Scormonitorul de artă populară autentică

1interviu1
1interviu2

Dimensiune font:

| 11-05-2019 06:26

 Un jurnalist din Iaşi a optat pentru transformarea verbului, cuvântului scris, într-o baricadă faptică împotriva uitării tradiţiilor din spaţiul moldav, deschizând prima galerie privată de artă populară. Am discutat cu Nelu Păunescu despre proiectul lui – Galeriile Sofiana.

 

 

- De ce o galerie de obiecte tradiţionale şi antichităţi şi nu altceva? Cum ţi-a venit ideea?

- Am iniţiat această galerie, în primul rând, dintr-o bucurie şi un respect aparte faţă de trecut, de tradiţie. În al doilea rând, dintr-o dezamăgire faţă de acest spaţiu încărcat de istorie, dar golit de tradiţie, faţă niciun zvâc, cu dorinţe atrofiate de conservare şi valorificare a culturii populare. Vine prinţul Charles şi dă bani ca satele româneşti să nu piară? Cât de jos am ajuns ca naţie, când tu stat nu eşti interesat să îţi conservi propriul patrimoniu şi să îţi valorifici tradiţia şi de acest lucru se interesează străinii care au ajuns să iubească ţara asta şi să îi apere valorile mai mult decât noi? Cât de mult să nu te doară acest fapt? Aşa a ieşit această galerie de artă populară. Nu în ultimul rând, este vorba de un bagaj genetic pe care îl ai sau nu. Eu unul mi-am moştenit copilăria, în timp ce mulţi s-au dezmoştenit. Eu am continuat să port acea perioadă ludică pe oriunde m-au dus paşii, ca adult, cu imaginea bunicilor, cu caişii şi gutuile aromate din geamurile caselor aşezate în lunca satului în care am deschis ochii asupra lumii, cu ţăranii aprigi şi cu verb sficuitor, aplecaţi de şale pe câmp şi ţanţoşi în sărbătoare, în straiele populare de-ţi făcea chef de lume văzându-i pe uliţe, cu apusurile care contopeau holdele în rug, cu broboadele înflorate ale femeilor care parcă fuseseră tăvălite prin maci, cu zâmbetele ostenite dar împăcate cu orice zi ce începea sau se sfârşea, cu bătrâni în opinci ce-şi suflecau pe prispe câte o „ţigară din foi”, cu tutun învelit în „Scânteia”, fără frică de represalii, cu fete mari pitrocind struguri în zdrobitori, cu moromeţi sporovăind în jurul cazanelor cu ţuică, cu Sânzâienile asemeni ritualurilor de început de lume, în care zeci de coroane de flori cu lumânări prinse în ele, erau lăsate pe râul Călmăţui de codane în cămăşi de borangic... Timpuri parcă imemoriale, dar sigur ireversibile, care s-au consumat la începutul celor 43 de ani pe care îi am. Cred că pentru toate aceste bucurii pe care mi le-a dat copilăria şi locurile în care mi-am petrecut-o, merita să încerc o reconstituire a acelui moment iniţial.

- E rentabilă o astfel de galerie, dacă se poate câştiga din aşa ceva?

- Sunt zile în care, la final, când trag linie, în loc de făcut monetarul, fac haz de necaz – „azi am fost iar muzeograful propriei afaceri” căci, da, sunt foarte multe zile în care oamenii intră în galerie ca într-un muzeu, admiră, îi văd că le place, dar teşchereaua are alte chemări, banii chivernisiţi fiind prinşi implacabil în cărucioarele supermarketurilor, în ţoale de firmă sau în consumaţii pe terasele localurilor. Nu este de judecat. E un stil de viaţă îmbibat de rutină, o nevoie artificială de socializare prin intermediul acestor spatiii. Sper, însă, în cultivarea gusturilor, în scoaterea la iveală a laturii frumoase a oamenilor din acest spaţiu saturat de consumul unor produse străine, în sufletele şi obişnuinţa cărora să revină nevoia de autentic, de a pune mâna pe ceva de-al locului. E o afacere de nişă, deschisă de abia de jumăte de an, aşa că formarea unei clientele este un lucru care se stabileşte în timp şi se cultivă cu răbdare.

- De unde vine numele Sofiana?

- Aceasta este prima mea afacere de suflet şi denumirea nu putea să vină decât de la cineva drag. E un nume ca o amuletă, în care se îngemănează două chipuri atât de dragi sufletului meu - Sofia şi Ioana, cele două fete ale mele. O fi şi puţină sophie (înţelepciune – n.r.) pe ici pe colo, dar mai mult e suflet.

- Care sunt cele mai vechi obiecte şi din ce zone sunt obiectele din galerie?

- Galeriile Sofiana sunt situate pe axa turistica a Iaşului, la un pas de Palatul „Roznovanu”, Catedrala Mitropolitană, Palatul Culturii sau Mănăstirea „Trei Ierarhi”. În spaţiul acestor galerii, cei care le calcă pragul pot găsi, într-o paletă largă, obiecte tradiţionale, lăzi de zestre, ulcioare, scoarţe, juguri, coveţi, ştergare, obiecte sculptate în lemn, dar şi o expoziţie permanentă de icoane, precum şi obiecte de anticariat şi antichităţi, dar şi artă, tablouri, goblenuri, obiecte hand made, suveniruri sau cadouri pentru cei dragi, dar şi un spaţiu deschis oricărei acţiuni publice sau private care rezonează cu scopul înfiinţării acestor galerii. Sunt obiecte pentru fiecare gust şi buzunar. Suntem interesaţi să intrăm în legătură cu cât mai mulţi meşteri populari din Moldova pentru achiziţie de obiecte de factură populară, cât şi cu persoane fizice care au obiecte autentice pe doresc să le doneze, să ni le aducă în regim de consignaţie sau să ni le vândă. Aşteptăm tot ce este mai autentic şi românesc ce poate proveni din această zonă.

- Ar fi nevoie, cu siguranţă, şi de sprijinul administraţiei locale. Cum crezi că ar trebui sprijinite astfel de galerii cum e a ta?

- Se ştie că statul este cel mai prost administrator şi ultimul factor care ar avea dorinţa să ajute un mic întreprinzător, chiar dacă, prin acţiunile celui din urmă, se suplineşte un rol al unei instituţii publice. Sper ca macăr în cazul Galeriilor Sofiana, dar şi al altor colegi care au lansat pe piaţa locală astfel de afaceri culturale, percepţia şi abordarea autorităţilor locale sau judeţene să se schimbe într-un sens bun. În viitorul apropiat, dorim să deschidem aceste galerii, în mod constant, către acţiuni şi manifestări care să reunească bresle populare, lansări de carte, minitârguri dedicate colecţionarilor, artizanilor sau unor categorii largi de producători, precum şi ateliere de creaţie. Pentru materializarea acestora, va trage mult în balanţă şi concursul pe care ni-l dorim din partea autorităţilor publice care deţin în patrimoniu sau administrare nişte spaţii adiacente, cum este gangul de acces dinspre bulevardul Ştefan cel Mare către galerii, pe care dorim să-l valorificăm în acest an cu ajutorul unor artişti ieşeni, să-i dăm identitatea pe care o merită în acest spaţiu istoric al Iaşului.

- De unde ţi-ai procurat obiectele din galerie şi câţi bani ai cheltuit până acum cu galeria?

- Obiectele au provenit iniţial din colecţia personală, apoi s-au adăugat şi altele primite în regim de consignaţie sau din donaţii, dar şi din colectarea lor din aşezări mai puţin pătrunse de tăvălugul noului trend şi aici chiar aş vrea să precizez ceva. Nu de puţine ori, la târgurile organizate la Iaşi, am auzit părinţi spunându-le copiilor- „Uite, dragă, asa era odată!”. Ne-am lăsat abrutizaţi de schimbări şi ne-am înlocuit sufletul cu stomacul şi raţiunea cu interesul. Cum să supravieţuim frumos, ca fiinţă naţională, dacă noi nu mai conservăm şi promovăm nimic din ce ne aparţine, ci doar branduri străine? România autentică încă fiinţează şi în acest an, dar este din ce în ce mai plafonată sub tăvălugul consumismului.

Teona SOARE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei