Săptămâna politică românească: mult PPE pentru nimic

9

Dimensiune font:

| 09-03-2024 00:21

Spectacolul săptămânii l-au performat popular-europenii, fără dubii. Reuniți la București pentru un mare Congres mare, membrii PPE, partidul care domină scena politică europeană, aveau de pus în ordine agenda anului în curs. A ieșit un festival al discursurilor sforăitoare. Adică mult PPE pentru mai nimic.

Congresul este cel mai înalt organism decizional al partidului. Este cel mai important eveniment pentru PPE şi are loc de obicei la fiecare trei ani. Congresul are ca funcţii principale să aleagă preşedinţia PPE, să decidă asupra principalelor documente de politici şi programe electorale şi să ofere o platformă pentru şefii de guvern şi liderii de partid PPE.

Ce decizii s-au luat?

1.S-a aprobat în unanimitate Manifestul electoral al PPE. În manifestul adoptat de PPE se menţionează că este nevoie „de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre”.

2.A fost validată (cu majoritate solidă) candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene.

Și cam atât, la capitolul decizional.

În rest discursuri, declarații, alocuțiuni, interpretări nemuritoare

Donald Tusk a avertizat că vremurile de liniște s-au încheiat și că nu trebuie să capitulăm în fața răului. Într-o lume marcată de lupta împotriva autoritarismului, corupției și minciunilor, responsabilitatea pentru viitorul civilizației occidentale revine fiecărui individ. Tusk a accentuat ideea că Europa trebuie să își apere principiile și să creadă în propria putere în fața provocărilor actuale. În acest context, unitatea și determinarea cetățenilor europeni sunt esențiale pentru a asigura un viitor sigur și prosper pentru toți.

În discursul său, Klaus Johannis a subliniat importanța optimismului, hotărârii și implicării în conturarea proiectelor care să răspundă așteptărilor cetățenilor pentru alegerile Parlamentului European. A reafirmat valorile democratice ale Partidului Popular European, care plasează libertatea, statul de drept și demnitatea umană în centrul preocupărilor. În contextul internațional actual, cu conflicte și provocări, a evidențiat necesitatea solidarității și protejării cetățenilor pentru asigurarea stabilității și dezvoltării economice. A pledat pentru extinderea Uniunii Europene, menționând că viitorul Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei este în cadrul UE. Avertizând asupra extremismului și manipulării, a subliniat importanța comunicării eficiente și a implicării tinerilor. În plus, a îndemnat la mobilizare pentru alegerile europarlamentare, subliniind că votul este vital pentru viitorul Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, a subliniat la Congresul PPE importanța alegerilor europarlamentare din acest an în contextul unor pericole majore la nivel global. A menționat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a culminat într-un război intens și dureros, precum și alte conflicte și provocări, cum ar fi tensiunile din Gaza și Orientul Mijlociu și competiția economică agresivă din partea Chinei. Von der Leyen a avertizat despre încercările Rusiei de a rescrie istoria și de a influența viitorul prin răspândirea urii și utilizarea războiului cibernetic. Ea a subliniat că Europa este pusă la încercare de demagogi și populiști de extremă stângă sau dreaptă, care doresc să submineze valorile și unitatea europeană. În ciuda acestor provocări, Von der Leyen a afirmat că Partidul Popular European nu va permite distrugerea Europei și va susține o Europă pașnică, prosperă, democratică și unită. Ea a subliniat că responsabilitatea de a decide cine se alătură Europei aparține europenilor și că nu trebuie să permitem organizațiilor criminale sau traficanților să influențeze acest proces.

Declarațiile cancelarului Austriei, Karl Nehammer, la Congresul PPE, au evidențiat preocupările referitoare la securitatea frontierelor externe ale UE. El a subliniat necesitatea de a se acorda o atenție serioasă migrației ilegale și securității la frontiere. Nehammer a subliniat că statele membre trebuie să ofere sprijin adecvat celor de la frontiere și să aloce resurse suficiente pentru protecția acestora. De asemenea, a adus în discuție lupta împotriva terorismului și necesitatea de a combate antisemitismul. Cancelarul a subliniat că Europa trebuie să fie un exemplu de solidaritate și să își arate angajamentul față de valorile democratice și de respectul pentru drepturile omului. Și, în același timp, trebuie să se diferențieze de alte regiuni ale lumii, cum ar fi Turcia sau China. Cel mai interesant este că nu a menționat Rusia, în acest ultim context. Probabil i-ar fi zbârnâit instantaneu portofelul. Sau i-ar fi explodat, lângă inimă.

Conținutul Manifestului PPE și adoptarea în unanimitate a acestuia a stârnit un val de euforie prin media și mediul politic românesc. Gata, s-a înmuiat Austria! Gata, intrăm în Schengen! Domnul Ciucă a fost elogiat rapid ca artizan abil al acestei schimbări de atitudine.

Dar Nehammer nu vrea și pace!

Profilul psihologic al domnului Nehammer nu încuraja în nici un fel optimismul față de o schimbare de poziție în privința aderării României la spațiul Schengen. Totuși, media au jubilat în titluri groase atunci când manifestul PPE a fost votat inclusiv de către austrieci. Programul PPE are, ca obiective, printre altele și admiterea României cu drepturi depline în Schengen. Iar austriecii nu au nimic împotrivă. Fiindcă Nehammer va mai fi la Putere doar până la alegerile legislative din toamna acestui an. Apoi mai vedem. Mai discutăm. Mai o alună, mai o halbă gulerată. Poate chiar și România în Schengen, de ce nu.

Partidul Libertății din Austria (FPÖ), de extremă dreapta, are în prezent un scor impresionant de 30% din voturi. Sprijinul de care a ajuns să beneficieze a crescut constant, după ce a căzut în dizgrație în urma scandalului Ibiza 2019, când vicecancelarul de atunci și liderul FPÖ, Heinz-Christian Strache, a fost filmat în timp ce obținea favoruri politice de la afaceriști ruși.

ÖVP, Partidul Popular Austriac, din care face parte Karl Nehammer, nu stă bine în sondaje. E de-abia pe la un 20%. E devansat de Partidul Social-Democrat din Austria (SPÖ), care are în jur de 23%, în timp ce verzii, actualii parteneri de guvernare ai lui Nehammer, sunt de-abia pe la un 9%.

Deci, dacă trendurile se mențin, viitorul guvern austriac va fi cel puțin la fel de dur față de România. În teorie, ar putea fi din lac în puț, pentru România și dragul său de Schengen. Dar, ca ipoteză conturată prin reducere la absurd, dacă extremiștii de dreapta, filoruși profund, câștigă în Austria și la noi câștigă suma tuturor tembelilor suveraniști, nu s-ar deschide oare punțile unei prietenii înduioșătoare între Austria și România? Și atunci, la ce-ar mai folosi Schengen? Fiindcă ne-am alipi entuziast la Mama Rusia! Toți, Austria, Ungaria, România. Unde am primi pe loc, fiecare, câte un elicopter! Ca să ajungem repede de la Băicoi la Vladivostok, când se bagă ouă. Nu?

Cert este că Nehammer și-a menținut poziția de catâr sovietic față de aderarea completă a României la spațiul Schengen. A ronțăit un fursec la Cotroceni, cu președintele Johannis și ne-a lipit din nou un dos de palmă pe obrazul drept.,/span> O palmă la care, deocamdată, nu știm să răspundem cum ar merita.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
27/04/2024 14:56

Ciucă a fost intrebat, la sediul Biroului Electoral Municipal, cum comentează declaraţia premierului Marcel Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este in Moldova, iar dacă spui că este in Moldova este o jign ...

Marcel Ciolacu: „Am încheiat orice dialog și orice ofertă pentru domnul Cristian Popescu Piedone“
27/04/2024 10:17

Premierul Marcel Ciolacu, a anuntat, joi, că nu mai negociază cu Cristian Popescu Piedone retragerea care să-i facă un culoar liber Gabrielei Firea in cursă. Si candidatul PUSL a afirmat acelasi lucru. ...

Marcel Ciolacu, gafă monumentală la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“
27/04/2024 10:05

Marcel Ciolacu a făcut o glumă deloc inspirată intr-o conferintă de presă la Timisoara, precizand că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Gafa premierului a fost sesizată ...

Traian Băsescu, reacție după ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriada: 'Justiția are valoare dacă e făcută la timp'
26/04/2024 20:50

  Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat vineri, la Prima News, că „justitia are valoare dacă e făcută la timp”, in contextul in care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare in ...

Pr. Ciprian Mega, la Moscova: Vă rog să-i transmiteți d-lui Medvedev că românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană / Despre Ciolacu: Chip cu privirea tâmpă
26/04/2024 16:37

Părintele Ciprian Mega, aflat la Festivalul de Film de la Moscova, a oferit primele declaratii in calitate de regizor al filmului „21 de rubini”, cel care a fost selectat pentru competitia din capitala Rus ...

Un nou protest mut al tinerilor social-democrați, la Primăria Iași
26/04/2024 13:19

,,Iasul nu merită un primar cu dosare penale!” - Acesta a fost unul dintre mesajele afisate de tinerii social-democrati in cadrul unui nou protest mut, de această dată in cadrul sedintei Consiliului Lo ...

Mesaj românesc la Moscova: „Să vă scuturați de orice gând rău asupra poporului meu”!
26/04/2024 11:41

Vehement criticat in tară de „societatea civilă” pentru că participă cu filmul 21 de rubini la BRICS FILM FESTIVAL 2024 de la Moscova, preotul-regizor orădean Ciprian Mega a transmis un mesaj pe cat de ...

„Sunt progrese la Iași, dar mai este loc de îmbunătățiri și de adaptare la cerințele moderne ale unei comunități din secolul 21”
25/04/2024 07:05

* dialog cu Bogdan Balaniscu, presedintele Organizatiei Municipale Iasi a PSD, candidatul social-democratilor pentru functia de primar al municipiului Iasi - Iasul s-a schimbat mult, in ultimii ani, si nu puti ...

Coaliția PSD-PNL n-a rezistat nici în Capitală
24/04/2024 07:00

Coaliţia PSD - PNL a decis luni noaptea să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), pentru a maximiza electoratel ...

Ludovic Orban a fost ales  preşedintele Forţa Dreptei
21/04/2024 07:36

Ludovic Orban a fost ales, sambătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat al Forţei Dreptei. Vicepreşedinţi ai ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei