Sarea in bucate - beneficii si precautii

sarea-nu-e

Dimensiune font:

| 16-05-2021 18:55

Avertismentele din ultimii ani asupra consumului de sare ne-au indus impresia ca sarea este nociva. Nimic mai fals! Sodiul din sare are roluri esentiale in organism, iar un nivel redus de sodiu are consecinte grave: scaderea tensiunii arteriale, stare de slabiciune, oboseala, tahicardie, crampe musculare. Manifestarile sunt cu atat mai severe, cu cat deficitul este mai mare. Desigur, si excesul este periculos, de aceea e foarte importanta masura - ca in orice altceva, de altfel.


Clorura de sodiu (sarea) este alcatuita din 40% sodiu si 60% clor, doua minerale cu rol important in organism, fiind implicate in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic.

Sodiul este un nutrient vital, implicat in procese precum contractia musculara, transmiterea nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si a volumului sangvin. Clorul este al doilea dupa sodiu in ce priveste concentratia din sange si se regaseste in proportie mare in sucurile digestive.

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Astfel, omul modern apeleaza frecvent la mancarea gata preparata, motiv pentru care sarea, zaharul si grasimile au devenit adevarate amenintari pentru sanatate.

In ultimii ani, rolurile sarii de nutrient special, condiment si conservant au fost umbrite de noua reputatie nefasta, de "factor de risc". Si asta pentru ca, in medie, la nivel global, s-a ajuns sa se consume 10 g de sare pe zi - dublul cantitatii maxime recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

 

 


 

Se estimeaza ca o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scadere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale si cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind astfel 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat chiar un indemn international pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, pana in anul 2025, cu scopul de a scadea mortalitatea prematura.

Sarea gema vs sarea extrafina
Timp de mii de ani sarea a fost utilizata doar sub forma unor cristale mari, care se zdrobeau manual, pentru a se folosi in preparatele culinare.

Intre o sare grunjoasa (gema) si una rafinata, fina, alba ca spuma laptelui, categoric cei mai multi o aleg pe cea din urma. Insa specialistii spun ca nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente.
 

 

Potrivit CSID, sarea grunjoasa, nerafinata, este cea care se extrage direct din zacaminte si care, pe langa clorura de sodiu, contine alte 80 de micro si macroelemente, printre care magneziu, calciu si iod, care ii confera proprietati unice si un gust inconfundabil.

In schimb, sarea de masa, fina si extrafina, care se gaseste pe rafturile tuturor supermarketurilor, este super-prelucrata si procesata chimic. Acest tip de sare este obtinut in urma unui proces de recristalizare artificiala a sarii geme si macinare pana la granulatia dorita.

Procesul saraceste insa sarea de toate mineralele si oligomineralele. In plus, pentru a evita intarirea sarii, multi producatori folosesc un antiaglomerant numit E535 (ferocianura de sodiu) si E536 (ferocianura de potasiu). Aceste cianhidre, la temperaturi mai mari de 80 de grade Celsius (cand gatim tocanite sau ciorbe, de exemplu) se descompun si se transforma, impreuna cu potasiul eliberat, in cianura.

Beneficiile sarii
Consumata in cantitati moderate, sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si a tonicitatii musculare. In cazul in care suferiti de balonare, constipatie sau lipsa poftei de mancare, o puteti adauga, in cantitati mici, in paharul cu apa.

De asemenea, baile calde cu apa sarata dau rezultate in cazul bolilor articulare, reumatismului si amelioreaza afectiuni specifice sezonului rece - raceala, gripa sau guturaiul. Simptomele cistitei si anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul bailor de sezut cu apa sarata (5 linguri de sare grunjoasa, la un litru de apa).

Si aerul salin este benefic pentru sanatate, in acest sens fiind recomandate curele litorale si cele din ocnele de sare, indicate in afectiuni precum astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar, rinita, sinuzita cronica, infectii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Atentie, insa: curele cu aer salin sunt contraindicate in boli ca hipertiroidie, tuberculoza pulmonara, epilepsie, hipertensiune grava, infarct recent, angina pectorala cu crize frecvente, cancer pulmonar si claustrofobie.

Deficitul de sare in organism poate declansa diaree, greata, tulburari de memorie, stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica si dificultati de concentrare.

Din pacate, majoritatea oamenilor consuma mai multa sare decat are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc in hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, ingreunarea procesului de vindecare a bolilor, retentie de apa in organism, care favorizeaza depunerea kilogramelor, si impiedicarea absorbtiei de calciu, care afecteaza sistemul osos si creste riscul de osteoporoza.

Din cauza consumului excesiv de sare, tara noastra se situeaza pe primele locuri in Europa la numarul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienti in clinicile de cardiologie.

Sarea provoaca dependenta
Oamenii de stiinta au demonstrat ca, atunci cand organismul tanjeste dupa sare, aceeasi zona a creierului este stimulata ca in cazul consumului de cocaina sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savantii au folosit soareci pe care i-au privat de sare, hranindu-i cu diuretice si mancare necondimentata. Dupa trei zile au analizat partea de la baza creierului, numita hipotalamus, iar rezultatele au aratat ca au fost afectate aceleasi gene ca in cazul dependentei de droguri.

Sarea de bucatarie intervine in procesul complex al foamei, actionand in timp ca un adevarat drog. Multi oameni nu mai pot, pur si simplu, sa manance nesarat. Obisnuinta papilelor gustative cu clorura de sodiu este atat de mare, incat restrictionarea acesteia poate deveni o problema. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de catre medic, creeaza probleme psihologice deosebite, cura de "dezintoxicare" avand tendinta sa fie sortita esecului.

Nu mai mult de o lingurita de sare pe zi
Sarea se gaseste in mod natural in diverse produse care fac parte din dieta noastra zilnica. Dar ea este folosita in mod intentionat si pentru imbunatatirea gustului si prelungirea termenului de valabilitate a multor alimente procesate.

"Cantitatea de sare recomandata zilnic este de aproximativ 2 grame, adica o lingurita. In cazul persoanelor cu varste peste 50 de ani sau pentru cei care sufera deja de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boala cronica de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoza, aportul de sare ar trebui sa se limiteze la doar 1,5 grame/zi", spune Flavia Manole, nutritionist si membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

Alimente sarate de evitat
Sarea se ascunde in numeroase alimente pe care le consumam zilnic, fara ca macar sa ne dam seama.

"Printre alimentele cu cel mai mare continut de sare se numara mezelurile, muraturile, conservele, maslinele, carnea afumata, pestele marinat, cerealele, painea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic si diverse branzeturi", spune nutritionistul Flavia Manole.

Astfel, este foarte important sa cititi eticheta inainte de a cumpara orice produs.
De multe ori se intampla ca eticheta unui aliment sa dezvaluie nu cantitatea de sare, ci aceea de sodiu, lucru care ar putea sa va nedumereasca. Pentru a afla continutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie sa inmultiti cantitatea de sodiu de doua ori si jumatate.

Un exemplu concret: un borcan cu pasta de masline de 175 de grame are trecut pe eticheta un continut de 1590 mg de sodiu pe suta de grame, adica 1,59 grame. Inmultind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3,97 grame, cu mult peste cantitatea recomandata. Deci, consumul a putin peste jumatate din acel borcan va insuma o cantitate de sare cat pentru doua zile. Si asta fara a mai pune la socoteala alte alimente consumate in ziua respectiva.

Arome si condimente in loc de sare
"Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea in zilele noastre, ar trebui sa ne readaptam si sa incercam asezonarea mancarurilor cu diferite ierburi aromatice, in functie de preferintele fiecaruia. Folosirea mararului, patrunjelului, cimbrului sau busuiocului in stare proaspata in diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase in ce priveste gustul si aroma mancarii. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa excelenta de antioxidanti, minerale si vitamine", mai spune Flavia Manole.

Salatele, sosurile si mancarurile, cu sau fara carne, pot deveni adevarate delicatese, daca in loc de sare adaugati coaja rasa de portocala, lamaie sau lime, care confera o aroma aparte.

De asemenea, evitati sa consumati carne si alimente procesate ambalate. Optati pentru o bucata de carne proaspata, pentru a detine controlul asupra cantitatii de sare.

In plus, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete - banane, pepene galben, kiwi, prune, sfecla rosie, rosii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopida, nuci crude, peste si fructe de mare. Acestea sunt bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului din corp, asigurandu-se astfel o detoxifiere eficienta si o activitate normala a glandelor suprarenale. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:45

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
Beneficiile uleiului de morcov
14/06/2021 14:57

Uleiul de morcov este un macerat uleios bogat in vitamine, in special provitamina A. Favorizează bronzajul uniform, pregăteste pielea pentru expunerea la soare, prelungeste bronzul si contribuie la regene ...

Vaccinarea în România: 31.447 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, din care mai puțin de 10.000 cu prima doză
13/06/2021 19:21

 În ultimele 24 de ore, 31.447 de romani s-au vaccinat impotriva COVID-19, dintre care mai putin de 10.000 au primit prima doză, continuand astfel trendul descendent al campaniei de vaccinare in Rom ...

Coronavirus Romania. 69 de cazuri noi si 9 decese, in ultimele 24 de ore. Numarul pacientilor de la ATI, in scadere
13/06/2021 16:21

Autoritatile au raportat duminica, 13 iunie, ca in ultimele 24 de ore au fost raportate 69 de cazuri noi de COVID-19 si 9 decese. Numarul pacientilor internati la ATI a ajuns la 229. UPDATE 13:47 "Sunt r ...

România primește o nouă tranșă de peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer
13/06/2021 16:10

 Romania va primi, luni si marti, alte 964.080 de doze de vaccin anti-COVID de la Pfizer/BioNTech. Pană acum, in tara noastră au ajuns aproape 10 milioane de doze de ser de la Pfizer, din care au fost fo ...

 Obezitatea, un pericol mai mare pentru sănătate decât fumatul
13/06/2021 14:30

Ministrul Sănătătii a vorbit recent despre cazurile de obezitate in randul copiilor. Potrivit celor spuse de Ioana Mihăilă, această problemă devine din ce in ce mai ingrijorătoare pe zi ce trece. tilor ...

Iasomia, planta afrodisiacă a regilor
13/06/2021 12:30

  Cunoscută incă din antichitate, cand vechii egipteni si greci o foloseau drept afrodiziac si in aromoterapie, iasomia este o plată foarte utilă in fitoterapie. Din frunzele si florile ei, egipteni ...

 Leacurile Egiptului Antic,valabile și astăzi
13/06/2021 10:45

Desenele ce decorau templele, sarcofagele, ca şi inscripţiile de pe papirusuri oferă detalii din viaţa vechilor egipteni, printre care şi modalităţile prin care işi tratau bolile. Multe medicamente din ...

Foc la o casă din București. Patru persoane au ajuns la spital și o alta a murit
13/06/2021 08:40

Patru persoane, printre care si doi copii, au ajuns la spital in urma unui incendiu ce a avut loc in noaptea de sambătă spre duminică, la o casă din Bucuresti. Pompierii au fost socati cand au văzut că in ...

Coronavirus în România: 127 de cazuri raportate în ultimele 24 de ore / Au fost raportate alte 118 decese din ultimul an, 5 decese înregistrate în ultima zi / Topul județelor după noua raportare
12/06/2021 13:38

 Alte 127 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate pentru ultimele 24 de ore, in urma a 28.411 de teste, potrivit datelor furnizate sambătă de Grupul de Comunicare Strategică. În total, de l ...

Bilantul negru al mortilor cauzate de pandemia de COVID-19. Aproape 4 milioane de oameni au murit doar in anul 2019
12/06/2021 10:52

3.775.362 de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus in intreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilant stabilit de AFP Cele mai multe decese s-au inregistrat in SUA (598.748). Brazi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei