default

Dimensiune font:

„Iaşi, open for business”

| 29-03-2013 05:03

* cel mai important eveniment de business al Iaşului a adus în acelaşi loc sute de ambasadori, directori de multinaţionale şi corporaţii, miniştri sau parlamentari * Gala „Ambasadorii Iaşului”, manifestare exclusivistă desfăşurată la Bucureşti, a fost o bună ocazie pentru autorităţile locale de a intra în contact cu potenţiali investitori

Mediul de afaceri ieşean şi proiectele autorităţilor locale au fost promovate la cel mai înalt nivel în această săptămână. Oportunităţile de investiţii şi businessul ieşean au intrat pe agenda ambasadelor, corporaţiilor, companiilor multinaţionale, investitorilor străini şi români, companiilor de audit şi, nu în ultimul rând, pe masa Guvernului şi a Parlamentului. În proiectul intitulat Gala „Ambasadorii Iaşului” au fost atrase Primăria, Consiliul Judeţean şi Camera de Comerţ. Evenimentul a avut loc marţi seară, la Bucureşti, fiind prezenţi aproximativ 300 de reprezentanţi ai categoriilor profesionale sus-menţionate.
Timp de câteva ore, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cristian Adomniţei au avut ocazia să prezinte în faţa unei audienţe exclusiviste cele mai importante proiecte ale oraşului şi judeţului, cu scopul de a promova resursele Iaşului şi în încercarea de a atrage investitori străini. În acelaşi timp, şase reprezentanţi importanţi ai businessului local, din diverse domenii de activitate, şi-au făcut publică oferta în speranţa de a încheia noi parteneriate de afaceri.


Adomniţei: „Iaşi, open for business”


În prezentarea făcută în faţa asistenţei, şeful CJ Iaşi a trecut în revistă cinci proiecte importante ale judeţului: modernizarea aeroportului, parcul industrial de la Miroslava, centrul intermodal de marfă, sistemul de management al deşeurilor şi clusterul IT. „Veţi găsi la Iaşi cea mai debirocratizată administraţie publică, veţi putea observa, sper, rapiditatea eliberării actelor administrative necesare pentru implementarea oricărei investiţii. Iaşul este astăzi oraşul cel mai emergent din punct de vedere economic din ţara noastră. Iaşul nu înseamnă doar istorie, artă, cultură şi educaţie, Iaşul înseamnă multă viaţă, energie, energie, viitor şi profit. Vrem să reafirmăm Iaşul şi să fim în evaluările dvs. şi a clienţilor dvs”, şi-a început Cristian Adomniţei alocuţiunea. Preşedintele CJ a adăugat că, printre altele, Iaşul oferă investitorilor „resursă umană de înaltă calificare, tinereţe şi dinamism, infrastructură de business şi oportunităţi de investiţii”. „Universităţile reprezintă coloana principală a comunităţii noastre, acestea sunt motorul care alimentează companiile cu resursă umană înalt calificată”, a precizat Adomniţei. Şeful CJ Iaşi a mai vorbit despre infrastructura din sănătate, aşezarea strategică a Iaşului la graniţa estică a Uniunii Europene şi transformarea judeţului într-un pol agroindustrial. „Singura remarcă pe care o mai pot face, corolar la tot ce am spus, Iaşi open for business”, a concluzionat Adomniţei.


Nichita: „Iaşul a fost un oraş încremenit în proiect”


Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a prezentat investitorilor şi diplomaţilor proiectele pe care municipalitatea locală le implementează pentru dezvoltarea infrastructurii. Nichita a subliniat că finanţarea este asigurată din granturi (7 milioane euro), credite bancare (90 milioane euro) şi fonduri europene (250 milioane euro). „Investiţiile municipalităţii în primii 14 ani, de după Revoluţie, au fost zero. În 2003, Iaşul era un oraş încremenit în proiect, apatic, îi lipsea o viziune de dezvoltare pentru viitor. Era un oraş închis investitorilor”, a spus Nichita. Primarul a susţinut că, în ce priveşte fondurile europene disponibile în perioada 2007 - 2013, Primăria are un grad de contractare de 97% şi un grad de implementare de aproximativ 66%. „Am reuşit, în ultimii ani, să creăm exemple de bună practică în ceea ce înseamnă parteneriatul public-privat. Investiţia cea mai importantă este Palas. O asociere în participaţiune între primărie şi investitor, un proiect de 265 milioane euro”, a precizat Nichita. El a invocat şi strategia „Orizont 2020”, ca punct de referinţă în dezvoltarea oraşului. Două obiective majore menţionate de Nichita constau în obţinerea statutului de capitală regională şi cel de capitală culturală europeană. „În 2004, bugetul era de 80 milioane euro, iar în 2013 este de 200 milioane euro. Creşterea de 2,5 ori a bugetului a fost posibilă datorită proiectelor şi investiţiilor derulate”, a susţinut primarul.


Fenechiu: „Mediul de afaceri nu este mai prietenos decât în alte zone ale ţării”


Printre vorbitori s-a numărat şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Într-un scurt discurs, liberalul a punctat că Iaşul poate deveni un centru economic important al ţării în situaţia în care se implementează toate investiţiile stabilite de autorităţi. „Mai avem foarte multe făcut. Mediul de afaceri ieşean nu convinge mai mult decât alte zone din ţară şi nu este mai prietenos decât alte zone din ţară, aşa încât să convingem investitori puternici să aleagă Iaşul în detrimentul unor alte localităţi. Trebuie să muncim în continuare să facem acest lucru pentru că dacă nu se va-ntâmpla astfel, nu vom reuşi sub nicio formă să realizăm ceea ce ne dorim”, a spus Fenechiu.
Un alt reprezentant al Guvernului care a luat cuvântul a fost vicepremierul Daniel Chiţoiu. Ministrul Finanţelor Publice a subliniat că Guvernul va oferi sprijin investitorilor care vor să vină la Iaşi, el trecând în revistă măsurile de natură fiscală pe care Executivul le-a adoptat deja sau urmează să le aprobe în a doua parte a anului. „Sunt proiecte şi investiţii de anvergură. Iaşul este primul oraş din prima regiune care vine şi ridică la fileu, cum se spune, oportunităţile şi proiectele pentru acest judeţ. Din punct de vedere al businessului, eu cred că proiectele sunt fezabile şi sunt profitabile pentru ambele părţi”, a mai spus Chiţoiu. (Alex Andrei)

Cine a participat la gală
Dintre cei 298 de participanţi, 46% au reprezentat mediul de afaceri, 26% administraţia locală şi centrală, 9% ambasadele prezente în România, iar restul au fost reprezentanţi ai unor domenii precum educaţie, artă şi cultură, sănătate şi societatea civilă. Din partea Guvernului au fost prezenţi cinci miniştri (Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Mihnea Costoiu şi Rovana Plumb) şi alţi 38 de reprezentanţi la nivelul secretarilor de stat sau consilieri din diverse cabinete ministeriale. Mediul de afaceri a fost reprezentat de 137 de persoane, iar, în cazul a 21 de corporaţii, prezenţa a fost asigurată la cel mai înalt nivel, respectiv managerul general din România. La eveniment au participat ambasadori din ţări precum Statele Unite, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Palestina, Qatar, Libia, Danemarca, Cuba, Republica Moldova, Kuweit şi Tunisia. În acelaşi timp, alte misiuni diplomatice ale unor ţări precum Belgia, Brazilia, Italia, Arabia Saudită, Egipt, China, Serbia şi Spania, au fost reprezentate de diplomaţi pe partea economică. Printre multinaţionalele care au onorat invitaţia organizatorilor, se numără Chevron (directorul Tom Holst), Ford România ( Zoltan Brassai), HP (Radu Enache), Kaufmann Group (Adrian Kaufmann), Microsoft România (Sorin Eftene), Oracle (Sorin Mândruţescu), Philips (Daniel Muşat), TIAD (Aykut Akbulut) şi Deplhi Diesel (John Hutson).

Prezentări susţinute de oameni de afaceri


Prima prezentare din partea mediului de afaceri ieşean a fost făcută de directorul Antibiotice SA, Ioan Nani. „Antibiotice exportă anual 24% din cifra de afaceri. Am reuşit să ajungem în SUA, suntem prezenţi în Australia. Vă daţi seama câte eforturi şi investiţii au fost necesare pentru a avea aceste parteneriate în 60 de ţări ale lumii”, a spus directorul Antibiotice. Acesta a subliniat că, în situaţia în care Guvernul va asigura o finanţare de 30 milioane euro, precum au existat deja unele promisiuni de sprijin ale premierului Victor Ponta, pentru noi investiţii, capacitatea de producţie a Antibiotice va deveni cea mai mare afacere din ţară din industria farmaceutică. Din sectorul IT, o prezentare a făcut directorul Focality, Gabriel Mardarasevici. „Spre deosebire faţă de alte companii din Iaşi, noi ne-am focalizat pe o furnizare de soluţii cu valoare adăugată ceva mai mare. Acest lucru ne permite să penetrăm pieţele emergente. Am atacat pieţele din Albania, Serbia, Turcia şi, mai nou, avem proiecte în Tanzania şi Kenya”, a spus Mardarasevici. Alţi vorbitori din partea mediului de afaceri au fost Bogdan Piţigoi (Tester), Iulian Mandalagiu (Brickston) şi John Hutson (Delphi).

***
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Iaşului se va semna în luna aprilie. Adomniţei a anunţat, în cadrul galei de la Bucureşti, lansarea celui de-al doilea cluster IT din ţară. „Avem parteneri deja câteva ministere, toate universităţile care au facilităţi de hardware şi software şi companii din Regiunea de Nord-Est”, a spus şeful CJ Iaşi.

***
Un alt anunţ în premieră făcut de autorităţile locale la Bucureşti a constat în demararea unor discuţii privind curse aeriene spre Barcelona, Istanbul şi Tel Aviv


 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, # 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, în calitate de lichidator judiciar al Com-Beton S.A. Iași, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit încheierii nr. 349/15.03.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 31.10.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ, Descrierea comercială, Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.), Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 13 - Teren arabil situat în extravilanul satului Pădureni, oraşul Mărăşeşti, jud. Vrancea, Sp teren: 2121 mp, neîmprejmuit, învecinat cu drum, teren proprietatea primăriei și proprietatea Melinte Maria pe două laturi, utilități, pretabil pentru activități agricole și posibil construcții rezidențiale. Amplasat în cvartal 36, parcela 186, CF nr. 750/N a loc. Mărăşeşti, jud. Vrancea (nr. C.F. nou 52359/oraş Mărăşeşti), având nr. cds. 918N. 76000 lei, 13000 lei. Activ 25 - Bunurile mobile situate în mun. Iași, B-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iași, compuse din: Echipament tipografie (demontat), Echipament tipografie Korad (nr. inv. 20296), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20322), Echipament procesare tipografică (nr. inv. 20323), Roland VP 540 (nr. inv. 20337), Aparat automat îndosariat (nr. inv. 20417), Laminator Roll Lam E 160c (nr. inv. 20338). 42700 lei, 17080lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 30.10.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 30.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro și la numerele de telefon. Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; # 0232/243864, 0755132473, 0758049904 Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Judecătorii au dat mandat de ARESTARE PREVENTIVĂ pe numele interlopilor care s-au bătut în Piața Constituției
16/10/2019 20:27

 Ionut Mirea, zis Boxeru, din localitatea Clejani, judetul Giurgiu, si cinci locotenenti de-ai său ai fost arestati preventiv de magistratii Tribunalului Bucuresti, in dosarul de proxenetism al DIICOT. De ...

Negocieri pe ultima sută de metri. Orban: Vor fi discuții şi cu PSD, la Camere, dar şi individual
16/10/2019 18:31

 "Cu siguranţă vom discuta şi cu parlamentarii PSD. Ştiţi că am format echipe de negociere la nivelul Camerei şi la nivelul Senatului, vor aborda individual, şi cu parlamentarii despre care ş ...

Acordul BREXIT va fi gata în câteva ore
16/10/2019 18:30

 "Bazele unui acord sunt gata si, teoretic, maine putem aproba acest acord cu Marea Britanie", a declarat Tusk, la Bruxelles. "Teoretic, in sapte - opt ore totul va fi clar", a adăuga ...

Inițiativa legislativă a lui Teodorovici privind impozitarea bacșișului a primit votul Senatului
16/10/2019 14:28

 ,, În restaurante şi baruri, bacşişul incasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Operatorul economic va inmana clientului nota de p ...

Se reduce vârsta de pensionare! Care sunt românii ce vor ieşi mai repede la pensie
16/10/2019 14:28

 Proiectul de lege amendează dispoziţii ale Legii 263/2010, propunandu-se acordarea unei perioade suplimentare la vechimea in muncă, de patru luni, pentru fiecare an de muncă lucrat in condiţii specia ...

Pe un cal alb, pe muntele sacru, Kim Jong-un pregătește un mare anunț. Lumea își ține răsuflarea
16/10/2019 13:49

 Kim Jong Un este văzut in fotografiile difuzate de agenţia de presă de stat KCNA cum călăreşte singur pe un cal alb pe pajiştile şi pădurile inzăpezite de pe Muntele Paektu, leagănul spiritual ...

Dezvăluire explozivă! În ce condiții poate Iohannis să ceară dizolvarea Parlamentului
16/10/2019 12:56

 "Presedintele poate să facă aceeasi propunere si a doua oară, dar, dacă si a doua oară pică aceeasi propunere, nu poate trece la dizolvarea Parlamentului. Nu se declansează procedura de dizolv ...

Alegeri locale în două tururi, respinse, la Senat, de PSD și UDMR
16/10/2019 12:55

 Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor in două tururi de scrutin in cazul in care niciunul dintre candidati nu intruneste majoritatea ...

Pence și Pompeo, desant la Ankara, în plin război în Siria. Erdogan se uită spre Rusia
16/10/2019 12:53

 Vicepreşedintele american, Mike Pence, se va intalni joi cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu obiectivul de a obţine "un acord imediat de incetare a focului" in nordul Siriei unde A ...

Zile libere în 2020. Câte sărbători legale vom avea anul viitor
16/10/2019 11:10

Zile libere 2020. Sărbători legale anul viitor 1 ianuarie – miercuri – Anul Nou 2 ianuarie – joi – A doua zi după Anul Nou 24 ianuarie – vineri – Ziua Unirii Principate ...