Noi reguli la controlul rutier! Este obligatoriu pentru toți șoferii!
Dimensiune font:
Noi reguli la controlul rutier! Atunci când un conducător auto este oprit în trafic, indiferent de natura opririi, acesta are obligația să prezinte câteva documente esențiale. Conform Codului Rutier din 2025, șoferii care nu prezintă documentele obligatorii riscă o amendă între 6 și 8 puncte de amendă, echivalentul a până la 1.600 de lei. Iată ce este obligatoriu pentru toți șoferii la fiecare control rutier!
Noi reguli la controlul rutier!
La orice control rutier din trafic, șoferii trebuie să prezinte câteva documente obligatorii: permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de înmatriculare (talonul auto) și asigurarea RCA. Pentru mulți șoferi, faptul de a rămâne la zi cu documentele auto poate deveni o provocare. Unii șoferi nu dețin în mașină toate documentele, iar alții riscă să fie sancționați pentru că circulă pe drumurile publice chiar dacă au pierdut talonul auto sau certificatul de înmatriculare.
Acest document, esențial pentru circulația pe drumurile publice, este obligatoriu la fiecare control al autorităților. Atunci când un șofer român este oprit în trafic, trebuie să prezinte obligatoriu permisul de conducere, cartea de identitate sau pașaportul, certificatul de înmatriculare și asigurarea auto obligatorie (RCA). Toate trebuie să fie originale, cu excepția asigurării, care poate fi prezentată și în format digital.
Conform Codului Rutier din 2025, șoferii care nu prezintă documentele obligatorii riscă o amendă de între 6 și 8 puncte de amendă, echivalentul a până la 1.600 de lei. Sancțiunea este aplicată atât pentru lipsa talonului auto, cât și pentru alte documente necesare în circulație. Conducătorii auto trebuie să știe că certificatul de înmatriculare este obligatoriu. În caz de pierdere sau furt al certificatului de înmatriculare, dacă nu a fost obținut duplicatul, se vor reține plăcuțele de înmatriculare. Dacă documentul a fost reținut de poliție sau este suspendat, riscurile devin mai mari, iar sancțiunile pot include chiar închisoare, în funcție de circumstanțe. De asemenea, plăcuțele pot fi reținute dacă vehiculul nu are RCA valid sau are probleme tehnice majore.
Încălcarea regulilor de circulație de către un șofer se sancționează cu amendă contravențională și aplicarea unor puncte de penalizare. Când un conducător auto acumulează 15 puncte, permisul este suspendat automat. Important de știut este că punctele de penalizare rămân pe permis timp de 6 luni de la data când a fost aplicată sancțiunea. Totodată, punctele de penalizare se anulează individual, în 6 luni din momentul în care a fost aplicată sancțiunea contravențională. Penalizarea este ștearsă automat din sistem, iar conducătorii auto nu trebuie să facă vreun demers.
Șoferii pot verifica online câte puncte de penalizare au pe permis. Există două portaluri care au acces la baza de date a poliției rutiere:
hub.mai.gov.ro (unde, pentru obținerea datelor de logare este necesară o deplasare la poliție);
ghiseul.ro (nu este nevoie de deplasare la autorități).
Astfel, șoferii pot afla pe loc ce amenzi rutiere au primit și câte puncte de penalizare au acumulat.
Șoferii trebuie să mai știe
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau