Cât costă, de fapt, ŞCOALA DE ŞOFERI. Află TOATE TAXELE pe care trebuie să le plăteşti

default

Dimensiune font:

| 17-09-2014 11:28

 Înainte de a vă apuca de şcoala de şoferi, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi bani. Alegeţi-vă cu mare grijă şcoala auto sau instructorul autorizat şi nu vă lasăţi păcăliţi de tarifele mici cu care se laudă unele şcoli.

 

 Cei care vor să devină şoferi şi sunt nevoiţi să îşi caute singuri o şcoală de şoferi, neavând norocul unei recomandări sigure, trebuie să se informeze foarte bine înainte de a încheia contractul cu o şcoală de şoferi sau un instructor autorizat. Internetul este plin de oferte, care mai de care mai îmbietoare, însă nu trebuie să cădeţi în capcana celor care afişează tarife mici.


La o simplă căutare pe internet, veţi descoperi că lista cu preţuri începe de la 500 de lei şi urcă chiar şi până la 1.500 de lei, pentru categoria B. Cel mai practicat tarif pentru taxa de şcolarizare este undeva la circa 1.000 de lei. Nu vă bucuraţi prea devreme, pentru că asta nu este tot! Odată înscrişi la şcoala de şoferi, veţi descoperi o mulţime de alte taxe pe care trebuie să le plătiţi, chiar dacă nu eraţi pregătiţi pentru asta.

Odată ce v-aţi înscris la cursurile pentru şcoala de şoferi trebuie să vă faceţi analizele medicale şi testul psihologic. Acestea se fac, de obicei, înainte de a începe orele de conducere. Aşadar, în funcţie de şcoală, pentru fişa medicală şi testarea psihologică trebuie să scoateţi din buzunar între 60 şi 100 de lei. Analizele medicale şi testul psihologic sunt valabile timp de un an de zile.

Alte cheltuieli care vor fi achitate de către cursant pe timpul şcolarizării pentru întocmirea dosarului:

  • taxa de cazier, 10 lei la Trezoreria de sector sau 12,60 de lei la Poştă (cazierul este valabil timp de 3 luni)
  • taxa de timbru, 4 lei
  • taxa de permis auto, 68 de lei (se plăteşte la orice unitate CEC sau orice sucursală BCR)
  • taxa de examinare pentru categoriile AM, A, A1, A2, B, B1 si BE, 6 lei (valabilă pentru primele trei încercări)
  • taxa de examinare pentru categoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb, Tv, 28 de lei (valabilă pentru primele 3 încercări)
  • taxa de reexaminare pentru orice categorie, 84 de lei (valabilă după trei examene la care candidatul a fost declarat respins)
  • taxă pentru închirierea autovehiculului "Şcoală" în vederea susţinerii examenului de conducere auto, 100 lei
  • taxă încheiere dosar, 20 de lei (această taxă nu este practicată de toate şcolile)
  • taxă pentru ora suplimentară de conducere cu autoturismul "Şcoală", după terminarea celor 30 de ore obligatorii, 50 - 80 de lei, în funcţie de şcoala auto.

De exemplu, un cursant care plăteşte în jur de 1.000 de lei taxa de şcolarizare, trebuie să mai scoată din buzunar circa 200 de lei, reprezentând taxa de cazier, de timbru, de permis auto, de examinare, de încheiere dosar şi taxa pentru închirierea maşinii în vederea susţinerea examenului auto. În cazul în care cursantul doreşte să mai facă, de exemplu, cinci ore suplimentare, trebuie să mai achite 300 de lei (la un tarif de 60 de lei, însă, atenţie, acesta diferă de la o şoală la alta). Aşadar, într-un final, şcoala de şoferi va costa în jur de 1.500 de lei.

În situaţia în care cursantul nu a luat examenul auto din primele trei încercări, taxa de examinare creşte de la 6 lei, cât era iniţial, la 84 de lei. În acest caz, costul final al şcolii de şofer sale lejer de 1.500 de lei.

Am picat traseul, mai dau o dată sala?

Răspunsul este "da". În vara anului 2013 s-a creat o mare confuzie referitoare la examenul auto: una dintre propunerile legislative consta în abrogarea regulii care spunea că o dată ce examenul auto teoretic a fost promovat, indiferent de rezultatul probei practice, sala nu ar mai fi trebuit dată încă o dată. Propunerea respectivă nu a fost aprobată niciodată pentru simplul motiv că cei care pică partea practică a examenului auto nu îşi însuşesc suficient cunoştinţele rutiere şi nici nu au (la momentul examenului) abilităţile practice necesare pentru a conduce în siguranţă, potrivitodat.ro.

Odată cu publicarea în MO, începand cu 11.06.2013 a Ordinului MAI nr. 82/2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, s-au adus câteva modificări, dar nu s-a modificat art. 12 din OMAI 268/2010 care prevede că:

(1) Candidaţii declaraţi respinşi se pot prezenta în vederea programării pentru o nouă examinare numai după o perioadă de cel puţin 15 zile de la data declanşării ca respinşi, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(2) Candidaţii neprezentaţi se pot prezenta în vederea programării oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursurilor.
(3) Candidaţii declaraţi admişi la proba teoretică, care nu se prezintă la proba practică într-un termen de cel mult un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, sunt declaraţi respinşi.
(4) În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii şcolii de pregătire a conducătorilor de autovehicule, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Cum recunoşti un instructor auto profesionist

Un instructor profesionist întruneşte câteva calităţi care nu îi pot lipsi, pentru a da cu adevărat rezultate prin metoda sa de predare:

  • instructorul auto trebuie să fie întotdeauna calm şi răbdător
  • instructorul trebuie să fie întotdeauna pregătit să răspundă întrebărilor
  • instructorul tratează fiecare elev în parte drept un caz individual şi este gata să îşi adapteze metodele de predare în funcţie de asta
  • instructorul auto se preocupă inclusiv de modul în care elevul se descurcă în pregătirea teoretică, oferind sfaturi legate de cele mai eficiente moduri de a studia pentru proba teoretică a examenului
  • instructorul îşi păstrează maşina mereu în cea mai bună stare de funcţionare. Un instructor a cărui maşină arată mai puţin decât impecabil este dovada faptului că acesta nu îşi ia ocupaţia în serios
  • instructorul este mereu pregătit să ofere sfaturi şi să testeze cunoştinţele de Cod Rutier ale cursantului în timp real
  • instructorul se dedică total responsabilizării cursanţilor pentru ca aceştia să devină participanţi model la trafic

Dacă un instructor îndeplineşte prea puţine dintre aceste calităţi este semnul clar că este de preferat căutarea unui alt instructor cu care cursantul să fie mai compatibil.




Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei