Săptămâna politică românească: iluziile grandorii și iuțeala de mână

32

Dimensiune font:

| 23-03-2024 16:14

Scamatorii noștri preferați au învățat trucuri noi. Noi pentru ei, noi le-am mai văzut. Se scot din joben candidați-surpriză. Se prestidigitează componențe de liste. Se palmează legi și, cu iuțeală de mână, apar ordonanțe de urgență. Iar noi rămânem proștii de serviciu. Cei care trebuie să creadă că toată tevatura politică are legătură cu stabilitatea națiunii. La prestige nu aplaudăm entuziast. Poate și fiindcă spectacolul de iluzionism politic e mediocru, în cel mai bun caz.

În contextul prestidigitației și al artei magice, termenul „prestige” se referă la momentul culminant al unui truc sau a unui spectacol, când efectul final este prezentat publicului într-o formă impresionantă și spectaculoasă. Este momentul în care magicianul dezvăluie sau realizează miracolul final al trucului, lăsând o impresie puternică și durabilă asupra spectatorilor. Prestige-ul poate fi considerat punctul culminant al unei reprezentații magice, în care se produce cel mai mare impact și reacția cel mai puternică din partea publicului. Este adesea asociat cu surpriza, uimirea și admirația, deoarece este momentul în care iluzia este completă și efectul este prezentat în întreaga sa splendoare.

Coaliția a încheiat un ciclu agitat de desemnare a candidatului comun pentru funcția de Primar General al Capitalei. La prestige a apărut din joben un domn doctor.

Fișă sumară de candidat

Nume: Cătălin Cîrstoiu

Profesie: Medic ortoped, manager al Spitalului Universitar de Urgență din București

Background politic: Desemnat candidat al coaliției PSD-PNL, deși nu are experiență politică anterioară. Tatăl său, Ion Cîrstoiu, a fost deputat de Argeș timp de două mandate în perioada 1996 și 2004.

Legături politice: Familia sa are legături strânse cu fostul președinte Traian Băsescu, fiind nașii de botez al uneia dintre fiicele acestuia.

Avere: Posedă o avere impresionantă, incluzând salarii, dividende, imobile și bijuterii în valoare de peste 200 de mii de euro.

În momentul de față, media scurmă cu zel prin toate dulapurile familiei Cîrstoiu. Deocamdată nu s-au descoperit schelete spectaculoase. Omul are niscai cheag, dar are și ceva la bază: o meserie prețuită. Averea lui e mai ușor de digerat decât milioanele derbedeilor politici.

Notorietatea e cam slăbuță

Candidatul Coaliției pornește în cursă cu handicapul – deloc neglijabil – al notorietății. Stați liniștiți, va recupera rapid. Se vor umple toate știrile de scărpinăturile doctorului ortoped. O va lua pe jos prin tot Bucureștiul. Va pupa precupețe, muncitori, copilime. Unii realți, alții figuranți, plasați ca din întâmplare pe traseul domnului doctor. La un moment bine ales, nu departe de traseul său, cineva își va rupe un picior. Medicul ortoped îl va opera pe loc, în văzul bucureștenilor. Și gata, notorietatea va fi fost rezolvată.

Modelul Sorin Oprescu

Nici lipsa totală de experiență politică nu-l va ajuta prea mult. Dar se vor năimi sfetnici iscusiți. În calitate de învățăcel, domnul doctor va încasa sute de palme peste ceafă, de fiecare dată când se va abate de la conduita obligatorie a politicianului român versat. Conduita tradițională a politicianului român este adesea caracterizată de acea combinație de tupeu, eschivă și aroganță, cu nuanțe specifice fiecărui politician în parte.

Dar va deveni, cât de curând posibil, un politician românesc veritabil. Orice sughiț îi va fi supramediatizat. Mașina de Fabricat Formulări Memorabile îi va pune în gură glumițe pentru orice situație. Se va aplica modelul Sorin Oprescu. Cu sloganul aferent. Ceva gen vin să vindec Bucureștiul. Sau un doctor priceput pentru un oraș rănit. Va umple orașul cu afișe gen rețetă. Medicamentele vor fi precepte electorale. Proiecte, chestii d-astea, care să vizeze sănătatea orașului. Vor fi semnate de mână și parafate cu ceva gen votați medic primar Cîrstoiu. Un medic primar pentru București! Primar subliniat cu roșu. Sau albastru? Hai că i-am schițat și campania. Gratis.

Are ceva aptitudini

Oricum, nu pleacă la drum dezbrăcat complet. Are ceva aptitudini care îl recomandă. E jovial, bonomia de doctor înțelept îl prinde bine. Comunică binișor. Frazează la un nivel mult peste cel al politicianului cu care suntem obișnuiți. Fiindcă vine de pe alte coridoare. Vine dintr-un loc unde e obligatoriu să te faci înțeles rapid și precis. Va fi pervertit rapid, va fi antrenat să păstreze doar aparențele acestor calități. Nu și funcționalitatea lor reală. Ce mai, îl vor schimba în ceea ce le trebuie.

Se vorbește intens despre șansele acestui candidat. Se vorbește că ar fi, de fapt, o candidatură de sacrificiu. Un sacrificiu atent gândit, care să minimizeze efectele unei foarte probabile înfrângeri. Desemnarea unui candidat, deocamdată independent, are beneficiile sale, mai ales pentru scenariul înfrângerii. Răspunderea de partid va fi diluată, la ambii poli ai Coaliției. Personajele-fanion ale Coaliției nu se vor fi compromis personal, în caz de înfrângere. Pierde domnul doctor, asta e. Nu am vrut să rupem unitatea de nezdruncinat a Coaliției. Un joc la două capete, plănuit abil. Ca și comasarea. Ca și ordonanța traseismului.

Au scăpat de Firea

Candidatura recent anunțată are deja meritul de a o fi scos din cursă pe doamna Firea. Riscul ca șefa organizației PSD de București să devină ori prea importantă (la victorie) ori prea revendicativă (la înfrângerea unui candidat altul decât ea) a fost evitat. Costisitor, credem, fiindcă doamna Găbița a obținut răsplata supremă pentru cineva care nu se pricepe la nimic. Mandatul de europarlamentar.

Compensarea Găbiței e acceptabilă, familia Pandele capătă o demnitate, o pensie frumușică, poate chiar și un comisariat european, dacă își alege bine asistenții de la cabinetul de europarlamentar. Aflăm, din surse sigure, că tocmai s-a înființat un nou comisariat european. Postul i s-ar potrivi Găbiței de minune. Comisar european pentru Zgândărit Brebenelul! Cum ai putea să refuzi așa ceva? Sigur, șeful de clan probabil mârâie nervos prin curte, tare ce s-ar mai fi jucat el cu osul cărnos și suculent care este Capitala. Dar asta e, o să-i treacă.

Socoteala de pe listă nu se potrivește cu cea de la vot

Cert e că plasarea doamnei Firea-Pandele pe lista comună a candidaților euro provoacă scâncete, vaiete, icnete. Locurile eligibile nu-s destule față de câtă lume se înghesuie la avionul de Bruxelles. Lista suferă, de la locul 14 în jos e o dramă. Pe un calcul optimist, Coaliția pleacă de la ideea că va înhăța 19 mandate.

Dar nu e deloc exclus ca AUR să se plaseze mai bine decât în sondajele prefabricate. Fiindcă furia națională față de predestinările electorale e în creștere. Modul în care cei aflați la Putere forțează păstrarea cu orice preț a privilegiului de a administra Țara este profund imoral. Mulți vor vota împotriva acestui lucru, nu fiindcă ar crede neapărat în balivernele suveranist-kaghebiste ale micilor combinatori isterici. Conduita Coaliției are toate șansele de a trezi din letargie și electoratul tradițional USR. Ba poate chiar și câțiva nehotărâți.

Astfel încât, eligibilitatea pe lista candidaților comuni ai Coaliției e un interval variabil. Așa se întâmplă întotdeauna când încerci să stabilești scorul meciului în culise. Publicul se prinde. Și te fluieră copios.

Așa. Ce mai avem?

Păi mai avem și decizia, realmente stupefiantă, a conducerii PNL de a-l susține pe Iulian Dumitrescu la șefia Consiliului Județean Prahova. În ciuda acuzațiilor de corupție care îl vizează pe acesta. Dumitrescu, actualul președinte al Consiliului Județean Prahova, este cercetat de DNA pentru presupuse fapte de corupție, fiind acuzat că ar fi primit o mită de 16 milioane de lei.

În urma unui comunicat de presă, emis de PNL Prahova, se pare că primarii liberali din județ au exprimat în mod oficial sprijinul lor pentru candidatura lui Dumitrescu la un nou mandat. Argumentele aduse în favoarea acestuia includ realizările sale în atragerea fondurilor europene, precum și valoarea totală a proiectelor implementate în ultimii ani.

Dumitrescu pentru noi este Dumitrescu doi!

Dumitrescu este sub control judiciar. Averea sa a fost plasată sub sechestru. Dar asta nu împiedică pe nimeni din raza imediată de acțiune a Marelui Atrăgător de Fonduri să-l considere apt pentru un nou mandat. Standardele etice ale clasei politice românești sunt, o știm, într-o derivă gravă. Iar această susținere vine să confirme statisticile. Pe principiul străvechi al hoțului prins, cercetat dar fără condamnare deocamdată, tovarășii de drum mor de gât cu Dumitrescu.

„Nu am validat candidații la filiala Prahova. Așa cum am făcut pentru cele 21 de filiale și pentru cele 2 sectoare din București vom proceda la o analiză pe fiecare filială și fiecare candidat” a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă. Să așteptăm, deci, evaluarea.

Un citat pentru un week-end liniștit:

„O spun fără niciun fel de reţinere, din punctul meu de vedere suntem condamnaţi împreună să continuăm acest proiect pentru România. Şi vom vedea votul românilor în ce priveşte alianţa electorală pentru Europa, pentru lista de europarlamentare şi pe urmă ne vom strânge din nou într-o coaliţie şi cred că şi mai determinaţi decât suntem acum să creăm o perspectivă„, a a afirmat Marcel Ciolacu.

Am putea scrie o declarație-răspuns. Ne-ar ieși ceva gen „Nu voi sunteți cei condamnați, domnule Ciolacu. Noi suntem condamnați ca voi să continuați acest proiect pentru România”. Dar nu o facem. Asta cu condamnările și condamnații e o chestiune de direcție a privirii. De punct de vedere.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marcel Ciolacu: „Am încheiat orice dialog și orice ofertă pentru domnul Cristian Popescu Piedone“
27/04/2024 10:17

Premierul Marcel Ciolacu, a anuntat, joi, că nu mai negociază cu Cristian Popescu Piedone retragerea care să-i facă un culoar liber Gabrielei Firea in cursă. Si candidatul PUSL a afirmat acelasi lucru. ...

Marcel Ciolacu, gafă monumentală la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!“
27/04/2024 10:05

Marcel Ciolacu a făcut o glumă deloc inspirată intr-o conferintă de presă la Timisoara, precizand că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Gafa premierului a fost sesizată ...

Traian Băsescu, reacție după ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în dosarul Mineriada: 'Justiția are valoare dacă e făcută la timp'
26/04/2024 20:50

  Fostul presedinte Traian Băsescu a declarat vineri, la Prima News, că „justitia are valoare dacă e făcută la timp”, in contextul in care Ion Iliescu a fost pus sub acuzare in ...

Pr. Ciprian Mega, la Moscova: Vă rog să-i transmiteți d-lui Medvedev că românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană / Despre Ciolacu: Chip cu privirea tâmpă
26/04/2024 16:37

Părintele Ciprian Mega, aflat la Festivalul de Film de la Moscova, a oferit primele declaratii in calitate de regizor al filmului „21 de rubini”, cel care a fost selectat pentru competitia din capitala Rus ...

Un nou protest mut al tinerilor social-democrați, la Primăria Iași
26/04/2024 13:19

,,Iasul nu merită un primar cu dosare penale!” - Acesta a fost unul dintre mesajele afisate de tinerii social-democrati in cadrul unui nou protest mut, de această dată in cadrul sedintei Consiliului Lo ...

Mesaj românesc la Moscova: „Să vă scuturați de orice gând rău asupra poporului meu”!
26/04/2024 11:41

Vehement criticat in tară de „societatea civilă” pentru că participă cu filmul 21 de rubini la BRICS FILM FESTIVAL 2024 de la Moscova, preotul-regizor orădean Ciprian Mega a transmis un mesaj pe cat de ...

„Sunt progrese la Iași, dar mai este loc de îmbunătățiri și de adaptare la cerințele moderne ale unei comunități din secolul 21”
25/04/2024 07:05

* dialog cu Bogdan Balaniscu, presedintele Organizatiei Municipale Iasi a PSD, candidatul social-democratilor pentru functia de primar al municipiului Iasi - Iasul s-a schimbat mult, in ultimii ani, si nu puti ...

Coaliția PSD-PNL n-a rezistat nici în Capitală
24/04/2024 07:00

Coaliţia PSD - PNL a decis luni noaptea să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), pentru a maximiza electoratel ...

Ludovic Orban a fost ales  preşedintele Forţa Dreptei
21/04/2024 07:36

Ludovic Orban a fost ales, sambătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat al Forţei Dreptei. Vicepreşedinţi ai ...

Sistemul de asistență socială va fi total reformat
18/04/2024 15:27

  Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată marţi, prin decret, de preşedintele Romaniei, urmand să intre in vigoare odată ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei