinem în ceea ce priveşte educaţia. Este programul meu personal – Şcoala are prioritate – şi vreau ca Iaşul să fie cel mai mare centru de educaţie din ţară, nu doar din regiunea de Nord-Est. Proiectul este atât pentru ceea ce înseamnă şcoala de stat, dar aţi văzut şi colaborările pe care le facem cu alte instituţii de educaţie din domeniul privat. Vreau să preţuim foarte mult educaţia. Ne continuăm programele de modernizare a infrastructurii stradale, care este o cerinţă absolut rezonabilă. Nu am abandonat proiectul pasajului Anastasie Panu, dar trebuie să văd finalizată descărcarea arheologică de la esplanada Teatrului Naţional, după care intrăm şi facem Piaţa Unirii, este un proiect matur, şi apoi pasajul subteran. În paralel cu investiţia care se va face pe strada Sf. Andrei din partea Iulius Grup. Avem un program de modernizare a iluminatului public, de extindere. Transportul public îl scoatem peste tot în Zona Metropolitană, este un proiect la care ţin foarte mult pentru că mobilitatea aduce şi plusvaloare. Şi, sigur, sportul. Fac sport, iubesc sportul, nu voi abandona niciodată investiţiile în sport şi sper să vedem câţi mai mulţi oameni sănătoşi.

a consemnat Daniel BACIU

VIDEO Interviul îl puteţi vedea AICI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei