medeea
uniter (123)

Dimensiune font:

„Fă-mi loc!” şi aplauzele nu se mai opreau

| 13-06-2013 05:02

Un (dublu) interviu cu vorbe slobozite în semiîntuneric, la o masă strategic, demult, amplasată între două clădiri – oarecum, două repere: Palatul Copiilor, unde a început să joace teatru ieşeanul Marius Manole, şi Casa Studenţilor, unde în seara aceea (10 iunie 2013) a jucat cu Medeea Marinescu şi a dat autografe ca Florin Piersic (!?).

Doi actori care s-au căutat unul pe altul, pentru a reda, între două trenuri reale, o poveste ireal de frumoasă, cu replici „deştepte”, rostite cu voci şarmant măsurate. O întâmplare petrecută într-un altfel de tren şi răsplătită de publicul de la Iaşi cu prelungi aplauze.

„Fă-mi loc!”, de Anthony Michineau, traducerea Mona Radu
Cu: Medeea Marinescu şi Marius Manole
Regia: Radu Beligan
„Cea mai îndrăgită actriţă de film, Medeea Marinescu, se întâlneşte în sfârşit cu cel mai «pe val» actor de teatru, Marius Manole (...) Un spectacol care ne invită să reflectăm asupra propriei noastre existenţe dincolo de orice convenienţă socială”.
O producţie a Asociaţiei INSPIRA.

- Aţi avut un public mai mult decât entuziast în seara aceasta...
Marius Manole: Ştiam că e un public frumos la Iaşi, pentru că de aici am plecat. De fapt, de peste drum, de la Palatul Copiilor... Dintotdeauna Iaşul a avut un public minunat, şi nu numai eu spun asta. Maestrul Beligan spunea că abia aşteaptă să ajungă la Iaşi, pentru că de fiecare dată aici sălile sunt arhipline şi publicul nu vrea tot timpul chiar să râdă... În general, se manifestă doar la final. În alte locuri, se întâmplă să mai aplaude în tipul spectacolului, ceea ce nu e rău, dar nu e chiar elegant. Mie îmi place publicul de aici şi nu-l laud doar pentru că sunt ieşean.
Medeea Marinescu: Eu mai am puţin şi devin ieşeancă de câte ori m-am întors aici în ultima vreme. Am fost cu „Hoţii de frumuseţe”, acum două săptămâni, cu „Străini în noapte” am fost de şapte-opt ori, nu mai zic de „Dineul cu proşti”, de „Egoistul” – am fost cu multe spectacole. Publicul e foarte bun, e şi normal să fie aşa, într-un oraş cu tradiţie în teatru, un oraş care are unul dintre cele mai frumoase teatre în care am jucat eu până acum. Reacţiile au fost, într-un fel, aşa cum m-am aşteptat, cu măsura justă la glume, la poante, ştiind să asculte acolo unde este de ascultat...
- Cine sau ce întâmplare v-a „întâlnit” în „Fă-mi loc!”?
Marius Manole: Drept vorbind, a fost o propunere din partea Medeei. Domnul Beligan avea acest text, tradus de Mona Radu, şi l-am făcut sub bagheta lui. Eu n-am jucat foarte mult cu Medeea în Teatrul Naţional Bucureşti. Deşi suntem angajaţi amândoi acolo, jucăm într-o singură producţie – „Burghezul gentilom”, în regia lui Petrică Ionescu -, în rest, nu prea ne-am întâlnit.
Medeea Marinescu: Eu, sincer, am vrut să joc cu Marius. La mine era o chestie clară.

- De ce? Pot să întreb?

Medeea Marinescu: Pentru că îmi place de el, e foarte simplu! Îmi place pur şi simplu, mult...

- Pentru că joacă în trei - patru spectacole în acelaşi timp şi repetă la alte trei-patru?...

Medeea Marinescu: Asta nu, nu-mi place la el! Nu-mi place, pentru că nu are timp să jucăm mai des „Fă-mi loc!”. Îmi doream să joc alături de un om care zic eu că e foarte just, aşa, în viziunea lui despre profesia asta. M-am gândit, în mod egoist, că e genul de partener pe care am nevoie să-l întâlnesc pe scenă, la un moment dat.

Marius Manole: Eu nu am cunoscut-o pe Medeea decât ca un pe om extrem de serios. Mult prea sobră mi se părea mie şi găseam că n-ar vrea să „se joace”. Dar după ce am văzut-o şi în „Burghezul gentilom”, mi-e foarte... comod să joc cu ea. Ea vorbeşte de justeţea mea în meserie, dar eu apreciez justeţea ei în scenă – e un om care nu prea minte, nu „se face” şi asta mă ajută, pentru că mă obligă şi pe mine la un soi de adevăr. Cel mai important este că ea, fiind crescută la „pension”, cu pian în casă, iar eu venind totuşi din alt mediu şi plăcându-mi mingea în faţa blocului, ne-am întâlnit două caractere diferite şi ne-am împrumutat „lucruri”. Eu am învăţat de la ea să fiu un pic mai rafinat în spectacol, poate şi ea a luat de la mine o „golăneală” sau nu ştiu cum să-i spun...
 

Medeea Marinescu: Libertate. Eu am luat de la Marius foarte multă libertate. Lucrând împreună, era pentru prima dată când jucam într-un altfel de spaţiu decât scenele mari, ale Teatrelor Naţionale din ţară, cu un altfel de public, cu care Marius era mai obişnuit decât eram eu. În Bucureşti, jucăm la „Godot Cafe”, care e un spaţiu foarte special şi foarte bun de teatru, e altă lume, te adaptezi altfel, lucrezi altfel cu publicul şi cred că şi de asta aveam nevoie în momentul acesta. Şi s-a întâmplat. A fost o conjunctură cu torul fericită, să găsim textul acesta, să ne spună Radu Beligan: „Textul ăsta merge pentru voi, copii...”

-- Cum aţi lucrat cu Radu Beligan, în ipostază de regizor?

Medeea Marinescu: Pentru mine, aceasta a fost a treia îndrumare din partea sa. Mai întâi am jucat în „Egoistul”, apoi într-un spectacol care era deja ridicat, cu Emilia Popescu, pe care am înlocuit-o, „Străini în noapte”. Maestrul Beligan are marele talent de a pune oamenii potriviţi la locul potrivit. În cazul acesta, autorul textului are „ştiinţa poantei” şi un text, atât timp cât este bine scris, adică poanta „îi vine” în mod natural şi eşti bine potrivit pe rol, lucrurile vin de la sine. Nu sunt mari artificii sau mari mişcări de trupe, e un spectacol care se bazează exclusiv pe relaţia actorilor. Şi din punctul acesta de vedere, Radu Beligan ştie întotdeauna foarte bine ce face.

- Aţi jucat deja „Fă-mi loc!” la Bucureşti, Brăila, Călăraşi, acum la Iaşi... Ce oraşe mai cuprinde turneul acesta?

Medeea Marinescu: Am avut deja peste 30 de reprezentaţii cu acest spectacol, pe litoral vom avea trei spectacole în această vară, iar din toamnă reîncepem să jucăm prin ţară, primim foarte multe „cereri” pe Facebook...


Marius Manole: Se fac foarte greu turnee acum. Dar după părerea mea - poate greşesc, poate nu – spectacolul acesta nu este genul de „şuşă” pe care, de obicei, o întâlneşti. Am vrut să facem un spectacol foarte serios, să nu căutăm să râdă lumea cu orice preţ şi cred că este unul demn să fie văzut. Poate nu toată lumea care ar vrea să-l vadă ajunge la Bucureşti, aşa încât norocul ar fi de ambele părţi.


Medeea Marinescu: E un spectacol cinstit, aş spune. O comedie romantică...
Marius Manole: Fără mari pretenţii, o comedie făcută „pe bune”, fără „cioace”, fără ca actori să nu ştie textul...

 

-- La ce lucraţi în perioada aceasta?
Marius Manole: Ne apropiem de finalul stagiunii – în sfârşit, Doamne-ajută! Eu repet, la TNB, în regia lui Felix Alexa, „Revizorul”, apoi tocmai am terminat „Masculin - Feminin”, cu Lia Bugnar, de asemenea spectacol al Asociaţiei INSPIRA. Mai lucrez un spectacol cu Radu Beligan, „Lecţia de violoncel”, în regia lui Felix Alexa, cu un text scris de Mona Radu, pentru Teatrul „Metropolis”... Pe TVR, a început o serie foarte frumoasă de reinventare a teatrului de televiziune, vom filma acolo în iulie, în regia lui Dan Manolescu, „O noapte furtunoasă”...
Medeea Marinescu: Eu sunt mai modestă decât Marius, am două proiecte de film, pentru luna septembrie, un film din Franţa şi unul la Bucureşti, care aştept să fie făcut de vreo doi ani, sper să se concretizeze.

- Ce ecouri ajung la voi de la Iaşi, despre tot ce se întâmplă aici în ultima perioadă? Cât din ceea ce se întâmplă se face auzit şi mai departe de Iaşi?

Marius Manole: Aud tot timpul despre Iaşi, în primul rând, că sunt aici multe festivaluri de teatru – Iaşul nu e un oraş foarte mare, dar cred că nici Bucureştiul nu are atâtea festivaluri. Ceea ce este îmbucurător! Apoi, aflu că Alexandru Dabija a făcut un spectacol minunat cu „Iaşii în carnaval”, că Silviu Purcărete a făcut un alt minunat spectacol, care se cheamă „Pălăria florentină”, am văzut că sunt chemate foarte multe multe spectacole din ţară. De curând, împreună cu Medeea Marinescu, am văzut Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi, la Gala UNITER (unde Marius Manole a fost nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol secundar – n.r.) şi mi s-au tăiat genunchii, atât de frumos e! Sunteţi, suntem, de fapt, norocoşi că avem un astfel de teatru. Mi-e dor să joc acolo, n-am mai călcat pe scena aceea de mulţi ani.
Medeea Marinescu: În toamnă, sigur o să ne întoarcem la Iaşi, şi cu„Fă-mi loc!”, Marius o să vină sigur cu „Masculin, feminin”, un spectacol pe care îl recomand din toată inima, dar şi cu „Străini în noapte”. Cu Florin Piersic am şi discutat, ne dorim să jucăm să jucăm acest spectacol la Teatrul Naţional din Iaşi.
(Gina Popa)


Marius Manole, despre programul său de a doua zi, la Bucureşti (pe scurt!):
- Mâine dimineaţă, de la 7.00, am repetiţii la radio, unde înregistrăm o piesă, cu Rodica Mandache... La 11.00 avem repetiţii cu „Revizorul”, apoi alte repetiţii şi după-aceea, avem spectacol, „Masculin - Feminin”, la „Godot Cafe”.
- Se întreabă unii, alţii, cât o să mai rezişti în ritmul acesta...
- Să nu-şi facă nicio grijă, o să rezist, eu nu obosesc. Pe mine teatrul nu mă oboseşte, îmi dă o energie fantastică. Deocamdată, cât mă ţine Dumnezeu aşa, n-am nici o problemă.

Medeea Marinescu, despre cum se împacă statutul de mamă cu ipostaza de artist în turneu:
„E un pic mai greu, dar acum s-au mai echilibrat, s-au mai restrâns turnele, am mai mult timp să mă ocup de băiatul meu, care are 4 ani şi care, pe 26 iunie, are prima serbare din viaţa lui. Şi din viaţa mea, de mamă. Nu pot să spun că e uşor. Vorba unui coleg, care avea mare dreptate: „Mi-e foarte greu, dar nu-mi pot imagina viaţa altfel”. Reperul meu cel mai adevărat e însă acolo, în fiul meu”.

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

 

 

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L.– societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip “ferma creștere suine”) situată în extravilanul Com. Ibănești, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcția C1 în sup. de 98 mp, Construcția C2 în sup. de 720 mp și Construcția C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creștere suine și panouri fotovoltaice– Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare - 303.650 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preț de pornire 80% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr. crt. – Denumirea bunurilor – Buc. – Preț de pornire lei - fără TVA 1 – Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 – 1 – 244.922 2 – Vidanjă TESTORE model C160, fabricație 2015 – 1 – 62.640 3 – Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 – 1 – 43.622 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 09, 16, 23 și 29.11.2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA– pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la Piraeus Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru reprezentantul societății cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă. Taxa de participare și contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la Piraeus Bank Iaşi. În cazul în care creditorul garantat Piraeus Bank România SA îşi exprimă intenția de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitație, caiet de sarcini, cauţiune) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, etaj 1, cabinet nr. 13, jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
CENTRUL DE EXPERTIZĂ ÎN INSOLVENŢĂ SPRL anunţă în datele de 9.11.2018; 23.11.2018; 7.12.2018; 21.12.2018; orele 12.00, organizarea la sediul lichidatorului din Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanul, cam. 13-14, a licitaţiilor publice cu strigare pentru debitoarea SC ALFINCOOL SA, situată în Iaşi, str. Platou Abator nr. 5, vânzarea pe ansamblu imobiliar din Iaşi, str. Abator nr. 5 format din: Teren 21200 mp pe care sunt edificate construcţii: C1 Post trafo nr. inventar 3131 C3 Cabină Poartă nr. inventar 1518 C4 Cabină basculă nr. inventar 5112 C5 Anexă depozit nr. inventar 1504 C6 Depozit spirt vrac nr. inventar 1504 C7 Atelier preparare P+2E nr. inventar 1518 C8 Atelier îmbuteliere P+1E nr. inventar 1520 C9 Depozit produse finite nr. inventar 1522 C10 Hală fabricaţie P+2E nr. inventar 1501 C11 Staţie hidrofor nr. inventar 1523 C12 Atelier+Garaje+Magazii nr. inventar 1523 C13 Depozit cereal nr. inventar 1411 C14 Depozit carburanţi nr. inventar 1517 C15 Pavilion administrative nr. inventar 1502 Pe teren sunt edificate şi alte constructii (depozit borhotformat din cistern, depozit de brut-cisterne, birouri desfacere, puţ apă şi pompe, beci, staţie epurare) neintabulate care au fost luate în considerare în evaluarea proprietăţii. Preţul de vânzare al ansamblului imobiliar - 1.109.000 euro fără TVA. Prețul se va achita la echivalentul în lei din ziua efectuării plăţii. Cei interesaţi se vor adresa la sediul lichidatorului sau la tel. mobil 0774006236; 0723366786; 0747059149.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...

EXCLUSIV - Nicolae Dabija: „Trebuie să facem în aşa fel încât graniţa din capul basarabeanului să cadă”
30/11/2018 00:00

Nicolae Dabija este omul indrăgostit de cuvant, indrăgostit de limba romană, este cel care a luptat cu indarjire pentru ca generaţiile de astăzi din Republica Moldova să poată vorbi o limbă frumoasă, p ...

„Administraţia actuală nu vede Iaşul ca pe un actor regional relevant”
27/11/2018 08:22

  Cei 320 kilometri ai noii Autostrăzi Iaşi – Targu Mureş, care ar duce la realizarea unei mai bune legături intre localităţi urbane şi rurale din această zonă a ţării, au starnit nenumă ...

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

 

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Fără fonduri europene, Iaşul ar fi fost un oraş anost”
23/09/2018 09:10

  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezintă ieşenilor viziunea sa legată de fondurile europene, de viitorul oraşului pe care il administrează   *Trebuia să fim cel puţin cu jumă ...

„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”
18/08/2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată in infiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din Romania, la inceputul anului 2018, se află ...

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas
15/08/2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător in Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi   - Domnule Muraru, ati spus la un ...

VIDEO -Mihai Chirica  „Nu a fost uşor să repunem Iaşul pe harta României şi a Europei”
03/08/2018 17:11

Mihai Chirica s-a născut la data de 1 septembrie 1971, in municipiul Iaşi. A urmat cursurile Colegiului Naţional din Iaşi, specializarea „Matematică – Fizică”, apoi Universitatea „ ...