Cornel Nistorescu:La mintea lui Ciutacu și Tolontan

17_11zon

Dimensiune font:

| 03-11-2023 21:57

Articolul meu despre lipsa grosolană de imparțialitate din presa română în prezentarea conflictului arabo-israelian din Gaza a stîrnit nenumărate reacții. Mă surprind două dintre ele, aparținînd lui Victor Ciutacu și Cătălin Tolontan.

Pentru că am semnalat o alunecare puternică a prezentării conflictului în presa din țara noastră, ei mă taxează pentru că, printre cauzele debalansării, am considerat că „Multe știri din conflict sunt comentate de ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască. Pot fi ei obiectivi în prezentarea acestui conflict? Unii sunt cunoscuți chiar cu dublă cetățenie. Nici vorbă de o derobare elegantă sau de o precizare a identității lor”.

Textul îmi aparține și îl reconfirm. Chiar așa, eu cred că debalansarea relatărilor și a comentariilor din presa noastră despre războiul din Gaza are, între multe alte cauze, pe lîngă manipulare, prostie, incultură și comandă, și faptul că este produsă și de felul în care se implică jurnaliști evreii de cetățenie sau de etnie evreiască. Susțin asta pentru că punctul lor de vedere nu poate fi decît subiectiv, foarte apropiat propagandei. Nu este vorba de un război oarecare, ci de unul pe fond religios în care etnia și credința sunt esențiale. După cum subiectiv trebuie considerat punctul de vedere al unui ziarist rus față de războiul din Ucraina sau al unui ziarist ucrainean față de agresiunea Rusiei. În ambele cazuri, imparțialitatea rămîne doar o dorință deșartă. Cine aparține sau trăiește într-o grupare interesată nu poate fi decît subiectiv. Eu cred că în comentariile și în relatările lor, subiectivi sunt și palestinienii, subiectivi sunt și israelienii. Corect ar fi ca la prezentarea sau la dezbaterile despre un război, fie el din Ucraina sau din Gaza, publicul din România să beneficieze de informații din ambele surse și la interpretarea lor să ia parte opinenți din ambele tabere (părți, fronturi, țări). Mi se pare corect și echilibrat să avem parte și de informații din surse palestiniene și din surse israeliene, puse față în față. Ceea ce în România nu se produce. Nu este vorba despre un mic incident între două echipe de fotbal, ci de un conflict milenar, o succesiune de războaie întreținute pe fond religios și etnic. Cît de obiectiv poate fi considerat un jurnalist evreu (din sau în România) pe subiectul actualului conflict israeliano-arab după ce are 230 de compatrioți în captivitate? Poate fi obiectiv sau imparțial un jurnalist palestinian după ce forțele Israelului au omorît șase sau opt mii de oameni?

O informare profesională și o analiză echilibrată ar trebui să conțină puncte de vedere reprezentînd ambele tabere. Este un război între musulmani și evrei. Punctul de vedere și perspectiva palestiniană lipsesc cu desăvîrșire din peisajul nostru media. Or, în presa noastră, mai ales în cea obedientă guvernului, președinției și trasă de sfori de serviciile secrete, domină perspectiva israeliană la care se adaugă intervențiile (unele vizibil subiective ale unor jurnaliști cu dublă cetățenie – româna și israeliană) sau ale altora de cetățenie română și de religie iudaică.

O asemenea debalansare este pe placul Israelului și a evreilor, dar nu poate fi socotită o abordare profesională. Este de înțeles și de acceptat în Israel chiar dacă o asemenea perspectivă unilaterală comandată de guvern poate fi păguboasă. Dar într-un proces de informare a publicului din România, devine manipulare și este chiar periculos pentru perspectiva compatrioților noștri.

Mi se pare normal ca într-o asemenea situație să existe o delimitare sau măcar o precizare. Ar ajuta mai mult la înțelegerea situației. Trebuie spus că un fost ofițer plimbat pe la televiziuni, mai ales pe la Digi 24 și Antena 3 TV, nu poate avea un alt punct de vedere decît cel al guvernului israelian pentru care contează ca militar în rezervă. A-l prezenta și promova altfel înseamnă a-l transforma într-un agent mascat de propagandă. Ceea ce și poate să fie, dar pe cont propriu, nu cu participarea nevinovată a televiziunilor de știri care au obligația imparțialității. Iar în acest conflict, ele sunt obligate să asculte și să prezinte și punctele de vedere ale adversarilor. Or și la Antena 3 și la Digi 24, hățurile echilibrului au fost scăpate. De zile bune, emisiunile de seară seamănă leit cu Radio Israel și cu televiziunile israeliene.

Din cîte am aflat eu, unele sunt chiar mai critice decît își permit cele din România.

Cît privește reacția lui Victor Ciutacu, ea nu depășește un rîgîit cu pretenții. El scrie că:

”Nu m-am gândit niciodată că mi-ar putea analiza cineva originile etnice și religioase. Azi, am aflat, însă, că inegalabilului domn Nistorescu, atunci când nu e ocupat să-și pună candidat la președinție, îi pute faptul că măcelul Israel-Gaza e comentat de, citez exact, „ziariști români de religie iudaică sau de etnie evreiască”.

Chiar nu m-au interest nici etnia, nici profesia, nici cultura lui Victor Ciutacu. Este o voce minoră. Merită analizat doar felul său de a gîndi (exprimat, adesori, cam primitiv) pentru că rezultatul strădaniilor sale se vede ușor la România TV. Mă îndoiesc că omul are suficiente resurse pentru a înțelege situația descrisă mai sus.

Dacă le-ar avea, Romania TV n-ar arăta așa!

Cătălin Tolontan este ceva mai comic. Confundă regiunile cu etniile. L-a apucat o deontologie aproximativă și consideră că scrisul despre Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, ar fi egal cu niște comentarii ale unor ziariști evrei din România despre războiul dintre Israel și Hamas, cu tragicele consecințe asupra populației civile.

Cătălin Tolontan scrie:

”Conform logicii lui Cornel Nistorescu, el însuși ar trebui, pentru că e transilvănean de origine, să se abțină la a mai scrie despre Ilie Bolojan, șeful CJ Bihor, ardeleanul recent elogiat într-o serie de editoriale în Cotidianul. Altfel zis, Nistorescu nu a remarcat Oradea pentru că realmente i-a plăcut ce a găsit acolo, ci pentru că șefii bihoreni sunt transilvăneni, ca și el. Unde ajungem așa? Etnia nu califică și nici nu descalifică punctul de vedere al cuiva. Suntem în România și nu undeva unde ți se cere pașaportul înainte de a intra în studioul unei televiziuni, simțindu-ți inima în gât, ca pe aeroportul din Daghestan”.

Opinia lui Tolontan este grăitoare pentru autor și n-am ce să mai adaug. Textul de mai sus ne ajută să înțelegem cum funcționează logica lui Cătălin Tolontan și pe unde se împiedică.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Lucian Bode: Programul 'Anghel Saligny' este un program sută la sută liberal
25/05/2024 15:59

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a subliniat, sambătă, că Programul Naţional ”Anghel Saligny” este sută la sută liberal şi a apreciat că liberalii nu au cedat şantajului USR care a ameninţa ...

Ciolacu, ironie pe șantierul Autostrăzii A1: 'Aţi văzut vreun urs?'
25/05/2024 15:46

„Am vizitat astăzi Santierul Autostrăzii A1, singura parte nefinalizată incă din cauza celebrelor tuneluri pentru ursi, desi nu a mai fost văzut vreun urs in zonă de ani de zile…”, scrie Marcel Ciol ...

Vasile Dîncu: E foarte greu să apară o surpriză la prezidenţiale / Geoană ar putea intra în finală
25/05/2024 15:40

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dancu, a declarat sambătă că este puţin probabil să apară o surpriză la alegerile prezidenţiale, fiind foarte greu ca un independent să dea peste cap ...

Vasile Dîncu: România ar trebui să caute media între un preşedinte jucător - ca Băsescu - şi un preşedinte formal - ca Iohannis
25/05/2024 15:33

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dincu, a afirmat, sambătă, că Romania trebuie să aleagă la prezidenţialele din acest an un candidat care să reprezinte media dintre un preşe ...

Stoltenberg afirmă că sprijinul Chinei pentru Rusia este crucial pentru cursul războiului din Ucraina
25/05/2024 15:18

Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial in războiul Rusiei impotriva Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. "China afirmă că doreşte să menţină relaţii bune c ...

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, susține ca România să ofere Ucrainei sistemul Patriot: 'Un refuz ar şterge din contribuția pe care am avut-o'
25/05/2024 15:01

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dincu (PSD), susţine că decizia de a trimite rachete Patriot in sprijinul Ucrainei trebuie să fie asumată ”strategic” de preşedintele ţării, prim-ministrul şi m ...

Marcel Ciolacu, replică explozivă pentru Maria Zaharova: Sincer, nu o să mint eu de dragul Rusiei!
25/05/2024 14:23

Purtătorul de cuvant al MAE rus, Maria Zaharova, sustine că declaratiile lui Marcel Ciolacu privitoare la Republica Moldova sunt incitatoare si o imixtiune a Romaniei in afacerile interne ale Republicii Moldo ...

Reacția Kievului după zvonurile de la Kremlin despre o îngheţare a războiului
25/05/2024 14:15

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia răspandeste declaratii pe surse despre presupusa disponibilitate a lui Vladimir Putin de a ingheta războiul doar pentru a perturba Summitul ...

Cine este favoritul caselor de pariuri pentru câștigarea Primăriei Capitalei. Surpriza de pe locul doi
25/05/2024 12:37

 Trei dintre cele mai cunoscute case de pariuri din Romania il cotează pe Nicusor Dan cu cele mai mari sanse pentru castigarea Primăriei Capitalei. Urmează Gabriela Firea, iar Cristian Popescu Piedone c ...

Kremlinul alarmează: 'În România se construiește, de urgență, un drum cu două obiective strategice majore' / 3.000 de muncitori lucrează 24/24
25/05/2024 12:10

Strategii militari rusi de la canalul Telegram/Rybar afirmă, fără a furniza surse verificabile, că in Romania se construieste rapid un drum de la granita cu Ucraina pană la portul Constanta. Acest drum, de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei