În bătălia cu China, Trump sacrifică Ucraina pentru a-l atrage pe Putin de partea sa
Dimensiune font:
În contextul în care Donald Trump pare să-și clarifice intențiile privind încheierea războiului Rusiei în Ucraina, administrația sa pare să fie pregătită să accepte unele dintre cerințele esențiale ale Kremlinului: Ucraina să nu adere la NATO și să nu-și recupereze granițele de dinainte de 2014. În mijlocul acestui șoc diplomatic, o altă prioritate a administrației devine din ce în ce mai evidentă: schimbarea atenției de la Europa către China.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat într-o întâlnire la Bruxelles că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”. O preocupare importantă trebuie să fie securitatea granițelor Statelor Unite, a spus acesta, în cadrul discuțiilor despre securitatea Ucrainei – iar altă preocupare se află în zona Beijingului.
„Ne confruntăm și cu un concurent de talie mare, China comunistă, care are capacitatea și intenția de a amenința securitatea națională și interesele noastre fundamentale în regiunea Indo-Pacific”, a afirmat Hegseth. „Statele Unite prioritizază descurajarea unui război cu China în Pacific, recunoscând realitatea resurselor limitate și făcând compromisuri în alocarea acestora pentru a asigura că descurajarea nu va eșua.”
Beijingul, fără îndoială, urmărește cu atenție declarațiile lui Hegseth, venite pe fondul intensificării concurenței economice dintre Statele Unite și China. La începutul acestei luni, SUA au impus taxe de 10% asupra tuturor importurilor din China, cu posibilitatea unor măsuri suplimentare.
Trump vrea să-l atragă pe Putin de partea sa în lupta cu China
China a primit cu deschidere începutul neașteptat de cordial al celei de-a doua administrații Trump, liderul american exprimând frecvent opinii favorabile despre liderul chinez, Xi Jinping, și despre potențialul cooperării dintre cele două mari puteri. Oficialii de la Beijing sperau probabil că răsturnarea politicii externe americane ar slăbi alianțele Statelor Unite în Asia. China a privit cu reticență consolidarea relațiilor dintre SUA și parteneri precum Japonia, Coreea de Sud și Filipine, sub conducerea fostului președinte Joe Biden.
Acum, însă, este clar că Beijingul va urmări cu atenție modul în care Statele Unite își vor ajusta poziția și focalizarea într-o regiune în care China dorește să opereze fără restricții pentru a-și extinde influența și a-și susține revendicările asupra Mării Chinei de Sud și a democrației auto-guvernate Taiwan.
În plus, Beijingul va avea o altă preocupare importantă: va reuși Trump să-l atragă pe Putin – un aliat-cheie al lui Xi în rivalitatea cu Occidentul – spre Washington? Dacă acest lucru se va întâmpla, impactul ar putea fi considerabil asupra capacității Chinei de a face față presiunilor din partea SUA și asupra promovării viziunii lui Xi pentru o „nouă ordine mondială”, diferită de cea dominată de Statele Unite.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau