default

Dimensiune font:

„Iaşi, open for business”

| 29-03-2013 05:03

* cel mai important eveniment de business al Iaşului a adus în acelaşi loc sute de ambasadori, directori de multinaţionale şi corporaţii, miniştri sau parlamentari * Gala „Ambasadorii Iaşului”, manifestare exclusivistă desfăşurată la Bucureşti, a fost o bună ocazie pentru autorităţile locale de a intra în contact cu potenţiali investitori

Mediul de afaceri ieşean şi proiectele autorităţilor locale au fost promovate la cel mai înalt nivel în această săptămână. Oportunităţile de investiţii şi businessul ieşean au intrat pe agenda ambasadelor, corporaţiilor, companiilor multinaţionale, investitorilor străini şi români, companiilor de audit şi, nu în ultimul rând, pe masa Guvernului şi a Parlamentului. În proiectul intitulat Gala „Ambasadorii Iaşului” au fost atrase Primăria, Consiliul Judeţean şi Camera de Comerţ. Evenimentul a avut loc marţi seară, la Bucureşti, fiind prezenţi aproximativ 300 de reprezentanţi ai categoriilor profesionale sus-menţionate.
Timp de câteva ore, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cristian Adomniţei au avut ocazia să prezinte în faţa unei audienţe exclusiviste cele mai importante proiecte ale oraşului şi judeţului, cu scopul de a promova resursele Iaşului şi în încercarea de a atrage investitori străini. În acelaşi timp, şase reprezentanţi importanţi ai businessului local, din diverse domenii de activitate, şi-au făcut publică oferta în speranţa de a încheia noi parteneriate de afaceri.


Adomniţei: „Iaşi, open for business”


În prezentarea făcută în faţa asistenţei, şeful CJ Iaşi a trecut în revistă cinci proiecte importante ale judeţului: modernizarea aeroportului, parcul industrial de la Miroslava, centrul intermodal de marfă, sistemul de management al deşeurilor şi clusterul IT. „Veţi găsi la Iaşi cea mai debirocratizată administraţie publică, veţi putea observa, sper, rapiditatea eliberării actelor administrative necesare pentru implementarea oricărei investiţii. Iaşul este astăzi oraşul cel mai emergent din punct de vedere economic din ţara noastră. Iaşul nu înseamnă doar istorie, artă, cultură şi educaţie, Iaşul înseamnă multă viaţă, energie, energie, viitor şi profit. Vrem să reafirmăm Iaşul şi să fim în evaluările dvs. şi a clienţilor dvs”, şi-a început Cristian Adomniţei alocuţiunea. Preşedintele CJ a adăugat că, printre altele, Iaşul oferă investitorilor „resursă umană de înaltă calificare, tinereţe şi dinamism, infrastructură de business şi oportunităţi de investiţii”. „Universităţile reprezintă coloana principală a comunităţii noastre, acestea sunt motorul care alimentează companiile cu resursă umană înalt calificată”, a precizat Adomniţei. Şeful CJ Iaşi a mai vorbit despre infrastructura din sănătate, aşezarea strategică a Iaşului la graniţa estică a Uniunii Europene şi transformarea judeţului într-un pol agroindustrial. „Singura remarcă pe care o mai pot face, corolar la tot ce am spus, Iaşi open for business”, a concluzionat Adomniţei.


Nichita: „Iaşul a fost un oraş încremenit în proiect”


Primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, a prezentat investitorilor şi diplomaţilor proiectele pe care municipalitatea locală le implementează pentru dezvoltarea infrastructurii. Nichita a subliniat că finanţarea este asigurată din granturi (7 milioane euro), credite bancare (90 milioane euro) şi fonduri europene (250 milioane euro). „Investiţiile municipalităţii în primii 14 ani, de după Revoluţie, au fost zero. În 2003, Iaşul era un oraş încremenit în proiect, apatic, îi lipsea o viziune de dezvoltare pentru viitor. Era un oraş închis investitorilor”, a spus Nichita. Primarul a susţinut că, în ce priveşte fondurile europene disponibile în perioada 2007 - 2013, Primăria are un grad de contractare de 97% şi un grad de implementare de aproximativ 66%. „Am reuşit, în ultimii ani, să creăm exemple de bună practică în ceea ce înseamnă parteneriatul public-privat. Investiţia cea mai importantă este Palas. O asociere în participaţiune între primărie şi investitor, un proiect de 265 milioane euro”, a precizat Nichita. El a invocat şi strategia „Orizont 2020”, ca punct de referinţă în dezvoltarea oraşului. Două obiective majore menţionate de Nichita constau în obţinerea statutului de capitală regională şi cel de capitală culturală europeană. „În 2004, bugetul era de 80 milioane euro, iar în 2013 este de 200 milioane euro. Creşterea de 2,5 ori a bugetului a fost posibilă datorită proiectelor şi investiţiilor derulate”, a susţinut primarul.


Fenechiu: „Mediul de afaceri nu este mai prietenos decât în alte zone ale ţării”


Printre vorbitori s-a numărat şi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu. Într-un scurt discurs, liberalul a punctat că Iaşul poate deveni un centru economic important al ţării în situaţia în care se implementează toate investiţiile stabilite de autorităţi. „Mai avem foarte multe făcut. Mediul de afaceri ieşean nu convinge mai mult decât alte zone din ţară şi nu este mai prietenos decât alte zone din ţară, aşa încât să convingem investitori puternici să aleagă Iaşul în detrimentul unor alte localităţi. Trebuie să muncim în continuare să facem acest lucru pentru că dacă nu se va-ntâmpla astfel, nu vom reuşi sub nicio formă să realizăm ceea ce ne dorim”, a spus Fenechiu.
Un alt reprezentant al Guvernului care a luat cuvântul a fost vicepremierul Daniel Chiţoiu. Ministrul Finanţelor Publice a subliniat că Guvernul va oferi sprijin investitorilor care vor să vină la Iaşi, el trecând în revistă măsurile de natură fiscală pe care Executivul le-a adoptat deja sau urmează să le aprobe în a doua parte a anului. „Sunt proiecte şi investiţii de anvergură. Iaşul este primul oraş din prima regiune care vine şi ridică la fileu, cum se spune, oportunităţile şi proiectele pentru acest judeţ. Din punct de vedere al businessului, eu cred că proiectele sunt fezabile şi sunt profitabile pentru ambele părţi”, a mai spus Chiţoiu. (Alex Andrei)

Cine a participat la gală
Dintre cei 298 de participanţi, 46% au reprezentat mediul de afaceri, 26% administraţia locală şi centrală, 9% ambasadele prezente în România, iar restul au fost reprezentanţi ai unor domenii precum educaţie, artă şi cultură, sănătate şi societatea civilă. Din partea Guvernului au fost prezenţi cinci miniştri (Relu Fenechiu, Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Mihnea Costoiu şi Rovana Plumb) şi alţi 38 de reprezentanţi la nivelul secretarilor de stat sau consilieri din diverse cabinete ministeriale. Mediul de afaceri a fost reprezentat de 137 de persoane, iar, în cazul a 21 de corporaţii, prezenţa a fost asigurată la cel mai înalt nivel, respectiv managerul general din România. La eveniment au participat ambasadori din ţări precum Statele Unite, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Palestina, Qatar, Libia, Danemarca, Cuba, Republica Moldova, Kuweit şi Tunisia. În acelaşi timp, alte misiuni diplomatice ale unor ţări precum Belgia, Brazilia, Italia, Arabia Saudită, Egipt, China, Serbia şi Spania, au fost reprezentate de diplomaţi pe partea economică. Printre multinaţionalele care au onorat invitaţia organizatorilor, se numără Chevron (directorul Tom Holst), Ford România ( Zoltan Brassai), HP (Radu Enache), Kaufmann Group (Adrian Kaufmann), Microsoft România (Sorin Eftene), Oracle (Sorin Mândruţescu), Philips (Daniel Muşat), TIAD (Aykut Akbulut) şi Deplhi Diesel (John Hutson).

Prezentări susţinute de oameni de afaceri


Prima prezentare din partea mediului de afaceri ieşean a fost făcută de directorul Antibiotice SA, Ioan Nani. „Antibiotice exportă anual 24% din cifra de afaceri. Am reuşit să ajungem în SUA, suntem prezenţi în Australia. Vă daţi seama câte eforturi şi investiţii au fost necesare pentru a avea aceste parteneriate în 60 de ţări ale lumii”, a spus directorul Antibiotice. Acesta a subliniat că, în situaţia în care Guvernul va asigura o finanţare de 30 milioane euro, precum au existat deja unele promisiuni de sprijin ale premierului Victor Ponta, pentru noi investiţii, capacitatea de producţie a Antibiotice va deveni cea mai mare afacere din ţară din industria farmaceutică. Din sectorul IT, o prezentare a făcut directorul Focality, Gabriel Mardarasevici. „Spre deosebire faţă de alte companii din Iaşi, noi ne-am focalizat pe o furnizare de soluţii cu valoare adăugată ceva mai mare. Acest lucru ne permite să penetrăm pieţele emergente. Am atacat pieţele din Albania, Serbia, Turcia şi, mai nou, avem proiecte în Tanzania şi Kenya”, a spus Mardarasevici. Alţi vorbitori din partea mediului de afaceri au fost Bogdan Piţigoi (Tester), Iulian Mandalagiu (Brickston) şi John Hutson (Delphi).

***
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Iaşului se va semna în luna aprilie. Adomniţei a anunţat, în cadrul galei de la Bucureşti, lansarea celui de-al doilea cluster IT din ţară. „Avem parteneri deja câteva ministere, toate universităţile care au facilităţi de hardware şi software şi companii din Regiunea de Nord-Est”, a spus şeful CJ Iaşi.

***
Un alt anunţ în premieră făcut de autorităţile locale la Bucureşti a constat în demararea unor discuţii privind curse aeriene spre Barcelona, Istanbul şi Tel Aviv


 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
187 de cazuri noi de coronavirus, in ultimele 24 de ore: Ne apropiem de 20.300 de imbolnaviri
06/06/2020 13:34

 Romania a ajuns la 20.290 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, anunta Grupul de Comunicare Strategica, sambata dupa-amiaza. In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 187 de noi cazuri de i ...

IMAGINI FABULOASE cu o femeie de 75 de ani: A ieșit cu o bâtă de baseball la protestatari
06/06/2020 12:23

O femeie din Michigan in varstă de 75 de ani a fost filmată in timp ce incerca să oprească cu o bată de baseball protestatarii care participau la un marş pentru George Floyd, potrivit Mediafax.   ...

Crește numărul de DECESE: România ajunge la 1.318 morți din cauza coronavirusului
06/06/2020 11:48

Institutul National de Statistică a anuntat că Romania a ajuns la 1.318 morti cauzat de coronavirus, după ce alte două femei au decedat. O femeie de 52 de ani si una de 73 de ani, ambele din Suceava, au mur ...

SUA vor sa retraga mii de soldati americani din Germania
06/06/2020 10:25

 Presedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldati din Germania, a declarat vineri un inalt oficial american sub protectia anonimatului, o decizie ce poate sa ...

A fost gasit cel mai curat aer de pe planeta
06/06/2020 10:22

 Cel mai curat aer de pe planeta se gaseste deasupra Oceanului Sudic, in zona Antarcticii, anunta oamenii de stiinta. In urma unei analize a compozitiei in bioaerosoli a oceanului, o echipa de cercetato ...

SUA sunt la un pas de HAOS: Poliţia NU mai are voie să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace 'mai puţin decât letale'
06/06/2020 10:01

Un judecător al unui tribunal districtual din SUA a ordonat vineri poliţiei din Denver să inceteze să utilizeze gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte mijloace "mai puţin decat letale", p ...

O grupare de romani specializata in clonare de carduri a furat 1,2 miliarde de dolari din bancomate din Mexic
06/06/2020 07:16

 O organizatie criminala originara din Romania a reusit sa fure aproape 1,2 miliarde de dolari din bancomate pe care le-a plasat in unele dintre principalele destinatii turistice din Mexic, dezvaluie o anc ...

  HARTA METEO LIVE  VEZI METEO IN TIMP REAL   Meteo: Weekend cu soare, dar si cu ploi
06/06/2020 07:07

 VEZI AICI METEO PENTRU: IASI,BACAU,BOTOSANI,NEAMT, SUCEAVA,VASLUI   Precipitatii Acum Radar Romania ANM.  

Cu aproape 110.000 de decese, Donald Trump face marele anunț: 'SUA au depăşit cu mult pandemia COVID-19'
06/06/2020 05:18

Preşedintele american Donald Trump - care se confruntă cu manifestaţii istorice impotriva rasismului şi critici din toate părţile - a anunţat vineri că Statele Unite au ”depăşit cu mult” p ...

Folosirea telefonului pe stradă, interzisă prin lege: primul oraș care vrea să facă schimbarea radicală
05/06/2020 21:22

Un proiect de lege isi propune să interzică utilizarea telefonului mobil pe stradă, intr-o manieră similară cu interdictia de a sta pe telefon in masină. În momentul in care mergi pe stradă si s ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!