La Brăila s-a deschis primul muzeu al umorului din România

1s-875x500 (1)

Dimensiune font:

| 31-10-2022 13:54

Muzeul Umorului, proiect unic în România, creat de caricaturistul Costel Pătrăşcan, unul dintre cei mai buni graficieni ai momentului, s-a deschis luna aceasta şi este găzduit de Palatul Culturii Lyra, situat în Centrul Istoric al municipiului Brăila.

Certificatul de naştere al primului Muzeu al Umorului din România datează din 22 septembrie 2017, dar deschiderea lui oficială a avut loc pe 22 octombrie 2022, pentru că, potrivit lui Costel Pătrăşcan, în aceşti şapte ani s-a lovit de numeroase piedici în demersul său şi nu a reuşit să realizeze proiectul în colaborare cu autorităţile locale din Brăila.

 

Ideea înfiinţării unui Muzeu al Umorului mi-a venit pornind de la faptul că noi, la Brăila, avem un Salon Internaţional de Caricatură şi un festival de proză scurtă umoristică. M-am gândit că există în portofoliu un număr mare de lucrări, pe care am putea să le expunem în acest Muzeu al Umorului. Primii paşi i-am făcut în urmă cu şapte ani. A fost un oareşce entuziasm la început, dar faptul că suntem la şapte ani de zile, iar rezultatul este zero, spune tot. Oricum, primii şapte ani sunt importanţi, acum suntem în clasa I", spune Pătrăşcan.

Deschiderea Muzeului Umorului a venit la o zi după ce cunoscutul grafician a scris pe contul său personal de Facebook că i s-a cerut să plece din atelierul pe care îl avea la Teatrul "Maria Filotti", aşa cum, în urmă cu câţiva ani, i s-a cerut să elibereze spaţiul pe care îl avea la Centrul de Creaţie.

"Am fost dat afară din Centrul de Creaţie, am fost dat afară şi din Teatru. Ar urma să fiu dat afară şi din Brăila?", a scris Pătrăşcan, acuzând că acesta ar fi un răspuns al autorităţilor locale la criticile aduse de-a lungul anilor, prin caricaturile sale, modului în care este administrat oraşul şi judeţul Brăila.

O întâmplare nefericită a dus, în cele din urmă, la un final fericit, Costel Pătrăşcan primind mai multe oferte de găzduire din zona privată, inclusiv din partea Societăţii Filarmonice Lyra, condusă de Constantin Teodorescu, şi din partea Asociaţiei Brăilene pentru Educaţie Civică, condusă de Cristian Lucilius Niculae, cu care a şi început o colaborare.

"Nu ascund că ideea Muzeului Umorului eu o consideram un proiect pierdut. După 'împingerea' mea din Teatru, a venit această propunere din zona privată de a mă muta aici, în Palatul Lyra, unde există un spaţiu generos dedicat educaţiei şi culturii, deci numai bun pentru Muzeul Umorului. Pe 22 octombrie am pus piatra de temelie, va urma şi conţinutul, pentru că, în luna decembrie, vrem să dăm un prim semnal şi să organizăm aici primul mare eveniment. Este un spaţiu prietenos şi vesel, care îmi dă sentimentul de libertate, la care ţin foarte mult. Am tot ce îmi trebuie pentru a duce acest proiect unic în România acolo unde îmi doresc şi unde îi este locul', a spus, în conferinţă de presă, Costel Pătrăşcan.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a declarat public că îşi doreşte să colaboreze în continuare cu caricaturistul Costel Pătrăşcan, pe care îl apreciază ca fiind "un talent deosebit" şi la caricaturile căruia zâmbeşte, inclusiv atunci când "este subiectul lor".

"Domnul Pătrăşcan Costel are un talent deosebit, iar caricaturile dânsului stârnesc zâmbetele multora şi aprecierile mele inclusiv în momente în care eu sunt subiectul lor. Dacă doreşte, Primăria Brăila îi acordă un spaţiu în aceleaşi condiţii în care am oferit şi artiştilor plastici sau asociaţiilor din domeniul culturii. Îl invit pe domnul Pătrăşcan Costel să participe la activităţile Primăriei, îi punem la dispoziţie spaţii în mod gratuit pentru expunerea caricaturilor, dacă doreşte organizăm o activitate comună pentru promovarea tinerelor talente sau alte activităţi pe care le propune dânsul. Sper sa răspundă pozitiv propunerilor noastre şi să avem capacitatea de a nu cădea în capcana unor interpretări subiective", a declarat primarul Dragomir.

Înfiinţarea Muzeului Umorului a scos la iveală o altă problemă, semnalată public de cunoscutul caricaturist, şi anume dispariţia lucrărilor originale adunate în cele 15 ediţii ale Salonului Internaţional de Caricatură. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Doi actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu s-au văzut timp de 32 de ani
30/11/2023 13:14

Teodora Mares si Adrian Păduraru au jucat rolurile principale intr-o poveste de dragoste memorabilă in filmul "Declaratie de dragoste", iar intreaga lume credea că cei doi formau un cuplu minunat si in afara ...

Ziua naţională a tezaurului uman viu
30/11/2023 10:13

La 30 noiembrie 2023, este celebrată la nivel naţional Ziua naţională a tezaurului uman viu, instituită prin Legea 120/2023. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman ...

Sicriul cu trupul Ronei Hartner ajunge azi în țară. Regretata artistă va fi înmormântată de 1 decembrie
29/11/2023 15:12

Sicriul cu trupul Ronei Hartner ajunge azi in tară, adus din Franta. Anuntul a fost făcut de sora regretatei artiste. Rona Hartner s-a stins din viată la doar 50 de ani, răpusă de un cancer cu care s-a lup ...

Regula celor 4 cadouri de Crăciun, întocmită de un sociolog. Un studiu arată că cei mici primesc de zece ori mai multe daruri decât au nevoie
29/11/2023 08:02

Scrisoarea către Mos Crăciun nu poate fi infinită. O incărcătură de jucării nu este benefică pentru copii. Expertii ne sfătuiesc să urmăm regula celor patru cadouri! Copiii asteaptă cu nerăbdare s ...

Calendarul zilei 28 noiembrie: 146 de ani de la cucerirea Plevnei de către Armata Română. Generalul Osman Pașa s-a predat colonelului Cerchez
28/11/2023 17:32

La 30 august/11 septembrie 1877, armata romană participă la cel de al treilea atac asupra Plevnei, după o luptă sangeroasă, cu grele pierderi, cucerind reduta Griviţa I, apoi, peste o săptămană, ducand ...

Diana Șoșoacă a trimis sesizare direct la Kovesi - EPPO a pus DLAF să verifice #afacerea bojdeuca'
28/11/2023 13:47

Senatoarea Diana Sosoacă a sesizat Parchetul European, condus de Laura Codruta Kovesi, in legătură cu reabilitarea casei lui Ion Creangă din Iasi, celebra „bojdeucă”, afată de cateva zile in centrul u ...

27 noiembrie 1867:S-a nascut Grigore Antipa, unul dintre cei mai mari savanți naturaliști ai lumii
28/11/2023 00:26

Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botosani, Romania – d. 9 martie 1944, Bucuresti, Romania) a fost un naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog si profesor universitar roman. Este ...

În 27 noiembrie 1940 avea loc unul dintre cele cunoscute asasinate politice din istoria României
28/11/2023 00:23

In 27 noiembrie 1940 avea loc unul dintre cele cunoscute asasinate politice din istoria Romaniei: legionarii l-au ucis pe profesorul Nicolae Iorga, care devenise unul dintre adversarii Gărzii de Fier. Acest as ...

15/28 noiembrie 1918:
28/11/2023 00:21

Ziua Bucovinei este sărbătorită, in fiecare an, la data de 28 noiembrie. In 1918, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuţi, moţiunea unirii Bucovinei cu Regatul Romaniei. La 14/27 octombrie 1 ...

Statui intacte de peste 2.300 de ani descoperite în noroi ar putea shimba manualele de istorie/FOTO
25/11/2023 19:24

 În zona rurală linistită de langă Siena, Italia, se află o baie termală specială in orasul San Casciano dei Bagni. Spre deosebire tipice, care sunt asociate cu relaxarea si tratamentele spa c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei