default

Dimensiune font:

„Tarotul poate fi uneori folosit pentru a schimba viitorul”

| 03-07-2014 06:00

* dialog cu Carmen Lupan, care s-a specializat în divinaţia cu ajutorul cărţilor de tarot  

Din negura timpului, oamenii şi-au dorit să ştie ce le rezervă viitorul. Una dintre cele mai complexe metode de divinaţie o reprezintă tarotul, joc de cărţi cu o origine misterioasă, în a cărui interpretare s-a specializat o suceveancă plecată peste hotare. Carmen Lupan, omul din spatele site-ului http://ro-tarot.twice.se/ unde sunt desluşite secretele tarotului, ne-a răspuns la câteva întrebări.
Ce este divinaţia şi ce tehnici presupune?
Probabil că de fiecare dată când presimţim că se întâmplă ceva divinăm. Este natural, dar unii oameni sunt mai sensibili şi intuitivi ca alţii. Cu cât îţi antrenezi această intuiţie, cu atât mai sensibil devii, dar ca la orice altceva, este nevoie de străduinţă şi interes. Unii oameni sunt foarte intuitivi fără să ştie, alţii cred că sunt intuitivi, dar nu-şi ascultă decât prejudicăţile, care devin reale prin consecinţe. Poţi extinde divinaţia şi în alte domenii - de câte ori încerci să prezici vremea, bursa, şomajul etc.
Oricine poate arunca o privire în viitor sau doar oamenii înzestraţi cu un anumit dar?
Singurul dar de care este nevoie este fascinaţia. Tarotul nu este o simplă unealtă pentru divinaţie sau un simplu joc de cărţi, ci o filozofie întreagă despre viaţă şi om, incluzând dezvoltarea şi evoluarea lucrurilor care sunt ciclice. Un joc de cărţi este ca o poveste care conţine toate elementele prezente într-o viaţă de om. Fiecare carte conţine o posibilă dezvoltare a unui eveniment, concentrată într-un moment general în viaţa omului, depinzând de situaţia sa specifică. De exemplu, când apare o carte ca 7 de pentagrame, îţi spune că există eşuare, reconsiderare, dar trebuie să o bagi în context. Cineva poate eşua la un examen, altcineva la altceva. Tarotul conţine ideea că noi ne creăm viitorul şi că deja avem totul ce ne trebuie - suntem înzestraţi cu sentimente pentru a putea să legăm relaţii - cupe, energie fizică pentru a putea să ne mişcăm şi să muncim - bâte, resurse pe care le putem câştiga sau pe care le avem în noi şi inteligenţă sau măcar o filozofie de viaţă - spade care ne ajută să punem lucrurile într-o perspectivă. Magicianul reprezintă omul care este conştient de propria putere. Magicianul are aceste patru elemente pe masă - o cupă, o bâtă, o spadă, o pentagramă. Unii dintre noi sunt mai conştienţi de asta ca alţii.
Unii consideră ghicitul în cărţi legat de forţele întunecate, chiar de diavol. Ce le-aţi spune?
Ca şi în Biblie, filozofia din tarot are de-a face cu binele şi răul. În filozofia asta, Universul este Dumnezeu, iar răul şi binele, întunericul şi lumina, femininul şi masculinul reprezintă dualitatea în viaţă. Tarotul nu personifică însă aceste lucruri într-un dumnezeu şi-un diavol, ci le vede ca parte firească în tot ce ne înconjoară. Fiecare carte are o parte negativă. Magicianul poate, de exemplu, deveni manipulativ şi se poate folosi de alţii. Marele Preot poate iniţia o nouă Inchiziţie. Împăratul poate să ne protejeze, dar poate şi să ne limiteze şi chiar să ne înrobească. La fel e şi în natură. Apa este vitală pentru viaţă, dar ne poate şi omorî. Diavolul din tarot reprezintă neputinţa omului, sau mai degrabă sentimentul de neputinţă în viaţă, de slăbiciune, atunci când uităm că suntem liberi să alegem şi că deja suntem înzestraţi cu tot ce ne trebuie. Liberul arbitru ne ajută să alegem calea dreaptă, a binelui sau cea a slăbiciunii, a răului. Dar pentru a face asta este nevoie a înţelege că orice are un efect, o consecinţă pe termen lung, nu numai ca efect în viaţă şi-n jurul nostru, ci şi în noi. Roata Norocului este singura carte care este asociată într-un mod mai adânc cu soarta şi înseamnă că ceva aşa a fost destinat să fie. Unii o asociază de aceea cu Karma. Roata Norocului are în ea o anumită dualitate - unii pot avea în soartă mare noroc, iar alţii necazuri. Tarotul este plin de simboluri, dar aceste simboluri sunt create de oameni. Simbolurile, cu timpul şi cu evoluţia culturii, îşi schimbă semnificaţia, iar unele simboluri înseamnă lucruri diferite pentru diferite culturi.
Ce ar trebui să ştie novicii despre regulile tarotului?
Cărţile scrise despre tarot avertizează că trebuie păstrat într-o cutie şi că trebuie curăţat. Tehnica aceasta te ajută să te pui în contact cu energia universului. Timpul în care te ocupi să cureţi cărţile cu foc sau aer - lumânare sau tămâie, este folosit pentru a-ţi limpezi şi mintea. Unii tarotişti meditează înainte de-a etala, pentru a nu influenţa cărţile care apar.
Tarotul nu-ţi va crea un viitor mai bun şi nu-ţi va oferi secretul ultim. Cărţile de tarot nu sunt periculoase, şi dacă tu consideri că sunt, mai bine stai departe de ele. Dacă ai ghinion, sigur nu vine de la tarot, vine de la felul în care îţi trăieşti viaţa sau cum ţi-ai trăit-o până acum. Avem uneori capacitatea de a da vina pe lucruri exterioare când nu reuşim. Dar dacă elimini toate lucrurile despre care simţi că au energii negative, în primul rând nu mai ai pe ce da vina. Uneori cărţile îţi pot da o idee referitor la ce trebuie să schimbi, dacă eşti pe cale greşită, dacă sunt duşmani în jur... Ca să înveţi să interpretezi pentru alţii, trebuie să ai multă experienţă şi să o faci din inimă. Poţi să te aştepţi, ca ghicitor, la oameni care devin dependenţi de cărţi, şi care nu mai cred decât în ce le spun cărţile. Mulţi ghicitori ajută clienţii lor să se autodescopere, totul devenind un fel de terapie. De exemplu, unele persoane se străduiesc mult ca să atingă ţeluri economice şi profesionale, însă nu se străduiesc la fel de mult în relaţiile cu alţii, şi atunci normal că relaţiile nu funcţionează, sau viceversa.
Sunt, bineînţeles, reguli morale. Unii tarotişti nu vor să spună celui căruia i se ghiceşte absolut nimic negativ, ceea ce într-un fel înseamnă că nu ajuţi şi nu avertizezi. Alţii pot vorbi ca şi cum viitorul este bătut în cuie şi nu se poate schimba. Sfatul meu este că tarotul este o altă călătorie în viaţă şi trebuie descoperit treptat, ca orice altceva. Ce faci din el şi cum îl foloseşti depinde de tine.
Ce moduri de etalare există? De unde vin de fapt răspunsurile?
Cele mai obişnuite etalări sunt cele cu o carte, trei cărţi şi Crucea Celtică, alcătuită din 10 cărţi. Sincronicitatea este folosită ca explicaţie pentru faptul că tarotul funcţionează. De obicei, cărţile arată trecutul, prezentul şi viitorul. Dacă vrei să ştii când se întâmplă ceva, etalarea se face ţinând cont de timp, de exemplu o carte pentru fiecare zi a săptămânii. Probabil ca cea mai bună şi cea mai populară etalare este Crucea Celtică. Tarotul poate fi uneori folosit pentru a schimba viitorul. Aceasta se face prin două metode. Prima este mai concretă - eşti pe-o anumită cale şi vezi că nu duce spre bine, şi atunci te schimbi tu ca om sau schimbi calea. A doua foloseşte legea atracţiei: în etalare schimbă cărţile negative în cărţi pozitive, crezând că în aşa fel şi viitorul se schimbă.
Interpretarea mesajului cărţilor este un proces complex...
Trebuie avut în calcul că intuiţia contează, şi că unele cărţi vor fi interpretate greşit de multe ori, pentru că nu poţi pune punctul pe i sau pentru că nu ai curajul să spui sau să crezi ceea ce vezi. Uneori, persoana pentru care interpretezi nu este conştientă de multe lucruri. Important este să ţii cont de elementele din tarot - dacă întrebi despre dragoste şi primeşti pentagrame, legate de bani, lucruri materiale, nu este prea bine. Dacă întrebi de muncă şi-ţi apare 3 de pentagrame este un semn foarte bun, dar dacă întrebi de relaţie, partenerul te vede ca un fel de muncă în progres. De aceea, multe interpretări se fac prin excludere. Când interpretezi cărţile, cu cât mai multă experienţă ai şi cu cât eşti mai conectat cu intuiţia, cu atât mai bună va fi interpretarea.
Sunt cărţile infailibile?
Este foarte greu să spui cu adevărat dacă îţi spun mereu adevărul. În primul rând, cărţile îţi arată un viitor posibil, alteori un viitor neştiut şi de neconceput. Unii oameni pot avea experienţe destul de neobişnuite în viaţă. Nu este uşor mereu să pui punctul pe i. Cei foarte intuitivi vor primi ajutorul cărţii pentru a spune mai multe, cei care nu-s prea intuitivi trebuie să tragă mai multe cărţi.

Ce v-a stârnit interesul pentru tarot?
În vara anului 2003, m-a dus o prietenă la o ghicitoare, la un festival în Helsingborg, Suedia. Mi-a etalat cărţile pe-un an şi mi-a spus nişte lucruri care s-au dovedit a fi corecte. De exemplu, mi-a spus că în noiembrie voi lucra undeva unde o să vând lucruri şi o să încasez bani şi că în martie anul viitor voi începe să câştig bani buni. Eu terminam Facultatea de sociologie şi nu puteam să-mi imaginez că-mi voi deschide magazinul online de bijuterii şi nu am dat doi bani pe divinaţia ei, până lucrurile s-au desfăşurat cam aşa cum a spus ea. A fost atât de aproape de adevăr, încât mi-a trezit curiozitatea. Am realizat, învăţând tarotul, că am negat ceva care este important - că există forţe nevăzute, inexplicabile, misterioase, şi că trebuie să învăţăm să trăim cu acest mister. Suntem oameni mai întregi când îl acceptăm, şi asta nu înseamnă că trebuie neapărat să începem să ne interesam de tarot sau divinaţie, ajunge să începem să meditam.

Carmen Lupan s-a născut la Putna (Suceava). Când avea 13 ani, părinţii au emigrat în Suedia, unde a rămas 21 de ani. Din 2008, locuieşte în Spania.

A consemnat  Ştefana CZELLER 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO - MIHAI CHIRICA: „În competiția pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgență vor veni 19 mari companii”
11/05/2020 14:32

  - Domnule primar, numărul persoanelor infectate este intr-o usoară crestere in regiunea Moldovei... Ce ne poate aduce această perspectivă deloc imbucurătoare, mă refer la anuntatele măsuri de rel ...

INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”
07/04/2020 22:10

  * dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, presedinte al Societătii Rom ...

INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere
03/03/2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămana trecută a Înaltei C ...

„Va fi dificil ca oraşul să se dezvolte cu voturi pe criterii politice în Consiliul Local”
02/03/2020 00:00

- Domnule Botez, incheiaţi, in curand, un mandat de patru ani, care se adaugă celor 16 ani de activitate in slujba administraţiei ieşene. Dacă e să faceţi bilanţul acestor ultimi patru ani, cum i-a ...

10 REGULI de urmat în caz de CORONAVIRUS
25/02/2020 11:11

Departamentul pentru Situatii de Urgentă (DGSU) a transmis atentionări cu privire la posibila aparitie a Coronavirusului in Romania. "În materialele informative de mai jos, vă prezentăm măsuril ...

„În Iaşi mai există cel mult 20 de arheologi, în instituţiile de cercetare ale statului”
01/02/2020 00:22

La Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, studenţii au posibilitatea de a opta intre a studia activităţile umane din trecut, aplicate prin recuperarea ...

MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 08:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi     - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - A ...

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic
20/01/2020 13:01

  * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, aţi reuşit să puneţi in dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea inmatriculării a ...

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”
12/12/2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989 Se implinesc, peste două zile, trei decenii de cand Cassian Ma ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...