Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti

default

Dimensiune font:

| 17-09-2014 11:28

 Înainte de a vă apuca de şcoala de şoferi, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi bani. Alegeţi-vă cu mare grijă şcoala auto sau instructorul autorizat şi nu vă lasăţi păcăliţi de tarifele mici cu care se laudă unele şcoli.

 

 Cei care vor să devină şoferi şi sunt nevoiţi să îşi caute singuri o şcoală de şoferi, neavând norocul unei recomandări sigure, trebuie să se informeze foarte bine înainte de a încheia contractul cu o şcoală de şoferi sau un instructor autorizat. Internetul este plin de oferte, care mai de care mai îmbietoare, însă nu trebuie să cădeţi în capcana celor care afişează tarife mici.


La o simplă căutare pe internet, veţi descoperi că lista cu preţuri începe de la 500 de lei şi urcă chiar şi până la 1.500 de lei, pentru categoria B. Cel mai practicat tarif pentru taxa de şcolarizare este undeva la circa 1.000 de lei. Nu vă bucuraţi prea devreme, pentru că asta nu este tot! Odată înscrişi la şcoala de şoferi, veţi descoperi o mulţime de alte taxe pe care trebuie să le plătiţi, chiar dacă nu eraţi pregătiţi pentru asta.

Odată ce v-aţi înscris la cursurile pentru şcoala de şoferi trebuie să vă faceţi analizele medicale şi testul psihologic. Acestea se fac, de obicei, înainte de a începe orele de conducere. Aşadar, în funcţie de şcoală, pentru fişa medicală şi testarea psihologică trebuie să scoateţi din buzunar între 60 şi 100 de lei. Analizele medicale şi testul psihologic sunt valabile timp de un an de zile.

Alte cheltuieli care vor fi achitate de către cursant pe timpul şcolarizării pentru întocmirea dosarului:

 • taxa de cazier, 10 lei la Trezoreria de sector sau 12,60 de lei la Poştă (cazierul este valabil timp de 3 luni)
 • taxa de timbru, 4 lei
 • taxa de permis auto, 68 de lei (se plăteşte la orice unitate CEC sau orice sucursală BCR)
 • taxa de examinare pentru categoriile AM, A, A1, A2, B, B1 si BE, 6 lei (valabilă pentru primele trei încercări)
 • taxa de examinare pentru categoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb, Tv, 28 de lei (valabilă pentru primele 3 încercări)
 • taxa de reexaminare pentru orice categorie, 84 de lei (valabilă după trei examene la care candidatul a fost declarat respins)
 • taxă pentru închirierea autovehiculului "Şcoală" în vederea susţinerii examenului de conducere auto, 100 lei
 • taxă încheiere dosar, 20 de lei (această taxă nu este practicată de toate şcolile)
 • taxă pentru ora suplimentară de conducere cu autoturismul "Şcoală", după terminarea celor 30 de ore obligatorii, 50 - 80 de lei, în funcţie de şcoala auto.

De exemplu, un cursant care plăteşte în jur de 1.000 de lei taxa de şcolarizare, trebuie să mai scoată din buzunar circa 200 de lei, reprezentând taxa de cazier, de timbru, de permis auto, de examinare, de încheiere dosar şi taxa pentru închirierea maşinii în vederea susţinerea examenului auto. În cazul în care cursantul doreşte să mai facă, de exemplu, cinci ore suplimentare, trebuie să mai achite 300 de lei (la un tarif de 60 de lei, însă, atenţie, acesta diferă de la o şoală la alta). Aşadar, într-un final, şcoala de şoferi va costa în jur de 1.500 de lei.

În situaţia în care cursantul nu a luat examenul auto din primele trei încercări, taxa de examinare creşte de la 6 lei, cât era iniţial, la 84 de lei. În acest caz, costul final al şcolii de şofer sale lejer de 1.500 de lei.

Am picat traseul, mai dau o dată sala?

Răspunsul este "da". În vara anului 2013 s-a creat o mare confuzie referitoare la examenul auto: una dintre propunerile legislative consta în abrogarea regulii care spunea că o dată ce examenul auto teoretic a fost promovat, indiferent de rezultatul probei practice, sala nu ar mai fi trebuit dată încă o dată. Propunerea respectivă nu a fost aprobată niciodată pentru simplul motiv că cei care pică partea practică a examenului auto nu îşi însuşesc suficient cunoştinţele rutiere şi nici nu au (la momentul examenului) abilităţile practice necesare pentru a conduce în siguranţă, potrivitodat.ro.

Odată cu publicarea în MO, începand cu 11.06.2013 a Ordinului MAI nr. 82/2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, s-au adus câteva modificări, dar nu s-a modificat art. 12 din OMAI 268/2010 care prevede că:

(1) Candidaţii declaraţi respinşi se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare numai după o perioadă de cel puţin 15 zile de la data declanşării ca respinşi, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(2) Candidaţii neprezentaţi se pot prezenta în vederea programării oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(3) Candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică, care nu se prezintă la proba practică într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, sunt declaraţi respinşi.
(4) În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Cum recunoşti un instructor auto profesionist

Un instructor profesionist întruneşte câteva calităţi care nu îi pot lipsi, pentru a da cu adevărat rezultate prin metoda sa de predare:

 • instructorul auto trebuie să fie întotdeauna calm şi răbdător
 • instructorul trebuie să fie întotdeauna pregătit să răspundă întrebărilor
 • instructorul tratează fiecare elev în parte drept un caz individual şi este gata să îşi adapteze metodele de predare în funcţie de asta
 • instructorul auto se preocupă inclusiv de modul în care elevul se descurcă în pregătirea teoretică, oferind sfaturi legate de cele mai eficiente moduri de a studia pentru proba teoretică a examenului
 • instructorul îşi păstrează maşina mereu în cea mai bună stare de funcţionare. Un instructor a cărui maşină arată mai puţin decât impecabil este dovada faptului că acesta nu îşi ia ocupaţia în serios
 • instructorul este mereu pregătit să ofere sfaturi şi să testeze cunoştinţele de Cod Rutier ale cursantului în timp real
 • instructorul se dedică total responsabilizării cursanţilor pentru ca aceştia să devină participanţi model la trafic

Dacă un instructor îndeplineşte prea puţine dintre aceste calităţi este semnul clar că este de preferat căutarea unui alt instructor cu care cursantul să fie mai compatibil.
Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:09

VIDEO Asociatia Pro Infrastructura:
29/10/2020 00:18

 Asociatia Pro Infrastructura a transmis, miercuri seara, ca pe Autostrada de Centura Bucuresti se lucreaza doar pe 1,7 km din cei peste 100 de kilometri, desi Ministerul Transporturilor si CNAIR au promis ...

VIDEO Cand se va putea circula pe cei 40 de kilometri de autostrada de la Sebes la Aiud. Stadiul lucrarilor
24/10/2020 09:31

 Autostrada A10 Sebes-Turda, care face legatura intre A1 si A3, intre Sebes si Turda, este in santier pe primii 40 de kilometri de mai bine de 4 ani. Loturile 3 si 4 au fost finalizate in 2018, dar pr ...

Cum foloseşti corect banda de urgenţă de pe autostradă. Ştiai?
21/10/2020 23:50

Banda de urgenţă de pe autostradă poate fi folosită doar cu motiv bine intemeiat. În afara cazurilor de urgentă – medicală, defectiuni tehnice etc, este strict interzisă oprirea masinilor ...

Cirulatia in SENSUL GIRATOR
19/10/2020 18:06
Dacia confirmă că mașina electrică va fi produsă în China. DATE TEHNICE De ce a fost numită Spring?
16/10/2020 14:31

 Dacia confirmă faptul că prima sa masină electrică va fi produsă in China, unde este produs si micul SUV Renault K-ZE ce are multe in comun cu Spring. Numele masinii a fost ales fiindcă este scurt s ...

Pe unde trece autostrada construita de americani in Romania. Tronsoanele finantate din fondul de 7 miliarde de dolari
14/10/2020 10:34

 Statele Unite sunt dispuse sa ofere Romaniei o finantare de 7 miliarde de dolari pentru proiecte de energie si infrastructura rutiera si feroviara. Via Carpatia, autostrada care leaga trei ma ...

FOTO Cea mai mica masina din lume costa 6.000 de euro si poate fi condusa fara permis:
04/10/2020 09:40

 Constructorul francez Citroen a lansat in acest an modelul Ami, care este incadrat drept un cvadriciclu si care poate fi condus fara permis, scrie The Guardian, citat de libertatea.ro. Potriv ...

Mulți șoferi își vor pune mâinile în cap: dezastru total pentru cei cu mașini pe benzină și motorină
01/10/2020 13:48

Multi soferi sunt vizati de diverse măsuri pregătite de Guverne, iar primii vizati sunt cei care conduc masini pe benzină si motorină. Vremurile se schimbă si aceste modele cu motoare clasice au fost lua ...

Accident mortal în Maramureș: un șofer a murit, după ce TIR-ul pe care îl conducea s-a răsturnat
14/09/2020 11:19

În urma impactului, soferul, un bărbat de 42 de ani din Rohia, a murit. Acesta nu purta centura de sigurantă care i-ar fi putut salva viata. Politistii continuă cercetările in acest caz. 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei