Interzis pentru șoferi pe timp de vară!
Dimensiune font:
Interzis pentru șoferi pe timp de vară! Este vorba despre montarea suporturilor pentru biciclete și a cutiilor de portbagaj pe mașină fără să fie omologate și montate conform legii. Nu orice echipament poate fi instalat oriunde și fără autorizare. Mulți fac greșeala când pleacă în vacanță.
Interzis pentru șoferi pe timp de vară!
Șoferii români care vor să monteze suporturi pentru biciclete sau cutii de portbagaj pe mașină trebuie să respecte câteva reguli stricte pentru a evita amenzi mari și probleme legale. Posesorii auto montează de regulă cutiile de portbagaj pe mașină atunci când pleacă în concediu. Cutiile de portbagaj se fixează pe șine speciale atașate de plafon, iar pentru a fi legale, trebuie să fie certificate și adaptate modelului de mașină. Nu sunt permise improvizațiile sau metodele de prindere neomologate. Cei care nu respectă legea riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe.
Totodată, reguli stricte se aplică și celor care montează suporturi pentru biciclete. Suporturile pentru biciclete pot fi amplasate atât pe plafon, cât și pe partea din spate a mașinii, cu condiția să nu blocheze vizibilitatea șoferului, numărul de înmatriculare sau luminile vehiculului. Nerespectarea normelor privind transportul bicicletelor și al bagajelor poate atrage amenzi cuprinse între 1.000 și 1.600 de lei, conform legislației rutiere. În unele cazuri, folosirea unor echipamente neomologate sau periculoase poate duce la suspendarea dreptului de circulație și reținerea talonului mașinii.
Reguli stricte pentru cei care merg cu mașina în vacanță
Șoferii români care merg cu mașina în concediu în străinătate trebuie să țină cont de regulile care se aplică în fiecare țară în parte. În unele state, anumite gesturi și fapte considerate banale se sancționează drastic. De exemplu, în Spania, conducerea cu șlapi nu este clasificată în mod special drept infracțiune, dar oricine poate fi fi amendat dacă face asta. Legea consideră că în calitate de șofer nu poți menține libertatea de mișcare.
De asemenea, ochelarii de soare purtați în mașină pot aduce amenzi sau penalizări. Nuanța ochelarilor de soare ar trebui să corespundă maxim categoriei 3. Cei care poartă ochelari de soare trebuie să fie atenți. Dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați, acest lucru poate cauza probleme. Ochelarii de soare sunt disponibili în nuanțe pe o scală între 0 și 4. Nivelul 0 înseamnă foarte translucid, iar 4 înseamnă aproape deloc. Ochelarii de categoria 3 sunt recomandați ca fiind ideali la volan. În străinătate, există sancțiuni severe pentru cei care poartă ochelari de soare la volan, dar care nu sunt corespunzători. În Germania există sancțiuni pentru acest lucru.
Totodată, sancțiunile pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul s-au înăsprit. Dacă în urmă cu câțiva ani conducătorii auto scăpau doar cu 2 puncte de penalizare și încă 2 de amendă, acum legea e mult mai dură, iar în anumite situații chiar poate fi reținut permisul de conducere.
Șoferii care merg cu mașina în vacanță trebuie să țină cont de mai multe reguli prevăzute prin lege. Cei care montează pe mașină suporturi pentru biciclete sau cutii de portbagaj trebuie să respecte normele legale. Posesorii auto care nu fac asta riscă amenzi uriașe sau chiar suspendarea dreptului de a mai conduce.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau